Jestem ZA 😀 Już z mężem zdecydowaliśmy i będziemy na 99%- 1% na nagłe "wypadki". Może zabierze się z nami koleżanka z mężem, a jeżeli nie to po drodze możemy zgarnąć ewentualnie chętnych re-voltowiczów 😀
A może trzeba zabrać aparaty i zamiast robić zdjęcia oczerniające targ, to robić zdjęcia pokazujące co tam jest dobrego? przecież nie sztuką jest zrobić zdjęcie z dowolnym przekazem. Wystarczy tylko odpowiednie kadrowanie i odpowiednia chwila i pokażemy co chcemy. Może trzeba zrobić akcję foto-" TAK Skaryszew"
Edycja: Ciekawy sposób pokazywania miłości do koni mają osoby organizujące tą akcję - przedłużanie i tak długiego transportu i zwiększanie związanego z tym stresu. A jak ktoś konia kupi dla siebie? to biedak też będzie musiał odcierpieć przez tak wspaniały pomysł?
Na miejscu są służby weterynaryjne, miejsce dla koni, woda żeby te konie napoić. Lepiej w krzakach handel prowadzić? Jak zamkną targ to stanie się dokładnie to samo co stało się w miejscu zamkniętych targowisk. Handel bez kontroli przeniósł się "na ulice".
Hej a ktoś z Wawy lub z okolic Wołomina sie wybiera i ma jedno czy dwa miejsca wolne w aucie bo ja bardzo chetnie bym pojechała niestety prawka brak . Gdyby ktoś taki był prosze o wiadomosć na priv
Zamknięcie targu było by wręcz porażką dla "obrońców", a może pożywką....W każdym bądź razie uważam, że nie jeden rolnik myśląc o wyjeździe z koniem na targ bardziej o niego zadba, wyczyści, kopyta zrobi...tak, wiem że nie każdy, ale na pewno paru się takich znajdzie. A sprzedając konie za stodołą może być tylko gorzej, bo ocena już nie będzie podlegała takiej publice.
Zdecydowana większość tzw. "obrońców przyrody", to istoty bezmyślne doskonale (i to, niestety, jest podstawą mojego pesymizmu jak chodzi o nieodległą przyszłość: na ogół bowiem, większość ludzi stara się nie myśleć - chyba, że już absolutnie nie da się przeżyć inaczej - więc bezmyślność ma przed sobą ogromną przyszłość...). One "czują" - i to im wystarczy. Na argumenty reagują agresją.
Co do "guru" zaś - tych, którzy tym wszystkim dyrygują - to nawet, jeśli wyjściowo nie byli cynicznymi manipulatorami łasymi na kasę, to przecież proza życia i prowadzenia niemałego przedsiębiorstwa, opartego - co by nie powiedzieć - na dojeniu z kasy "szeregowych wyznawców" - wcześniej niż później musi ich do cynizmu doprowadzić...
Proponuje w ramach akcji "Stop Głupocie"akcję fotograficzną, która pokaże prawdziwe oblicze Skaryszewa. Czyli cepelię, śliczne ogiery zimnokrwiste oraz agresywnych zielonych.
Coraz bardziej wkurza mnie, że tyle się mówi o tolerancji ale tylko dla pewnych grup. Ja mam być tolerancyjna dla wegetarian, dla homo, dla mniejszości narodowych. A dlaczego nie ma tolerancji dla rolnika? Dla mięsożercy? Zaraz okaże się, że powinnam się wstydzić że jestem hetero?
Oglądałam ostatnio filmiki wstawione na stronie "stop Skaryszew".... Na jedym z nich widać źrebicę zimnokrwistą - taką ok 8 - 10 mcy, oraz sporego ogiera. Ogier w pewnej chwili próbuje źrebicę pokryć, ta się broni, robi się zamieszanie. Osoba trzymająca dzieciaka odgraża właścicielowi ogiera (wyzywając od wujów czy innych stryjków), jednocześnie starajac się klaczkę odciagnąć na bok. Ta przestraszona zamiera w bezruchu i trzeba ją szybko stamtąd zabrać siłą... a jakiś nawiedzony zielony zamiast cholera jasna pomóc dzieciaka odciagnąć od około tonowego, wielkiego ogiera - nakręca to wszystko kamerką... on sam/sama tyłka nie ruszy, nie jego/jej sprawa przecież - ale jakaż sensacja... 😵 To ma być pomoc zwierzętom??!! 😲 To ma być wielkie serce dla biednych konisiów?? 🤔 wrrr STOP GŁUPOCIE to akcja , którą zdecydowanie popieram. Szkoda, że do Skaryszewa mam tak daleko
_Gaga, to jedna rzecz, która mnie bulwersuje. A kolejne: 1) nie ma żadnych dowodów, że filmiki/zdjęcia pochodzą z Skaryszewa 2) od lat są te same zdjęcia używane, a świat się zmienia i Skaryszew też. Dużo osób dba o to, aby w Skaryszewie konie miały coraz lepsze warunki 3) pokazywane są INCYDENTY, a opisywane jako NORMA.
