Z tego co wiem Świadkowie Jehowy wierzą w "kompletne" zmartwychwstanie ciał. Odpada kremacja i wszelkie "przeszczepy", w tym - krwi.
W sytuacji, gdy krew jest potrzebna ( podczas zabiegu na przykład) a pacjent Świadek sobie przed operacją napisał oświadczenie odmowne, to wykonuje się telefon do sądu i... krew się w końcu przetacza. Bo nieprzytomny zawsze mógłby zmienić zdanie. Tak to się potem tłumaczy.
W sytuacji, gdy krew jest potrzebna ( podczas zabiegu na przykład) a pacjent Świadek sobie przed operacją napisał oświadczenie odmowne, to wykonuje się telefon do sądu i... krew się w końcu przetacza. Bo nieprzytomny zawsze mógłby zmienić zdanie. Tak to się potem tłumaczy. i to jest najlepszy dowód że żyjemy w kraju państwowego niewolnictwa, gdzie nawet o własnej śmierci człowiek nie może decydować! sku.wysyństwo zwyczajne! 😤
ogurek, zawsze lepiej mieć pieniądze niż ich nie mieć, zwłaszcza jak je można uzyskać dość prosta metodą. 😉 Poza tym ja zupełnie nie widzę powodu, żeby w czasie kiedy leżę nieprzytomna i bezbronna miał mnie dotykać jakiś obcy facet 'bo jemu się wydaje, że potrzebuję'. I w tym wypadku nie ma znaczenia czy to ksiądz, były kochanek, nielubiany sąsiad czy ktokolwiek inny.
Ty tak na poważnie? Wierzysz, że politycy pozwolili by w Polsce na takie referendum? Oczywiście, że tak, wystarczyłoby, żeby promotorzy polityków uznali je za korzystne dla siebie. Dla jasności - nie nasi politycy, bo oni nie decydują o tak ważnych sprawach.
Skoro angielscy sataniści chcą renegocjować zasady Unii (są one korzystne dla Niemiec, dla Anglii mniej) - to kwestia tego, czy w Polsce takie referendum będzie zależy od siły wpływów poszczególnych graczy. Niemcy są do tej gry dobrze przygotowani (tj. do wpływu na ewentualny wynik) - mają 90% prasy lokalnej w Polsce i mnóstwo prasy kolorowej dla idiotów. Mają też dobre sterowanie rządem, rząd TVP1, TVP2 i TVN itd.
Przykład - Ukraina - wystarczyło kilka dni, by Putin wespół z Chińczykiem zresetował wieloletnie zabiegi Unii - nie pomogło "autentyczne wzburzenie obywateli". Nawet referendum nie było potrzebne.
Brytania dawno by wystąpiła z Unii, gdyby wiedziała, że ktoś oprócz Czechów ma ochotę na wstąpienie do Wspólnoty Narodów.
ogurek, zawsze lepiej mieć pieniądze niż ich nie mieć, zwłaszcza jak je można uzyskać dość prosta metodą. 😉
Z tym, że prawo to nie jest guma od majtek, która w teorii jest nieskończenie rozciągliwa. Szkoda musi być wymierna, sam czyn społecznie szkodliwy. Jeżeli trafią na sędziego z twardym kręgosłupem aksjologicznym to robotowi zrobią z d... "jesień średniowiecza". Ateista z przekonania będzie musiał przyznać, że w sensie faktycznym doszło do kontaktu robota z robotem i jeden z nich zostawił na drugim jakąś substancję. Ewentualna szkoda byłaby, gdyby jeden z nich miał garnitur od Armaniego - ale przecież w szpitalu nikt w garniturze nie leży, chyba, że w trumnie.
Oczywiście o naprawienie szkody musiałby wystąpić właściciel robota, jako osoba uprawniona, a nie sam robot. Z punktu widzenia robota zdarzenia nie mogą być ocenianie w sensie prawnym - zdarzenia są elementami czasoprzestrzeni, ujęte korpuskularnie lub falowo - i podlegają ocenie nauk empirycznych lub, w przypadkch uproszczonych, jak roboty, opisane są instrukcją obsługi, a nie kk czy kc - ostatecznie może zająć się tym jakiś programista, ale na pewno nie sędzia. Sądy zajmują się zagadnieniami szkody czy winy - a więc bytami abstrakcyjnymi - które wg. robotów nie istnieją.
