Forum towarzyskie »

Idiokracja

Bo my Polacy mamy jedną wadę, nie lubimy patrzeć na siebie inaczej jak przez pryzmat mesjanistycznej postawy. Jeżeli ktoś pokazuje odchyl od szerzonej w społeczeństwie normy zaczynamy tuptać nóżkami. Kochamy za to filmy o tym jak ratowaliśmy żydów, jak musieliśmy się uginać pod naciskiem Rosjan i Niemców i ogólnie podziwiamy się wszędzie tam gdzie to my jesteśmy ofiarą. Każdy niech sobie interpretuje "Pokłosie" jak chce, tylko ograniczeni będą widzieć wieczko słoika a nie jego dno, bo żeby zrozumieć czasami sens takich filmów jak ten, trzeba się pozbyć tego o czym pisałam w wierszu pierwszym swojej wypowiedzi. Wkur** mnie to bycie Polakiem męczennikiem.
trzeba się pozbyć tego o czym pisałam

Przyznam, że Twój wpis jest tak głupi, że nawet nie nadaje się do komentowania.
Pewna mądra starsza pani mi niedawno powiedziała:
- naród nie jest podzielony, poprostu znaczna część jest ...wykorzeniona.
I ja to teraz zrozumiałam.  🙁
[quote author=Presja link=topic=65393.msg1586026#msg1586026 date=1353051194]
trzeba się pozbyć tego o czym pisałam

Przyznam, że Twój wpis jest tak głupi, że nawet nie nadaje się do komentowania.
[/quote]

zgadzam sie  🤔

ale ok, jeszcze kilka takich filmów, to Polacy przestana się bulwersować ze icków tłukli, a zaczną głęboko żałować ze tak mało i tak nieskutecznie  🥂

edit:  - Nie wiedziałem i uczciwie mówię, że nie mam zamiaru oglądać - powiedział w czwartek prezes PiS Jarosław Kaczyński, pytany czy oglądał już film "Pokłosie" Władysława Pasikowskiego. - Jestem skrajnie krytycznie nastawiony do tego, co nazywam redukcją Polski - argumentował Kaczyński.

Zdaniem szefa PiS "nie jest tak, że działania grupki - stwierdzono, że to było ok. 40 osób, w większości karanych kryminalistów - mogą być w jakikolwiek sposób przypisywane Polsce i Polakom". - Ta tendencja związana przede wszystkim z nazwiskiem Grossa, ale także z niektórymi gazetami, a szczególnie z jedną, jest po prostu tendencją antypolską - ocenił Kaczyński.

I dodał: - Czymś zupełnie niesłychanym jest, że to jest finansowane przez polskie państwo. To jest niebywała zupełnie rzecz, żeby tego rodzaju działanie, które szkodzi Polsce i szkodzi każdemu Polakowi - także temu, kto się z głupoty się w to angażuje, co nas degraduje w świecie - jest finansowane z Panstwowego Instytutu Filmowego - zaznaczył.

Zapewnił też, że "to są rzeczy, z którymi na pewno nie będziemy mieli do czynienia", kiedy PiS wróci do władzy. - Przy czym nie w tym sensie, żebyśmy komuś zabraniali kręcenia jakichkolwiek filmów. Tylko jak chce takie kręcić, to niech to robi z prywatnych środków - podkreślił prezes PiS.

Nowy film Władysława Pasikowskiego opowiada o mieszkańcach polskiej wsi, którzy podczas II wojny światowej zamordowali grupę Żydów. Do kin w całej Polsce obraz trafi dziś. W obsadzie thrillera są m.in.: Maciej Stuhr, Ireneusz Czop, Jerzy Radziwiłowicz, Danuta Szaflarska i Zbigniew Zamachowski. Pasikowski wyreżyserował ten film na podstawie własnego scenariusza. Autorem zdjęć jest Paweł Edelman.

"Pokłosie" jest wspólną produkcją czterech krajów: Polski, Holandii, Rosji i Słowacji. Pierwsza projekcja tego filmu odbyła się pół roku przed uroczystą premierą - w maju na festiwalu w Gdyni, gdzie thriller Pasikowskiego uhonorowano Nagrodą Dziennikarzy.

a ja czekam na prawdziwy Polski film o pomordowanych Polakach w ilości ok. 120 tyś na kresach wschodnich, w bestialski sposób, w latach 1943r przez ukraińską organizację UON-UPA.

Jeszcze czekam aż ktoś napisze że moja matka to żydówka a ojciec to hitler no i dziadek rusek.

