Forum konie »

STOP Skaryszew

Ania L. próbować, jak najbardziej. Trzeba jednak zrobić to z głową. Re-volta ma swoją "siłę" i myślę, że jak będzie materiał filmowy i wspólnie z nim wyjdziemy do ludzi to mamy spore szanse. Może nie by zaraz być jak Tara, jednak oni pracują na to lata i dają o sobie zapomnieć.
Po kolei:
- wstępy i zdjęcia, filmy oraz montaż filmu
- promowanie tegoż filmu gdzie tylko się da, i nie tydzień przed targiem, cały rok
- dodatkowo trzeba by było się zastanowić jak "przepchnąć" temat w mediach oraz "u władz", osób "z nazwiskiem"
- publicznie chwalić się sukcesami, nawet jeżeli uda się zrobić rampę do ładowania koni- nagłaśniać na targu podczas występów na scenie, że takie coś jest i jest pomoc do załadunku.

Kolejna sprawa, może mniej możliwa, bo nie zależna od nas zbytnio, to gmina powinna podać Tarę do sądu za zniesławienie czy coś takiego, by mieć jakiś dowód, że to co mówi fundacja ma niewiele wspólnego z prawdą.
W ramach promocji koni zimnokrwistych można zamieścić moje zdjęcia na FB Stop Głupocie
https://picasaweb.google.com/104456725866025116803/ZIMNE
Zdjęcia najlepiej opatrzyć opisem w stylu: Sielskie życie koni rzeźnych,
proszę też napisać, ze dalsze kopiowanie tych zdjęć zabronione.
Mam wiele takich fotek, mam także zdjęcia rolników pielęgnujących konie, stanówek, ale nie bede zamieszczać wizerunków.
Oczywiście jak się komuś koniki spodobają zapraszamy wszystkich chetnych wykupić źrebaczka spod noża  🤣

Latem zapraszam fotografów i innych zainteresowanych do oglądania grubasów na rozległych pastwiskach przylegających do rzeki. U nas w okolicy grube koni są zadbane, bo utrzymują swoich hodowców. Jak nie będzie zbytu to oczywiście nie będzie tych koni.
Nie wyobrażam sobie łąk bez tabunu...

edit: poprawa linku
tez ma podobne zdjęcia: rzeka, rozległe pastwiska i stado koni grubasów
Hi!Hi! Troszkę zabawne wyszło: Oni reklamują występ pan S, w progamie Pytanie na śniadanie.
Zerkam na stronę programu a tam w dziale Przepisy-tatar na wiele sposóbów.  😂
montana, o fajnie 🙂 Zaraz wstawię.

Do programu też napisałam. Najpierw na tablicy, ale szybko usunęli, więc wysłałam wiadomość z pytaniem dlaczego nie chcą podjąć tego tematu, ale nie odpisują tak szybko jak kasują 🙂
Kurczak u mnie podobnie, w kasowaniu są mistrzami, ja im również podlinkowałam naszego fun page na fb  😁 może więcej odzewów? Tylko bez przepychanek, by zaprosić ich do dyskusji, a nie wystraszyć  😁
ElaPe, przeslij - wstawimy 🙂
jako dowód, że zimne to nie tylko stanowisko w oborze - dla eko-oszołomów i jako wzór  dla hodowców  🙂

możecie jeszcze raz link podac do tablicy programu?
Pifia, właśnie próbowałam tak bardzo grzecznie i delikatnie, ale chyba i tak mają to w nosie 🙂

edit.  http://www.facebook.com/pytanienasniadanie?ref=ts&fref=ts
też doślę takie cudeńka zimne co poszły do książki i na wystawach szaleją🙂

a tu nawet jakiś filmik pokazujący obiektywnie Wstępy

tak sobie patrzę - i to co widzę przede wszystkim jako przyczynę ogólnego "brzydkiego" obrazka to bieda, dużo milej dla oka wyglądają konie sportowe w wypasionym koniowozie, ale czy są przez to mniej zestresowane? pewnie, że wkurzony koń, spocony, szarpiący się na uwiązie wygląda przykro i wcale mu przyjemnie nie jest, podobne zdjęcia można by zrobić na każdej wystawie koni, zawsze się znajdzie jakiś zgotowany egzemplarz, nerwy się udzielają, a część z tych koni pewnie po raz pierwszy w życiu wyszła poza swoje obejście, dużo też robi pora roku - zimowa sierść, błoto, krótki dzień, jest szaro-buro

no i takie ogólne przemyślenie - jeśli ktoś produkuje żywiec, to nie wyobrażam sobie żeby przed sprzedażą do ubojni szczotkował bykom zady żeby ładnie wyglądały, czy nam się to podoba czy nie to te grube bułeczki od początku do końca są właśnie żywcem - któremu oczywiście należy się poszanowanie jak każdemu żywemu zwierzęciu

i bardzo dobrze, jeśli żyją w takich warunkach jak ze zdjęć montana

a Tara robi niezłą reklamę Polski w świecie, tak się będziemy wszystkim kojarzyli, Polska jako piekło dla koni  😀iabeł:
Facebook nie działa. Myślicie, że to jakaś akcja zbrojna? 😉
u mnie działa.
myśle, że nie wytrzymał  jak pojawił się takie link http://weganizm.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1001017

