Forum konie »

Kącik folblutów

Cierp1enie,  bardzo dziękuję  :kwiatek:

Na razie leniliśmy się 2 miechy z powodu kontuzji ale wszystko zaczyna wracać do normy...jakieś kicanie zaczniemy na wiosnę przyszłego roku - mam nadzieję że w ogóle będziemy mogli kiedykolwiek jeszcze skakać - póki co rokowania są dobre i wracamy do roboty  🏇
a ile ma lat?
charakter jaki posiada?
opowiedz coś o nim
Kurczę, dziewczyny, ja bym z moim też chciała na tor! Dychawicznej wyścigówce przez 1,5 roku wspólnego tuptania nigdy jeszcze na maksa nie pozwoliłam odpalić wrotek (raz w ciągu naszej znajomości daaawno temu odpalił, ale bez mojej zgody i raczej nie na maksa.. Danish, pamiętasz - słitaśny jesienny terenik?  😁 )- i w terenie nie pozwolę, bo się boję dziur i różnych takich. A odpalać to on lubi i od czasu do czasu próbuje namiętnie.. Ech, to by była radocha!!

Danish, Bystrzacha piękny jest najprzystojniejszym xx, jakiego znam - OCZYWIŚCIE ZARAZ PO FALCONIE  😎
Z przyjemnością  💃

Ma 9 lat jest - hodowli SK STUBNO.Podobno za czasów wyścigowych kiedy to jeszcze ogierem dane mu było być był agresywny.Gryzł i kopał w boksie i ludziska się go bali  🤔 (takie info dostałam od jednej z dziewczyn na starej volcie)

Pomyślałam sobie wtedy "mój niuniuś kochany taki agresor???"...nieeee...
Ma cudowny charakter - bardzo spokojny w obsłudze - jeździ na nim moja 9-cio letnia córka  😉

Kupiłam go oczywiście z którychś rąk z kolei nic o nim nie wiedząc - przez kilka miesięcy dochodziłam pochodzenia(bo paszport gdzieś wcięło radośnie po drodze) i co się z nim działo...jak tylko udało mi się dodzwonić do RGI to już byłam "w domu"...net okazał się bardzo pomocny - pokontaktowałam się z różnymi ludźmi i praktycznie wszystkiego się wywiedziałam 😉

Ma za sobą jeden sezon wyścigów (nawet mam filmy z wszystkich jego 6-ciu startów - też dzięki dziewczynie z finisza)
Ot to tak w telegraficznym skrócie  🏇

nyelle, pamiętam pamiętam - takich chwil się nie zapomina  😁
dempsey, chcialabym przestrzec przed puszczeniem na maxa. Jezdzilam kiedys polkrewki (po karierze na Partynicach, z kilkuletnia przerwa na rodzenie dzieci, powrot do pracy, odzyskanie formy) i pozwolilam sobie na odrobine przyjemnosci na torze roboczym.... eh poszla jak maszyna, cudo!! Ale pozniej kazdy teren to byla walka z cyklu: lecimy? nie? to bede sie wsciekac.... Czasem nie warto. Ale kazdy kon inny i moze byc bez reperkusj. Ja sobie obiecalam, ze nigdy juz nie przypomne koniowi co to wyscigi. Mam swego xx teraz i po pracy wlozonej w ogarniecie opanowanie odruchu zap.... nie zepsuje tego... dobrze, ze nie mam toru pod reka, bo by mnie kusilo.....
maab na pewno sluszna uwaga!
dlatego napisalam ze moze na maxa - ale nie jestem pewna jeszcze. jasne ze pokusa bedzie...
jedno co wiem na pewno to ze nie pojade  w parze  😎 nie, dziekuje.

na razie wyobrazam sobie to po prostu jako dobra okazje na otwieranie konia. zwlaszcza ze dla odmiany plac tam maly, gimnastyczny i sie zatykamy ...
Ja swojego raz puściłam - półtora roku temu gdy konie stajenne z łąki zwiały i trzeba było je zagonić bo się WKD'ką prawie na przejażdżkę udały...i to był mój jedyny raz...przypomniał sobie jak się biega - straciliśmy ABS i było przymusowe hamowanie na płocie sąsiada...gdy jestem sama w terenie to może bym się połasiła ale z innymi końmi nie ma szans - hamulce od razu szwankują...
dempsey,  Taki tor to boska rzecz, ale pod kontrola - półmach co najwyzej (IMO), sama bym jezdzila, eh, na plecy swietnie robi. Ale tak, zeby caly czas byl pod kontrolą, bo się w mozgu może poprzestawiać. W parze - bedzie mocniej szedl i tyle,  jesli nie puscisz go i nie wyrwie sie spod kontroli nie powinno byc klopotu🙂 Zazdroszcze toru. Nam dzis doktorek na plecy zalecil wolny kenterek w siadzie wyscigowym tak z 6km.... tylko gdzie??????? dobrze, ze plac spory.
moje baby dwie na szczęście nie mają problemów z hamowaniem po pójściu na maxa w terenie na szczęście więc mamy 2 miejsca gdzie można bardziej poszaleć, a później są super do ogarnięcia, natomiast droga do tych miejsc jest tak męcząca, że bywamy tam z 2 razy w roku:/ ale widać że to uwielbiają i bynajmniej im się to źle nie kojarzy, ale każdy koń to indywidualny przypadek i przeżywa na swój sposób, ale nie przeszkadza im to absolutnie później w treningu ujeżdżeniowym, bo głównie pod tym kątem jeździmy jak już uda mi się na nie wsiąść 🙄
Dziewczyny, jak to jest z objezdżaniem koni na Służewcu? Można "tak po prostu" pójść i się zgłosić? Kentry są tylko o świcie czy zdarzają się też później?