Dyskusja na forum i wypowiadanie swoich opinii to jak dyskusja na końskich o racjach naturalnych i klasycznych.

Tyle ode mnie
...no to nie reprezentuj antypolonizmu, wszystko bedzie ok  😉
Polak = antysemita ?
Dla mnie nie.
Jeszcze czekam aż ktoś napisze że moja matka to żydówka a ojciec to hitler no i dziadek rusek.
Nikt nie musi tego pisać - Stuhr powiedział to publicznie - że Twój ojciec to Hitler, tyle że konkludentnie -  Ty tego nie zrozumiałaś, ale Twoi wrogowie i owszem.
Twoi przodkowie to mordercy - od czasów pierwszych Piastów. Nawet własne dzieci stosowali jako elementy uzbrojenia - bo wiadomo, Polnische Wirtschaft - nie potrafili zrobić z metalu - nie tak, jak zdolni i pracowici Niemcy.
Tako rzecze Stuhr Jr.
Dunia a dlaczego uważasz że go reprezentuje, dlatego że napisałam że dla mnie "Pokłosie" to coś więcej niż ukazywanie Polaka jako zbrodniarza? Napisałam przecież że ten film ma DLA MNIE więcej innych sensów i ukazuje przede wszystkim ciekawe postawy z punktu widzenia psychologicznego. Niestety ale to nie jest moja wina że wszyscy patrzą na ten film przez pryzmat dumnego Polaka dla którego czarne to czarne a białe to wiadomo białe. Dokładnie podpisuje się pod tym co napisała pokemon, że o tym jak Ulmowie uratowali żydów mówi się głośno, ale o tym że nie dalej jak 20km w domu Trinczerów zgotowane było piekło żydom to już troszkę ciszej. Przecież mi nie chodzi o to żeby trąbić że Polak jest zły, tylko że byliśmy i tacy i tacy i nie wolno pozbawiać ludzi prawdy o nas samych.
Pogrubiłam to zdanie żeby sobie wszyscy mogli je uświadomić, że Pokłosie dla mnie to głównie ukazanie "człowieka" który w pewnych sytuacjach zatraca swoje człowieczeństwo i nie chodzi tu tylko o Polaków.

edit : poprawka zdania
Co do braci starszych w wierze (a także poniekąd w związku z dzisiejszymi serwisami..)
Ostatnio obejrzałam materiał kręcony ze środka jednej z setek wycieczek młodych Izraelitów,który w wieku 15 lat przyjeżdżają zobaczyć obozy koncentracyjne (nie wiem, może już powinnam dodać "hitlerowskie obozy koncentracyjne"😉.
Ktoś, kto to kręcił, był już w Polsce i rozumiał język. Tym się różnił od reszty dzieciaków, które przyjeżdżają tu pierwszy raz i od pierwszych kroków na lotnisku są celowo indoktrynowane nienawiścią i strachem przez agentów Mossadu nie odstępujacych ich ani na chwilę. 
"Dlaczego nie wychodzicie z hotelu" - "Powiedziano nam, że to kraj nastawiony do nas nieprzyjaźnie. Że tu grozi nam niebezpieczeństwo. Nie wolno nam się z nikim kontaktować, to dla naszego bezpieczeństwa"
I migawka, gdy dwie dziewczyny przypadkiem na moment odłączają się od grupy i konfrontują się z trzema dziadkami piwnymi siedzącymi na murku. Dziadki coś tam gadają, typu "A skąd wy jesteście, bo ja myślałem że to Chinki". Do dziewczyn podchodzi opiekun i odciąga je, tłumacząc: Nie wolno,to niebezpieczne. Oni powiedzieli, żebyście wracali skąd przyjechaliście przeklęte żydy"...

(To oczywiście jest niczym wobec wycieczek młodzieży do obozów wojskowych, gdzie 10-15 letnie dzieci siadają w kabinach bombowców a po wyjściu na pytanie co sobie wyobrażałem, odpowiadają "Że strzelam do Arabów.Sprawiło mi to frajdę. Chciałbym to robić gdy dorosnę".)

