Forum towarzyskie »

Norweskie piekło?

_Gaga, ja w ogóle bym nie rozwijała tego tematu w tym kierunku, bo to, co zrobił ten facet w Norwegii zachacza dla mnie o chorobę psychiczną, albo ciężką odmianą homofobii.

Nikt kto nie akceptuje podstawowych zasad społeczeństwa nie powinien w nim być. Jak mu się nie podoba, to niech założy własne państwo na Pacyfiku...

( A co do cyganów, moja mama raz była u rodziny swojego ucznia w domu - cygana. Jak wyszła, to mieliśmy potem tydzień sprzątania, bo ona nie mogła znieść, że tam mieli nawet "firanki wyprasowane". Mucha nie siada! Choć nie wiem nadal skąd oni mają na to wszytsko kasę.)
gaga ty mnie w ogóle nie rozumiesz, to fakt

odpowiedziałam na zgoła inne twoje pytanie zadane wcześniej 🙄
wróć kilka postow wcześniej,

ooo dokładnie nato

duunia czyli teraz Polacy mieszkający na Wyspach Brytyjskich, czy w Niemczech mają się spodziewać śmierci? bo wyemigrowali??
Wszak w czym jesteśmy lepsi od innych nacji??!!

a dalej:
Nie rozumiem przytoczenia rodzajów tortur na Polakach w kontekście dyskusji o norweskiej tragedii

to była odpowiedź na twoje rozterki związane z traktowanie Ukraińców źle  a przecież oni nie tacy źli jak twierdzisz
wystarczy sięgnąć do historii i zrozumiec sekret takiego a nie innego traktowania ich 🙄
duuniu ale Niemcy tez robili nam deliktanie rzecz ujmując - krzywdę... a Niemców traktujemy co najmniej poprawnie, nie ujmując ich w stereotyp nacjonalisty... a Ukrainiec jest z gruntu stereotypowo zły... cygan też... i Rumun i ... muzułmanin... Ukraina była tylko przykładem - nie celem samym w sobie...
Chce jedynie podkreślić, ze ludzie są różni , ale nie tylko my - Polacy - przyszywami nacjom łatki... smutne to po prostu, bo poznałam ludzi z nacji cygańskiej którzy byli - w naszym polskim rozumieniu - bardzo normalni... ale nadal podświadomie kojarzę - zły cygan złodziej i śmierdziel (bez urazy!!) , Rumun żebrzący, muzułmanin terrorysta...
Nietypowo w tym wszystkim wygląda rdzenny Norweg zabijający dzieci innych Norwegów (między innymi) - bo nie podobają mu się poglądy ich rodziców... Rzeczywiście rozpatrywanie tej tragedii w innym kontekście niż choroba psychiczna nie ma prawa bycia - wszak kto normalny zabijałby dzieci z zimną krwią??!! warto by było bardziej zastanowić się nad dostępnością broni i rzetelnymi , oraz powtarzalnymi badaniami psychicznymi posaidaczy broni... Z pewnościa nie rozwiaże to wszystkich problemów - broń można kupić i bez zezwoleń - ale może ograniczy skalę...
EluPe- ja też myślę,że sprawca był zwyczajnie zwariowany. A raczej - mam nadzieję,że był.
Jednak podawane w tej dyskusji przykłady stereotypów i fobii dają do myślenia.
Zjednoczona Europa , otwarta na wszystkich chyba się nieco nie sprawdza?
Toleruje się wiele przejawów nienawiści - choćby na meczach czy paradach równości.
Mnie w kontekście tej tragedii przeraża rdzenna polska [s]homofobia[/s] ksenofobia przekazywana z pokolenia na pokolenie
Rdzenna polska nienawiść i zawiść , klapki na oczach , "jedyna słuszna religia" , "jedyne słuszne poglądy polityczne"
Na naszym własnym podwórku też dobrze sienei dzieje, trzeba tylko głeboko wierzyć, ze u nas taki skrajny człowiek zachleje sie na śmierć czy cóś... (szansa zawsze jest ;-))

