Forum konie »

STOP Skaryszew

Tak jak Karla napisała, mogą tak żądać paszportów, jak Ty legitymować spotkanych przechodni. Może jest na to jakiś paragraf, a może pozew zbiorowy rolników o nękanie?  😁

Właśnie przeczytałam ostatni tekst na blogu Jacka, ja nie widzę w nim nic tragicznego, wymienia i opisuję jak widzi dane grupy ludzi, obrażeni mogą się czuć tylko Ci czujący ścisłą przynależność do jakiejś grupy, tak jak wyzywani rolnicy- jedna różnica- pod wpisem w komentarzach toczy się spokojna i w miarę rzeczowa dyskusja, a u zielonych nie ma dyskusji, wyzwiska, obrażanie już konkretnych osób chcących normalnie podyskutować i jedna jedyna "prawda"
Mi to się podoba, że organizacja x potrzebuje tarczy z ludzi, aby być anonimową. Boją się? Gdzie tu heroizm? I jeszcze ta deklaracja ochrony p. Szyłogalis, a przecież to nie ona sama, a jej wyznawcy będą mięsem armatnim.
Kurczak może wyznawcy Tary gdy dostaną parę mandatów, które sami będą musieli zapłacić troszkę się ogarną. Jak mi dojazd do targu ktoś zablokuje to na 100% wezwę policję.
Pifia, ja bym chciała, żeby wytoczono im kilka spraw sądowych. Może gdyby zobaczyli, że gdy przyjdzie co do czego, to nagle skończy się "wspólny cel" i zostaliby z problemem sami, to zrozumieliby o co chodzi.
Kurczak Też tak myślę, przydał by się nam w "sztabie" jakiś prawnik, może samo uświadomienie paru osób by pomogło.

edit: Tara jutro w "Pytaniu na śniadanie" :/ już wysłałam maila do TV, ale jak zwykle, pewnie nic nie da 🙁
słuchajcie ale chyba nie można ot tak sobie stanąc samochodami i zablokowac drogi
manifestacje trzeba zgłaszac i miec na nie pozwolenie inaczej jest nielegalna i karalna ( chyba)

policja będzie miała pełne ręce roboty...  a juz widze eko- oszołomów jak sprzeciwiają sie policji...
Konfrontacja eko z policją może być ciekawa  😜
Nie można blokować, manifestować bez pozwolenia, obrażać, poniżać, zniesławiać- ale jak widać fundacjom uchodzi to na sucho, jeszcze mają wsparcie mediów w łamaniu prawa :/
Pifia, akurat tych największych fanatyków naprawdę nie ma co uświadamiać, z nimi nie ma żadnej sensownej dyskusji. Szkoda słów kogokolwiek, jak im przyjdzie płacić, to wtedy może się ockną. My zajmijmy się uświadamianiem reszty 😉

Kurczak zabijasz we mnie resztki wiary w ludzi i optymizmu  😁 naiwność to moja największa wada
A najfajniesze że zwolennicy Tary wierzą w jej bezineresowność. W obronę koni. Ha! Ciekawe z czyich pienędzy p. S ma taki dostęp do mediów. 😉 i ile potem na tym ugra. Jedna rzecz jest: trzeba ugotować podżegaczy wobec opiní publicznej. Np. Pokazując owe samochody Tary. Ja wiem, że to mogą być jej. Ale ludzi rusza - a! Ma nowe auta a kasę żebrze? Media pokochają taki skandal tak samo jak blokadę Skaryszewa czy małą Madzię. Żeby dotrzeć do mediów potrzebny jest skandal. A po cichu robi się to co trzeba 🙂.
Wygląda na to, że jednakowoż nikt się nie obraził. Czyżby nasi "przyjaciele" jeszcze nie wiedzieli, co o nich napisałem? Nie zaglądają na Re-Voltę..? Ej, weźcie im podsuńcie link, będzie zabawnie...  😀iabeł:

Tekst Wojtka, który też linkowałem, to żart. Trochę makabryczny, to prawda - ale żart. Jedyne przesłanie, jakie zawiera, to kpina z hipokryzji. Otóż - każdemu wolno na swoim i ze swoim robić, co mu się żywnie podoba. Na tym polega wolność. Ale twierdzić, że się "zbawia świat", a przynajmniej - "czyni dobrze" - jednocześnie na różne sposoby pomnażając cudze cierpienie - to nie jest postawa, która zasługuje na szacunek.