Rozumiem Alveaner, że co do przekazu fabularnego i dopuszczalnych przekłamań, to owszem przekłamania w jedną stronę i dotyczące naszego narodu Ci nie przeszkadzają. A już pokazywanie Polski w lepszym świetle by Ci przeszkadzało, prawem symetrii?  Albo pokazywanie w gorszym świetle, ale nie Polaków, ale właśnie Niemców czy Żydów. To  by było już powodem do oburzenia, prawda?
A przekłamanie dotyczące  Polski, Twojej Ojczyzny, nie jest po prostu wstrętne? Do tego publiczna kasa i promocja Ministerstwa.
Dobra wrotek może dla Ciebie nadinterpretuję, histeryzuję i w ogóle, ale ja tylko odnoszę się bezpośrednio do słów JKM, bez zabawy w "co poeta miał na myśli", bo jak poeta pali inne zioło niż odbiorcy, to ni chu...steczki wzajemnego zrozumienia nie będzie. Skoro Korwin ma takie światłe myśli, to może najpierw niech nauczy się je jasno wyrażać w słowie mówionym, a potem wygłasza je publicznie uprawiając politykę. Tito mnie, żeby nie powiedzieć wali, co JKM myśli o osobach niepełnosprawnych, ale wkurza mnie, gdy takie treści wygłaszane są publicznie, bo zawsze istnieje zagrożenie, że znajdzie się jakaś grupa, która nie tylko odbierze te treści dosłownie, bez wyciągania zawoalowanych i ukrytych głębszych myśli (bo na tak skomplikowane operacje myślowa braknie im zwyczajnie intelektu), ale dodatkowo im przyklaśnie (idiotów w idiokracji nie brakuje) i zacznie wcielać w życie.

Nie wiem też, co komu przeszkadza sport niepełnosprawnych, nawet jeśli będziemy go traktować jako terapię, bo nie czarujmy się, terapią jest. Ja tam traktuję mojego konia jako najlepszy pod słońcem sprzęt rehabilitacyjny, nawet jego zakup odliczyam sobie w PIT 😉, a jeździectwo, oprócz sprawiania mi niesamowitej frajdy, jest dla mnie najlepszą rehabilitacją. Co w tym złego? Sally Swift też zaczęła jeździć w ramach rehabilitacji, bo miała polio. Czy to czyni z niej złego jeźdźca?

A co do tego wszystkiego ma mój wygląd, to już w ogóle nie wiem? Jestem piękną kobietą i tyle. A, że mam jakiś tam defekt, no cóż, każdy ma, jeden wielki nos, drugi grubą dupę, a trzeci małosprawnie funkcjonujący mózg.
nie chodzi tu tylko o Polaków.
Chodzi tu tylko i wyłącznie o Polaków.
Kłamstwo Jedwabnego polega na tym, że współudział miejscowej ludności łączony jest z Holokaustem, z którym nie ma nic wspólnego. W realiach tamtych terenów Żyd - każdy, z dziećmi włącznie to był faktyczny lub potencjalny denuncjator do NKWD - o tym się nie mówi, ponieważ spora część mediów to tzw. żydokomuna.
W czasach tamtych zdarzeń hitlerowskie Niemcy i stalinowska Rosja to byli sojusznicy - Niemiec i Rosjanin to byli przyjaciele i wrogowie Polski - a Żydzi sympatyzowali czynnie z komunistami. Ówczesnych Żydów sympatyków ZSRR traktuje się obecnie jak przyjaciół i ofiary - na podobnej zasadzie, jak ówczesnych i obecnych komunistów. Żyd, komunista, Michnik nazywa komunistycznego aparatczyka Jaruzelskiego człowiekiem honoru. Dobrze, że nie "bogiem" i "ojczyzną". Co z tego, że większość Żydów taka nie była - skoro tego nie ma jak rozpoznać Żyda-denuncjatora, jeżeli ktoś nie jest w mundurze, a nie był.

To nie jest tak, jak piszesz, że film pokazuje, że byli tacy i tacy - on ma pokazać, że to państwo polskie takie było - stąd te stalinowskie wtręty, że AK współpracowało z Niemcami. A to już jest łgarstwo do potęgi - za które należy bić w parszywe lewackie mordy - bo uwłacza to pamięci, tych co polegli - także Żydów.
Filmy powinny pokazać, że Żydowscy denuncjatorzy też byli - wtedy Ty tłumaczyłabyś, że to tylko nieliczni - bo ludzie są różni.

Ile osób wie, że Żydzi chcieli po wojnie zamordować Irenę Sendlerową - i jedynie osobista znajomość z ocaloną przez nią Żydówką, żoną oficera UB pozwoliła jej ocaleć?
To wstyd i hańba dla polskich Żydów - że o Irenie Sendlerowej Polacy dowiedzieli się od amerykańskich licealistów - a nie z Gazety Wyborczej.

