Dla pełnego obrazu - jak to wygląda w Niemczech: http://www.bibula.com/?p=47127 Dla leniwych, co nie zajrzą - u naszego sąsiada zdarzają się podpalenia domów azylantów - czy brutalne mordy, nawet na policjantach, giną prawdziwi, niewinni ludzie z powodów odmienności narodowej czy rasowej (ja dokładnie nie wiem, bo nie znam się na niemieckiej nauce, co się Niemcom u tych ludzi nie podoba). Stosunek niemieckich polityków do Polski, taka freudowska pomyłka: http://www.bibula.com/?p=63539 (Wg szefa MSZ Niemiec Rosja graniczy z Niemcami) Recenzja samego "Pokłosia", o ile wiem to z Frondy: http://www.bibula.com/?p=63539
i dla wytrwałych - ludobójstwo na Niemcach, jedna z największych zbrodni w historii ludzkości: http://www.bibula.com/?p=63470
Co do rasizmu - to powinnaś popodróżować po świecie, przynajmniej wirtualnie - to byś zobaczyła, jaki rasizm jest np. w Holandii.
Podróżowałam po świecie zdecydowanie... znów wyciągasz wnioski na podstawie "niczego" stawiając zarzuty wyssane z palca :-( Dlatego uważam, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi - Ty mnie oskarżasz i obrażasz, ja staram się wytłumaczyć dlaczego smuci mnie ogólne podejście rodaków do codzienności... zdaje się zdecydowanie wymijamy się w tej rozmowie Szanowny Nestorze - nie przytaczaj proszę prawicowego pisma, bo niestety nie jest to obiektywne podejście do jakiegokolwiek tematu - znów pojawia się "jedyna prawda" i "jedyna racja" Miłego weekendu :kwiatek:
Dobra wrotek może dla Ciebie nadinterpretuję, histeryzuję i w ogóle, ale ja tylko odnoszę się bezpośrednio do słów JKM, bez zabawy w "co poeta miał na myśli", bo jak poeta pali inne zioło niż odbiorcy, to ni chu...steczki wzajemnego zrozumienia nie będzie. nie odnosisz się do słów JKM, tylko do swoich emocji, które te słowa wzbudziły...wybacz, nie masz racji i sama, to przyznałaś. [quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586364#msg1586364 date=1353071760]Staram się również - w przeciwnieństwie do Ciebie być tolerancyjna, przyjmować inne od własnych poglądy. Nie muszę się z nimi zgadzać, ale nie jest do wg mnie powód do obrażania (opluwania) innych, przykro mi, że Twoja postawa w dyskusji jest dokładnie odwrotna.[/quote]jednym słowem idiokracja w praktyce! a mi jest przykro, że są Polacy tak jak ty pozbawieni resztek rozumu, godności i honoru- znasz jeszcze znaczenie tych słów, czy wiesz o nich już tak samo mało, jak o zjawisku propagandy? ps. tym co mają wątpliwości, a "tolerancja" pozwala im jeszcze sprawdzić czy to deszcz pada, czy jednak plują mu w twarz, polecam lekturę:http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=2672
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586635#msg1586635 date=1353090403] Dlatego uważam, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi [/quote] Dlaczego nie prowadzi, prowadzi, jak najbardziej. Nie moja wina, że niepoprawne wieści są tylko pod "prawicowymi" linkami. Mogę dać jakiegoś socjalistę: [[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_S%C5%82awik[[a]] Tekst o nim z salonu 24: http://korzenie.salon24.pl/464575,henryk-slawik-slaski-wallenberg-i-schindler-razem-wzieci
i głos Żyda:
Dopiero kiedy w latach 90-tych XXw., przyjechał do Polski z Izraela Henryk Zvi Zimmermann, zaalarmował i zapytał, dlaczego nikt w Polsce o Sławiku nie pamięta? I opowiadał, że to Sławik właśnie ratował na Węgrzech tysiące Żydów, dzieci i dorosłych. Kiedy Niemcy zajęli Węgry, nie wyjechał, chociaż mógł. Zimmermann wtedy wyjechał, Sławik został, ratując następnych niewinnych... Oddał życie za Jozsefa Antalla, razem z którym ratował Żydów. Wziął na siebie całą odpowiedzialność w czasie ich konfrontacji na Gestapo i chociaż katowany, nie zdradził węgierskiego przyjaciela.
