Forum konie »

Odznaki PZJ

dumkowa dzięki to będę się orientować zaraz poczytam podlinkowane inf, z tym, że z tego co mi wiadmo jeśli mam instruktora rekreacji to mogę zdwawać szkolenia podstawowego eksternistycznie bez kursu więc to w ogóle byłoby super, bo przymierzam się do tego szkolenia podstawowego od dawna i zabrać się za to nie mogę
Magdzior widziałam, np w Toporzysku dla tych co mają rekreacji są skrócone kursy, chyba trwają 5 dni  😉

wiem, ale z tego co się orientowałam to mozna i bez tych kursów, przynajmniej jak swego czasu do nich pisałam
Witam serdecznie
Nie wiem czy dobry wątek.
Mam pytanie GDZIE mogę zrobić srebrną odznakę w terminie od 24/25.01 do 10.02.? Już mówię dokładniej o co mi chodzi. Ze względu na to że mam małe obycie jeśli chodzi o treningi i poziom różnych stajni decyduje się was spytać. Potrzebuję takiego miejsca do którego mogłabym przyjechać np. tydzień/dwa i trenować pod okiem dobrego trenera indywidualnie lub w małej grupce. Oczywiście koń ośrodka, bo swojego nie biorę. Nie chodzi mi o typowy obóz jeździecki (jak to było przy robieniu brązu -gdzie miałam jazdy z obozem i dodatkowo trening na brąz - chodzi mi o same sensowne jazdy przygotowujące mnie do odznaki). Proszę pisać tu (może komuś też się przyda, ewentualnie na priv). przepraszam, ale nie miałam czasu przeczytać wątku.
Województwo mazowieckie, warmińsko-mazurskie lub bliskie okolice tych wojewódźtw. Ewentualnie gdzieś dalej jak dojazd nie będzie zbyt skomplikowany i się połapie. Obym była zadowolona z pobytu. Druga sprawa też takie miejsce w którym będą mogła się dogadać co do ceny pobytu (np. chciałabym opcję bez wyżywienia -chyba że to odludzie i nie znajdę sklepu).
Z góry dziękuje !

W Kozienicach. Tylko tam chyba nie ma miejsc moclegowych, ale stajnia jest w miescie, a tam juz znajdziesz hotel/zajazd.
MR36 w Stadninie Koni RANCHO PCIM organizujemy obozy jeździeckie- sportowe i rekreacyjne, po każdym turnusie jest egzamin na Odznaki PZJ. Istnieje też opcja indywidualnego pobytu  🙂 Szczegóły znajdziesz na naszej stronie: www.agroturystykakonna.pl
Jesteśmy w województwie małopolskim  😀
MR36, nie wiem jak wy macie na Mazowszu, ale u nas osoby obce, które chcą dotrenować do odznaki i mieć konia z ośrodka, zaczynają kupować jazdy ok. 1-2 miesiące przed, bo tak to 2 tyg. przed terminem nie ma już koni. Ale co miejsce, to podejście. 😉
Czy można zdawać złotą odznakę nie mając brązowej i srebrnej?
Nie można. Do tego są terminy, które trzeba odczekać między egzaminami.
O kurcze... a miało być tak pięknie :P
w jaki powinien być według was odstęp pomiędzy brązem a srebrem?      :kwiatek:
wg nas nawet żaden jeżeli nie ma takiej potrzeby,ale wg pzj 3 miesiące 😉
http://pzj.pl/uploads/Zasady_szkolenia_PZJ_2012.pdf
Prosze , powiedzcie mi na ktorej stronie extra ksiazek jest pokazany wezel na jakis przywiazuje sie konie? Ten bezpieczny.
crazy 25 strona w Akademii Jeździeckiej, bo akurat mam pod ręką🙂
Haha a co crazy zdajesz odznake  😀
hahaha dzieki Bogu praktycznie nie 🙂