Wojtek, innymi słowy i raczej dla laików ujął to, co ja Wam powtarzam otwartym tekstem od dawna: Tarze nie chodzi o konie. Im chodzi o władzę, być może - o przyjemne życie w miłym otoczeniu (kwestia skali do jakich sięga ambicja pani S. - ale, patrząc na jej teksty, nie wierzę w takie samoograniczenie...).

Gdyby im chodziło o konie - to by się przecież MUSIELI z nami zgodzić, czyż nie..?

Niestety, kiedy mamy do czynienia z mieszanką ambicji, żądzy władzy, poklasku, sławy - i ignorancji w jednym - nie można się spodziewać niczego dobrego.

A jednak, niezmiennie od wieków - taka właśnie mieszanka jest doskonałą receptą na sukces...

Już w starożytnych Atenach był taki Kimon, rzeźnik, znany z niewyparzonej gęby i chamstwa - i zrobił wielką karierę.

Jak próbowałem być merytoryczny: http://boskawola.blogspot.com/2013/02/rozpoznajemy-sie-po-gumofilcach.html - przeszło to całkowicie bez echa.
Ja mieszkam na wsi, na której jest kilku hodowców koni mięsnych. Mają oni więcej uczucia dla swoich koni, niż niejedna panna z miasta. Ale nie o tym chciałem pisać.

Z rozbawieniem przeczytałem podlinkowane wpisy na blogach. Chciałem napisać czy doradzić - DOBRZE mieć za sobą jakąś ekstremę w stylu Pana Kłobusa. Bo przy ekstremie Wasze stanowisko wygląda na wyważone. Oczywiście warto się od niej medialnie odciąć, ale w duchu cieszyć się trzeba, że takie stanowisko gdzieś tam w przestrzeni medialnej funkcjonuje.

Jeśliby tej ekstremy nie było, to Was by za ekstremę brano, w starciu z ekologami. A tak możecie uchodzić za głos rozsądku, pomiędzy dwoma skrajnościami.
No i był występ w Pytaniu na Śniadanie na TVP2, biedna Pani Scarlet, biedne koniki ..... 😵
A mi się znowu Twój merytoryczny tekst nie podoba. I to już nie ze względów kulturowo-moralnych, bo nie ma się do czego przyczepić, ale ze względu na to, że zaczynasz od sposobów wprowadzania do przyczepy "na szybko", a nie od stwierdzenia, że konia do przyczepy należy nauczyć wchodzić. Gdzieś tam w tekście się to pojawia, ale szybko entuzjazm powstrzymuje Twój urwany palec i porażka samego Monty Robertsa - no to jak nam ma się udać?

Zdecydowaną większość koni da się nauczyć spokojnego wchodzenia do przyczepy, tylko na to potrzeba kupy czasu i cierpliwości. Szkoda, że tego nie podkreśliłeś.

Masz jakąś dziwną potrzebę poklasku po każdym wpisie na blogu? Ostatni wpis, jak sam zauważyłeś, też przeszedł bez echa. Więc może nie chodzi wcale o to, że niedostatecznie kogoś obraziłeś?