Ponieważ w ogólności mało rozumiesz, co się wokół Ciebie dzieje - to napiszę to wyraźnie, bez dorozumień i dwuznaczności - prawdę jesteśmy winni także naszym współobywatelom - tym milionom Żydów, zwykłych ludzi, którzy chcieli po prostu żyć - których Polska przygarnęła, kiedy nikt ich nie chciał - i była tak gościnna, że stworzyli tu swoją kulturę, unikatową w skali Świata. Dlatego będę lżył i poniżał każdego, kto cmoka się z Niemcami i ich wybiela - a opluwa Polaków. Obojętnie kim jest, także Żydem.
Nestor - Ale właśnie to jest to Twoje zdanie, i Twój punkt widzenia którego ja nie będę negować. Zyję w mieście w którym po jednej stronie mam Markową w której wykreowano modelowy przykład Polaka sprzeciwiającego się masowej zagładzie żydów, a z drugiej mam Gniewczyne w której garstka wieśniaków szerzyła nazistowskie ideały. Od prawie 50 lat ciągle koncentrujemy się na dokumentowaniu przypadków ratowania żydów a szufladkujemy przypadki w których ludzie ich po prostu tępili. Właśnie takie kreowanie Polskości mnie brzydzi, bo potrafimy przejść obojętnie wobec faktów niepodważalnych takich jak Gniewczyna tłumacząc to "żydowską naturą" Jednym słowem szerzymy postawę: jak władza kradnie to my Polacy jako naród też musimy a więc skoro żyd czyni zło to i my powinniśmy mówić że gwałcenie i zabijanie dzieci żydowskich to był tylko drobny epizod. Każdy naród dzielił się na takich i takich, żydzi święci wcale nie są wystarczy popatrzeć dziś w stronę Strefy Gazy. Powtarzam ostatni raz ten film dla jednych to będzie to drugie dno czyli zachowania ludzi podyktowane pewnymi sytuacjami, a dla drugich będzie to film o tym że reżyser przekłamuje rzeczywitość ukazując naród Polski jako jak to nazwałeś "współpracowników Niemców i Rosjan"

I koniec mojej dyskusji tutaj, dlatego że jak się nie kraka jak reszta wron to się jest albo antypolakiem, albo żydem a ja nie jestem ani jednym ani drugim, tylko patrzę prawdzie prosto w oczy i nie wybieram faktów tylko dla mnie jako Polaka wygodnych.
a z drugiej mam Gniewczyne w której garstka wieśniaków szerzyła nazistowskie ideały.

To jest właśnie sukces propagandy.
Nie ma żadnej "Gniewczyny" - bo sprawa nie jest dokładnie zbadana - po prostu nie wiemy, co tam dokładnie się wydarzyło.
Ci, co pastwili się nad Żydami mogli być denuncjatorami, folksdojczami, tchórzami, bandytami - tego nie wiemy.
Te filmy nie maja pokazać dylematu, że jak nie zadenuncjuję Żydów, to mnie zabiją - ten kontekst ma być nieobecny.
Zauważ, że Żydzi w Gniewczynie zostali zabici przez Ukraińców, pod auspicjami państwa Niemieckiego - a Polacy ich ukrywali. Ukrywali - dopóki nie znalazły się jakieś szuje, które ich wydały. Nie wiemy, jakie były poglądy tych szuj, poza tym, że byli zwyrodnialcami - i mieli polskie obywatelstwo.
Te szuje robiły to na rachunek państwa niemieckiego - a nie polskiego - i swój własny. Dlatego mnie to nie dotyczy - anie mnie, ani moich genów. Dotyczy natomiast każdego Niemca, który popierał III Rzeszę - czyli zdecydowaną większość. Częściowo dotyczy każdego, który jest obywatelem państwa niemieckiego - ponieważ jest beneficjentem wyniku II WS - czyli każdego Niemca.

Jak to napisano dla naszych starozakonnych braci - dla jednego sprawiedliwego Pan ocalił miasto - nie ma tam nic na ten temat, że dla kilku bydlaków trzeba zrównać z ziemią pół Polski. Ideowo oczywiście i wizerunkowo. Gospodarczo też , przy okazji - można zarobić, czemu nie.

Na tej samej zasadzie nie dorabiamy ideologii do zabójstw, które mają miejsce obecnie - jeżeli ktoś to robi na swoje konto.

