Forum konie »

Problem z ustawieniem głowy konia! Pomocy! ;)

Cześć 🙂 Mam problem z ustawieniem głowy klaczy,mianowicie ciężko mi ją sprowokować do chodzenia z głową w dole.Kiedy się to udaje,to trwa to zaledwie przez kilka kroków,po prostu nie potrafię tego utrzymać.Jak mam sobie poradzić?Klacz ma 6 lat.
Pozdrawiam 🙂
zastosuj morbital i koń będzie mieć zawsze głowę tak nisko, że bardziej sie juz nie da.
Jak możesz wrotki? No jak Ty możesz?
Dziewczyna pyta, ma kłopot a Ty....
Zastosuj ciężarek do ogłowia a nie żaden morbital.
😉
ciężarek to będzie po morbitalu potrzebny, tylko w wodzie.
wrotki, Tania, aż mi humor poprawiliście, siedzę i się śmiej do ekranu. Skąd się ludzie tacy biorą??  😵
wrotki, Tania, aż mi humor poprawiliście, siedzę i się śmiej do ekranu. Skąd się ludzie tacy biorą??  😵

Jak wrotki i ja? Skąd się biorą? No wiadomo- bocian przynosi.
eee,a nie z kapusty?
z kapusty to tylko głąby
hahaha!

akacja - zacznij od ustawienia swojej głowy.
[quote author=Ktoś link=topic=58250.msg1033875#msg1033875 date=1307439167]
eee,a nie z kapusty?
[/quote]
Coś Ty? Rodzice Cię z kapustą wkręcali.
Bocian na 100%
Wrotkiego - czarny.
darolga, wez sie z takimi odpowiedziami... dziewczynie sekretu pyskz'oray zalujesz...
naczytała się dziewczyna forum i teraz ma problem bo we łbie mętlik.  😉
wrotki głąby i ślimaki! 😁

a tak na poważnie miałam podobny problem ze swoim ogierem, ktoś na forum doradził zebym go na noc z boksie zostawiała  ze sznurkiem przywiązanym od jajek do kantara. Pomogło!!!
Na temat, żeby nie było:
- można sprowokować sypiąc owies w takie ścieżeczki .
Powinno pomóc.
Bocian na 100%
Wrotkiego - czarny.
ale tylko dlatego, ze nie ma bociana różowego a flamingi do nas nie dolatują 🙁
Wiecie co?
Okropni jesteście...  🤬
Na temat, żeby nie było:
- można sprowokować sypiąc owies w takie ścieżeczki .
Powinno pomóc.

o taak to bardzo naturalnie dobry pomysł 🙂

nie moglam sie powstrzymac  😂 😂
Wiecie co?
Okropni jesteście...  🤬

Wiemy, wiemy - to nasza największa zaleta.  🤣
Wychodzi, że zołza.com.pl to nie tylko moja strona domowa  😀iabeł:
Wychodzi, że zołza.com.pl to nie tylko moja strona domowa  😀iabeł:

Moja na pewno nie. Moja byłaby: miłastarszapani.com.pl
Ale, ale - nie róbmy OT!
Owies jest właśnie naturalny, jak specjalistka od naturalu zauważyła.
Można też powiedzieć koniowi coś przykrego . Na przykład "gruba jesteś" - też zwiesi głowę bo się przygnębi.
Na mnie działa.
Można też powiedzieć koniowi coś przykrego . Na przykład "gruba jesteś" - też zwiesi głowę bo się przygnębi.
Na mnie działa.

...albo nauczyć komendy 'głowa w dół"
[quote author=Tania link=topic=58250.msg1033903#msg1033903 date=1307440241]
Na mnie działa.

...albo nauczyć komendy 'głowa w dół"
[/quote]
To tylko jak nie ma wysokich krawężników ani pokrzyw.
Jak są to konieczny jest Level II - "głowa do góry"
ElaPe, my uczymy Duszka komendy "ganash". jak opuszcza glowe to dostaje cukierka. polecam!
ElaPe, my uczymy Duszka komendy "ganash". jak opuszcza glowe to dostaje cukierka. polecam!

A przylepiasz paczkę z cukierkami do wytoka czy między nogi?
Bo są różne szkoły.
[quote author=kujka link=topic=58250.msg1033912#msg1033912 date=1307440469]

A przylepiasz paczkę z cukierkami do wytoka czy między nogi?
Bo są różne szkoły.
[/quote]

nalepia cuksa na klatę koń nie ma wyjśca musi się zganashować żeby go urwać stamtąd
ElaPe, Tania, widac ze sie na tym nie znacie... dostaje z reki, bo jakby zdarl z klaty/wytoka/spomiedzy nog, to przeciez by juz mu sie wiecej nie chcialo. tym sposobem nigdy nie wie czy dostanie cukierka i ganashuje sie ciagle!
a tak BTW to komede "rollkur" tez cwiczymy (tu by sie mogl bardziej sprawdzic cukierek na klacie).
kujka - najpierw trzeba się nauczyć ganashować, żeby móc orać pysk  😎 wszystko po kolei, sztuka jeździecka wymaga wspinania się po kolejnych szczeblach :-P

Cukierki przykleić  do kopyt i będzie super chodził!
akacja spróbuję poważnie- zastanów się najpierw, co chcesz osiągnąć "zniżając" głowę konia. Wiesz w ogóle, czemu ma to służyć? 😉
darolga, ty wiesz - to jest zacności pomysł  😜 Może nie na opuszczenie łab, ale na akcję przodów a la Totek  😜 Hmm - ale to zaraz - to do nadgarstków też trzeba przyczepić, a jeśli się koniu pomyli?  😕
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się