Zaczynasz wpadać w obsesję: pomiń temat Tary - skup się na rozwiązaniach, które poprawią życie koni.
Tu fun Page TV http://www.facebook.com/pytanienasniadanie?ref=ts&fref=ts
Może tam opisać nasz problem, ja wysyłałam wczoraj do nich maila, jak widać skasowali jako spam :/ na fb jest  ponad 45.000 osób które to lubią, wiec nie powinno się obejść bez echa.

edit: dodałam post z naszym fun pade- usunięty został z prędkością światła  😲 dziennikarski obiektywizm powala :/
no pani S. w Pytaniu na śniadanie , publicznie nazwała pana Burmistrza Skaryszewa kłamcą hmmm ciekawe czy będa tego jakieś prawne konsekwencje ?
jkobus, ok - już doskonale wiemy, że tara zbiera kase, zarabia - ale co z tego dla przeciętnego kowalskiego albo zwolenników jeśli to rozgłosisz? dobrze, że zarabia, zbiera - za coś musi te biedne koniki umeczone utrzymywać...

teraz są 2 drogi (bo jakoś w którąś  trzeba pójść)
- informowanie, rozgłos jakie przekrety robie tara żeby ...no żeby ja zniszczyć - bo jaki inny cel? tylko przy okazji i my zginiemy i cały ich chlubny (bo i takiego nie można im odmawiać) dorobek tary. no i kto ich konie itd przejmie? i...jak niby skorzystają na tym konie "skaryszewskie"(czyli ogólnie te "umęczone"😉 ?

- prowadzić akcje tak jak zamierzamy (edukacją, merytorycznie i pokojowo), przy okazji tylko przeciwstawiać się głupotom tary - cześć akcji więc tak samo, ale cywilizowanymi metodami, część wyjaśnić (nie drwić i wyzywać - wyjaśnić!). efekt- albo zrobimy choć troche dobrego, albo sporo. jeśli sporo - tara w końcu będzie musiała się przyłączyć , zmienić podejście - w miare rośnięcia znaczenia "naszej" akcji - bo zobaczy, że się w końcu ośmieszy. ale cały czas to akcja przekonywania, a nie walki - i chłopów i eko-świrów. ona też dociera do mediów, bo choć gra na uczuciach to robi to spokojnie - do fanatyków sa teksty bojówkarskie- ale do ogółu.... tylko nimbu jej brakuje... joanna d'arc normalnie...
horse art- nie wiem czy poza jkobusem ktoś z aktywnie włączonych w akcję jest zainteresowany tarą jako taką, mi ona lata- niech se będzie, trzyma umęczone koniki,
mi chodzi o coś innego- o Skaryszew, o ten lepszy Skaryszew, o edukację, o zmiany w zachowaniu rolników itp.
karla, ciesze sie 🙂 - bo fanatyzm przeciw fanatyzmowi to kiepski pomysł... i nie to co chciałam (wypowiadam się za siebie, ale widze, rozmawiam, że i dla wielu osób to nie droga i nie metoda)
a może ktoś by na targu nakręcił film - reportaż pokazujący dobre strony targu? Pokazać Skaryszew z dobrej strony, tak jak powinien wzorowy targ koński wyglądać? parę wywiadów z hodowcami, ładne zadbane konie, prawidłowy załadunek, bezpieczny transport itd? tylko obawiam się że to się w mediach nie sprzeda, o wiele bardziej chodliwa jest sensacja i skandal

myślę, że jkobus właśnie na to zjawisko chce zwrócić uwagę, na zjawisko tu akurat związane z Tarą - ale najbardziej chodzi o sposób działania, propagandowy film, który każdego kto kawałek sumienia jeszcze posiada wzruszy do głębi, tragiczne zdjęcia, dramatyczne opisy

pada to na podatny grunt wrażliwych, często młodych ludzi (niektórzy konia z bliska nawet nie widzieli), zbierają pieniądze, docierają do mediów, podgrzewają atmosferę, rodzi się zbiorowa histeria - oby nie stało się tak, że rację ma ten kto głośniej krzyczy, bo z tego może powstać naprawdę niebezpieczny ruch społeczny - a trudno odmówić poparcia komuś kto z takim zapałem walczy o dobro maltretowanych zwierząt (a to że wiele rzeczy naciągane, nie do końca prawda, albo wcale - o to w tym zamieszaniu nikt już nie zapyta)