Henryk Zimmermann zwykł mawiać:„Nie pojmuję dlaczego Polska nie wykorzystała atutu, jakim jest Sławik, i to w czasie, kiedy opinie o antysemityzmie Polaków są rozpowszechniane na Zachodzie właściwie bezkarnie”.
Nie byłbym sobą, gdybym nie zauważył, że miejscowy cedyniak-wikipedysta nie znalazł dość energii, by jak jego niemiecki czy angielski kolega dopisać coś o mieszaniu się Kościoła do polityki - a konkretnie o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Angelo_Rotta dzięki któremu te kilka tysięcy żydowskich istnień ocalało. Żydzi potrafili to docenić - ma swoje drzewko w Yad Vashem. Angelo Rotta odznaczony jest pośmiertnie Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej - ale taktownie pominę, kto podpisał przyznanie tego odznaczenia.
Żona Henryka Sławika została osadzona w obozie Ravensbrück. Przeżyła, i po wojnie odnalazła swoją córkę, którą przechowała węgierska rodzina Antall’ów. Zamieszkała z córką w Katowicach. Żyła w biedzie, szykanowana przez Urząd Bezpieczeństwa. - a Ty, że ja Ciebie obrażam.
Mnie po prostu średnio ruszają wymysły fabularne w filmach nie-dokumentalnych. W którąkolwiek stronę, bo to jest tak, że ktoś sobie wymyśla jakąś fabułę czymś inspirowaną, albo nie i realizuje w filmie. Nie jest to w żadnym wypadku przekazanie prawdy o wydarzeniach, którymi się twórca inspirował, ani nic takiego. Film jest dla mnie tylko filmem, a nie przekazem prawdy objawionej, albo bezczeszczeniem czegokolwiek.
A ciekawe czemu powstają np. takie piękne wytyczne dla szkół i nauczycieli
cena gazu dla Polski dotychczas: 570 USD/1000m3 cena gazu dla Polski nowa z Rosji: 460 USD/1000m3 cena gazu dla Ukrainy z Rosji: 430 USD/1000m3 cena gazu dla Ukrainy z Niemiec: 360 USD/1000m3 cena gazu dla Niemiec z Rosji: ???
Poza tym BASF wchodzi do Polski więc jakoś trzeba wytłumaczyć, dlaczego w Ludwigshafen inżynier dostanie na wjazd 4 tys EUR, a w Polsce 4 tys. zł. Jak będziemy mieli zajęcie, to w ogóle nic nie będzie trzeba tłumaczyć. BASF zna się z Gazpromem, czymś tam się powymieniali, chemia jest na gazie (BASF jest jednym z największych konsumentów gazu w RFN). Rosja dołożyła się z milionem do filmu - i pewnie obiecali, coś jeszcze, bez znaczenia co i komu.
Oczywiście to teorie spiskowe - płaciliśmy za gaz dwa razy więcej niż Niemcy, nawet Ukraina ma lepiej - i nic, tylko ciągle o Żydach, których nie ma.
...biedne oskarżane i obrażane tępaki... 😕 niestety (dla niektórych) nadchodzą czasy, w których trzeba będzie się wyraźnie opowiedzieć po której się jest stronie
Wyszło na to, że jestem "pozbawionym resztek rozumu, honoru i godności tępakiem" Drodzy Forumowicze - dzięki Wam za uświadomieni mi, żem niegodna z Wami rozmawiać o Wielcy!!