Edit: zmieniłam j.w. - kompletnie pomyliłam pojęcia :-(
[quote author=_Gaga link=topic=62877.msg1081568#msg1081568 date=1311588510]
Mnie w kontekście tej tragedii przeraża rdzenna polska homofobia przekazywana z pokolenia na pokolenie
Rdzenna polska nienawiść i zawiść , klapki na oczach , "jedyna słuszna religia" , "jedyne słuszne poglądy polityczne"
Na naszym własnym podwórku też dobrze sienei dzieje, trzeba tylko głeboko wierzyć, ze u nas taki skrajny człowiek zachleje sie na śmierć czy cóś... (szansa zawsze jest ;-))
[/quote]
Nie jest tak źle. To,co opisujesz to jednak już kurczący się margines.
Mnie w kontekście tej tragedii przeraża rdzenna polska homofobia przekazywana z pokolenia na pokolenie

a co tutaj ma do rzeczy homofobia  😲
😵 😵 😵
Może w sensie-homo-człowiek?  😉
Znalazłam takie:

ksenofobia raczej🙂
ano ksenofobia
pomyliłam pojęcia  😡

Tanu wbrew pozorom nei jest to temat marginalny. Osoby z mojego pokolenia - czyli 30 latkowie odkrywają w sobie nowe powołania - "kto nie z nami ten przeciwko nam" Rodzą się niesnaski, nietolerancje, nienawiść :-( brr
Z jednej strony jestem z dala od polityki itp. z drugiej - czasami wbrew sobie - jestem świadkiem mentalnego zdarzenia się takich "bojówek" - przykro słuchać :-(
No tak, mnie też chodziło o ksenofobię (zdecydowanie za krótko spałam).

Mi się wydaje, że polska rdzenna ksenofobia faktycznie dotyczy coraz mneijszej ilości ludzi🙂
[quote author=_Gaga link=topic=62877.msg1081537#msg1081537 date=1311587196]
Dodam ponadto, iż jest wiele nacji których kultury nie rozumiem. Człowiek z reguły boi się tego, czego nie zna i nie rozumie - a strach wyzwala agresję... Czy jednak zabójtwo setki osób ma być teraz europejskim sposobem na takie lęki?
[/quote]
Lek przed innoscia, czy tez niechec do niej z pewnoscia ma tu znaczenie ale byloby zbyt duzym uproszczeniem skladac wszystko na jego barki, a tym samym przypisywac cala wine brakowi tolerancji u europejczykow. Trzeba zrozumiec, ze statytycznie emigranci w tych krajach, wnosza wiele zlego i to ze uwazajacy sie wciaz za gospodarzy europejczycy, nie chca tego tolerowac u swoich "gosci" jest chyba zupelnie normalne. Nie dziwie sie zatem, niecheci Norwega do muzulman jezeli w swoim idyllicznym do niedawna kraju, nagle zaczal sie bac wchodzic do pewnych dzielnic.
Z drugiej strony, jest to tylko stan biezacy. Trudno oceniac te "obce" spolecznosci, ktore zamknely sie w gettach i nie chca sie zasymilowac. Trzeba w koncu wziac tez pod uwage, ze "obcy" zostali zaproszeni przez "tubylcow", gdyz "tubylcy" potrzebowali taniej sily roboczej i warstwy spolecznej wykonujacej prace, ktorych "tubylcy" juz wykonywac nie chcieli.  Jak sie powiedzialo A to trzeba tez powiedziec B.
Moze zabojca szedl takim tokiem myslenia wlasnie, leczyc przyczyne nie objawy, a skoro przyczyna jest partia pracy no to ja szluz... Niby logiczne gdyby tylko zamiast karabinu uzyl megaofonu, czy czegos...
Polski wątek
Rzeczywiście to wariat.
tak to jest jak ktoś za dużo pracuje głową a za mało mięśnimia - bo siedzi znudzony w swoim cieplym mieszkanku i nic mu do zycia nie brakuje - a więc siedzi, czyta, myśli, analizuje i filozofuje, cos tam pisze  w dodatku jest podatny na wszelkiego rodzaju wpływy i jest sfrustrowany bo nic innego nie ma oprócz tego
Pani Profesor już rozważa bardzo ogólnie link
SLD też już przedwyborczo korzysta ile wlezie:
link2
a Ty EluPe tak trywializujesz.  😉
media,
jest coś takiego jak media...
pokażesz gołą D - jesteś w mediach, ubierzesz się w maskę gazową - jesteś w mediach...
media kreują różne miernoty...
i jak widać po wielu "programach" dużo ludzi chce sie w mediach znaleźć...
"bo maja jakiś przekaz"...

