Ostatnio zauważyłam, że mój koń stojąc w boksie zjada swoje odchody. Wszytsko co wyjdzie jedną dziurą wraca spowrotem 🤔 Brak jakiś witamin czy może coś innego?
Frania zrób badania krwi wyjdą ewentualne niedobory, w obecnej stajni mamy konia, który na jesieni ubiegłego roku regularnie wcinał kupy- na ślepo (niestety- bo koń nie mój, właścicielka prawie u niego nie bywa, a mi było żal patrzeć na tą bidę) zasponsorowałam mu najprostsze witaminy (bodajże Bestermine) i problem minął
Frania bjooork ma racje. Zrob badania, albo faktycznie zafunduj jakiekolwiek witaminy. Mój 2 lata temu żał te świństwo tak samo. Zmieniła sie stajnia, a co za tym idzie lepszej jakosci siano, sianokiszona, lepsza pasza, dodatki i nie mam problemu. Nie widziałam od tego czasu żeby zjadał.
Dostaje paszę i witaminy ogólne. W poniedziałek zrobię badania krwi i zobaczymy co tam wyjdzie. Znajoma zasugerowała mi, że to może być niedobór wit. B.
najlepiej podaj EM 15. Mój miał dokładnie to samo. Po podaniu probiotyku zwykłego przeszło na 4 miesiące, a potem odnowa. Po podaniu EM15 ustąpiło. POlecam EMa - jest rewelacyjny
Powiedziałbym, że coś niedobrego dzieje się z florą bakteryjną. Probiotyk jest jak najbardziej na miejscu - ale skądś to się wzięło? Może Twój koń żyje w nazbyt sterylnych warunkach? Chyba, że dostawał antybiotyki niedawno..? Jedzenie kału jest jak najbardziej normalne u źrebiąt, które florę bakteryjną dopiero sobie tworzą - ale u dorosłego konia: trzeba przemyśleć od początku warunki utrzymania i ewentualnie leczenie, jeśli jakieś było poprzednio stosowane...
Tak, jak napisał jkobus - to problem z florą bakteryjną, nie wynik braku witamin. Powodem poza leczeniem, nawet odrobaczaniem, czy podawaniem czosnku (wiele koni tak reaguje na czosnek) - moze być nawet pasta odrobaczająca... Najszybszy i najprostszy sposób to tani enteroferment (probiotyk) po 2-3 dniach podawania problem powinien zniknąc, po tygodniu - o ile znajdzie się i wyeliminuje przeyczyne - ustąpić całkowicie.
Frania mój koń z racji tego ze jest dość "energetyczny" dostawał mało owsa i miałam podobny problem. Odniosłam wrażenie, ze wybiera nieprzetrawiony owies z odchodów... Jak dostał więcej owsa na posiłek - skonczyło się "dożywianie" 🤣
Inna sprawa, ze musiałam zacząć go więcej jeździć 😀iabeł: