Forum towarzyskie »

Norweskie piekło?

Czy slowa oszolomiastego polityka tworza desperatow?

jak trafią na podatny grunt a oszołom jest wyjątkowo przekonujący - to tak
To czy mozna w takim razie oskarzyc np Radka Sikorskiego autora slow o dozynaniu watahy, o odpowiedzialnosc za mordesrtwo czlonkow PIS w Lodzi?
Takie rozumowanie nigdzie jednak nie prowadzi, bo skad wiadomo kiedy i jakie slowa staja sie niebezpieczne? Skad wiedziec kiedy jakis desperat zrozumie je "po swojemu" i wprowadzi w zycie?

edit:
Rozmowa z prof. Nina Witoszek, profesor historii kultury w Centrum Rozwoju i Środowiska na Uniwersytecie w Oslo, autorka poświęconej Norwegii książki "Najlepszy kraj na świecie". Pani prof wyjasnia jakie stosunki panuja w Norwegii pomiedzy imigrantami, a Norwegami i jak wyglada debata publiczna na ten temat, co moim zdaniem jest dosc znamienne.

Norwegowie nie rozumieją imigrantów

Masakra wydarzyła się w "najlepszym kraju na świecie". Oznacza to, że pod powierzchnią tego znanego z równości i niespotykanego dobrobytu społeczeństwa drzemie coś bardzo niebezpiecznego.

Pyta pani o publiczną debatę? Ta w niektórych aspektach została zakneblowana. W Norwegii istnieje pewien rodzaj cenzury ograniczającej głosy tych, którzy proponują obronę czystej Norwegii przed "zanieczyszczeniami" z innych kultur, przede wszystkim z kultury muzułmańskiej.
Byłam w poniedziałek pod ambasadą Norwegii postawić. I taka niejasna myśl nie daje mi do dziś spokoju. Nie minęło półtora roku od podsmoleńskiej tragedii, porównywalnej w skali, w bezsensie śmierci tylu ludzi. Spodziewałam się jakiegoś współ-czucia, zrozumienia. U nas było wielkie poruszenie, morze świateł, kwiatów itd. A pod ich ambasadą wysepka światełek, parę wiązanek, ze dwie kartki, pusto. A to jest blisko centrum miasta, nie jakieś trudnodostępne opłotki. I jakaś taka myśl, że poza rozważaniami czemu, co dalej, prawem, polityką, religią, liczbami, jakby coś uciekało.
Tu również jest miejsce na wyrazy solidarności z poszkodowanymi (link jest w artykule)
http://polonia.wp.pl/title,Pokazmy-solidarnosc-z-Norwegami,wid,13632416,wiadomosc.html?ticaid=1cbc8&_ticrsn=3

I piosenka dedykowana tym, co ucierpieli

Maria Mena "Mitt lille land" (Mój mały kraj"😉
,
Teodora Ja byłam przerażona jak po katastrofie w Smoleńsku siostra opowiadała mi że polacy żyjący w irlandii z tej okazji szli na libacje alkoholowe i dzwonili do rodzin z gratulacjami 😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się