Czy ten system obowiązuje tylko na drogach płatnych ? czy jeśli będę chciała (odpukać) przewieźć sobie konia do kliniki na drugi koniec miasta, to też muszę uruchamiać całą tą procedurę rejestracyjną?
niezależnie czy jeździsz czy nie po płatnych odcinkach pluskwę musisz mieć.
edit: dzwoniłam. jeśli nie mam wbitej normy w dowodzie przypiszą mi norme na podstawie daty produkcji. dla mojego auta jest to Euro 3
mamy pomysłowych ustawodawców. swoją drogą to strasznie utrudnia obcokrajowcom poruszanie się po Europie. Ci co tylko tranzytem przez Polskę jadą zaczną ją omijać...
To niestety pomysł ministra (podpisany przez p. premiera) - bo ani z ustawy, ani z dyrektywy unijnej nie wynika, że samochody "cywilne" mają jej podlegać - parlament tego nie wymyślił, cokolwiek by o tych ludziach nie mówić.
kalkulator na stronie wyliczył mi że tylko podróż ode mnie do sopotu (50 km) będzie mnie kosztowała 10 zł w jedną stronę. 👿
dziś w radiu wypowiedź prywatnego przewoźnika który wysyła codziennie auto na trasie w-wa gdańsk "do tej pory winieta za to auto kosztowała mnie 2000 zł rocznie. od 1 lipca wg kilometrów rocznie tylko za to auto będe płacił 38 tys zł" Masakra jakaś nawet nie chcę wiedzieć jak to wpłynie na ceny wszystkich produktów i usług.... 🤔
Kochani!!!! Myślę, że czas się zjednoczyć, nie ma co liczyć, że ktoś za nas załatwi tą sprawę. Mój pomysł wygląda tak: Napiszmy na re-volcie petycje i wystąpmy z nią do PZJ, z prośbą o zwolnienie z tej opłaty osoby przewożące konie sportowe. Włączmy w tą sprawę czasopisma branżowe oraz portale internetowe związane z końmi oraz jeździectwem. Lostaczku Ty masz lekką rękę i kwiecisty język może pomożesz w stworzeniu treści petycji. Następnie podpiszemy ją wszyscy oraz trzeba będzie zebrać podpisy wśród naszych znajomych. Myślę, że takie ogólne poruszenie wielu ludzi i PZJ, które zobowiązane jest trzymać piecze nad dobrem jeździectwa, jest wstanie wpłynąć na ustawodawcę. Zdaje sobie sprawę, że możemy ponieść fiasko, ale jeśli nic nie zrobimy, możemy mieć tylko do siebie pretensje, że jest jak jest. Może ktoś się ze mną zgadza....
PZJ nic do tego nie ma, im to też nie na rękę. Tu chodzi o ministerstwo. Ewentualnie napiszmy projekt ustawy, zbierzmy 100tys (czy ile tam trzeba?) podpisów i idźmy z tym do sejmu 😀
Ja myślę, że trzeba tu niestety spuścić głowę, niestety w tych czasach kraj będzie nam coraz bardziej utrudniał życie.
Ja myślę, że trzeba tu niestety spuścić głowę, niestety w tych czasach kraj będzie nam coraz bardziej utrudniał życie.
Demokracja (gr. δημοκρατία demokratia "rządy ludu", od wyrazów δῆμος demos "lud", rozumiany jako ogół pełnoprawnych obywateli[1] + κρατέω krateo "rządzę"😉 – ustrój polityczny, w którym źródło władzy stanowi wola większości obywateli (sprawują oni rządy bezpośrednio lub za pośrednictwem przedstawicieli)
"biuro PZJ prowadzi rozmowy z Ministerstwem Sportu i Turystyki w tej sprawie" (strona PZJ)- może warto im pomóc przez poparcie i pokazanie, że nam zależy...
