U nas też jest. Ja już półtora miesiąca czekam i się doczekać nie mogę. Ale człowiek, u którego mam kupić też mi mówił, że w tym roku niemelasowanych już nie ma. Są melasowane 8%.
Półtora miesiąca temu na pewno nie było bo dopiero teraz przetwarzają buraki. Podaję link do strony kurki naturki,można zadzwonić i zapytać o najbliższą miejscowość gdzie kurka jeździ i tam podjechać po wysłodki.Maja i melasowane i niemelasowane. http://www.pasze-nutrena.pl/dystrybucja_mobilna.html
na pewno wysyłkowo mozna dostac z firmy ass.pasze niemelasowane za tone 920 wysyłka na palecie 500-1000 ok 210 zł. mniejsze ilosci tez oczywiscie sprzedaja,ale cen wysyłki nie znam
Półtora miesiąca temu na pewno nie było bo dopiero teraz przetwarzają buraki.
Oczywiście, że nie było, ale u nas ponoć plan był, że będą na początku października, tak jak rok temu. A przy dobrych wiatrach będą najwcześniej pod koniec tego tygodnia.
Jutro środa,złapię pana Kurkę Naturkę i zapytam. Ja dopiero wprowadzam wysłodki do menu i na razie nie ma szału ,ale jakby miało nie być to wezmę na zapas 🙄
a jak rozróżnić na oko wysłodki melasowane od nie melasowanych? Mam podejrzenie że te co mi sprzedano są inne niż twierdził sprzedawca. Mam jasno szare płatki.
jasnoszare to niemelasowane 🙂 czy ktos z wielkopolskiego byłby chetny dołączyc do zamowienia na wysłodki niemelasowane? minimalne zamowienie to 500 kg a mnie wystarczy 200-250
zima walczy, ale coś na razie przegrywa... Wysłodki są, ale np. minimalne zamówienie 24 t... W tym by można było pływać, jakby nimi basen wypełnić. Katija, jak objętościowo ta tona wygląda??
nie wiem czy do konca zycia. ja biore tone na dwa konie na rok.
a ile dostają? Bo moja klaczunia wygląda jak ciężarna mimo, że tylko siano i trochę trawy je, więc wysłodki sa bardziej potrzebne na zimę, do podawania witamin i ziółek niż jako pasza mająca zapewnić energię itp. Myślę, ze nasza dawka to pewnie będzie garść dziennie😉
zima, no wlasne wcale nie okazale. wyslodki sa ciezkie, pakowane w big-bagi. to jest moze 12-14 big-bagow. jasminowa, moje konie jedza wyslodki caly rok. obecnie jeden dostaje pol miarki namoczone, a drugi pelna. pasza zapewniajaca energie to one nie beda, bo energii maja malo. to glownie wlokno, wstawialam tu opis skladnikow pokarmowych.
U nas w jednej miejscowości są po 59.50 za 50 kg, a w drugiej ok 35zł, mają być za 30 kg. Czekam na info do poniedziałku jak to będzie z tymi po 35 zł, wiem tylko że są bez melasy. Melasowanych podobno ma nie być, bo Niemcy wykupili [firma toffi] i wysyłają tylko do Niemiec, czemu nie mam pojęcia, tak mi wytłumaczono na składzie 😵
zima, no wlasne wcale nie okazale. wyslodki sa ciezkie, pakowane w big-bagi. to jest moze 12-14 big-bagow. jasminowa, moje konie jedza wyslodki caly rok. obecnie jeden dostaje pol miarki namoczone, a drugi pelna. pasza zapewniajaca energie to one nie beda, bo energii maja malo. to glownie wlokno, wstawialam tu opis skladnikow pokarmowych.
Właśnie to ich największy plus, ze to głównie włókno😉 Inaczej nie kombinowałabym ale tradycyjnie podawała garść owsa, klacz naprawdę więcej nie potrzebuje. Nigdy wysłodków nie stosowałam, może faktycznie dwa worki na zimę to mało- zobaczy się. Z tego co się naczytałam znacznie zwiększają objętość i z garści powstaje pokaźna ilość paszy. big-bagi- cóż to za cudo? 😡
jasminowa, dwa worki na zime na jednego konia- jesli to normalne worki, to ok 50 kg, jesli big-bagi to 80-90kg. wiec na zime sama... moze ci wystarczy.
W zeszłym roku (ok lutego) kupiłam pół tony na 4konie i w maju już tylko jednemu podawałam dla oszczędności, bo już nigdzie nie dało się dokupić a od września i tak leciałam na dodsonowych 🙁 (hucki musiały się smakiem obejść). Teraz czaimy się na 3tony... powinno wystarczyć na rok😉