Zdecydowanie lepiej codziennie. Konie są monodietykami, lubią codziennie jeść to samo i o stałych porach.
że co ❓ 😲
możesz wytłumaczyć, co chcialeś rzekazać ? [/quote]
konie z natury są monodietykami, nie lubią zmian w paszy pt. poniedziałek owies, wtorek jęczmień, środa Hartdog, czwartek kukurydza, piątek wysłodki, a sobota otręby itd... jelita, a raczej bakterie w nich zawarte lubią mieć codziennie to samo i o stałych porach, inaczej niż my - nawet jak lubimy pizze, to codziennie się "przejada". Koniom nie. Zdrowiej jest jak jedzą codziennie to samo.
Biorę garść wysłodków zalewam przegotowaną już zastygniętą wodą i mocze je tak 15-20 godzin 🙂
[/quote]
nie musisz aż tak długo i nie musisz przegotowaną przecież konie pija też wodę bezpośrednio "z kranu" 😉 jak już gotujesz, to zalej mocno ciepłą - po kilku godz będą do karmienia ale możesz i wodą z kranu, wtedy troszkę dłużej, ale teraz 6-8 godz wystarczy, latem mniej
Kupiłam wysłodki dodsona Kwik Beet - błyskawiczne. Daję mojemu codziennie, między obiadem a kolacją. Wcina aż miło, dostaje jako dodatek, więc porcja to ok. 300 gram suchych wysłodków na mojego chudzielca 167. Karmię tak od tygodnia, myślę że za tydzień - dwa zwiększę dawkę. Mam zdjęcia sprzed diety tuczącej, po miesiącu pokażę wam porównanie.
Czy można wysłodki podawać codziennie przez dłuższy okres czasu (jesień-zimę)? :kwiatek:
słyszałam kiedyś teorię, że one są zapiaszczone i nie powinno się non stop, podobnie jak otręby, ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy ja podaję codziennie od września/ października do maja, zarówno wysłodki jak i otreby, ale czy dobrze to nie wiem 🙄
normiss, jako użytkownik wysłodków powinnaś chyba wiedzieć, czy wysłodki są zapiaszczone i w jakim stopniu, zamiast dzielić się zasłyszanymi teoriami...
Czy ktoś z Was skarmiał może Alfa Beet Dengie (wysłodki z dodatkiem lucerny) http://equico.pl/pl/p/ALFA-BEET/81 ? Jakie wrażenia, jak długo trzeba namaczać i czy konie chętnie zjadają tą mieszankę?
czeggra1 ze strony Dengie: Short Soak Time - Hot Soak in 15 mins!
Alfa-Beet is easy to use as it soaks to a mash much more quickly than conventional sugar beet pellets. For soaking, we recommend three parts water to one part Alfa-Beet.
PS. jak napiszesz do nich maila to chetnie Ci doradza i odpowiedza na pytania 😉
mtl, dzięki :kwiatek:. Chyba skuszę się na worek dla wypróbowania. Zmieniam stajnię w listopadzie na lokacyjnie bliższa , ale tam w menu nie ma wysłodków niestety. Moim ogonom wysłodki smakują i służą, toteż nie chcę z nich rezygnować. 15 minut to dobry czas, dodatek lucerny też mi pasuje. Zobaczymy, czy koniom ta mieszanka też posłuży i zasmakuje 😉
a ja mam troche laickie pytanie. Mianowicie, jak mój koń ma szlaban boksowy i przerwe od roboty. Co za tym idzie dawka owsa schodzi na absolutnie minimum. Nie chce, żeby mi schudł bo u niego niestety boks + obcięte jedzenie = anorexia. Więc, czy mogę podawać mu wysłowki przez ten czas szlabanu żeby został przy wadze ale z drugiej strony żeby nie miał za dużo energii?
oz, ja właśnie tak robię. Daję garść owsa i trochę wysłodków na kolację, a rano pasze dla rekonwalescentów, też garść, sieczka i słonecznik. Myślę, że wysłodki nie dadzą złej energii, jak owies. Pomyśl może też o słoneczniku 🙂
Czy ktoś z Trójmiasta byłby chętny na wysłodki buraczane niemelasowane? Niestety dowożą dużą ilość min 5T. Cena za tonę 945zł. Pakowane w worki po 30kg. Jeśli ktoś chętny, to proszę na PW
Mam wciąż moje wysłodki nie melasowane, ale zastanawiam sie nad kupnem melasowanych i żeby podawać je razem. Mialąbym wtedy wysłoski pół melasowane :P Co sądzicie? Czy to jakiś zły pomysł i cos sie może stać ? Sprzedający gdzie coś kupuje ma tylko melasowane i po prostu odpadły by mi koszty transportu, a 2 sa troche tansze.
Mam wciąż moje wysłodki nie melasowane, ale zastanawiam sie nad kupnem melasowanych i żeby podawać je razem. Mialąbym wtedy wysłoski pół melasowane :P Co sądzicie? Czy to jakiś zły pomysł i cos sie może stać ? Sprzedający gdzie coś kupuje ma tylko melasowane i po prostu odpadły by mi koszty transportu, a 2 sa troche tansze.
mysle ze nic sie nie stanie ( :oczy2🙂 wazne tylko zeby moczyc odpowiednio dlugo, szczegolnie jesli te niemelasowane to te co robia sie w 10 min
A jeszcze 1 aczkolwiek sądze ze ostanie pytanie - czy takie namoczone wysłodki 'na zaś' mogą leżeć 2-3 dni? Jak kupie te nie błyskawiczne to nie ma opcji żebym robiła je a po paru godzinach podawała, chyba że z nocy na rano. Tak byłoby dużo prościej. Ale nie zepsują się?
A jak się ma podawanie wysłodków klaczom zrebnym, koło mnie sprzedaje ktoś na worki suche wysłodki. Nie wiem jeszcze czy melasowane czy nie,jak to sprawdzić? na oczy jeszcze tego nie widziałam a w szczerość nie do końca wierzę.Zapytam czy melasowane i powie tak ,albo odwrotnie.
przepraszam jeśli się powtarzam - czy ma ktoś może namiar na miejsce albo w woj. lubelskim albo wysyłkowe, w którym kupię jeden worem wysłodków buraczanych suchych niemelasowanych? Tylko nie sklep atos, bo od nich już nigdy nic nie kupię....