W kontekście II WS nie ma żadnych niewygodnych dla Polaka faktów - chyba, że ktoś ma takich w rodzinie, co zachowali się podle. Jedynie niewygodne fakty, to takie, że byliśmy za mało sprytni - i ufaliśmy nie tym, co trzeba - np. Anglikom - ale to chyba nie zmieniło się do dzisiaj.
Presja cięzko się dyskutuje z Nestorem, który ma - z t ego co czytam - skrajnie prawicowe poglądy
W ogóle skrajni prawicowcy są osobami, z którymi dyskutować się nie da - mają swoją "świętą rację" i tyle, z reguły wiedzą lepiej i są świetnie zorientowani we wszelkich spiskach i wybuchach trotylu  😉
Co do samego filmu - z tego co wiem to film fabularny, nie dokumentalny zatem w ogóle nie widze powodu aby się czepiać
Równie dobrze możemy się czepiać fabuły filmu Avatar - przecież my Ziemianie nie skrzywdzilibyśmy obcej cywilizacji tylko dla źródeł energii...
Gaga, to może jakieś rzeczowe argumenty?
Czemu Twoim zdaniem ma służyć decyzja by jedne wątki w filmie wyolbrzymić i zniekształcić (m.in. te, które dotyczą postaw denuncjatorskich i morderczych) a drugie pominąć (m.in. wątek ukrywania żydów za cenę życia swojego i swojej rodziny)?

I ponawiam pytanie już wcześniej zadane:
Rozumiem, że co do przekazu fabularnego i dopuszczalnych przekłamań, to owszem przekłamania w jedną stronę i dotyczące naszego narodu Ci nie przeszkadzają. A już pokazywanie Polski w lepszym świetle by Ci przeszkadzało, prawem symetrii? Albo pokazywanie w gorszym świetle, ale nie Polaków, ale właśnie Niemców czy Żydów. To by było już powodem do oburzenia, prawda?
A przekłamanie dotyczące Polski, Twojej Ojczyzny, nie jest po prostu wstrętne? Do tego publiczna kasa i promocja Ministerstwa.
Nestor - Zauważ, że Żydzi w Gniewczynie zostali zabici przez Ukraińców, pod auspicjami państwa Niemieckiego - a Polacy ich ukrywali. Ukrywali - dopóki nie znalazły się jakieś szuje, które ich wydały. Nie wiemy, jakie były poglądy tych szuj, poza tym, że byli zwyrodnialcami - i mieli polskie obywatelstwo.

Widzisz prawie się mogę z Tobą zgodzić, prawie bo prócz tych szuj z polskim obywatelstwem mieszkały tam też inne szuje nie biorące w tym procederze czynnego udziału, ale biernie się przyglądające. Mówiąc krótko i na temat, właśnie o tym jest film "Pokłosie" (dla mnie przynajmniej)o ludziach którzy żyli w czasach kiedy człowiek przestawał być człowiekiem, i wolał udawać że zabijanie i gwałcenie innego człowieka to normalka. Potem z kolei siedział do końca swoich dni cicho bo bał się mówić inaczej niż przyjęto, czyli że Polska była tylko i wyłącznie ostoją dla żydów i nigdy nic złego ich tu nie spotkało (z naszej strony przynajmniej)

Uwierz mi potrafię na to patrzeć obiektywnie, bo rozumiem dlaczego niektórych ten film może bulwersować, też uważam że żydzi w Polsce mieli o niebo lepiej albo i dwa nieba niż w innych krajach, tylko że nie umiem rozumieć dlaczego bulwersujemy się gdy pokazuje się nam dewiacje społeczne które mają uczyć i ostrzegać że każdy może zatracić swoje człowieczeństwo w "trudnych" czasach.
ozumiem Alveaner, że co do przekazu fabularnego i dopuszczalnych przekłamań, to owszem przekłamania w jedną stronę i dotyczące naszego narodu Ci nie przeszkadzają. A już pokazywanie Polski w lepszym świetle by Ci przeszkadzało, prawem symetrii?  Albo pokazywanie w gorszym świetle, ale nie Polaków, ale właśnie Niemców czy Żydów. To  by było już powodem do oburzenia, prawda?
A przekłamanie dotyczące  Polski, Twojej Ojczyzny, nie jest po prostu wstrętne? Do tego publiczna kasa i promocja Ministerstwa.