to że nam chodzi o DOBRZE POJĘTE DOBRO KONI - to chyba nie podlega dyskusji, ale żeby nawoływać w tym celu do zlikwidowania hodowli w ogóle?
Jeszcze ze strony eko mądrych inaczej:
- Jeśli nie radzi sobie pan z egzekwowaniem prawa na targu w Skaryszewie, proszę się podać do dymisji – zwróciła się do Głównego Lekarza Weterynarii Joanna Szczypińska, członkini Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt. Janusz Wziątek tłumaczył, że nie może zamknąć targu, bo boi się protestów rolników. –Nie rozumiem jak urzędnik państwowy mówi, że nie będzie przestrzegał prawa, żeby nie narazić się jakiejś grupie ludzi – ripostował Paweł Suski, przewodniczący PZPZ.

Hi!Hi! Janusz Wziątek Główny Lekarz Weterynarii. Nawet nie wiedziałam, że mamy nowego.
Wszystko takie rzetelne jak to przekręcone nazwisko.
Przegapiłam wpis o Szyłogalis w "PnŚ", na ich stronie są fragmenty z 9 lutego dopiero. Orientuje się ktoś, gdzie w necie da się to najszybciej zobaczyć?

Po drodze znalazłam tylko wystąpienie Scarlett Szyłogalis na Konwencji Ruchu Kobiet Ruchu Palikota.
Hej! Odpowiadam na wezwanie Isabell i Karli🙂 Własnie to samo chciałam zaproponowac co Ania L. - FILM. Dokument.
Ale niestety dopiero na przyszły rok... Zbieram na sprzęt aktualnie, do wakacji powinnam się dorobić 🙂

Co do jego formy to wszystko możemy sobie ustalić ale myślę, że byloby super gdybysmy zanleźli jakiegoś bohatera albo kilku i odwiedzili ich na przykład latem w ich gospodarstwach . Ktoś kto ma dobra gadkę, szeroką znajomosc tematu i serce do ludzi mógłby prowadzic rozmowy a ja wezmę na siebie cała częśc techniczną - poczawszy od zdjęc a skonczywszy na montazu i udźwiękowieniu.

Pamiętam taki dokument o Janowie- tam bohaterami byli pan Andrzej Krzyształowicz i pewien prywatny hodowca, Film kończył się aukcją w której ten pan z przyczyn ekonomicznych wystawiał swoja starszą klacz od której zaczynał hodowlę. Bardzo pięknie to bylo wszystko splecione, te dwa oblicza hodowli , ból tego prywatnego hodowcy, że musiał podjąc taka a nie inną decyzję... Ryczałam jak bóbr i teraz pewnie tez bym ryczała🙂

Gdyby się komuś z Was udalo podłapać takie kontakty to moznaby przedstawić rózne oblicza hodowli ZANIM wylądujemy w Skaryszewie. Ale to tak rzucam - wszystko do omowienia.

P.S. Bera7 - tak, jestem blondynką niestety ...  😡 Też mi ta niedziela cos się dziwna wydawała 😀 Zasugerowałam się data na stronie Tary 17-18 02.... Dopiero potem weszłam na stronę Skaryszewa i cały program....
milenka podobno 7ka canona kreca filmy weselne wiec jak cos moge oddac w Twoje rece na czas skaryszewa za rok🙂
No zaraz, a jak się ma egzekwowanie prawa do zamykania targu? Bo targ jest legalny przecież.