[quote author=Tomek_J link=topic=60819.msg1066826#msg1066826 date=1310227219] [quote author=deborah]da się wydzielić w jakiś łatwy sposób tą część koniarzy która wozi swoje konie nie zarobkowo? [/quote] Nie wiem. Może po tym, czy samochód i przyczepa są zarejestrowane na firmę, czy osobę fizyczną ? Moim zdaniem łatwiej zresztą byłoby zmienić przepis i zrobić obowiązkowego viatolla nie od 3,5 tony, a np. od 5 ton. Dla 99% amatorów-hobbystów te 5 ton wystarczy, a cięższe koniowozy na kilka koni, TIR-y itd. płaciłyby. [/quote]
Nic z tego nie wyjdzie. Z firm wiele więcej niż wyciskało się przed Viatollem już się nie wyciśnie - jeśli zapłacą więcej za drogi, to mniej odprowadzą CIT czy VAT i rząd będzie na tej operacji do tyłu. A burżujów którzy - w przeciwieństwie do głosującego na PO i PiS proletariatu, który kontentuje się plazmą i Ferdkiem Kiepskim - mają konie, quady czy jachty - i nie odliczą sobie Viatolla od "przychodów do opodatkowania" w żaden sposób - można przy ogólnym, 99% poparciu narodu czesać bezkarnie i bez konsekwencji, generując czysty dochód dla niemiłościwie nam panującego gosudarstwa...
Tomku bardzo się cieszę z Twojego głosu, właśnie o to mi chodziło, aby nie pozostać biernym. Nie upieram się, że mój pomysł jest dobry i jedyny, jednak wywołał dyskusje i z tego się cieszę. Sama z przyjemnością podpisze się pod Twoim pomysłem aby viatoll działał od 5ton.Moim celem nie było nikogo urazić mówiąc konie sportowe, jak najbardziej popieram wszelkie sporty też rekreacyjne związane z jazdą konną. Co tyczy zaś kładowców etc. jeśli zechcą się przyłączyć, możemy działać razem. Dziękuję, że tak konstruktywnie podszedłeś do sprawy 🙂
Kochani!!!! Myślę, że czas się zjednoczyć, nie ma co liczyć, że ktoś za nas załatwi tą sprawę. Mój pomysł wygląda tak: Napiszmy na re-volcie petycje i wystąpmy z nią do PZJ, z prośbą o zwolnienie z tej opłaty osoby przewożące konie sportowe. Włączmy w tą sprawę czasopisma branżowe oraz portale internetowe związane z końmi oraz jeździectwem. Lostaczku Ty masz lekką rękę i kwiecisty język może pomożesz w stworzeniu treści petycji. Następnie podpiszemy ją wszyscy oraz trzeba będzie zebrać podpisy wśród naszych znajomych. Myślę, że takie ogólne poruszenie wielu ludzi i PZJ, które zobowiązane jest trzymać piecze nad dobrem jeździectwa, jest wstanie wpłynąć na ustawodawcę. Zdaje sobie sprawę, że możemy ponieść fiasko, ale jeśli nic nie zrobimy, możemy mieć tylko do siebie pretensje, że jest jak jest. Może ktoś się ze mną zgadza....
Wszystko ładnie, zgadzam się,że spotr trzeba wspierać, ale dlaczego petycja ma dotyczyć TYLKO koni sportowych? to jeśli będę kiedyś chciała przewieźć klacz do krycia to dlaczego mam płacić więcej niż sportowiec (hodowla nie jest ważna?) Czyli,że zmniejszy się pogłowie koni bo mali hodowcy już nie będą tyle kryć bo do ceny za krycie będą musieli dodać myto...jak zwykle-kolejny dobry pomysł na oszczędność dla państwa, ale w złym wykonaniu :/
Tomek_J, sama tego korka doświadczyłam. do tej pory dojazd z Tczewa do Gdańska starą jedynką zajmował mi 45 minut. teraz zajmuje 1,5h... ciekawe co teraz zrobią? postawią bramki Viatolla na starej jedynce żeby się wyrównało?