Trolinka nie zalamuj mnie! Toz tlumacze, ze normalne, tylko "pod prad" jedziesz. Musisz ze mna pojechac do Kasi, wsiadziesz na porzadnego konia i zobaczysz, ze to proste 🙂
ushia ciii ... z tobą to mogę na żywo pogadać ;p nie chce jechać do p.Kasi bo nie umiem jeździć ale to taki mały off ;p to jak pokazać koniowi (koniu ?) że ma jechać po innym torze ?
musisz nauczyc sie rozdzielac kierunek jazdy od ustawienia - i pamietaj ze kon takze, wiec dalej podtrzymuje, ze na "umatym" koniu bedzie latwiej najkrocej to biodro pokazuje wygiecie, a w chwili gdy przody sa w powietrzu lapki sugeruja kierunek (no i nie zapominaj, ze kon ma galopowac z nie pedzic z predkoscia rakiety 😉 )
Wiecie może kiedy są najbliższe odznaki w okolicach Warszawy? Boję się wejść na stronę PZJtu, bo nie wiem czy ciągle nie zawirusowana.
W aromerze 4 lipca.Na stronę PZJ nie wchodziłam,ale podejrzewam,że wcześniej są np.w Szarży. może mi ktoś powiedzieć jak wygląda ujeżdżenie na złotej odznace? Czego wymagają itp?
czy moze mi ktos napisac jaka jest maksymalna wysokosc przeszkod na srebra odznake, kilka miesiecy temu wydrukowalam ustawienie przeszkod na odznake srebrna i tam mam do 90 cm, dzisiaj weszlam na pzj i przeczytalam, ze do 80. zglupialam http://www.pzj.pl/upload/dl/Szkolenie/Odznaki/Ustawienie_przeszkod_na_odznake_srebrna.pdf - takie jest ustawienie przeszkod na srebrna?
[quote author=D&A link=topic=62.msg256578#msg256578 date=1242756635] może mi ktoś powiedzieć jak wygląda ujeżdżenie na złotej odznace? Czego wymagają itp?
uj na poziomie Nki
A nie P? [/quote] P - kontrgalop + ustępowanie z głową do ściany no i wygląda inaczej niż srebro i brąz - sędziowie obserwują rozprężanie konia i potem mogą poprosić o wykonanie jakiś elementów tak mi się wydaje przynajmniej z tego, co się zorientowałam
EDIT Atos - z tego co mi sie wydaje to ostatnio obnizyli wysokosc przeszkod, skrocili tez ilosc pytan na braz (wzbaczcie, problem z polskimi literami)
I co jeśli koń zrobi zrzutkę na skokach, jak to jest oceniane?
Sama zrzutka nie jest punktowana negatywnie, tak jak np. na zawodach. Oceniona natomiast będzie przyczyna tej zrzutki, np. zły najazd czy złe użycie pomocy na skoku czy jakiś inny błąd popełniony przez jeźdźca, o ile błąd był. Ostatecznie to i tak wszystko kwestia komisji 😉
Czy ktoś się orientuje, ile trzeba odczekać między zdanym brązem a przystąpieniem do srebra? Kiedyś - ponoć - było pół roku, teraz - podobno - można jechać nawet następnego dnia... 🤔
Na stronie pzj-tu jest chyba nadal pół roku ale słyszałam że srebro po brązie można jechać od razu a między srebrem a złotem musi być odstęp tylko nie wiem czy trzech czy czterech miesięcy.
Doczytałam, i - zakładając - że przeczytałam to ze zrozumieniem, to po brązie od razu mogę jechać srebro, natomiast po srebrze a przed złotem musi upłynąć co najmniej 3 miesiące 😉
Czy ktoś się orientuje, ile trzeba odczekać między zdanym brązem a przystąpieniem do srebra? Kiedyś - ponoć - było pół roku, teraz - podobno - można jechać nawet następnego dnia... 🤔
Czy ktoś wie, jaka jest prawda? 🤔
między brązem a srebrem - nawet nastepnego dnia po brązie możesz zdawać srebro. przy mnie o tym sędziowie na mojej odznace dyskutowali, a potem Jan R. sprawdzał tę informację i przytaknął 😉