Przepraszam za takie durne pytania ale naprawdę się nie orientuję, a tu chyba najszybciej znajdę kogoś, kto będzie wiedział  😀
15 lat temu trzeba bylo miec kogos kto Cie wprowadzi. Ale amatorki sa zawsze poszukiwane, zwlaszcza dobrze jezdzace. Majac dobra rownowage, odwage  i wyczucie (mlode konie)nie powinnas miec problemu z dostaniem sie do ktorejs ze stajni. Trzeba pojsc popytac. Przejazdzki sa rano, od 5.30-6. Po 12 nie ma juz w stajniach prawie nikogo. Proponowalabym Ci pojsc raniutko i pokrecic sie po terenie. Zagadnac kilka osob. Napewno Ci cos doradza. Ja juz nie mam kontaktu ze srodowiskiem wyscigowym, ale moze sprobuj zapytac sie o stajnie Janusza Kozlowskiego. Jezdzilam z nim w stajni jak byl jockeyem, teraz ma swoja stajnie. Zawsze to jakis punkt zaczepienia. Jesli on nie bedzie potrzebowal amatorki to moze cos Ci podpowie.
Powodzenia
maab

poczatkujacej amatorki raczej nikt nie wsadzi na mlodego konia, chyba ze ma charakter osla...

U Krzyska Ziemianskiego jest fajna atmosfera.

PS 15 lat temu jezdzilas? to pewnie sie znamy??... ja zaczelam 22 lata temu  😁
chomcia przepiękny ten Twój folglut  💘
A. Nie napisalam, ze wsadza sie poczatkujace amatorki na mlode konie! To byloby samobojstwo. Ale jezdzac juz wiele lat poza wyscigami mlody kon to nie jest juz dwulatek... pojecia sie przesuwaja. teraz 6 letni kon to dla mnie mlody🙂  Tak czy siak idac na wyscigi dobrze jezdzaca osoba po kilku dniach wsiadania na klusa pojedzie na tor. Tak bylo w moim przypadku. Na 4 letnim xx, mial na imie Debnik, hodowli sk Rzeczna. BTW policzylam, zaczelam jezdzic na wyscigach 18 lat temu🙂 Wyglada na to, ze powinnysmy sie znac🙂
dziękuję wszystkim za odpowiedzi  :kwiatek:

jak załatwię sobie nocleg u cioci (bo z Legionowa na 5 nie dojadę... ) to pewnie spróbuję, bo kusi mnie od dawna  😀
BTW policzylam, zaczelam jezdzic na wyscigach 18 lat temu🙂 Wyglada na to, ze powinnysmy sie znac🙂

A u kogo jezdzilas?? Bo Debnika kojarze z imienia ale za chorobe nie moge sobie przypomniec u kogo byl, nie u Gozdzika czasem??  😁 18 lat temu bylam u... niech sobie przypomne..1992 rok... akurat chyba sie wynioslam od Miecia M. i poszlam do Salagaja...

Bingo🙂 Debnik byl u Gozdzika🙂 stajnia Rzeczna. Tylko nie pamietam czy mial 3 czy 4 lata jak na nim pierwszy raz na tor pojechalam.
Nasza Folblutka :P.
To może ja też się pochwale moim folblucim królewiczem 🙂 CZEN 😍 ...o którym zresztą była kiedyś na tym forum mowa
meander - cudowny  😍 zdecydowanie w moim typie  😀
Debnik, gniady? kurcze  jesli to ten to wyladowal na wolicy...
Ja cos slyszalam kiedys ze na Wolicy wlasnie. Duzo koni ze Sluzewca tam ladowalo.

A meander to by sie mogla ladnie przywitac ze starsza kolezanka  😁 a nie udawac ze nie zna  😎
meander,
wyglada cudownie, jak jego nogi, wszystku juz w porzadku?🙂
Karla, dokładnie to ten sam Dębnik.
Wolica -> stajnia SGGW?
Czy ma ktoś może jakieś informacje / zdjęcia itd dotyczące wałacha Skocz xx ? Byłabym baardzo wdzięczna .
Karla, A. tak to ten sam Dębnik🙂 mój pierwszy dosiad. Ciekawe co się z nim teraz dzieje, bo jeśli dobrze pamiętam to podobno poszedł gdzieś na emeryturę.
meander, a to również wcześniej wspomniany brat Twojego Czena, mój osobisty księciunio Czefalo:

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] wielkość zdjeć
A. oczywiście WITAM 😀
Czerrga1 pamiętam Czefalo jeszcze z toru widzę, że się super rozwinął pod katem sportowym, pięknie się prezentujecie.
Nogi Czena super, startuje z powodzeniem w zawodach ma chłopak kopa na skokach naprawdę jestem z niego bardzo zadowolona. Przewinęło mi się kilka folblutów, ale tak zdolnego i współpracującego z jeźdźcem nie miałam. ...a do tego prawdziwy książę z niego 💘
Melduje, że mój dzieciak nie kuleje  🏇

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się