Forum konie »

Odznaki PZJ

Z tego co dziś słyszałam, u nas w stajni niedługo będą organizowane odznaki, w tym złoto.
Więc czas zacząć tłuc dupę 😜
Oto co znalazłam w systemie odznak zatwierdzonym 23.03.2009 r. Oczywiście są to fragmenty  😉

2. Odznaka Srebrna
Odznaka Srebrna odpowiada wymogom europejskiej odznaki EPC.
(Equivalent of Euro Pony Club Riding Test)
Przygotowanie do egzaminu mo e byc prowadzone we wszystkich klubach i sekcjach
jezdzieckich, natomiast egzamin na Odznake Srebrna mo e byc prowadzony tylko w
certyfikowanym osrodku jezdzieckim.
Do egzaminu moga przystapic posiadacze Odznaki Brazowej po upływie co najmniej trzech
miesiecy od daty jej uzyskania (daty egzaminu).

3. Odznaka Złota (...) Do egzaminu moga przystapic posiadacze Odznaki Srebrnej po upływie co najmniej 6-
ciu miesiecy od daty jej uzyskania (daty egzaminu). (...)
B. dziękuję, Klami, Sierra, Klolcia... A ten, tego... to może ja tak bardziej bezpośrednio spytam - czy trzeba odebrać pierwszą blachę, żeby zdawać dalsze? Bo mi wcale brązowa nie jest potrzebna, a nawet po drodze przeterminowały się moje dane osobowe 😁

Ale pewnie powinnam po prostu się zebrać i gdzieś zadzwonić, ech. Np. do telefonu zaufania PZJtu 😁
Słuchajcie, ale nawet przed lipcowymi odznakami w Aromerowie wisiał komunikat, że między brązem a srebrem nie ma przymusowej trzymiesięcznej karencji, żeby pamiętać ją zlikwidowano. A okres między srebrem a złotem skrócono...  🤔 Tak mi tez powiedziano w Aro, gdy się zapisywałam (brąz= koniec kwietnie, srebro=początek lipca, którego de facto nie pojechałam w końcu).

Blachy raczej odbierać nie trzeba, wystarczy że widniejesz z rejestrze PZJ 😉 Tak mi powiedziano, jak się dowiadywałam tydzień temu. Też jeszcze swojej brązowej nie odebrałam 😉
To może jednak zmienił się ten regulamin odznakowy, tylko oczywiście na stronie PZJ go nie ma ?  🙄
Blachy raczej odbierać nie trzeba, wystarczy że widniejesz z rejestrze PZJ  Tak mi powiedziano, jak się dowiadywałam tydzień temu. Też jeszcze swojej brązowej nie odebrałam  😅
Dzięksy!

Jak mi mocno w życiu nie pójdzie, to i po ten brąz sięgnę, ale nie dopóki nie muszę 😉
Strucelka, dawaj info jak tylko coś będziesz wiedzieć! A właściwie, to w której stajni stoicie? ; ) Nie muszę - jak się okazało - robić odznak, ale dzięki nieświadomości tak się przygotowywałam, że możnaby pojechać tak z zasady ; )
Sierra,w takim razie się dowiem,bo to że zniesiono przerwę między brązem a srebrem to pamiętam,ale o złocie nic nie kojarzę.
Strucelka, dawaj info jak tylko coś będziesz wiedzieć! A właściwie, to w której stajni stoicie? ; ) Nie muszę - jak się okazało - robić odznak, ale dzięki nieświadomości tak się przygotowywałam, że możnaby pojechać tak z zasady ; )