i takie ataki - poźniej nagłośnione przez media - nakręcają kolejnych świrów... bo będą mieli swoje 5 minut... coby zaistnieć, przekazać swoje chore wyobrażenie swiata...

to jest tragedia, że taki człowiek w swojej chorej głowie coś sobie ubzdura i takiego czyni...
Ciekawe czy ktoś wpadnie na porównanie Szalonego Norwega do Krakowskiego Bombera?
Mam na myśli media.
Obstawiamy zakłady,że tak? 🤔wirek:
a Ty EluPe tak trywializujesz.

nie trywialzuję tylko staram sie dociec sedna sprawy.

Nie wiem jak innym ale mi np absolutnie nie przeszkadzają skośni - a w stolicy jest ich w sumie dośc sporo. Są pracowici, nie epatują swoją religijnością ani dziwacznym ubiorem.

Ciekawe czy ktoś wpadnie na porównanie Szalonego Norwega do Krakowskiego Bombera?

no więc własnie u nas tez szaleńców pod dostatkiem. A temu co ci ludzie zrobili że bomby podkładał?
Krakowski bomber-motywy
Temu było źle ogólnie.
A z trywializowaniem żartuję. Ja podobnie myślę jak Ty,
ale zobacz ile osób buduje swój kapitał w mediach na tym wariacie.
Nie wiem jak innym ale mi np absolutnie nie przeszkadzają skośni - a w stolicy jest ich w sumie dośc sporo. Są pracowici, nie epatują swoją religijnością ani dziwacznym ubiorem.
no mnie tez, są mili pracowici nie narzucają się-to zupełnie inna bajka i duży szacunek do nich żywię-bo porzucić swoją ojczyznę przyjechać do takiej Polski, zginać kark i zarabiać na siebie zamiast korzystać z socjalu

nie widziałam żebrującego Wietnamczyka np

dawno dawno temu (mialam 17 lat) miałam takie przeżycie: umówiłam się na rynku pod adasiem z koleżanką-ta nie przyszła, za to przyczepił się do mnie arab 🤔 ja w długą a ten za mną...nie dało się go zgubić...cały czas powtarzał żebym z nim gdzieś poszła, że ja jestem ładna itd  🤔wirek:
zaczynałam się już bać, bo ciemno się robiło a ten za mną  😤 w końcu wpadłam do knajpki mojej znajomej gdzie schowałam sie na zapleczu, wygonili go stamtąd
ale i tak bałam się wracać do domu
No "skośnych" to rzeczywiście sporo. Na świecie.
Zalali nas wszelakim świństwem, niszczą środowisko, prześladują kogo popadnie.
No i A2 obiecali za darmo zrobić i uciekli.
Ja skośnych nie lubię.(za wyjątkiem Jackie Chana)
no tak skośni mają swoje przywary - zżerają wszystko co się rusza i fakt niszczą środowisko - ale u siebie. na obczyźnie dostosowują się do kraju gdzie mieszkają.
Następna HIENA się podpina pod norweską tragedię.
Hiena Palikot
Hienę (jako zwierzaka)przepraszam. :kwiatek:
Ale dlaczego Palikot ma być gorszy?
Wysunął bardzo poprawne wnioski moim zdaniem.

