Forum konie »

STOP Skaryszew

gościu co skomentował wpis o królu ma rację - powinno być Władysław IV 😉
pewnei tak.. sie pożegnały nawet ze mną hym....
a taka fajna wieczorowa i między-dokumentowa (wczoraj miałam prace przy kompie) rozrywka była... misyjna 😉

szkoda,że nie moge już tam wejść choć po kopiować ...

a!!! z tym gościem sobie dyskutowałam! to on chce wypuszczenia wszystkich zwierząt domowych na wolność żeby selekcja naturalna się odbyła...itd... 🙂
ma chłop z głową... troche obciach jeśli znajdzie blędy 😉
wypuszczenia na wolnosc? wszystkich?

wyobrazacie sobie ten chaos?
ale z ZOO tez? 😁
Polubiłam Kurczakowy fanpejż a wydarzenie STOP Skaryszew zgłaszam jako propagowanie nienawiści ponieważ "atakuje rasę lub pochodzenie" bo każdą osobę sprzedającą tam konia nazywają handlarzem co konie na rzeź wiezie, a taki rolnik to "wieśniak" co o konie nie dba tylko sprawia im ból. To pod atakowanie pochodzenia może podchodzić 😁
wiecie co? pikietowac wolno każdemu
uswiadamiac o dobrostanie zwierząt należy

ale blokowac drogi, obrażac burmistrza ( jak ta pani z Niemiec) , obrazac wszystkich ktorzy tam sprzedają konie- to przegięcie...
o matko
jeden z wpisów na STOP SKARYSZEW

"Nie jestem pewna, czy dam radę tam być, ale udostępniam!
Może trzeba by wziąć ze sobą strzelby, a przynajmniej paralizatory... na "ludzi"!"
zielona_stajnia, też tak myślałam, że to błąd, ale sprawdziłam i targ odbywa się od 1433 roku, a nie od 1633, więc wszystko się zgadza 🙂
No do czego to doszło... Mam ochotę zgodzić się z Arkadym, koniec świata 😂
http://www.photoblog.pl/ontaria/143720246
Złota, to o wypuszczeniu hodowlanych i domowych zwierząt to i tak "mały pikuś"  - poczytaj sobie troche wpisów różnych osób... takiej ilości oszołomstwa, bezmyślności, fanatyzmu i sadyzmu w jednym miejscu jeszcze nie spotkałam....

Misskiedis - poczytaj posty pod tym zdjęciem na ich stronie fb - tam jest ciekawie... (podlinkowałam to wczesniej)
Czytałam z zeszłego roku wpisy i witki mi opadły, na noc czytać tego nie będę bo będą mi się śniły koszmary o tym, że 90% ludzkości jest takimi oszołomami a ja nie mam się gdzie ukryć 😂
Słuchajcie a czy da się zaprosić do polubienia strony nie będąc jej administratorem? Jeśli tak, to gdzie to się robi?
Chyba da się tylko udostępnić...

Ej, oni mają takie ładne kolaże z biednymi konikami, aż mnie naszło i zrobiłam swój:

😁
I ja polubiłam i udostępniłam wydarzenie. Brawo dla was!
I ja jest lajk i udostępnienie , ten temat czytam po cichu ale raczej nie będę w Skaryszewie bo nie mam się z kim zabrać  🤔 Ale dla was  👍 za rozkręcenie kontrakcji .
Ja też udostępniłam. Do Skaryszewa niestety nie jadę. Powodzenia! 🙂
Misskiedis, mogę go opublikować? 🙂
Pewnie 😉 Zdjęcia zbierałam z neta i kilka z RV więc niestety nie wiem kto jest ich autorem 😡
Słuchajcie a czy da się zaprosić do polubienia strony nie będąc jej administratorem? Jeśli tak, to gdzie to się robi?

Chyba trzeba być administratorem, trzeba by kilka chętnych osób mianować
ja mogę udostępnić kilka zdjęć z poprzednich lat 🙂

jeśli się nadają to proszę bardzo 🙂
ogurek, tak właśnie myślałam 🙁
any, zaraz dodam.

edit. Każdy kto nie liże im d.. jest blokowany. Zawsze, gdy pojawiają się niewygodne pytania dyskutanci są usuwani. Ja już też nie mogę wchodzić na wydarzenie, nie pomyśleli, że mam inne konto, z którego mogę wciąż ich podglądać 😉
Miło widzieć jakieś konkretne działania, gdybym nie miała tak daleko albo dysponowała transportem to bardzo chętnie wybrałabym się do Skaryszewa. Byłam na targu raz, co prawda w Żorach i 10 lat temu,ale nawet wtedy (a byłam przeczuloną 10-latką) nie widziałam żadnej patologii, kiedyś nawet wstawiałam na rv jakieś zdjęcia z tamtego targu. Co prawda nawiedzonym-zielonym nie tak łatwo będzie wybić te dziwne zapędy z głowy,ale taka akcja uświadomi rozsądnie myślącym ludziom jak jest naprawdę, wnioski nasuną się same.
Nawet w stajniach rekreacyjnych, gdzie konie chodzą po x godzin, siwki nie są tak wypucowane, jak te na targu  😜
Fanpejdż wygląda super, Kurczaku rispekt! 👍