In. stoimy w KJ "Szarża" Bolęcin. Prawopodobnie w innym terminie będzie brąz+srebro, a w innym złoto. Jak będę coś wiedzieć to dam znać 😉
W zależności od tego kiedy będzie, może pojedziemy albo nie. Trenerka powiedziała, że będziemy trenować i zobaczymy co z tego wyjdzie 😅
Ja mam jeszcze pytanie odnośnie odznaki (brąz) 
Nie chcę żeby to głupio zabrzmiało, ale nie mam weny dziś żeby coś innego wymyślić  🤣
Otóż jak będę zdawać brązową to konia sobie muszę przygotować czy będzie on przygotowany ?( chodzi tu o konia organizatorów )
A to zalezy od organizatorow, czy dostaniesz konia po kims czy nie.
Zadzwon i sie zapytaj
Zreszta chyba przygotowac konia to nie problem, a nie planujesz wpasc do stajni minute przed zegzaminem?
Ależ oczywiście, że to nie problem.
To może różnie wyglądać, uuu, może być straszno... Jeśli jedziesz na 2 różnych koniach, możesz osiodłać tego skokowego i na miejscu dowiedzieć się, że właśnie jest ujeżdżenie; możesz chcieć jechać pierwsza, żeby przed kolejnym przejazdem zmienić konia, ale Cię nie wpuszczą do kolejki... Możesz pobiec zdawać teorię, a tu czeka parkur czy czworobok... Możesz na rozprężalni nie mieć szansy oddania skoku w tłumie malutkich kucysiów, które aż żal rozjechać i lepiej samej być na kucyku. No, a im więcej koni, tym gorzej, tym większy chaos...

Tak więc całkiem sensownym pomysłem jest zadzwonić i rozwiać wszelkie możliwe wątpliwości, gdzie i kiedy być, a nawet ilu jest uczestników i o ile wcześniej stawić się na miejscu, przecież nie mogą Cię za to oblać 😀
Bo poczucie pewności podstawą sukcesu 😎
Dowiedz się na miejscu wszystkiego zawczasu i... Powodzenia! Zresztą, jak ja dałam radę... 😉 
Jak dobrze, że są tacy, co wspierają na duchu...🙂

Ja pojadę do "Indeksu" do Rybnika.  <-- Zdawał ktoś tam może?? 😀
Chodzi mi o ogólne wrażenia 🙂

zobaczyłam już datę odznaki i ciśnienie mi skoczyło 😵 😁
25 listopada 😜

Do złotkowiczów: jak dokładnie wygląda ujeżdżenie? Z tego co słyszałam jeździ się samemu i egzaminator prosi każdego osobno o wykonanie różnych elementów. A co z ubiorem?
Jak dobrze, że są tacy, co wspierają na duchu...🙂

Ja pojadę do "Indeksu" do Rybnika.  <-- Zdawał ktoś tam może?? 😀
Chodzi mi o ogólne wrażenia 🙂

Edit.: Już wiem, że nie mają tam czego szukać osoby z innych województw jak śląsk. Uważam, że zostałam źle oceniona, dostałam trudnego konia wieszającego się na wędzidle, program przejechałam dobrze - sam to powiedział egzaminator, ale "koń chodził gdzie chciał..." Jak mógł chodzić gdzie chciał?! Chyba nie zna programu na pamięć, prawda?  Jechałam do Rybnika z małopolski i obawiam się, że nie byłam tam mile widziana... Otóż moim zdaniem 0,2 pkt. do zaliczenia to chamstwo...

Wypowiedziałam się już na ten temat ... jeszcze raz jestem bardzo zdegustowana... :/

O rany... przykro strasznie. Szkoda 🙁 Ja miałam zupełnie inne doświadczenia - moim zdaniem nie powinnam była zdać, a zdałam. Mój osobisty, wielki, sztywny i kulawy koń na ujeżdżeniu, na skokach za mały szalony ogierek, którego nie znałam i nie umiałam opanować, komisja - do rany przyłóż, wszystkim raczej zawyżali oceny... Oblewali tylko na teorii wobec przejawów skrajnej ignorancji lub w przypadku ewidentnej  kraksy na jeździe... Sądziłam, że brązową wystarczy przetrwać, a dopiero na złotej i ew. srebrnej więcej zależy od komisji... Między innymi dlatego Strucelka musi się odpowiednio ubrać... może na złoto? To by było coś 😉
Guska, za to następnym razem/poprawkę zdasz "na luzaku"😉
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=62.msg362630#msg362630 date=1256406181]
Sądziłam, że brązową wystarczy przetrwać, a dopiero na złotej i ew. srebrnej więcej zależy od komisji... Między innymi dlatego Strucelka musi się odpowiednio ubrać... może na złoto? To by było coś 😉
[/quote]