- jak tu rozmawiać, przekonywać? coraz bardziej mi sie wydaje, że jednak na niektórych to mocniejsze środki potrzebne niż psychoterapia...
Słuchajcie, a może ktoś z Was zna osoby, które już bezpośrednio zajmują się transportem? Może ktoś mógł, by się wspólnie z kierowcą wybrać w taką podróż do Włoch, nagrać to, do tego jakiś wywiad, materiał z miejsca rozładunku?
Ja poznałam panów z Włoch, którzy wielkim autem przywieźli konie sportowe do Polski.
Jechali i jechali bo w trakcie podróży konie musiały wypoczywać 8 godzin w wyznaczonym miejscu.
Wysiadły, odpoczywały, jadły i piły. Auto było więcej niż komfortowe.
A pani, która takie usługi prowadzi, ma według relacji jej kierowcy i konwojenta, 25 koni uratowanych właśnie z Polski.
Nie wiem czy konie rzeźne są transportowane z takim przestrzeganiem przepisów. Jednak panowie bardzo, bardzo pilnowali.
Nawet tkwili w Polsce do poniedziałku, bo nie wolno im w niedzielę pracować.
http://weganizm.blox.pl/2012/11/A-jajka-od-kur-z-wolnego-wybiegu-Przeciez-tym.html

🤔 Tak więc każda kurka, która na wsi "szczęśliwie" znosi jajka, jest w żałobie po braciach, którzy wylądowali na talerzu

...zamówie u Ivett czarne dereczki dla moich kurków  😎
A zjadanie jajek, to pewnie jak aborcja 😀
Tania tylko ktoś by się włąśnie przydał przy transporcie "rzeźnym", nie wierzę że jest tak czarno jak mówi Tara, to jednak cenny ładunek.
Tania tylko ktoś by się włąśnie przydał przy transporcie "rzeźnym", nie wierzę że jest tak czarno jak mówi Tara, to jednak cenny ładunek.

Szukam danych i są tylko te od bojowników. Być może jeśli panowie wioząc konie sportowe tak się pilnowali, to i podróż koni rzeźnych jest kontrolowana w UE ? W końcu policjant zatrzymując wielkie auto z końmi nie wie jakie zwierzaki tam jadą .
Panowie pilnowali godzin alergicznie. Kurczę, mogłam spytać.
Tania to, że pilnowali "alergicznie" to chwała im za to, ja nie wierzę by rzeźne konie miały dużo gorzej. W końcu tiry posiadają tachografy, więc przystanki muszą być- inaczej szybko by się nimi zajęli. Może jednak ktoś zna kierowcę lub bezpośredniego eksportera koni?
porozmawiam (zapewne w weekend) z miejscowymi handlarzami, wożą, organizuja przewozy "koniny" to pewnie wiedza co i jak. mam nagrywać od razu ? 😉
horse_art nagrywaj! Podpytaj też czy jest szansa by osoba postronna zabrała się w taką podróż. Może ktoś z nas znajdzie czas na wycieczkę do Włoch 😀
Pifia po pierwsze takie TIRy najczęściej po transporcie nie wracają bezpośrednio do kraju, mogą kilka dni czy tygodni jeździć po Europie... a jeśli nawet wrócą - to często nie w to samo miejsce (wyruszą np. z Podlasia, a wrócą na na Śląsk)...
Po drugie nie wiem który koniarz odważy się pojechać do rzeźni... Może Ty??  🤣
Gaga_ napisałam wyżej o nagraniu samego rozładunku, a nie uboju. Nie bardzo wyobrażam sobie bym mogła na to patrzeć i nie sądzę by ktokolwiek miał ochotę na takie obrazki. Ja z chęcią bym pojechała, jeżeli będzie taka możliwość i tir będzie wracał do Polski- nie ważne w które miejsce, to mogę jechać. Mam tylko ograniczony przedział czasowy pomiędzy połową lutego do połowy kwietnia mniej więcej- wyjazd w innych terminach jest u m nie niemożliwy.
Heh, ależ płodni są użytkownicy re-volty - niemal pół godziny mi zajęło czytanie zaległych wpisów i na artykuł jkobusa  😀
Swoją drogą jkobus.. domyślam się jaki przekaz chciałeś tam zawrzeć i skąd takie przejaskrawienie. Argumenty są zupełnie z czapy więc odebrałem to jak swego rodzaju... satyrę. Natomiast moim zdanie wyszło..no niesmacznie, jeśli ktoś na poważnie uzna że widzisz medyczne powody dla którego konieczne jest jedzenie mięsa, to po prostu się ośmieszysz  - to niepotrzebnie podważyłoby Twoją reputację i w zasadzie z góry skreśliłoby szanse na pozytywny odbiór kolejnych artykułów. A masz fajne zdanie, widzisz problem z innej strony
Gdzie można zobaczyć ten trzeci artykuł o Skaryszewie, który napisałeś?