Sama sobie dopowiadasz, więc rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to wyzwanie?
Mnie po prostu średnio ruszają wymysły fabularne w filmach nie-dokumentalnych. W którąkolwiek stronę, bo to jest tak, że ktoś sobie wymyśla jakąś fabułę czymś inspirowaną, albo nie i realizuje w filmie. Nie jest to w żadnym wypadku przekazanie prawdy o wydarzeniach, którymi się twórca inspirował, ani nic takiego. Film jest dla mnie tylko filmem, a nie przekazem prawdy objawionej, albo bezczeszczeniem czegokolwiek.
Ktoś miał taki pomysł na bohatera, na tło, otoczenie okres historyczny itd., a ktoś inny ma pomysł różny o 180 stopni i o ile potrafi zrobić ze swojego pomysłu niezły film, to naprawdę czy będzie on o ludziach skrajnie złych/dobrych nie wzbudza mojego oburzenia 'bo przecież prawda jest inna'.
Dlaczego po prostu nie można przyjąć, że film jest fikcją na kanwie pewnych wydarzeń i nie rozpatrywać go przez pryzmat wszelkich narodowych bolączek i odcisków, na które ktoś najwyraźniej nadepnął?

Czemu Twoim zdaniem ma służyć decyzja by jedne wątki w filmie wyolbrzymić i zniekształcić (m.in. te, które dotyczą postaw denuncjatorskich i morderczych) a drugie pominąć (m.in. wątek ukrywania żydów za cenę życia swojego i swojej rodziny)?
Bo nie o tym jest film? I film fabularny nie przedstawia faktów i po równo każdej strony? Serio, to tak jakby brać wiedzę historyczną z Bękartów wojny i mieć pretensję, że tam nie pokazali Polaków, którzy ukrywają Żydów. Na Bękarty się jakoś nikt nie oburza, a tam też prawdy historycznej jest raczej niedostatek.
Gaga, to może jakieś rzeczowe argumenty?
A już pokazywanie Polski w lepszym świetle by Ci przeszkadzało, prawem symetrii?

Rzeczowe argumenty na co przepraszam?
Co do pokazywania Polski w lepszym świetle: lubiłam "4 pancernych" , "Jak rozpętałem II wojnę" , czy "Janosika"
Przypadają mi czasem do gustu polskie słodko - pierdzące i odrealnione komedie
Wszystkie te filmy fabularne ukazują i Polskę i Polaków w lepszym świetle - niejednokrotnie w sporo lepszym...
i nie - nie przeszkadza mi to w ogóle...
Nie przeszkadza mi też, że w filmie "Skarb Narodów" skarby Templariuszy znaleziono w Stanach
Oraz to, że w niektórych westernach pokazują Indian jako agresorów wobec białego człowieka

Przeszkadza mi to, co się dzieje w polityce mojego kraju. Przeszkadza mi polityka nietolerancji i nienawiści. Opluwanie, ciagłe teorie spiskowe (trotyl był hitem po prostu!!) Wieczne rozliczanie "tych złych" bez żadnego pójścia naprzód. Wieczne "rozdzieranie koszul". Mieszanie polityki z religią katolicką i tzw uczuciami religijnymi (ja mam uczucia niereligijne - jestem Polką, może by tak je również uszanować). Przeszkadza mi obłuda, ciągłe narzekanie Polaków - bez żadnego ruchu naprzód (oj oj nie ma kasy, ale d#$y ruszyć do roboty się nie chce). To wszystko mi przeszkadza
Ale film fabularny mi nie przeszkadza wcale
ale biernie się przyglądające. (...)
mają uczyć i ostrzegać że każdy może zatracić swoje człowieczeństwo w "trudnych" czasach.

Tego nie wiesz, czy przyglądali się biernie, czy po prostu nic nie mogli zrobić.
W czasie wojny masz cale spektrum ludzkich zachowań.
Żeby im zapobiec (tym zachowaniom) potrzeba zmienić doktrynę państw ościennych - tj. uczyć Niemców, Rosjan, Ukraińców.
Dlatego - że te zbrodnie nie wynikają z cech Polaków lecz z tego powodu, że ktoś tu regularnie bywa i te "trudne" czasy nam organizuje.

Problem nie jest w wyćwiczeniu nas do trudnych czasów - bo tego zrobić się nie da - w trudnych czasach zawsze ktoś tego egzaminu nie zda.
Rzecz w tym, by nam tu nikt tych trudnych czasów nie organizował - a to jest w głowach Niemców, Rosjan i Anglików.
Myślisz że ten film ich czegoś uczy, czy że utwierdza w przekonaniu, że to Polacy doprowadzili Hitlera do trudnej i bolesnej decyzji budowy Auschwitz, bo nie potrafiliśmy współistnieć z Żydami?
Stawiam na to drugie.

