Jeśli klacz widzi źrebaka to mimo odsadzenia i braku kontaktu z nim to będzie miała długo mleko, najlepszym rozwiązaniem jest usunąć źrebaczka z pola widzenia klaczy ale zdaje sobie sprawe ze może to być trudne bo ja mam ten sam problem.
margaritka- a zdajaliście?Bo to niestety przedłuża laktację... Tak naprawdę możesz liczyć zasuszanie od momentu, kiedy nie doiliście.... Trzeba by obciąć treściwe i sianko też nieco.... W pewnej dość dużej stadnince trudno zasuszającym się klaczom zmniejszano też ilość wody(zakręcone poidło i racjonowanie z wiaderka), ale ja osobiście u naszych tego nigdy nie stosowałam-nie było potrzeby...
łał, no to nieźle....a chodzi na lonży codziennie(albo siodło), ewentualnie padok cały dzień? U nas metodą padokową( kobył pół dnia lata i się drze) zasuszanie idzie błyskawicznie...
zostawiliśmy w stajni, bo szkoda by było w błocku je umazać 😁 w ZNK pytałaś o całościowe zdjęcie a więc chłopak jest baardzo ruchliwy, ja przejęta, więc jest z tym cienko
Moja klaczucha ma termin na 24 marca dzisiaj pojawiły się świeczki zastanawia sie 🤔 ile jeszcze ponośi źrebaczka ,może ktoś ma ochote opstawić jakiś termin 😀.
ależ absolutnie nia mam takiego zamiaru 😉 różnie się klacze źrebią moja akurat na razie zawsze 14,13 dni przed teoretycznym terminem, swieczki dni kilka- kilkanaście 😉 inne rano świeczki wieczorem, źrebak, ale przy takim gdybaniu nalezy jeszcze obserwować zachowanie klaczy, zapadnięcie zadu, opadnięcie brzucha, "dziury" w słabiznach itd
Odważnie obstawiasz 😀 ,przed chwilą byŁam w sajni i sytuacja wygląda następująco brzuch nie opadł ,świeczki są na swoim miejscu ,srom nie spuchnięty co do zachowania to klaczucha jadła sobie siano i co chwile przeryaŁa nadsŁuchując i delikatnie patrząc w strone brzucha potem na stojąco troche przysypiaŁa ,a i jeszcze byŁa strasznie zła jak ją dotykaŁam i to by byŁo tyle.
u nas dzisiaj urodziło się pierwsze tegoroczne kucysiątko. Urodziwy karusi ogierek. A teraz w kolejce moja Mamuśka. Myślę, że w piątek lub sobotę się rozdwoi.
Oliwka jakoś nie ma ochoty sie źrebić świeczki od poniedziałku są zad wyraźnie się zapadł brzuch narazie nie ale martwi mnie jedno ,mianowicie srom nie jest nabrzmiały i zastanawiam się czy to jeszcze sie zmieni czy też klacz mimo braku opuchlizny na sromie jest przygotowana do porodu ,jak to jest z klaczami? 🤔 Wczoraj myślaŁam że będzie się już źrebić bo zadzierała ogon i bŁyskaŁa ale to chyba dla tego że maleństwo strasznie kopaŁo i może od czasu do czasu trafiło w pęcherz a Oliwka tak reagowała 🤣