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586969#msg1586969 date=1353141508] Wyszło na to, że ... [/quote] Na nic nie wyszło - jesteś miłą, wrażliwą i sympatyczną osobą, która stykając się z zawodowymi manipulatorami jest z góry na przegranej pozycji, bo normalny człowiek nie ma czasu i możliwości, by zweryfikować fakty - a za zarządzanie emocjami odpowiadają profesjonaliści z wieloletnią praktyką. Możesz w to nie wierzyć, ale ja piszę to z sympatią do Ciebie, a nie po to, by sprawić przykrość. p.s. Zagadka - czy nakręcenie filmu o bitwie pod Wiedniem promuje Polskę, czy ma ją odpowiednio ustawić? Podpowiedź: do jakiego kraju prezydent Obama zadzwonił po reelekcji w pierwszej kolejności - a do którego w kolejności drugiej?
@ Tania Wczoraj newsem była wielogodzinna transmisja z lądowania samolotu. Oglądałem niedawno zdjęcia z Nowego Jorku po huraganie - na ulicach góry śmieci - a metro na znacznym obszarze zalane tak, że na peronach metr wody. W TVN pokazują tylko Murzynów, którzy stoją w kolejce po paliwo z kanistrami. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli brać w tych wojnach udziału - bo to nie są nasze wojny - ale sądząc po tym, gdzie latają na ćwiczenia nasze F16 i co mówi Tusk - to raczej weźmiemy, jak Ameryka zechce. Z tego punktu widzenia być może Obama jest lepszym prezydentem - bo ma mniejsze ciśnienie niż Romney na starcie z Iranem.
Z samolotem też widziałam. W newsie zabrakło informacji o udziale jednego Profesora na B. Bo, jak każdy wie z mediów prawomyślnych, to wariat i laik. ;-)
Drugie znalezisko pocieszające. Jednak nawet Francuzi jeszcze nie zidiocieli do reszty! Jest nadzieja. No i tych jest dobre kilkadziesiąt tysięcy. Jeszcze nie wszystko zaorane... klik francuski do zdjęć
http://www.rp.pl/artykul/32,952858-Tysiace-ludzi-przeciwko-malzenstwo-homoseksualnym.html "Ponad 100 tysięcy ludzi w wielu miastach Francji, zgromadziło się protestując przeciwko projektowi ustawy umożliwiającej parom homoseksualnym małżeństwo i adopcję dzieci. W Paryżu według policji demonstrowało około 70 tysięcy ludz Zgromadzenia pod hasłem "Manifestacja dla wszystkich" (franc. "Manif pour tous"😉 odbywały się pod hasłami obrony tradycyjnej rodziny, ich znakiem graficznym były cztery sylwetki - kobieta i mężczyzna oraz dwoje dzieci - trzymające się za ręce. Organizatorzy podali znacznie wyższą niż policja liczbę manifestujących w Paryżu - 200 tysięcy. W Lyonie demonstrowało ponad 20 tysięcy ludzi, a w Marsylii pomiędzy 6-8 tysięcy. W tym ostatnim mieście odbyła się również kontrmanifestacja, zorganizowana przez zwolenników małżeństw homoseksualnych."
abre, a gdzie ten kwiatek? Podpisuję się pod każdym jego słowem.
Przeczytałam kilka stron tego wątku i nieco się przeraziłam. Może powinniście zmienić nazwę, na "Rozmowy Prawdziwych Patriotów"?
Władza się zmieniła, ale mentalność niektórych ludzi nie zmieni się nigdy. Tym bardziej śmieszy mnie ta potrzeba niektórych do wybielania historii, do wiecznego udowadniania, że Polak to jakiś nadczłowiek, który nigdy żadnych zbrodni nie popełniał. Patrząc na ilość jadu, zawiści i nienawiści w narodzie, ciekawa jestem, gdzie znajdował on ujście w przeszłości. Przecież od zawsze byliśmy tacy fajni...
Grabaż napisał tą piosenkę kilka lat temu, w czasach świetlanych czasów IV RP, ale tekst na aktualności nie stracił wcale.
