We Włoszech ubijają piankę z 4,2% mleka, wiec jakoś strasznie tłuste nie musi być 😉 Chociaż ja ostatnio nalewam albo skondensowanego 7% albo mieszam je ze zwykłym 2,5% i blenderem go! jest dobrze. Cierpię na brak takiego zaparzacza full wypas, najprostszy ekspresik, tylko firma wyleciała mi z głowy... Ale teraz aktualnie siedzę (w obsłudze techniczno-informacyjnej :hihi🙂 na takiej jakiejś megagigamiędzynarodowej naukowej konferencji i mamy tu kosmiczny catering, a w kanciapie personelu ustawili nam świetny ekspres do kawy - mielący ziarna na świeżo, zbiorniczek na ziarna na górze, super jest - tylko strasznie mocne kawiszcze wychodzi O.o Firma wyleciała mi z głowy, po lunchu sprawdzę 😉
ja juz nic nie rozumiem z tego calego spieniania- otoz dzisiaj wlalam zwykle, 1.5 % i patrze- piana jak marzenie. dzwonilam do serwisu co to moze byc za klopot, ale poza tym, ze dysze trzeba czyscic (tez mi nowosc...), mleko ma byc w temp. pokojowej oraz tluste pan mi nic nie powiedzial. mowie grzecznie, ze wszystkie warunki spelnione a pianki nadal nie widac- na co pan mowi, ze mam przywiezc ekspres..mhm, pedze..
Ja najbardziej lubię mleko prosto od krowy jakie czasami jest mi dane pić u teściów 😍 Gęste, tłuste (że za dużo się go wypić nie da 😉 ), ale przynajmniej smakuje jak mleko, a nie biała woda.
Wychowałam się na mleku kozim i właśnie takim wiejskim i strasznie mi żal, że w Poznaniu nie można dostać czegoś nieodtłuszczonego 🙄
Wychowałam się na mleku kozim i właśnie takim wiejskim
Ja też i teraz musieli by mi zapłacić bym je wypiła 😁 Babcia zawsze goniła mnie bym codziennie przed kolacją wypiła dużą szklankę koziego mleka. Straszne to było dla mnie ..
mam do Was prośbę 🙂 mój brat jest smakoszem kawy i chcę mu zrobić prezent na urodziny właśnie w postaci jakiej dobrej, wyszukanej kawy z górnej półki. Co byście mi polecili 🙂 ? Chodzi mi o kawę do zaparzania w ekspresie.
Ja uwielbiam caramel macchiato w CoffeHeaven 😁 😜 A na codzień raczej nie piję. Próbował ktoś robić latte art? Dla mnie to coś niesamowitego, zawsze mnie fascynowało jak ludzie to robią 😜
Dramka, Ja mam na kapsułki Lavazza A modo mio i bardzo sobie chwalę. To pewnie nie to samo co mielona, ale Lavazza to porządna kawa i nawet kapsułki dają radę 🙂
sznurka, dzięki, zapytam 🙂 Spodobał mi się ten pomysł ale bezlaktozowe jakieś takie trudniejsze w obsłudze - np. naleśniki mi na nim nie wychodzą a niby podstawa...
[quote author=Dramka link=topic=5802.msg1402268#msg1402268 date=1337086797] Kupić ekspres na kapsułki czy saszetki? 🙄 tak naprawde, to najlepiej na mielona kawe... [/quote]
oj tak! wrotki ma rację! My mamy ekspres Miele już kilka lat i jestem zachwycona!
sznurka, dzięki, zapytam 🙂 Spodobał mi się ten pomysł ale bezlaktozowe jakieś takie trudniejsze w obsłudze - np. naleśniki mi na nim nie wychodzą a niby podstawa...
Jak ubijacie mleko w kafetierce? Myślałam, że ona tylko do parzenia kawy.
Ja używam ubijaka tłokowego, stalowego - mleko 3,2% bardzo ładnie się spienia. Do tego kawa z włoskiej kafetierki, mocna aż język szczypie - taką lubię najbardziej, ale niestety bawię się w zaparzanie tylko w weekendy jak mam więcej czasu. Kawiarkę mam Bialetti - bardzo dobrze się spisuje, kiedyś używałam takiej zwykłej z marketu - ciekła i poszła do kosza. Na co dzień ekspres przelewowy z termosem i dobra kawa mielona w młynku mi wystarczają. Ciśnieniowy ekspres miałam na wyposażeniu poprzedniego mieszkania - full wypas ekspres Jura - ale tyle z tym było zachodu, że kawa przestawała mi smakować 🙄
W pracy używam Saeco (Aulika?) mam go 4 lata robi dziennie Ok 100 kaw i jak do tej pory bezawaryjny.Teściowa ma u siebie w firmie też Saeco taki mały podstawowy model i służy już z 15 lat i oprócz tego ,że wytarły się przyciski to absolutnie nic mu się nie dzieje.Byłam ostatnio na szkoleniu gastronomicznym i bardzo te ekspresy były polecane.Swój co roku oddaję na przegląd i odkamienianie ,koszt 200 zł i jak do tej pory tylko mała uszczelka była wymieniona.Edit moja siostra pracuje w Media M i odradza ten ekspres.Mówi,że non stop są reklamacje.