Forum konie »

'Rozwarstwione kopyto'

Jakisz czas temu mojemu konikowi 'rozwarstwiło się kopyto' (nie wiem jak to inaczej nazwać) tuż przy samej koronce.
Tak jakby zaczęło odchodzić od koronki ( tylko w miejscu gdzie jest czerwona linia) nie było to duże i nie wyglądało groznie więc konik stał na pastwisku jakieś 6-7 dni, oczywiście miała codziennie to dezynfekowane !
Po tym czasie wszystko wyglądało ok, więc wzięłam ją na jazdę. Dziś przychodzę i widzę, że stan tego się pogorszył, wet bd dopiero za 8 - 9 dni -.- bo do nas jest daleko.
Tak więc mniej więcej na dzień dzisiejszy kopyto wygląda tak : w miejscu czerwonej lini jest rozcięcie, od którego odchodzi kopyto. W środku tej rany jest widoczne mięso? chyba. Krew się nie sączy, konik chodzi normalnie, nie kuleje, kopyto go wokół tego nie boli, strzałka również nie.
Mogę coś z tym zrobić, martwię się o niego :c
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] gigantyczne zdjecia
po pierwsze, co to za weterynarz, który nie może dojechać w ciągu kilku godzin?! dzwoń po innego...

po drugie, rzeczywiste zdjęcia tego, proszę
Na zdjęciach za bardzo nie widać, mogła tamtędy ujść ropa, choć zwykle wcześniej kopyto jest bolesne, koń kuleje. Może po prostu sobie na czymś rozciął. Jeśli nie grzeje i nie boli, to na razie mocz to w rywanolu i zobaczysz czy jest poprawa, przynajmniej do przybycia weta.
Zależy jak głęboko sobie rozciął.
Mój również kiedyś rozciął sobie w tym samym miejscu. Wydawało się, że jest to rozcięcie dość głębokie, ale tam jest taka narastająca skórka, która stanowi warstwę ochronną. A pod tą skórką jest tkanka elastyczna. I wydaje się, że jest dość głęboko, a tak naprawdę niczym złym to nie grozi.

Koń nie kulał, nie bolało go to miejsce, nic mu nie było. Nawet nie moczyłam w riwanolu. Jeśli u ciebie rozcięcie jest duże, ale koń nie wykazuje żadnej bolesności, to myślę, że starczy dezynfekować.

Pytanie, czy Twój sobie rozciął, czy faktycznie ropa tamtędy wyszła. Jeśli ropa, to riwanol. Ropa byłaby wtedy, tak jak pisze ansc- kiedy coś by się działo z kopytem wcześniej.  Jeśli wcześniej kulał, to możliwe, że te pęknięcie to ropa.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się