Bywasz piekącym jadem trollów Na internetowym forum Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata! Jam nieudacznik grafoman i śmieć Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę i Załatwiasz te sprawę jak pies Kto z tego napięcia pierdolnie ze szczęścia? ... Kiedy ja mówię wolność zaraz grozisz mi wojną Kiedy drugą stroną drogi chcę przejść Więc kiedy ja mówię wolność nie mów mi że nie wolno Moja wolność to żaden twój grzech
Lotnaa, nigdy nie bylam za wybielaniem historii, patrze na nia nie tylko pod katem narodow ale i jednostek. Ale zyjemy w takich czasach, gdy dyskusja moze byc prowadzona w zupelnie innym tonie niz ten... list. Podlinkowalam wypowiedz autora "Poklosia", do tzw. samodzielnego rozpatrzenia.
Tym bardziej śmieszy mnie ta potrzeba niektórych do wybielania historii, do wiecznego udowadniania, że Polak to jakiś nadczłowiek, który nigdy żadnych zbrodni nie popełniał. Patrząc na ilość jadu, zawiści i nienawiści w narodzie, ciekawa jestem, gdzie znajdował on ujście w przeszłości. Przecież od zawsze byliśmy tacy fajni...
nie! nie byliśmy fajni! ale nie mozna srac we własne gniazdo, tak jak na własną rodzinę, rozumiesz? co byś do np swojej matki (czy rodziny) nie miała to inna sprawa, ale w jej obronie będziesz murem za nią stac, a nie szukac usprawiedliwienia dla sprzedawczyków którzy tobie tę matkę (czy rodzinę) obsrywają 😤 a jesli się dzieje inaczej to znaczy ze od dawna jest bardzo źle, ze ktoś dużo trudu sobie zadał zeby tę twoją wieź zniszczyć, żebys była zerem, tworem wynarodowionym, z którym mozna zrobic wszystko bo jesli szuka usprawiedliwienia dla tych którzy tę jego więź niszczą... to znaczy - ze jest nikim 🤔
duunia, o wow! Próbowałam coś odpisać, ale przepraszam, za każdym razem wybucham śmiechem. Myślę, że powinnaś odpocząć w spokoju. I o Relanium nie zapomnij.
Drugie znalezisko pocieszające. Jednak nawet Francuzi jeszcze nie zidiocieli do reszty! Jest nadzieja. No i tych jest dobre kilkadziesiąt tysięcy. Jeszcze nie wszystko zaorane... klik francuski do zdjęć
http://www.rp.pl/artykul/32,952858-Tysiace-ludzi-przeciwko-malzenstwo-homoseksualnym.html "Ponad 100 tysięcy ludzi w wielu miastach Francji, zgromadziło się protestując przeciwko projektowi ustawy umożliwiającej parom homoseksualnym małżeństwo i adopcję dzieci. W Paryżu według policji demonstrowało około 70 tysięcy ludz Zgromadzenia pod hasłem "Manifestacja dla wszystkich" (franc. "Manif pour tous"😉 odbywały się pod hasłami obrony tradycyjnej rodziny, ich znakiem graficznym były cztery sylwetki - kobieta i mężczyzna oraz dwoje dzieci - trzymające się za ręce. Organizatorzy podali znacznie wyższą niż policja liczbę manifestujących w Paryżu - 200 tysięcy. W Lyonie demonstrowało ponad 20 tysięcy ludzi, a w Marsylii pomiędzy 6-8 tysięcy. W tym ostatnim mieście odbyła się również kontrmanifestacja, zorganizowana przez zwolenników małżeństw homoseksualnych."
O kurde, a ja tam samych debili widzę.
Lotnaa, 🙂 Dobrze napisałaś, nie ma co wdawać się w dyskusję, bo znowu się zacznie sypanie postów bez treści i argumentów. Mają klapki na oczach i ich "jedyną świętą rację". Olać i nie dać się ogłupić.