Medycyna "sportowa". Na przykładzie: T. Morgensterna. Najpierw się wywrócił i taki był wyobijany, że do kolejnych startów miał pana od zakładania butów i rękawiczek. Potem zaraz spadł drugi raz i się ciężko poturbował. I co? Radośnie media meldują, że się wybiera na IO. Marit Bjoergen śmiga z astmą , mięśnie ma jak chłop i mdleje na konferencji prasowej. Wcześniej Lance Armstrong piłuje na rowerku chory na nowotwór. Co to się dzieje? 🤔wirek:
To jest sprawa, która powinnam wpisać do wątku "Co mnie wkurza na co dzień". Gdzie nie patrzę, nagonka na Trynkiewicza i cały lament, że zniesiono karę śmierci i teraz psychopaci wyjda na wolność. Rny! Połowa (jeśli nie wszystkie) wypowiedzi na ten temat są "nieco" podkolorowane... A już prace nad "ustawa o bestiach" (SIC!) - czemu media nie powiedzą, ze to już trzecia taka ustawa? I że każda powołała do życia nową instytucję leczniczą? I że dwie poprzednie powstały, ale nie mają kasy na leczenie pacjentów? Eh....
Ja wiem, że to temat zastępczy, wałkowany przez wszystkie tefałeny. Ale co Wy myślicie, że Trynkiewicz ozdrowiał? I zajmie się pracą przy rekolekcjach? Bo nagonka na niego to akurat słuszna. Przesłanie do linczu niekoniecznie.
pokemon jasne, że nie, ale po co to walkować w koło macieju. Po pierwsze, trzeba było sie wcześniej zastanowić - dlaczego dostał 25 lat a nie dożywocie, tymbardziej, ze zabił także w czasie przerwy w karze (czemu wtedy nie orzeczono mu dożywocia?). Po drugie od 2005 roku mamy ustawę na taką okoliczność - więc lepiej kasę, która zmarnowano na najnowszą ustawę i kolejna placówkę przeznaczyć na placówke uruchomioną w ramach ustawy z 2005 roku? Dzis efekt jest taki, że pomimo kolejnej ustawy nie ma gdzie umieścić Trynkiewicza...
Kara dożywocia została wprowadzona jako zastępstwo dla kary śmierci - kodeks karny z 1969 roku w art. 30 par 3 - dopuszcza karę dożywotniego pozbawienia wolności w przypadku przestępstw zagrożonych karą śmierci, jako jej zastępstwo.
Dla mnie to zgroza, że typ uznany za niebezpiecznego, po prostu wyjdzie sobie do ludzi 😲 Aczkolwiek uważam, że jest też druga strona medalu, myślę, że długo może nie przetrwać, wszyscy wiedzą jak wygląda, realnie ktoś może mu sam wymierzyć sprawiedliwość..dziwne to wszystko..
Dosia - bez urazy, ale z prawnego punktu widzenia wydaje się, że nie wiesz o czym piszesz...
Kara dożywocia została wprowadzona jako zastępstwo dla kary śmierci - kodeks karny z 1969 roku w art. 30 par 3 - dopuszcza karę dożywotniego pozbawienia wolności w przypadku przestępstw zagrożonych karą śmierci, jako jej zastępstwo. 1) w Polsce obowiązuje KK z '97 roku. 2) Trynkiewicz z tego co wiem załapał się na amnestię z '89, która zamieniała karę śmierci na 25 lat. Wcześniej miał czterokrotnie zasądzoną karę śmierci.
Nie wiem co powinno się z nim stać teraz, ale z prawnego punktu widzenia - będzie wolnym człowiekiem
Z Mariuszem. T, to ja mam wrażenie, że niektóre media będą wręcz rozczarowane, jeśli go nie zlinczują. To jest OKROPNE. Codziennie pokazują dom, gdzie niby ma mieszkać, naznaczają go jak tylko się da i podgrzewają nastroje. Aż wolę nie myśleć, co by było gdyby w okolicy owego domu pokazał się jakiś obcy a nieco podobny facet.... 😵
Ja to bym osobiście wysłała Trynkiewicza do tego kogoś, kto 25 lat temu zmienił wyrok z czterokrotnej kary śmierci na 25 lat. Żeby sobie razem mieszkali teraz.
No proszę, nagle w celi niejakiego Mariusza.T znaleziono szczątki ludzkie/"szczątki ludzkie"/prawdopodobnie szczątki ludzkie. Różnie napisano. W każdym razie wychodzi, że pożarł po cichu kogoś i wypluł jego zęby. 😉 Nie tylko profesorowie prawa rwą włosy z głów na takie esyfloresy. Mnie (Polaka Szaraka)też to niepokoi.
Czy jest na sali ktoś, kto może mi podać jakieś sensowne argumenty mówiące za tym, że żyrafa została słusznie odstrzelona? Bo mnie się to w głowie nie mieści...