Forum konie »

Kącik folblutów

Cierp1enie- żeby ta grzywka jeszcze była  😁
emptyline

nie zamaco  😉

Tuorowka - znakomita rodzina zenska, z SK Golejewko, niebywale zasluzona
Tatarak ma badzo klasowa mamusie, choc sam niezbyt udany wyscigowo  😉
Cierp1enie- żeby ta grzywka jeszcze była  😁

😁 😁  potem jej z 3 cm urosła, ale nie więcej 😀
Jak się wziął sierotka połamał - co poradzić 🙂

Chciałam wiedzieć jak mniej więcej wyglądają te linie, czy nie mają jakiś przypadłości, które się powtarzają, żebym była w razie czego przygotowana, bo mam nadzieję (oj trzymajcie kciuki), że dane mi będzie adoptować jednego z nich. Ale głównie czysta ciekawość mnie zżera jak wygląda rodzina obu panów.

Tataraczek swoją drogą też taki bez grzywki, łyse czółko.
Tatarak z badzo zasluzonej polskiej rodziny, Mr Alleged z rodziny importowanej (dokladnie byl on importowany z Anglii w lonie matki)
Cierp1enie mi się zawsze chciało śmiać z tej grzywki Alcoe 😁 Dumna klacz xx, a tu grzywki nie ma 😁
Cierp1enie, grzywka mizerna, ale dla mnie Alcoa i tak jest ideałem urody xx. 😀
Pursat - dziękuję  😡  :kwiatek:

Mysza - no grzywka po fest 😀  każdy kto ją widział, to się śmiał z niej hehe

mój na szczęście został obdarzony na tyle bujnym owłosieniem że nie narzekam na grzywe
za to problem z wieszaniem się również u nas występuje i nie wiem co z tym fantem zrobić  😵
może ktoś coś porawdzić?
rudazaraza, to się da zrobić, ale przez net trudno poradzić, bo trzeba na żywo "monitorować" postępy (lub ich brak). Zasad jest kilka: "ruchome" raczej cienkie wędzidło - np. nieoliwkowe podwójnie łamane, czasem sprawdza się czarny metal, czasem "smakowe", dopasowany nachrapnik, czuła ręka. Unikać prostych - wyginać, wyginać i często zmieniać kierunek. I - nie pozwalać! na wieszanie. Za każdym razem czytelnie informować konia, że wieszać się nie wolno. Znaleźć sposób na łagodne ale zdecydowane przekazanie takiej "informacji" - do różnych koni docierają różne rzeczy - czasem łydka, czasem wyjechanie do przodu, niekiedy 🙁 bat, przesunięcie wędzidła - repertuar jest bogaty - pytanie co zadziała.
Nie prowokować do galopad i okazji do wieszania się dawać jak najmniej. Używać pomocy napędzających.

Dziękuję za miłe słowa o "Perełce"  :kwiatek: (Gallant ma na imię). Jakie cudowne są Wasze xx-y! (mam słabość do rasy).

Od kilku dni cieszę się ogromnie, bo obawiałam się już, że masę czasu zejdzie (o ile w ogóle) zanim koń odkryje, że można i da się galopować "pod górkę", unosić przód, używać zadu do niesienia się - a nie tylko płasko i ekonomicznie do przodu. A wygląda na to, że załapał  💃 Cudowne uczucie, gdy ta cała energia zaczyna iść w górę, w górę  😜
no wędzidło mamy właśnie cienkie z czarnego metalu, zastanawiałam się też nad hackiem, wróciliśmy do treningu więc zobaczymy jak nam to pójdzie wszystko
dzieki halo i prosimy więcej zdjęć twojego cudeńka
rudazaraza- potwierdzam słowa halo, dużo wygięć, najlepiej jazdy zawsze sobie urozmaicać np. dużo przejazdów przez drążki itp. Mój zawsze się wiesza jak jazda jest monotonna , inaczej nudzi się.
U nas jest coraz mniej zawieszeń i jest coraz bardziej luźny, wczoraj mi się zawiesił na skoku i nie wiem jak to zwalczyć, bo jeszcze trochę i się wywalimy.

a tu macie z dzisiejszego treningu
gimnastycznie i szeregowo

a tu 90 cm z tamtego tygodnia, chłopak musi zacząć bardziej szyjką pracować

i się jeszcze pochwalę że wczoraj moja mała sprężynka zaliczyła 110  🙂
niestety brak zdjęcia 🙁
to ja dodam zdjęcie robione jak jeszcze byłam w ciąży 🙂
Alcoe i jej słynna grzywka 😀

A to nasza klacz:

http://www.bazakoni.pl/horse_112287.html

----------------------

Powiedzcie, czy koń pełnej krwi, który nie biegał, może być opisany jako typ szlachetny?Jak to jest rozgrywane?
A dlaczego nie jako anglik?
To czy biegał czy nie, (raczej) nie ma znaczenia - wszystkie konie tej rasy mają wyrabiany paszport na Służewcu, robione są badania markerów genetycznych.

