Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Dzisiejszy chłopak  😀  😍 Na razie stan u nas 2:2!

piękne maleństwo!!! Gratuluję !!!  :kwiatek:Maluch jest obłędny! Też chcę źrebaczka!
Condina gratulacje, śliczne maleństwo  🙂
jakie cudo! jaki smieszny ciemniejszy przy szyi
dzieki , ja obstawiam, że bedzie siwy!!! 😉
Ale śliczności ,niech sie zdrowo rośnie.
A u mnie jak na razie nic klaczy mleko sie leje zad zapadnięty brzuch narazie nie srom nie opuchnięty 😉i tak to wygląda od tygodnia we wtorek klacz ma termin to może chce być terminowa i czeka 😀
u nas srom opuchnąć nie zdążył, wyjeżdżałam wczoraj ze stajni pewna, że w tym tygodniu tu się jeszcze maluszek nie pojawi na świecie. Po czym ledwo dotarłam do domu, odebrała telefon z wiadomością "Wracaj, Tajemnica się źrebi"

I tak wczorajszego wieczoru, w pierwszy dzień wiosny, urodziła się

TANGANIKA
kf

Condina- jaki ten źrebaczek.... skondensowany 🙂

Króweczka śmieszniutka 🙂

Gratulacje!
Ale srokata piękność.Moja klaczucha jakaś nerwowa dzisiaj.
U  mnie mniejwięcej tydzie temu też pojawił się nowy członek stada ! 🤣
Ogierek WASYL
Foty !
Wszystko ładnie pięknie ae maluch a takie rany jakby od wstawania widoczne na zdjęciu w llinku  ! ;(
Właściciel mówi że to od ocierania sie o ścainy przy wstawianiu !
A wy widzieliście cos takiego ? Co to może byc ?

Link do nieprzyjemnego zdjęcia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63ce0315da693e8f.html
koniecznie wezwac weta
i zdjecie w link zamienic! ( niektorzy nie chca takich okropnych rzeczy ogladac) z dopiskiem, ze do przyejmnych obrazkow to nie nalezy!

zgadzam sie w 100% wezwac weta! pilnie!
To trochę wygląda jak zbabrane odleżyny 🙁
Powinien to wet obejrzeć, trzeba to też odkazić i zabezpieczyć przez drobnoustrojami.
Wygląda nieładnie...
dla mnie to jak podeptanie lub wręcz pogryzienie wygląda
Ta klacz miała już źrebięta? Nie było problemów z podstawieniem do cysia?
Klacza młoda jej pierwszy źrebak ! Cała ja porozrywało w środku przyporodzie !Wet był ale wiecie jakt o polscy weterynarze ! 🙁 Był jeden z najlepszych weterynarzy w wielkopolsce i powiedziął że to "obtarcie" !  🤔 .... Najgorsze to to że to chyba choroba genetyczna jak wywniskowaliśmy z ludźmi ze stani ! Stwierdzilismy że w krwi może być coś nie tak :/ Bo on nawet jak stał na wybiegu
i sie nie kład i wrócił do stajni to na nogach porobiły mu sie nowe "odleżyny" ! Pożyjemy zobaczymy !

Miejmy nadzilę że maluch przeżyje !
nie pożyjemy zobaczymy  tylko weta !  🤔
O ja pier....ele, Weerka - nie "pożyjemy zobaczymy" tylko ten koń wymaga pilnej opieki a nie spekulowania z 'ludźmi ze stajni" czy to genetyczne czy odleżyny. Ja nie mogę, jak można źrebaka z otwartymi ranami puścić na padok i czekać co się stanie... Może jestem inna, ale dla mnie to masakra i totalna znieczulica, nie mam słów  😤
Dziewczyny,ale  to przeciez nie zrebak Weerki. dlategpo zaniepokojona spekuluje tutaj i z 'ludzmi ze stajni' i dopytuje WLASCICIELA. Owszem,wyglada to bardzo zle i nie rokuje dobrze maluchowi,ale wlascicielowi konia mozna tylko doradzac-to on podejmuje decyzje.
Ech, w sumie masz racje... Ale aż mnie skręciło jak to zobaczyłam :/

Widzisz i nie grzmisz  🙄
Źrebaki cudne gratuaje 🙂
A ten maluch ze zjęć Weerki tragedia...tylko koni żal 🙁
Dzisiaj (lub wczoraj) przyszedł na świat mój źrebaczek !!!  😅 😅 😅 W końcu tak wyczekiwany  💘

Najlepsze ze nic nie wskazywało na to  że klacz się będzie źrebiła, brak świeczek, zapadniętego brzucha czy zadu. Mleko zaczęło jej się zbierać no ale to raczej normalne wiec nie sądziłam że klaczka się oźrebi 😉 Rano otwieram boksy by nakarmić konie i popatrzyłam na Glorie potem na źrebaka który ze zdziwieniem się na mnie patrzył i tak stałam w bezruchy, aż do mnie dotarło że to to małe  stojące na cienkich długich nóżkach  to nasz mały welsh pony 🙂 Miła niespodzianka lubię takie 😀 Teraz tylko trzeba wybrać imię, kupić wstążeczkę i opić narodziny  🥂

Zdjęcia wstawię jak jakaś dobra duszyczka mi pomoże (czyt. moja siostra 😉)- niestety mój antytalent komputerowy jest niewyleczalny.  😉
Dziewczyny chodzi o to że był weterynarz i powidział że to nic poważnego !
Ale po samym zdęciu widać że to nie jest otarcie !  🙄
Ja jestem w tej sprawie bezradna !
Właściciel tez nie wie co to może być ale smaruje maśćmi i soryskuje środkiem odkażającym !
Za 2 tygodniejadę do tani więc dam znac co tam u małego i czy cos się zagoiło !
😉
Enii, gratulacje, niech zdrowo rośnie
Dziękuję Ascaia i oby twoje cudeńko również zdrowo rosło  :kwiatek:
Enii- i było się martwić? 🙂
Kobyłka chyba załapała, że możesz nie przeżyć porodu i oszczędziła Ci emocji 🙂
Gratulacje!
Condina

małe ciacho  😜

Ascaia
śliczny/a , niech rośnie zdrowo

Enii

gratulacje !!! czekam na foty  😅 , to chłopak ?
ms_konik moja mama tez powiedziała że tak specjalnie zrobiła by oszczędzić nam stresu  😁

armara klaczusia  😅
Enii- no to gratuluję i czekam na zdjęcia klaczuchy 🙂
Enii fotki! FOTKI!!! 😜
A jak by ktoś pytaŁ to moja nadal nic 😕!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się