Naprawdę sądzę, że do tego PZPZ trzeba wystosować pismo z podpisami i dołączyć może screeny z wypowiedziami Tary, bo chyba nie bardzo wiedzą, z kim mają do czynienia. Bo ja z kolei nie wierzę, że "urzędnik państwowy" może poważnie traktować wypowiedzi tak rozchwianych emocjonalnie osób.
Ania L.,  a ja sadze , że trzeba pokazywać (opisywać itd) rzetelnie - czyli w przeciwieństwie do tary obie strony medalu - jak jest dobrze, poprawnie ale i jeśli cos jest nie tak - to też pokazać jak się coś znajdzie (czyli w istniejących proporcjach), nazwać i zaproponować metodę rozwiązania. inaczej - jeśli pokazane będą tylko te dobre strony to po 1. będzie uznane za nieobiektywne i takie samo naginanie rzeczywistości jak u oszołomów, a po 2. jeśli jest ok, to po co akcja, po co uświadamianie, zabiegi o poprawę jeśli już jest idealnie? ani my, ani tara ani wladze nie mają już nic do roboty...wiec...wladza nic nie robi, a tara ma nowy cel - eksterminacje (sory, tak to mi się kojarzy jeśli mamy wypuścić zwierzaki żeby się seleksja naturalna odbyła albo je przestać rozmnażać zeby wyginęły. i ok - bo przecież już nie ma nic do roboty 😉
a tak by było- "zobaczcie jak jest juz dobrze, a było kiedyś tak źle (można dać te stare filmy dla porównania i od razu jako znak, że są stare zeby ich nie wykorzystywali nadal ), ale jeszcze sa patologie - coraz rzadziej, ale są - na ich likwidowaniu(w odpowiedni sposób) powinny się skupić organizacje zamiast na walce z wiatrakami i tworzeniu utopii"
Karla🙂 Masz siódemkę????? ŁAAAŁŁŁL! 😀 Super🙂 To w razie czego jest🙂😉)
Osoby obecne w Skaryszewie na pewno będą robiły zdjęcia i filmy, ja na pewno. Z materiału z targu też uda się coś zrobić.

Niezmiennie intryguje mnie sprawa trapu, Pani S. mówiła nawet dziś w PnŚ o braku miejsc do ładowania koni. Jak by się udało stworzyć takie miejsca, to obrońcy mieli by 1 argument mniej, a konie na pewno by na tym skorzystały.
milenka_falbana, jesli będziesz zw okolicach szczecina, to mam hodowców zimm. którzy na pewno zgodzą się wystąpić. a bardzo ciekawe historie z nimi są (także z działaniami jednej z fundacji która własnie metoda obelg pogorszyła stan koni zamiast pomóc). mają dobre  podejście, są kwestie do zmian, ale nie ma patologii. jest też jeden gdzie podobno jakies patologie sa (kiepskie"dbanie"😉 ale to też edukacja da się zmienić - już się zmieniło po tłumaczeniu wet .

ja ma canona eos500d , nagrywa full hd - nim tez można nagrywać spokojnie? raz nagrywałam - jakis koncert , ale przy odtwarzaniu na komputerze było w zwolnionym tempie (nawet jak przestawiłam w programie) - ale to chyba wina mojego histerycznego komputera?
horse_art tak, masz rację, potrzebny jest rzetelny solidny dokument, martwi mnie jedynie marna siła przebicia takiego dokumentu - jeśli już ktoś to puści na antenie to późno w nocy, a to jaki szum jest robiony wokół akcji Stop Skaryszew teraz - zaraz otworzę lodówkę i wysypią się na mnie ulotki

są w TV, Radio, Internecie - jeśli nie mówią prawdy, naginają fakty, manipulują ludźmi, to w jaki sposób to powstrzymać? Czy w ogóle próbować? Czy się da dotrzeć do tej rzeszy ludzi, którzy w to już uwierzyli? Sama nie wiem co o tym myśleć, mnie osobiście niepokoją takie rzeczy, cała polityka opiera się na zdobywaniu poparcia społecznego na różne sposoby i na kasie ...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się