To tak jakby pokazać w USA zdjęcie wychodka za oborą i podpisać, że tak żyja polacy.
bera7 podobnie, jak w większości materiałów "propagandowych" obowiązują cały czas te same zdjecia z rzeźni, oraz ten sam film z transportu koni. Film nakręcono jakoś w latach 90tych... sporo sie od tamtych czasów zmieniło - zaczynajac od prawa, poprzez warunki transportu i uboju zwierząt (nie tylko koni)... Ale tego jak wiele zmieniło się in plus się nei pokazuje - bo tym się na uczuciach nie zagra równie skutecznie, jak filmem w którym widać poranione, połamane konie...
Dokąłdnie Trochę szkoda, bo zapewne ci sami "zieloni" mieli niemałyh wpływ na prawne usankcjonowanie lepszych warunków transportu i uboju Powinni sie tym chwalić, pokazywać jak było i jak jest Byliby wówczas wiarygodni... a tak to łapki opadają i cy#ki też 😵
Za to wywalczyli , że pies łańcuchowy nie może być uwiązany 24 h na dobę, a łańcuch ma mieć ileś tam cm... ciekawa jestem kto tego typu przepisy sprawdza na wsiach 🤣 🤣 🤣 i chociaż idea szczytna, to w praktyce 🤔wirek:
Może konkurencyjny event na facebooku - stop głupocie 😉 Mogłabym się rozpisać na 2 strony za jednym zamachem co myślę o akcji "stop skaryszew", bo jakież to przewrotne, że wielkie oburzenie o wiejskiego psa na łańcuchu (czego nie popieram) i jednocześnie trzymanie ukochanego konika 23 h/dobę w "kojcu"3x3 za kratami z łykawką na szyji. Popieram moje przedmówczynie w całej rozciągłości. No i kontrole psów są, słabe ale są - okolice Wałcza kontrola kosztowała rolnika 500 zł😉
O kurcze Szczerze u nas w zach-pom tego nie widziałam 🤔 Ciekawa jestem jak sobie radzą z agresywnymi psami? Przecież właściciel też się może takiego psa bać i - no co - no nie pomoże... A mierzą czas uwiązania i czas spacerów?
Nie sprzedaję zwierząt na targach (owce i kozy) , ale gdyby nie było netu pewnie bym musiał.Niestety mnie , tak jak niektorych nastolatek z dobrymi chęciami rodzice nie utrzymują.A zdarza się , że przyjezdne panny i panicze mają zastrzeżenia do tego jak trzymam owce (za ciasno , nie wytłumaczę ,że tryk wg norm ma mieć ileś tam , a maciorka ileś -nawet nie wytłumaczę co to jest maciorka,bo nie chcą tłumaczen).Pies na podwórku , to zastraszające znęcanie się nad zwierzeciem, a koń w stodole przerobionej za stajnię jeszcze większe. Akurat mnie to nie spotkało , ale słyszałem o" zakusach " fundacji na zwierzęta gospodarskie, bo źle traktowane (oczywiście nikt nawet się do uniwersyteckiego eksperta od hodowli nie pofatygował), zabieranie zwierząt , jazda ich do rzeźni , a potem latanie po sądach i płacenie gospodarzowi odszkodowań.
marzyłam by w tym roku pojechać do Skaryszewa. Niestety pewnie nie uda się dostać urlopu. Mam podobne zdanie do waszego. Uważam że wielką stratą było by zamkniecie tego targu. A w konsekwencji pojawiła by się dzika, niekontrolowana sprzedaż. Oczywiście, że dobrostan zwierząt i szacunek jest ogromnie ważny. Ale na litość boską to co wyprawiają niektóre organizacje to jeden wielki krzyk nienawiści i sposób zwalczania własnych demonów i problemów z własną psychiką.
I zauważcie że zdecydowana większość ludzi kochających konie ma podobne do Naszego zdanie.