Ale przygotowuje dzieci do odznak 🙂 i mnie magluja pytaniami🙂

Ale halo halo... tam nie ma rysunku tego wiazania?
Tyle co znalazłam:
skan1
skan2
czy ktos wie, w jakich klubach w woj.maz odbeda sie egzaminy na odznaki w okresie marzec-kwiecien ?
Knieja, w Aromerze są chyba raz w miesiącu zawsze.
dzieki,w kalendarzu PZJ sa tylko do lutego...
moze dodadza
Knieja, na stronie Aromera jest ich kalendarz na cały rok. I nie wiem czy na stronie  WMZJ nie powinno być odznak w kalendarzu
Czy istnieje możliwość sprawdzenia wyników egzaminu praktycznego (głównie chodzi mi o skoki) z odznaki jeśli zgubiłam protokół ?
czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest ta odznaka jezdze konno? wszystkie dzieciaki w stajni o tym gadaja a ja nic nie wiem  🤣 🤣
To taka odznaka nadawana przez licencjonowanych szkoleniowców PZJ.
Według regulaminu szkoleniowcy osobiście oceniają poniższe umiejętności kandydata:
    Umiejętności praktyczne
        prawidłowe podejście do konia
        prawidłowe odczytanie i interpretacja reakcji konia
        prowadzenie w ręku i wiązanie
        siodłanie i kiełznanie, podstawowe dopasowanie rzędu
        umiejętność jazdy w zastępie w podstawowych chodach - w stępie, w kłusie anglezowanym i w galopie w dosiadzie odciążającym
    Umiejętności teoretyczne
        interpretacja zachowania konia
        podstawy pielęgnacji i prawidłowe zachowanie się przy koniu
        podstawy budowy konia, maści i odmiany
        zasady zachowania na ujeżdżalni
        podstawowa wiedza o sprzęcie jeździeckim i stroju do jazdy
Zagadnienia teoretyczne: http://www.mkjhucul.pl/assets/Uploads/pliki/OJK-2012-1.pdf
Koszt odznaki "Jeżdżę konno" to 30 zł.
Dodatkową motywacją do zdobycia odznaki „Jeżdżę konno" jest  towarzysząca jej akcja „Jeżdżę konno - jadę na olimpiadę".
Co roku zdobywając 1 odznakę „Jeżdżę konno" z 7 serii z innym obrazkiem dla każdej z dyscyplin jeździeckich, można wygrać wyjazd na olimpiadę.
W każdym roku olimpijskim, wszystkie wydane karty będą brały udział w losowaniu fundowanego przez PZJ wyjazdu na Igrzyska Olimpijskie - dla posiadacza karty  (w przypadku osoby niepełnoletniej również opiekuna) oraz szkoleniowca, który ją wystawił.
W 2016 r. będzie to wyjazd do Rio de Janeiro.
ludziska z mazowieckiego  :kwiatek: czy orientujecie się czy w tym roku ( oprócz Aromeru ) ktoś jeszcze organizuje egzaminy na odznakę ??

edit  😉 już znalazłam

jak by ktoś był zainetersowany, to 23.03 robi Szarża w Popówku http://www.szarza.pl/oferta/egzaminy-na-odznake-pzj
[quote author=Karla🙂 link=topic=62.msg1705123#msg1705123 date=1362307988]
czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest ta odznaka jezdze konno? wszystkie dzieciaki w stajni o tym gadaja a ja nic nie wiem  🤣 🤣
[/quote]
O to jak zarobić kasę na utrzymanie tłustych dup PZJ-otowców na setkach dzieciaków w zamian za to, żeby jedne z nich wysłać do Rio  😂
Na srebrze jest wkońcu 90 czy 80 cm?
Nie kapuję już...

Czemu nie ma połowy osób w ewidencji odznak?  🙇
zduśka TKKF Hubert pewnie będzie robił na wiosnę  😉
Na srebrze jest wkońcu 90 czy 80 cm?
Nie kapuję już...

Czemu nie ma połowy osób w ewidencji odznak?  🙇

na srebro powinna być koperta 60 cm, 3 stacjonaty 80 cm, okser 70 cm, w szeregu stacjonata 70 cm i okser 75, więc jak coś to między 70 a 80 cm  😉

jak ktoś zda egzamin, to nie jest tak, że następnego dnia jest już wpisany na stronie pzj, nieraz to trwa dość długo, w zależności od tego, jak szybko wykazy z egzaminów zostaną wysłane do siedziby pzj w W-wie i ile czasu zajmie im wpisanie wszystkich do systemu
Jeżeli to pytanie było, to przepraszam, ale różnie słyszałam.. Jaki czas jest na zdanie Srebra? Gdzieś słyszałam, że rok po Brązowej, prawda to?  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się