Forum konie »

Pytania na egzamin inż. - pomocy

Witajcie,
wybaczcie mi, że zakładam nowy tamat, ale pilnie muszę opracować pytania na egzamin przy obronie pracy inżynierskiej i już nie wiem gdzie szukać. Może wiecie gdzie mógłbym znaleźć odpowiedzi na pytania:

1. Behawior koni rezerwatowych.
2. Rasy koni niemieckich półkrwi mających wpływ na polską hodowlę.
3. Ocena wartości użytkowej koni wyścigowych.

Będę bardzo wdzięczny za najmniejszą pomoc.
2. Rasy koni niemieckich półkrwi mających wpływ na polską hodowlę.

Nie wiem czy się przyda ten artykuł: http://qnwortal.com/artykul_205
a to pytania na obronie pracy inzynierskiej nie sa... z tejze pracy?
kujka
no niekoniecznie, z tego co wiem są o podobnej tematyce, ale trzeba je osobno opracować  😉
U nas na politechnice pytania były w ogóle z całego wczesniej przerobionego materiału, czyli na obronie inż. z całych trzech i pół roku. I wcale nie musiały być powiązane z pracą 🙂
u nas na obronie mgr najpierw były tzw. 'pytania do pracy' w razie, jakby któryś z recenzentów miał jakieś wątpliwości, znalazł niejasności, bądź chciał sprawdzić, czy rzeczywiście sami pisaliśmy tą pracę, a potem kazdy zadawał pytania ze swojej dziedziny. Czyli np profesor wykładajacy genetykę pytał z genetyki.

3. Ocena wartości użytkowej koni wyścigowych.

Chodzi tylko o xx ? Może zapytaj w wątku o folblutach.
Jesli to to samo co u koni czystej krwi, to pewnie chodzi o próby przeprowadzane na torach wyścigowych. Materiały statystyczne z podanymi współczynnikami: powodzenia (Wp), eksploatacji (We) i kryterium wczesności dojrzewania (Kwd).
Niemniej jednak ocena dzielności u koni czystej krwi jest drugorzędna, ponieważ podstawowym kryterium selekcji w obrębie tej rasy jest uroda.
Misiek a może skontaktuj się odnośnie pierwszego pytania np. z Popielnem - może mają tam jakieś ciekawe artykuły
zerknij jeszcze tutaj :
http://www.popielno.pl/koniki_polskie.html
http://www.univ.rzeszow.pl/wbr/zeszyty/pl/issues/11/issue11_art042.pdf
Mam artykuły Zbigniewa Jaworskiego (Przegląd hodowlany 12/2006, Roczniki Naukowe TZ t.2 2006 nr 1) odnośnie behawioru społecznego źrebiąt kn i zachowań komfortowych (konie z rezerwatu), ale nie posiadam aktualnie skanera. Mogę jedynie pomóc fragmentami swojej pracy inż. jeśli chodzi o zachowanie, tylko u mnie jest to ogólne zachowanie koni, nie dzieląc na utrzymanie tabunowe, rezerwatowe i inne.
A co do pytania nr 2 - teraz to chyba wszystkie moznliwe rasy maja wplyw, ze wzgledu na rozkwit prywatnej hodowli. Ale jesli chodzi o wczesniej, to popytaj kogos znajomego z dawnych stadnin panstwowych ktore stare linie trakenskie i wlkp krzyzowaly wlasnie z ogierami z zachodu - Nowielice (tu glownie hanowery- Feiertraum, a pozniej Dido, Davidoff i Windwurf i holsztnski Cabrol), Moszna, Racot (tu bylo sporo ogierow roznych ras uzytych- Genius han, Fanimo hol, Le Voltaire kwpn) , w osotanich latach Rzeczna ( Rabiatos Z, Revel KWPN), Nowa Wioska (Rytm han). 
w tym pytaniu siegnelabym rowniez do ksztaltowania sie rasy slaskiej z niemieckich ras.
efeemeryda, ja mam doswiadczenia tylko z licencjatem, gdzie jest tak jak napisalam wlasnie.. dlatego pytam 😉
efeemeryda, ja mam doswiadczenia tylko z licencjatem, gdzie jest tak jak napisalam wlasnie.. dlatego pytam 😉

Ja za dwa dni bronię licencjatu i mam pytania z 3 lat studiów, bo stwierdzili, ze stare obrony [czyli jak Ty się broniłaś] były za łatwe, każdy dostawał 5 wiec zamienili to na ustny egzamin z całego materiału branego na studiach.
Dziękuję wszystki za odpowiedzi, przydały się 😉 zostało mi jeszcze tylko pytanie z bahawiorem koni rezerwatowych. U mnie obrona pracy inż. polega na tym, że przedstawiam prezentację multimedialną (streszczenie pracy tj. metod, wyników itp) i w tym czasie muszę dużo, dużo mówić 😎 potem mogę dostać pyt. odnośnie tematu swojej pracy i na koniec losuję 3 pytania (z niecałych 50-ciu z 4 lat studiów) i jak to przejdę to jestem w domu heh
A ja miałam z kolei listę ok. 200 pytań z prawie wszystkich przedmiotów podczas studiów, to jedno się losowało. Promotor przy zdawaniu pracy mówił o co będzie mnie pytał i to dotyczyło akurat koni arabskich, czyli katedra, na pewno nie było to tematyką pracy. Recenzent jeden jedyny zadał mi pytanie odnośnie pracy głównie o badania jakie prowadziłam. Miło wspominam obronę 🙂
Powodzenia Misiek.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się