Jeśli nie spojrzy się na to przez pryzmat całego sarkastycznego kalejdoskopu w stosunkach Palikot - Prawica/RM, to on ma rację.

Przecież jest wspólny fundament...

Ja współczuję tym, którzy przez to piekło w Norwegii musieli przejść, ale zagrożenie teoretycznie jest podobne.
Tylko u nas wszyscy mówią, tam jedna osoba to urzeczywistniła.
no tak skośni mają swoje przywary - zżerają wszystko co się rusza i fakt niszczą środowisko - ale u siebie. na obczyźnie dostosowują się do kraju gdzie mieszkają.

z głodu i "białas" zje wszystko.... lepiej wykorzystywać wszystko co sie rusza, niż marnować tony jedzenia jak każdy "porzundny" europejczyk...
niszczenie środowiska - zapraszam do jakiegokolwiek Polskiego lasu, nad rzeki, jeziora - doskonała czystość, zero śmieci, zero skażenia...itd
no Elu prossssssssssszę...
Tylko u nas wszyscy mówią, tam jedna osoba to urzeczywistniła.

zgadzam się 🙄
hmmm...w tym szaleństwie jest metoda 🙄

http://www.rp.pl/artykul/219263,268285-Rada-Europy--Wegry-nie-chronia-obywateli-przed-rasizmem.html
jeszcze takie znalazłam
Wysokość kary... 21 lat to nie wydaje się dużo po takiej masakrze. Ale też czy przestępczość w NOrwegii generalnie jest taka duża, żeby potrzebowali zastanawiać się nad zmianą polityki dotyczącej karania? Nie zaglądałam do danych, ale zdaje mi się, że tam raczej niska przestępczość.
Bo jeśli ta tragedia to wyczyn jednostki, to czy należy cały system, który chyba jakoś się sprawdza, zaczynać zmieniać?
Wariaci niestety się zdarzają, ich raczej groźby kary nie odstraszają.
A że należy izolować od społeczeństwa - zgoda. Jeśli to choroba psychiczna - są szpitale. A 21 lat to też nie pikuś.

Współczuję tym, którzy potracili bliskich...
a niby czemu palikot się "podpina" Co to nie może swojego zdania wyrazić? A że inni to zdanie przedrukowywują - no to chyba nie Palikota wina...

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że sprawca masakry na wyspie Utoya, w swoim manifeście przywołuje m.in. partię Prawo i Sprawiedliwość" - stwierdza Ruch Poparcia Palikota w komunikacje prasowym

ciekawe znalezisko 😲
a niby czemu palikot się "podpina" Co to nie może swojego zdania wyrazić? A że inni to zdanie przedrukowywują - no to chyba nie Palikota wina...

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że sprawca masakry na wyspie Utoya, w swoim manifeście przywołuje m.in. partię Prawo i Sprawiedliwość" - stwierdza Ruch Poparcia Palikota w komunikacje prasowym

ciekawe znalezisko 😲

Manifest ma 1500 stron. Zamachowiec pozytywnie wypowiada sie tam o Putinie, jak i podziwia polityke Izraela i kto wie kogo jeszcze. Czy wszyscy wymienieni w tym "dziele" sa podejrzani?
A palikotowi az sie prosi rzucic w odpowiedzi sprawe mordercy z lodzi..., ktora jak ulal pasuje. Zgodnie z logika przestawiona w jego wypowiedzi, obciaza jego samego i innych nie przebierajacych w slowach oszolomach.
Pytanie czy takie rozumowanie jest prawidlowe? Czy slowa oszolomiastego polityka tworza desperatow?
Osobiscie uwazam, ze wszelkie pomysly zwiazane z cenzurowaniem wypowiedzi, dopoki nie sa one niezgodne z prawem osiagna skutek odwrotny. Brak mozliwosci wypowiedzi prowadzi do jeszcze wiekszej frustracji. Poki co promowanie faszyzmu i komunizmu, nawolywanie do przemocy jest niezgodne z prawem i tego bym sie trzymala.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się