Nestor - Ta dyskusja chociaż na dobrym poziomie zaczyna mnie męczyć, dlatego że debatujemy prawie że nad związkiem konia i koniaku. Ty widzisz to tak, ja widzę to tak dla Ciebie nie mówi się o chociażby takiej Gniewczynie głośno bo nie zebrano wystarczających dowodów, a dla mnie nie mówi się o niej głośno dlatego że bieg wydarzeń zakneblował ludziom usta bo powinni byli mówić tylko o martyrologicznych postawach Polaków.

Zgadzam się natomiast z Gagą, bo też mam dość życia w Państwie nienawiści i wbrew pozorom ogromnej nietolerancji. Przykre że gdy ma się  inne zdanie albo pogląd na pewne sprawy odrazu nazywa się go zdrajcą, żydem albo antypolakiem  🙄
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586326#msg1586326 date=1353069330]
Wszystkie te filmy fabularne (...)
[/quote]
Z całym szacunkiem, ale to jest bardzo infantylne tłumaczenie - głupsze, niż ustawa przewiduje.

p.s.
co Ty z tym trotylem? Prokurator poszedł z czymś do premiera Tuska, jakiemuś dziennikarzowi to sprzedali, jako temat dnia, a Ty o jakichś spiskach.
Twoje (i nie tylko ) wycieczki pod adresem tzw. kleru czy Kościoła jako żywo przypominają mi politykę Trzeciej Rzeszy - oni też mieli taki pomysł, że jak ksiądz to do dołu w lesie.
To jest dokładnie ten sam schemat, którego ma oduczyć film ze Stuhrem - że my antysemici, a potem Auschwitz. Ty - ksiądz jest be, więc księdza też do dołu.

Hitlerowscy decydenci używali w stosunku do tej grupy osób określenia „polska warstwa przywódcza” (niem. Führungsschicht). Zaliczano do niej przede wszystkim: księży katolickich, nauczycieli, lekarzy, dentystów, weterynarzy, oficerów w stanie spoczynku, urzędników, kupców, posiadaczy ziemskich, prawników, pisarzy, dziennikarzy, pracowników służb mundurowych, jak również członków organizacji i stowarzyszeń krzewiących polskość – przede wszystkim Polskiego Związku Zachodniego, Ligi Morskiej i Kolonialnej, Kurkowego Bractwa Strzeleckiego, Towarzystwa Powstańców i Wojaków, Związku Strzeleckiego „Strzelec” oraz Polskiego Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół”[11].
źródło: [[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Pia%C5%9Bnicy[[a]]

Można więc powiedzieć, że Twoje wpisy, to kontynuacja polityki III Rzeszy, metodami pokojowymi, oczywiście.

Witam w klubie morderców!

p.p.s. ja jestem wręcz filosemitą - np. funduję dwutygodniowe wczasy dla każdego Żyda, na wyspie Sylt (to drogi kurort) - pod warunkiem, że po powrocie napisze wypracowanie, kto tam był burgermeistrem i dlaczego - i opublikuje to na pierwszej stronie GW oraz zaniesie do ambasady Republiki Federalnej Niemiec i złoży na biuro podawcze.

> Presja
Ta dyskusja chociaż na dobrym poziomie zaczyna mnie męczyć
OK.
Twoje (i nie tylko ) wycieczki pod adresem tzw. kleru czy Kościoła jako żywo przypominają mi politykę Trzeciej Rzeszy - oni też mieli taki pomysł, że jak ksiądz to do dołu w lesie.
To jest dokładnie ten sam schemat, którego ma oduczyć film ze Stuhrem - że my antysemici, a potem Auschwitz. Ty - ksiądz jest be, więc księdza też do dołu.

Bardzo proszę wskazać słowa, w których w jakikolwiek sposób wypowiadam się na temat księzy katolickich...  🤔

Staram się również - w przeciwnieństwie do Ciebie być tolerancyjna, przyjmować inne od własnych poglądy. Nie muszę się z nimi zgadzać, ale nie jest do wg mnie powód do obrażania (opluwania) innych, przykro mi, że Twoja postawa w dyskusji jest dokładnie odwrotna.
Nieestety Nestorze jesteś bardzo dokładnym przykładem tego, czego w swoich rodakach nie lubię - braku tolerancji, wkładania w usta niewypowiedzianych słów (to są właśnie teorie spiskowe) vide mój domniemany stosunek do kleru... Smutne to
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586364#msg1586364 date=1353071760]
Bardzo proszę wskazać słowa, w których w jakikolwiek sposób wypowiadam się na temat księzy katolickich...  🤔
[/quote]
Mieszanie polityki z religią katolicką i tzw uczuciami religijnymi

... a za tymi słowami to co niby stoi? To taka quasi-obiektywna deklaracja.
III Rzesza uważała dokładnie to samo - księża mieszają się do polityki.
Przecież nie za to ich wywozili do lasu, że byli dziwnie ubrani.

