Forum konie »

Kącik pomocy dla nieletnich adeptów jeździectwa

Ja mam pytanie co do popręgu. Szukam już dość długo popręgu do 100zł o długości 110cm. najlepiej z gumami. Wiecie gdzie mogę coś takiego znaleźć? No i jakie polecacie popręgi?
LatentPony Ja bardzo żałuję, że jednak nie kupiłam strzemion bezpiecznych... Koń się ze mną położył, noga zaklinowała się, ja się szarpałam, skręciłam kostkę ...  🙄

Anetkis ja mam takie popręgi i jestem z nich bardzo zadowolona 😉 : http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_155&products_id=3943
A czy uchwyty/maszynki do puślisk, nie są teraz w większości siodeł tak zaprojektowane że w razie 'W' puśliska się odczepią? Wystarczy że się pociągnie mocniej w bok i puślisko wypada

Anetkis, do 100zł to w każdym sklepie jeździeckim kupisz popreg, nawet czasem skórzany, wystarczy sprawdzić czy jest wymagana długość
ja mam np taki
http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_155&products_id=3943
i jestem zadowolony, nigdy mi konia nie obtarł, gumy się nie naciągneły, a sprzączki nie pordzewiały, a mam go z 2 lata 😉
michal, w wiekszosci siodel teraz zamki sa na tyle gleboko, ze niby puslisko wyleci, ale wcale nie tak latwo. ja tez zwichnelam kostke wyplatujac stope ze strzemienia podczas upadku. kwik-outy by sie rozpiely 😉 ale dalej mam zwykle strzemiona.
Super, dziękuję. Tak, ale jak ja szukam i znajdę coś fajnego to inni odradzają, bo konie podtarte 🙂
Dzięki, chyba ten kupi, bo całkiem porządnie wygląda 🙂
katija, no to ja mam chyba jakiś talent, bo mi się zdarzyło pare razy przy poprawianiu całe puślisko odczepić - dlatego mi się wydaje, ze jak ktos spadnie, a noga mu się zaklinuje, to puslisko wyleci 🙂
Anetkis, to czy się obetrze czy nie zależy też od konia, są mniej jak i bardziej delikatne 😉
🚫 ale ja jak ćwiczyłam skoki w tym roku na wakacjach, to jeden z obozowych koni miał chyba aż nad to bezpieczne siodło... Przy najeździe na oksera oba puśliska się odpięły  🤔wirek:
michal, mi tez sie zdarzylo w jakims stuletnim siodle. ale siodla cc np maja zamki gleboko. oczywiscie ze puslisko wypadnie, ale czy tak latwo, to pewna nie jestem.
Anetkis, może sprawdź ogłoszenia? Ja kupiłam popręg sympateksowy, z gumami, 115 cm, w stanie idealnym (chyba był tylko przymierzany) bodajże za 50 zł, mam go już ponad pół roku i gumy nie rozciągnęły się ani o milimetr, popręg po wyczyszczeniu nadal wygląda świetnie, jest w stanie bdb. Nawet nie wiem jakiej jest firmy, w każdym razie jestem zadowolona 🙂

W najbliższym czasie będę też testować ten popręg http://www.okser.pl/york-popreg-bawelniany-p-7591.html cena bardzo zachęcająca, a mam konia który nie obciera się dosłownie od niczego.
Zdecydowałam się na zakup drugiego popręgu, dlatego że na codzień 115 cm z gumami to dla nas optymalne rozwiązanie, jednak jak zaczęłam jeździć intensywnie 6 razy w tygodniu, to okazało się, że koń zrzucił zupełnie niepotrzebny tłuszcz i popręg zapinam na ostatnie dziurki i jeszcze conajmniej jedna dziurka by się przydała...

Wracając do strzemion - mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie mogłabym kupić jak najtańsze strzemiona kwik-out? Przekonały mnie, czytałam o nich jeszcze w wątku o strzemionach i wydają się lepszym rozwiązaniem niż te z gumką. Jednak jak buszowałam po sklepach internetowych, to zauważyłam, że poniżej 200 zł nie schodzą.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się