Ubiegła mnie horse_art - genialny pomysł z tym nagraniem Skaryszewa. Gdyby zrobić to rzetelnie, z dwóch stron - to byłoby jak policzek dla największych peniaczy. Pokazując PRAWDĘ łatwo ośmieszyć manipulacje i tendencyjność innych "reportaży".  Przekrzykiwanie nic nie da - ale fakty mówią przecież same za siebie. To nie musi być super skala - dobre materiały promują się same!
Podoba mi się też spojrzenie jkobusa - o tym, że jeśli coś ma się zmienić, to hodowla koni w Polsce powinna być opłacalna, musi być normalny rynek zbytu. Możemy stworzyć stertę ustaw, ale pilnować każdego transportu od startu do mety się nie da - tu się zgadzam, że stworzenie rynku zbytu w Polsce pewnie jest jedynym rozwiązaniem. Jak powstaną zakazy, to znajdą się ci, którzy będą je łamać..Natomiast  tutaj wchodzą kwestie kulturowe.. Sam nie widzę potrzeby dla istnienia rynku rzeźnego akurat koni  , toteż ciężko mi zgodnie z sumieniem taką inicjatywę wspierać - ale faktem jest, że póki rolnikom będzie się opłacało sprzedawać konie za granicę, póty będą one tam sprzedawane. Tak, czy inaczej..
Świetne są też pomysły bera7 - prezentując taką postawę (pomocna dłoń w stronę rolników) myślę że zrobicie sobie świetny PR. Nie wiem jak to odbiorą sami hodowcy - ale osoby postronne zauważą krzyczących i blokujących im przejazd ludzi z Tary i zorganizowane zespoły mające pomóc zwierzętom złożone z forumowiczów. I chyba słowa staną się zbędne  🙂
Martwi mnie tylko, że większość sił porządkowych będzie musiała być skierowana do pilnowania protestujących Tarowiczów, zamiast zająć się patrolowaniem targu.. nie da się tego uciąć wcześniej? Zgłosić na policję, że jest planowana niezgłoszona w urzędzie gminy manifestacja, i niech ich rozgonią "na starcie"?

Przyznam też, że nie miałem pojęcia o skali targu - liczby, o których pisze bera7 są.. imponujące. Jest więc o co walczyć.
Ciach-znalazłam zły link.
kasuję, żeby nie mieszać.
Aga_ Leming-dzięki :kwiatek:
No i się zes...ło.
Niestety dostałem wiadomość, ze na 18 mam zaplanowaną "niespodziewaną" kontrolę w firmie, więc nie ma opcji, żebym mógł pojechać na targ. Przykro mi bardzo, może w przyszłym roku. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby udało się Wam pokazać nasz pogląd na sprawę.
Pozdrówka.

P.S.
Jeśli tylko coś u mnie się zmieni, dam znać.
nie no ja raczej nei dam rady pojechać do włoch, nawet jesli by oni tam jezdzili/wysyłali mi to załatwili...za "gorący" okres w pracy, a przede wszystkim pewnie miejsca nie mają. ale zapytam czy bym mogła jakoś porozmawiać czy by porobili zdjęcia, spisali co i jak?

a...co do rzeźni, to właśnie trwa wetowa specjalizacja z koni, mieli mieć zajęcia w rzeźni (w polsce) - kolezanki wspominały, że  mają zamiar opuścić ten zjazd... nie pamiętam tylko czy mial byc w styczniu czy w lutym? (opowiadały pod koniec roku). zapytam, może jednak się jedna z nich wybiera i by coś pokręciła jakby się zgodzili (bo nagrania "z ukrytej kamery" bez zgody raczej nie wchodza w gre - szczególnie jeśli ma to być oficjalna akcja i to "pro"😉. zaraz do jednej napisze, mieszka zagranicą, wiec nie mam stałego kontaktu.
Kilka faktów, które Tara przedstawia jako fakt a są mitem:
- brak wody - są punkty wodopoju, gdzie można zwierzęta napoić lub zaczerpnąć wodę
- brak ramp załadunkowych - są - to 4. Inna sprawa, że mało osób z nich korzysta.
- niedokładne kontrole - każdy koń jest spisywany przed wjazdem do miasta z paszportu. Sprawdzana jest dokumentacja. Na samym targu również wyrywkowo prowadzone są kontrole zgodności zwierząt z dokumentami
- policja, straż, ITD oraz weterynarze przygotowują się i jak sądzę dołożą wszelkich starań aby żadnemu zwierzakowi nie działa się tam krzywda.

Omawiane są naprawdę szczegóły, co można zrobić dla zminimalizowania nieetycznych zachowań i tym samy poprawy wizerunku Wstępów. W tym roku będzie oświetlony plac targowy i objęty monitoringiem. 💃
Monitoring - to super pomysł 🙂.
Ale się zagotowało pod zdjęciami na fb ... Macie więcej  😀?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się