Witajcie, wybaczcie mi, że zakładam nowy tamat, ale pilnie muszę opracować pytania na egzamin przy obronie pracy inżynierskiej i już nie wiem gdzie szukać. Może wiecie gdzie mógłbym znaleźć odpowiedzi na pytania:
1. Behawior koni rezerwatowych. 2. Rasy koni niemieckich półkrwi mających wpływ na polską hodowlę. 3. Ocena wartości użytkowej koni wyścigowych.
U nas na politechnice pytania były w ogóle z całego wczesniej przerobionego materiału, czyli na obronie inż. z całych trzech i pół roku. I wcale nie musiały być powiązane z pracą 🙂
u nas na obronie mgr najpierw były tzw. 'pytania do pracy' w razie, jakby któryś z recenzentów miał jakieś wątpliwości, znalazł niejasności, bądź chciał sprawdzić, czy rzeczywiście sami pisaliśmy tą pracę, a potem kazdy zadawał pytania ze swojej dziedziny. Czyli np profesor wykładajacy genetykę pytał z genetyki.
3. Ocena wartości użytkowej koni wyścigowych.
Chodzi tylko o xx ? Może zapytaj w wątku o folblutach. Jesli to to samo co u koni czystej krwi, to pewnie chodzi o próby przeprowadzane na torach wyścigowych. Materiały statystyczne z podanymi współczynnikami: powodzenia (Wp), eksploatacji (We) i kryterium wczesności dojrzewania (Kwd). Niemniej jednak ocena dzielności u koni czystej krwi jest drugorzędna, ponieważ podstawowym kryterium selekcji w obrębie tej rasy jest uroda.
Mam artykuły Zbigniewa Jaworskiego (Przegląd hodowlany 12/2006, Roczniki Naukowe TZ t.2 2006 nr 1) odnośnie behawioru społecznego źrebiąt kn i zachowań komfortowych (konie z rezerwatu), ale nie posiadam aktualnie skanera. Mogę jedynie pomóc fragmentami swojej pracy inż. jeśli chodzi o zachowanie, tylko u mnie jest to ogólne zachowanie koni, nie dzieląc na utrzymanie tabunowe, rezerwatowe i inne.
A co do pytania nr 2 - teraz to chyba wszystkie moznliwe rasy maja wplyw, ze wzgledu na rozkwit prywatnej hodowli. Ale jesli chodzi o wczesniej, to popytaj kogos znajomego z dawnych stadnin panstwowych ktore stare linie trakenskie i wlkp krzyzowaly wlasnie z ogierami z zachodu - Nowielice (tu glownie hanowery- Feiertraum, a pozniej Dido, Davidoff i Windwurf i holsztnski Cabrol), Moszna, Racot (tu bylo sporo ogierow roznych ras uzytych- Genius han, Fanimo hol, Le Voltaire kwpn) , w osotanich latach Rzeczna ( Rabiatos Z, Revel KWPN), Nowa Wioska (Rytm han).
efeemeryda, ja mam doswiadczenia tylko z licencjatem, gdzie jest tak jak napisalam wlasnie.. dlatego pytam 😉
Ja za dwa dni bronię licencjatu i mam pytania z 3 lat studiów, bo stwierdzili, ze stare obrony [czyli jak Ty się broniłaś] były za łatwe, każdy dostawał 5 wiec zamienili to na ustny egzamin z całego materiału branego na studiach.
Dziękuję wszystki za odpowiedzi, przydały się 😉 zostało mi jeszcze tylko pytanie z bahawiorem koni rezerwatowych. U mnie obrona pracy inż. polega na tym, że przedstawiam prezentację multimedialną (streszczenie pracy tj. metod, wyników itp) i w tym czasie muszę dużo, dużo mówić 😎 potem mogę dostać pyt. odnośnie tematu swojej pracy i na koniec losuję 3 pytania (z niecałych 50-ciu z 4 lat studiów) i jak to przejdę to jestem w domu heh
A ja miałam z kolei listę ok. 200 pytań z prawie wszystkich przedmiotów podczas studiów, to jedno się losowało. Promotor przy zdawaniu pracy mówił o co będzie mnie pytał i to dotyczyło akurat koni arabskich, czyli katedra, na pewno nie było to tematyką pracy. Recenzent jeden jedyny zadał mi pytanie odnośnie pracy głównie o badania jakie prowadziłam. Miło wspominam obronę 🙂 Powodzenia Misiek.