Lotnaa...wiesz, ja Ci trochę współczuję. I mówię to zupełnie bez złośliwości, bo ja bardzo pokojowy człowiek jestem. Współczuję Ci, że żyjesz w kraju (o ile tu jeszcze zyjesz 🙂, gdzie - jak wierzysz - otaczają Cię Naprawdę Fajni Ludzie, mi in Uczciwi i Nieprzekupni Reżyserzy, którzy w życiu by nie wzięli pieniędzy od tych którym zależy aby ci napluc w pysk, no cóż - wytrzesz i pójdziesz dalej...ech naprawde lekko ci musi życie leciec z taka wiarą. Ale cóż, Twój wybór.
relanium sobie daruję, pozwolisz? bo wystarczy mi ignor na twoje posty 😉 co niniejszym czynię 😉 bo jak napisałam w drugiej częsci mojego postu, zaliczasz sie do tych, z którymi mozna zrobić wszystko...
relanium sobie daruję, pozwolisz? Mam nadzieję, że nie zaglądałaś do tej piosenki, co link do niej dała nasza miła koleżanka. Mój znajomy mówi,że od słuchania takich piosenek można dostać raka i ślepoty, strasznie dołujące.
Dla odtrutki proponuje:
i na deser coś międzynarodowego:
A Ty, Lotna nie wchodź do świątyni muzyki, bo nabrudzisz, ponuraku jeden, no!
W Markowej uprzejmie doniósł Ukrainiec, dlatego PP* będą tym epatować. W Gniewczynie zabawiali się z Żydówkami i torturowali Żydów polscy "wiejscy notable", dlatego PP będzie uważał, że nie wiadomo co tam się stało. *Prawdziwy Polak
Już Ci Nestor mówiłam, że stosujesz historię wybiórczą.
Już Ci Nestor mówiłam, że stosujesz historię wybiórczą. A miałem tu napisać podręcznik do historii? Piszę tylko o tym, co jest nieprawdą, albo manipulacją, a nie o wszystkim.
Podejrzewam, że nie rozumiesz i nie rozumiesz dwóch rzeczy. Pierwsza to magia kina - po co się to robi i dlaczego to, a nie co innego. Bajki o tym, że "na mnie film nie działa" możesz opowiadać osobom z dysfunkcją intelektualną, które uważają, że człowiek to małpa tylko z lepszym procesorem. Na mojego psa też kino nie działa - ani trochę, ale ludzie to nie psy czy małpy.
Druga to kwestia wojny. Żadna wojna nie ma nic wspólnego z nienawiścią rasowa czy religijną - lecz jest walką o zasoby i terytorium. Religia i tożsamość są czynnikami integrującymi wroga - i to jest jedyny powód, dla którego się je niszczy.
Z tego punktu widzenia, to, czy w Polsce jest antysemityzm, czy go nie ma - jest bez znaczenia - zarówno dla poprzedniej wojny, jak i tej kolejnej, która kiedyś będzie. Chyba, że jest zaraźliwy - i Niemcy się od nas zarażą - ale w takim przypadku to trzeba im i o nich zrobić jakieś video, a nie o nas.
Rozumiem, że ten film ma nas czegoś nauczyć, To ja się pytam czego? Tego,że jak będzie znowu taka sytuacja, że jakieś kurwy tu przylezą, to chodzi o to, że mają sami mordować Żydów, a my mamy biernie stać i się przyglądać, bo nie rozumiem? Powiedz mi, kogo myśmy napadali i chcieli wymordować, że nas trzeba uczyć? I czego? Prawda historyczna jest taka, że zbrodnie, w których uczestniczyli Polacy to margines, odstępstwo od normy, a nie norma.
Popatrz, jak ładnie Rosjanie migają się z Katynia - że to jacyś komuniści, podobnie, jak w Niemczech - naziści. To jakieś nowe rasy? Popatrz, jak Twoje środowisko ideowe ładnie klaszcze i uśmiecha się do tych wyjaśnień. Ciekawe dlaczego Pasikowski czy inny -owski nie nakręci filmu o Wolińskiej, uczestniczącej w mordach sądowych - i czy antysemityzm, z powodu którego nie została wydana Polsce przez Wielka Brytanię, to ten sam, z którego mamy się jakoby wyleczyć, czy jakiś inny?