Ja do hasła Stop głupocie, dołączyłabym hasło Stop nienawiści.
Jak co roku, wybieram się do Skaryszewa. I też mam zamiar przedstawić obszerną relację zdjęciową plus opisową pod hasłem TAK SKARYSZEW. Zastanawiam się, czy gdyby każdy z nas, na swoich blogach, lub też w miarę możliwości na portalach społecznościowych umieści prawdziwe zdjęcia, nie przekoloryzowane w żaden sposób, to dałoby też jakiś efekt.
Myślę, że blokowanie dróg będzie bardzo, bardzo medialne, a Gmina Skaryszew poradzi sobie z tym "problemem" (wystosowałam też do nich list z różnymi propozycjami rozwiązania tej niewygodnej kwestii). Jak ktoś ma jakiś pomysł - niech do nich pisze, w kupie siła 🙂
W zeszłym roku mieli też "wszystko" kontrolowac- znajomy był z końmi na handel- nic nie kontrolowali i nie widział by kogokolwiek kontrolowali. Wkurza mnie jedynie to, że to jest w poniedziałek, i nigdy ze względu na pracę zawodową nie mogę tam jechać!
marysia550 a jakim prawem obcy ludzie bez żadnych licencji mieliby cokolwiek kontrolować? Kontrolować to może inspekcja weterynaryjna i tu należy postępować zgodnie z prawem... Kontrolować może policja - dokumenty zwierząt i pojazdów, ew kierowców... Kontrolować może ITD... ale zieloni co mieliby kontrolować? i jakim prawem niby?? Gdyby nie było w nich tyle nienawiści - mogliby edukować. Mogliby organizować szkolenia nt żywienia koni, ich utrzymania, itp. Mogliby w ramach szkoleń podkreślać nowe przepisy dotyczące minimalnych wymogów dotyczących chowu i traktowania zwierząt... mogliby zdobyć w ten sposób szacunek hodowców... a tak - jako grupa siejących nienawiść i przeklinających , nawiedzonych nastolatek - nigdy nie będą brani na poważnie...
Gaga- edukacja nie jest medialna, nie da sie ludzi w bambuko zrobic, w edukacji nie ma miejsca na placzace oczy zrebaka, ktory ma niebieski kantarek na sobie i to jest jedyna jego rzecz... a nie... on jeszcze ma marzenia! zapomnialam! edukacja nie zarobia na palace, nie zarobia na wykup koni itp.
jkobus, i chwała. Schroniska, fundacje itp są potrzebne. Ale niech nie przekręcają faktów, nie manipulują. Nie sieją nienawiści. I niech nie robią z każdego rolnika głupka, bo niejeden rolnik ma więcej w głowie niż ta armia panienek.
BYlam raz w Skaryszewie, 7 lat temu zdaje sie. Majac juz wtedy pojecie i wlasna stajnie od ok. 10 lat. Nie widzialam zadnego przypadku znecania sie nad zwierzetami, a wszystkie konie byly w dobrej kondycji wagowej, czesc nie byla dokladnie wypielegnowana i miala pozostawiajacy nieco do zyczenia sprzet na sobie-nieco, nie drastycznie, nie zagrazajacy ich zyciu ani zdrowiu. Nie bylam tam o 4 rano, tylko nieco pozniej, wiec byc moze nieco mi umknelo, ale wrazenia byly neutralne. Bardzo chcialabym zobaczyc obiektywna relacje zdjeciowa, na wyjazd niestety nie mam szans, chyba ze ktos jedzie z wlkp 😉.
Byłam rok temu na Targu w Skaryszewie i zauważylam że jest o wiele lepie! Punkty czerpania wody dla koni, punkty weterynaryjne, odpowiedznie osoby pilnują porządku... Takie moje odczucie 🙂 A jeśli znowu akcja "STOP SKARYSZEW" ma polegać na staniu w grupce z maskami na twarzy i wykrzykiwaniu tylko "STOP SKARYSZEW!" to lepiej niech dadzą sobie spokój! Żenujące to było co zobaczyłam! Skaryszew był, jest i będzie... Tu trzeba zmienić ludzi którzy transportują konie, bo to oni w transporcie robią największą krzywde tym koniom! Tak więc Walczmy o godny transport i godną śmierć dla tych koni, (bo niestety takie są realia konie zawsze będą hodowane na mięso) a nie o zamknięcie targu! Bo Handlarz chcący kupić konia na mięso i tak go kupi gdzie indziej, choćby jadąc do gospodarza do domu...