Ktoś mi powie gdzie się klika żeby zgłosić daną stronę? Toż to już nie jest nawet zionięcie nienawiścią, a jawne nakłanianie do czynów karalnych 😁
Udostępnione na stronie KP.
ps.
przerażanie poprawcie
Biję się w pierś: użyłem faktycznie skrótu myślowego, który wprowadza w błąd. Targ na konie odbywa się w Skaryszewie od 1432 lub 1433 roku. Tyle, że pierwotnie odbywał się w maju. Dopiero w 1633 Władysław IV przeniósł jarmark na pierwszą niedzielę Wielkiego Postu (co, swoją drogą, też jest z deczka niejasne - bo, tak prawdę powiedziawszy, to targ jest w poniedziałek i we wtorek - w nocy z niedzieli na poniedziałek konie dopiero przyjeżdżają - podejrzewam, że miało to związek z brakiem bookmanek i TIR-ów w czasach Władka IV...). Tak, czy inaczej, trzeba to napisać precyzyjniej, skoro już się i o takie rzeczy czepiamy...

Przy okazji, zwracam uwagę na nieco jednostronną treść odnośnego hasła w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skaryszew "Protestujący zostali obrzuceni wyzwiskami" - a tego, że tych protestujących widać nie było i że to oni  obrzucają obelgami - jakoś brak...

Podobnie, absurdalny jest zapis o "niesprzedanych koniach trafiających na rzeź". Lokalna tradycja jest taka, że na targu to konie kupują frajerzy. Miejscowi tylko się przechadzają i patrzą, co kto ma - do faktycznych transakcji dochodzi dopiero w ciągu następnego tygodnia - dwóch, kiedy rzeczywiście ceny bardzo spadają.

Co do owych "tirów ładowanych w nocy" - to widział ktoś takie? Ja w zeszłym roku widziałem w Skaryszewie dokładnie jednego tira...

Zdjęcie, którym "Stop Skaryszew" epatuje w tej chwili na swojej "czołówce" - z ładowanym źrebakiem. Co tam niby jest takiego strasznego? No - trap jest zbyt stromy (taki dla krów) - ale ma nawet poprzeczki ułatwiające wchodzenie. Żrebak jest bardzo spokojny, co widać choćby po tym, że panowie nie boją się go wziąć pod zad. A że nie chce wejść? A widzieliście kiedyś nie szkolonego źrebaka, który by chętnie na pakę wskakiwał..?

Było podejść i pomóc, przednie nogi podsadzając, a nie głupie zdjęcia robić...
Wklejcie link do akcji w pierwszym poście.
Taniu, wklejony 😀
jako ktos, kto jest przeciwny transportom zwierzat, koni, krow, owiec i innych na rzez uwazam, ze lepsza jest wariacka nieco inicjatywa tary niz siedzenie na dupie i brak reakcji w ogole. wy koniarze - bardzo kochacie swoje konie, super jest na nich jezdzic, poki sa silne i zdrowe. jak przestana byc silne i zdrowe, niech je szlag trafi, niech jada 2500 km do Wloch, do rzezni, wy jezdzicie tymczasem na kolejnym silnym i zdrowym koniu. widzialam w fundacji konie wyscigowe - zuzyte, stare, chore i slepe, ktore zarobily dla wlasciciela mase forsy, wykupione w ostatniej chwili z transportu. ja popieram i bede popierac akcje wykupywania zwierzat bezuzytecznych, tyle jest bezuzytecznych ludzi, szkoda, ze handlarze z Wloch nie sa nimi zainteresowani

o proszę, następna mądra 🙄 i to osoba której setki razy tłumaczyłam na czym rzecz polega, ile mnie kosztuje kon, ile może kosztowac leczenie, jakie sa mechanizmy działania fundacji.... i wyleci mi taka z takim czymś

super, oddajemy konie na rzeź jak się zużyją  🤔 i kupujemy nastepne 🏇
No taaaa...wiadomo....Konie chore, stare i itp. sa uprowadzane noca przez kosmitów do badań analnych....Na Mazurach to stoja atrapy emerytów 🙂
słuchajcie strona super. Tylko jedno nie bardzo mi pasuje. "Oni"(antyskaryszowcy) mają tendencję do wrzucania wszystkich  do jednego worka, słowo Skaryszew kojarzy im się, niesłusznie, ze złem. Proponowałabym jednak nie określać tych oszołomów słowem - animalsi (często pojawia się w komentarzach na stronce)- to za ogólna nazwa, krzywdząca i tych którzy się takimi nazywają a naprawdę działają w kierunku pomagania. Bo są wśród nich osoby naprawdę pracujące o poprawę dobrostanu zwierząt i walczące z rzeczywistym znęcaniem się.

Jak wy sądzicie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się