Smutne to - chociaż coś, w czym się zgadzamy.
Szanowny Nestorze czytaj proszę ze zrozumieniem...

Pisałam wyraźnie o mieszaniu religii z polityką. Nie wspominałam nic a nic o Kościele Katolickim jako instytucji, ani o księżach jako jego przedstawicielach. Napisałam, że razi mnie mieszanie religii do polityki, nie wypowiadając się nigdzie nt narzędzi stosowanych w różnych kręgach... Twoje wypowiedzi wobec mnie są wyjątkowo obraźliwe - tylko dlatego, że mam inne od Ciebie poglądy - i to właśnie jest wg mnie smutne
Ciebie smuci tak na prawdę własne "teoria spiskowa" , czyli poglądy, które bezpodstawnie wsadzasz mi w usta przy okazji opluwając i wyzywając...
Niestety to bardzo polskie jest, bardzo polskie  😕
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586392#msg1586392 date=1353073119]
Niestety to bardzo polskie jest, bardzo polskie  😕
[/quote]
To teraz rozumiem, że chodzi Tobie o ten film, w którym jeden Polak zabija innych Polaków, a reżyser miesza do tego judaizm i dzieli tych Polaków wedle kryteriów z Ustaw Norymberskich.
Ja bym ich też tak nie dzielił, a ten film to tylko fikcja.
I znów Szanowny Nestorze ne rozumiesz
Napisałam, że typowo polskie jest opluwanie innych, typowo polski jest brak tolerancji dla rozbieżnych poglądów
Nigdzie nie napisałam, że rasizm jest typowo polski, chociaż patrząc na poski ciemnogród - uważam że Polacy jako naród często przejawiają rasistowskie poglądy niestety :-(
Za to zapewne zostanę ukamieniowana, zatem udaję się do stajni do moich kompletnie nie polskich - czarnych koni brytyjsko - niemieckiej krwi
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586406#msg1586406 date=1353074221]
I znów Szanowny Nestorze ne rozumiesz
[/quote]
Obawiam się, że jest dokładnie odwrotnie.
Nie rozumiem, o co chodzi z tymi końmi można mieć jakie się chce.
Co do rasizmu - to powinnaś popodróżować po świecie, przynajmniej wirtualnie - to byś zobaczyła, jaki rasizm jest np. w Holandii.

Pogląd, że "Pokłosie" jest potrzebny i nieszkodliwy jest poza zakresem tolerancji - to jest film rasistowski, stronniczy wrogi Polakom i Żydom.
Nie rozumiem, jak możesz być za zgodą i bronić filmu, który jątrzy i skłóca - i do tego jest kłamliwy, bo fikcyjny.

Co do tego, czy możesz mieć swój pogląd - ja uważam, że tak - ale są tacy, co uważają, że nie np.:

(...)  nie ukrywam, że naszym celem nie jest jedynie stworzenie neutralnej sfery dla wszelkich poglądów, ale taka hegemonia, która pozwoliłaby na zawsze z dyskursu wykluczyć pewne treści.

Hegemonia, która ma wykluczyć z dyskursu, na zawsze, pewne treści - to mówi Kinga Dunin.
I co ja mam z tym zrobić?

p.s.

Kinga Dunin, to "Krytyka Polityczna" - to są ci, którzy otrzymują milionowe dotacje z pieniędzy publicznych - a w zeszłym roku zaprosili na 11 listopada niemieckich bandytów. To środowisko, które chce "wykluczać pewne treści" i "mieć hegemonię" jest popierane praktycznie przez cały aktorski, celebrycki, filmowy i muzyczny półświatek.
Ostoja tolerancji.
[quote author=_Gaga link=topic=65393.msg1586326#msg1586326 date=1353069330]
[/quote]
Mi też by nie przeszkadzał. Gdyby równolegle projekt przekrzywiony w drugą stronę uzyskał kasę i promocję z szacownych instytucji typu Ministerstwo i serię laurek za free 😉
Nie widziałam "Pokłosia". Ale po Waszych wpisach chętnie zobaczę. Bo batalia tu ostra się odbywa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się