Ja już nie powiem ile razy odkładałam wyrobienie paszportu (duplikatu), ciągle coś na przeszkodzie...

A Draska śliczna, mam jeszcze trochę jej zdjęć na kompie  😉

Cierp1enie grzywka rzeczywiście nie grzeszy bujnością  😁

Prawie po 5 latach razem doczekamy się pierwszej tabliczki  💃  😁
Cierp1nie- fajna ta Twoja kobyłka 🙂

a nas u góry nikt nie chciał komentować? 🙁 krytyka mile widziana ;p
A dlaczego nie jako anglik?
To czy biegał czy nie, (raczej) nie ma znaczenia - wszystkie konie tej rasy mają wyrabiany paszport na Służewcu, robione są badania markerów genetycznych.

Ja już nie powiem ile razy odkładałam wyrobienie paszportu (duplikatu), ciągle coś na przeszkodzie...

A Draska śliczna, mam jeszcze trochę jej zdjęć na kompie  😉

Problem pojawia się w sytuacji, kiedy folblut nie był opisany jako źrebak... (chyba do 6 miesięcy). Jest jakiś sposób, żeby to naprawić? Pochodzenia jestem pewien, Paszport miała cały (Dżilana . Arcus), ale po kilku latach odebrali, mowiac, ze osoba, ktora ją opisywala - nie miala uprawnien do opisu pelnej krwi. Wynik: Paszport zabrali, a oddali nowy, wypełniony jedynie po stronie ojca. Co z tym zrobić?
el_Bandito
Sądzę, że warto spróbować jeszcze raz, spokojnie przez PSB. W końcu mozna jeszcze raz przeprowadzić badania genetyczne.
Linia męska w jej wypadku prowadzi do Ettore Tito zwycięzcy Gran Premio de Italia, hodowli Federico Tesio.
Jej 3 matka wygrała Oaks i St. Leger.
Jednym słowem - bardzo ciekawy papier. Na zdjęciu też wygląda interesująco.

pozdr bogush
Dzięki. Która wygrała Oaks i St.Leger? Ciekawa sprawa.
Problem w tym, że na Służewcu nie chcą o mojej sprawie słyszeć (koń nie był opisany przez pierwsze pół roku). Eh, spróbuję jeszcze raz.
Przepraszam pomyłka.
Nie trzecia tylko czwarta - Dżibuti.
A co tu taka cisza  👀

Mój całuśno-podgryzający  😁 folblut  🙂

Zdjęcia zrobione przez Slojmę  :kwiatek:
drobna - ładnie skaczecie, kiedy jakieś zawody? 🙂

karolinaq4 - ale misiaczek 🙂😉 nic tylko się tulić
Cierp1nie- podziękować 😉 a zawody może wakacje, teraz były plany, ale jak to z planami bywa poszły sie paść
muszę się pochwalić nowym nabytkiem, a mianowicie od wtorku mam w posiadaniu wspaniałego ogiera ZICO (Ecosse-Zarita)😀 bywalcy służewca na pewno go kojarzą 😉
zdjęcie z Derby 2009 gdzie zajął 2 miejsce (zaczerpnięte z portalu finisz.pl) wieczorkiem wstawię aktualne 🙂
Tak się dziś zastanawiałam, gdzie trafił ZICO, jak doczytałą, że urwał się po raz drugi.
Życzę dużo zdrowia 🙂 To bardz ładny koń. W debiucie biegł z naszą klaczą, tylko jego wtedy nie dogoniła 🙂
Cierp1enie jego tulić, a w zamian może wylizać całe dłonie  😁

meander gratulacje  😅 czytałam na stronie, że po wyleczeniu będziecie konkursy podbijać  😉
drobna - no tak to jest z planami, że najczęściej nie wypalają  👿

meander
  - gratulacje, prześliczny koń 🙂 pokazuj nam go częściej 🙂

karolinaq4 - oblizane ręce mówisz  😁

kto focił na Służewcu? wstawiać tu fotki  :kwiatek:
a tu się pochwalimy filmikami
110cm
http://s1222.photobucket.com/albums/dd492/zaciesz/?action=view&current=MOV_0090.mp4
i wyciągnięte
http://s1222.photobucket.com/albums/dd492/zaciesz/?action=view&current=MOV_0063.mp4
i jakiś bardzo mini parkourek co Osteo miał dzień "hohoła" i zwalił pierwszą ale ąłdnie poprawił szereg
http://s1222.photobucket.com/albums/dd492/zaciesz/?action=view&current=Film0005.mp4

prosimy o opinie 🙂
Nie mogę wyrazić swojej opinii, bo nie jestem obiektywna 😁 - ponieważ mój mi się podoba - to i twój 🤣
Natomiast chciałam zapytać - masz jakieś konkretne plany względem niego?
Jak narazie to jakies towarzyskie, zeby go sprawdzić. Chcę mu też wyrobić licencje poprzez sport, bo na ZT nie chcę go oddawać.
Ale wszystko się okaże jak będzie z finansami 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się