Że pan sobie na "10" rozprawie w końcu przypomniał, że go wtedy tam nie było? Oczywiście.
Na Wołyniu ludobójstwa też przecież nie było. Czystki etniczne były. Czytałaś "Dzieci kresów"? Są historycy, którzy mówią, że to też są nieprawdziwe historie przestraszonych wojną dzieciaków.
Na Wołyniu ludobójstwa też przecież nie było. Czystki etniczne były. Trzeba było tak od razu - że za Holokaust odpowiadają Polacy - a Niemcy tylko trochę i przez nieporozumienie. Miarą udziału jest antysemityzm - więc jeśli się wykaże, że nasz był większy to i odpowiedzialność większa - a jak obecny większy, to nam trzeba parytet przy głosowaniu w Unii obniżyć, bo jeszcze jakąś wojnę wywołamy.
Miarą Twojej niewiedzy i manipulacji jest chociażby to, że na Ukrainie mordowanie Polaków prowadzone było w sposób zinstytucjonalizowany, przez organa władzy, a ówcześni sprawcy tych wydarzeń są uznawani za bohaterów narodowych. W Polsce też są ludzie, nawet tu, którzy piszą, że oni tak musieli, że nie mieli wyjścia i że nie można mieć do nich o to żalu.
Z tego też powodu "twoi" tak usilnie pracują nad tym, by znaleźć jakiś dowód, na to, że AK generalnie współpracowało z Niemcami w całej rozciągłości, albo chociaż trochę - bo to pozwoliłoby ładnie zamknąć zgrabną klamrą całą załganą teorię, że my tak samo, jak oni - a nawet jeszcze gorzej. Włożono w latach 50 mnóstwo pracy w to, by chociaż zasiać wątpliwość - jak wdać skutecznie - skoro prawie każdy, kto jakoś tam identyfikuje się z lewicą - nie ma wyboru i musi o antysemityzmie i zaplutych karłach reakcji.
Widzisz, masz ludzi za idiotów. Tzn mnie. A nawet nie zrozumiałeś tego, co napisałam.
I vice versa 🙂
p.s. możesz, w chwili wolnej, kiedyś, jednym zdaniem, wprost napisać, czego konkretnie nie zrozumiałem? Uczyć się trzeba od najlepszych - skoro inni tego nie robią - to po co my? Film to propaganda - skoro Rosja dała na niego milion, to dlatego, że im zależy, żebyśmy poznali jakąś prawdę, albo z kimś się pojednali? To jakiś żart? A może komuś zależy, żebyśmy zmyli swoje antysemickie winy udziałem w wojnie z Iranem? Historia jest o wiele bardziej pogmatwana, niż w tym filmie - w ogóle w jakimkolwiek.
Na deser ładne opracowanie zagadnienia, szczególnie w kontekście tego, jakże ujmującego "braku argumentów: dziekujmy-plk-putinowi-za-wspaniale-i-prawdziwe-poklosie Może zdążysz przeczytać, zanim przyleci tu jakiś hunwejbin czy inny jakobin i naklei etykietę, że tekst zakazany.
[quote author=pokemon link=topic=65393.msg1590323#msg1590323 date=1353425188] Na Wołyniu ludobójstwa też przecież nie było. Czystki etniczne były.
Tego.[/quote] To ja nadal nie rozumiem, czego nie rozumiem. Na Ukrainie, w wyniku działania tamtejszych władz ukraińskich prowadzono politykę eksterminacyjną obywateli polskich, charakteryzująca się wyjątkowym i bezprzykładnym okrucieństwem. Polskie państwo podziemnie nigdy nie prowadziło takiej polityki - udział Polaków w zbrodniach niemieckich miał charakter indywidualny i incydentalny. W Polsce nikt nie stawia zabójców Żydów na piedestale - są obiektem potępienia - na Ukrainie tak nie jest.