haha, nie, raczej nie 😁
myślałam czy ubrać się na czarno-biało elegancko, czy odstrzelić się w koszulę, frak i cylinder? 😁
Może czarno-biała zebra 😎 Ale powinnam mieć zakaz udzielania porad po tym, co zrobiłam biednej gusce  🤬
nie Twoja wina🙂
Dostałam odpowiedź z PZJ i teraz to już zgłupiałam
"przerwa nie została zniesiona, proszę zapoznać się z regulaminem
Systemu Odznak Jeździeckich http://www.pzj.pl - nadal obowiązują 3 miesiące
karencji przy odznace srebrnej i 6 miesięcy przy złotej, zarówno między
odznakami jak i przy w egzaminie poprawkowym.".Byłam pewna,że przerwy między brązem a srebrem nie ma.
ma ktos moze opracowane pytania na złota odznakę?? bo na stronie PZJ sa same pytania bez odpowiedzi.
Solina pracuję nad tym i przy opisaniu 20 pytań wymiękłam 😵
bez sensu ze nie ma opracowanych ;/
ja musze sie tego nauczyc na niedziele, wlasnie drukuje mi sie ksiazka "akademia jezdziecka" wiec bede kolorowac odpowiedzi na pytania a moze za jakis czas przepisze to i zrobie opracowanie zeby inni sie nie meczyli
a do czego uprawnia zlota odznaka w ujezdzeniu..? bo jakos tego nie znalazlam nigdzie w regulaminach/przepisach pzj...
jak każda złota,do robienia kursu instruktorskiego pod patronatem pzj
A ja mam jeszcze pytanie 😀

Jak dostaje się papiery z ośrodka, w którym się zdawało to tam na pierwszej kartce są uwagi dot. umiejętności ujeżdżeniowych i umiejętności w skokach. Na drugiej kartce jest program ujeżdżeniowy(wjazd stępem pośrednim, zatrzymanie, ukłon itd...) i po prawej stronie są uwagi i tam wypisane punkty. Moje pytanie jest właśnie związane z tymi punktami.^^
Otóż ile można dostać najwięcej punktów?
I jeśli ktoś wie, to jak są obliczane potem, że wychodzi pewna średnia.
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=62.msg357571#msg357571 date=1255731352]
Blachy raczej odbierać nie trzeba, wystarczy że widniejesz z rejestrze PZJ  Tak mi powiedziano, jak się dowiadywałam tydzień temu. Też jeszcze swojej brązowej nie odebrałam  😅
Dzięksy!

Jak mi mocno w życiu nie pójdzie, to i po ten brąz sięgnę, ale nie dopóki nie muszę 😉
[/quote]

A tu, 9 miesięcy po fakcie, blacha i plastik przyszły pocztą, zupełnie nieoczekiwanie... Delivered by mail = porodzone w poczcie...
W tym czasie zdążyłam zmienić dane osobowe, ale chyba już zostawię w spokoju te stare. Nie będę przeciążać systemu komputerowego PZJtu 😁
Mógłby mi ktoś podać stajnie w pobliżu Bielska-Białej gdzie można zdać brąz ?
Co myślicie o Zbrosławicach ?
indeks w rybniku
http://www.indeks.rybnik.pl/
wejdz na forum i tam znajdziesz informacje kiedy sie odbywaja odznaki
Przymierzam się do najbliższej srebrnej odznaki-przeglądając w przepisach znalazłam taką wzmiankę:
Z egzaminu praktycznego (z czesci odpowiadajacej uprawianej dyscyplinie) na Odznake
Srebrna zwalniani sa zawodnicy posiadajacy aktualna, dowolna klase sportowa

W tym sezonie wyrobiłam normę na IIIklasę sportową w ujeżdżeniu (przejeżdżając 4 razy kl.P pow.55%) i potrzebuję mieć srebrną odznakę, żeby otrzymać IIIlicencję (to chyba tak działa...).
Z tym, że nie mam żadnego potwierdzenia odnośnie tych przejazdów, poza wynikami zawodów.
Czy w związku z tym zdaję tylko teorię i skoki ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się