Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

miło słyszeć  :kwiatek:
armara   juz znalazlam dzieciaka 🙂n - ale dwóch skarpetek mu brakuje  🤣! Załóż mu - jak z nim na dwór wychodzisz!!! 😉
armara bomba!!!! no kurde dzis mija 3 tydzien od odsadzenia a nerwina nadal ma mleko  :emot4:
Jeśli klacz widzi źrebaka to mimo odsadzenia i braku kontaktu z nim to będzie miała długo mleko, najlepszym rozwiązaniem jest usunąć źrebaczka z pola widzenia klaczy ale zdaje sobie sprawe ze może to być trudne bo ja mam ten sam problem.
margaritka- a zdajaliście?Bo to niestety przedłuża laktację...
Tak naprawdę możesz liczyć zasuszanie od momentu, kiedy nie doiliście....
Trzeba by obciąć treściwe i sianko też nieco....
W pewnej dość dużej stadnince trudno zasuszającym się klaczom zmniejszano też ilość wody(zakręcone poidło i racjonowanie z wiaderka), ale ja osobiście u naszych tego nigdy nie stosowałam-nie było potrzeby...
no zdajalismy bo masakrycznie nabrzmiale miala... wody dostaje trzy wiaderka dziennie bez owsa jest, melgo widzii jak na jazde idzie
łał, no to nieźle....a chodzi na lonży codziennie(albo siodło), ewentualnie padok cały dzień?
U nas metodą padokową( kobył pół dnia lata i się drze) zasuszanie idzie błyskawicznie...
amara  😜świetny chłopak...i ta główka śliczna a oczęta obłędne  😜
chodzi codziennie ( glownie step klus pare zagalopek, ze zwgledu na odstawienie tresciwej paszy) wybieg tez caly dzien  🙄
Condina

zostawiliśmy w stajni, bo szkoda by było w błocku je umazać  😁
w ZNK pytałaś o całościowe zdjęcie
a więc chłopak jest baardzo ruchliwy, ja przejęta, więc jest z tym cienko

margaritka

ojoj, trzymam za was kciuki  😅

Enii

bardzo dziękuję, jak tam Twoja mamuśka ??

coby forum nie zawalać, linki do mini galerii małego 😉
http://www.armaraa.webpark.pl/spacer.html
http://www.armaraa.webpark.pl/spacera2.html
armara jaki cudny zrebak! jakie dlugi nogi! ogr czy klaczka? koniecznie z czerwona wstazka!
margaritka-nie pozostaje Ci nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość 🙁.
armara- cudnowy maluszek, czerwony kantarek i wstążka 🙂
Condina

Enii

bardzo dziękuję, jak tam Twoja mamuśka ??

A no jakoś żyje i na razie mnie nie straszy zbytnio porodem...ale czasem już mam schizy  🤔wirek: że jej brzuch opadł  😉
Moja klaczucha ma termin na 24 marca dzisiaj pojawiły się świeczki zastanawia sie  🤔 ile jeszcze ponośi źrebaczka ,może ktoś ma ochote opstawić jakiś termin 😀.
margaritka
chłopak

slojma
:kwiatek:

Enii
ano im dłuzej się czeka tym bardziej się świruje, mi isę już pod koniec łapy trzesły  🤔wirek:

kaloe
jak świezki to moze być nawet dziś 😉
[b]armara[b]  nie strasz mnie 🤔
ależ absolutnie nia mam takiego zamiaru 😉
różnie się klacze źrebią
moja akurat na razie zawsze 14,13 dni przed teoretycznym terminem, swieczki dni kilka- kilkanaście 😉
inne rano świeczki wieczorem, źrebak, ale przy takim gdybaniu nalezy jeszcze obserwować zachowanie klaczy, zapadnięcie zadu, opadnięcie brzucha, "dziury" w słabiznach itd
Wydaje mi sie że zad to w tamtym tygodniu juz się zapadŁ bo pojawiły się takie delikatne wgłębienia no a dzisiaj świeczki .
kaloe Ja stawiam na 17.o3 w nocy 😉
kaloe Ja stawiam na 17.o3 w nocy 😉

Odważnie obstawiasz  😀 ,przed chwilą byŁam w sajni i sytuacja wygląda następująco brzuch nie opadł ,świeczki są na swoim miejscu ,srom nie spuchnięty co do zachowania to klaczucha jadła sobie siano i co chwile przeryaŁa nadsŁuchując i delikatnie patrząc w strone brzucha potem na stojąco troche przysypiaŁa ,a i jeszcze byŁa strasznie zła jak ją dotykaŁam i to by byŁo tyle.
ja obstawiam 19
Do odważnych świat należy  😁
Ale w sumie patrząc po twoim opisie to faktycznie jeszcze z 1 lub dwa dni pozostały 😉
Moja Oliwka wymyśliła sobie dzisiaj że niebędzie wychodzić ze stajni ,chyba sie boi że urodzi na padoku 😉
oj to już niedługo w takim razie
moja nawet z megaa bebzolem wybiega prawie do końca kłusem z zadartą kitą  🤔wirek:
a dzien przed nie wychodzi 😉
nie potrzebuje ktos mleka?  😁 oddam za darmo bo mam juz dosc!!!!!!!!!
margaritka, a dalej zdajasz?

u nas dzisiaj urodziło się pierwsze tegoroczne kucysiątko. Urodziwy karusi ogierek.
A teraz w kolejce moja Mamuśka. Myślę, że w piątek lub sobotę się rozdwoi.
Ascaia gdzie zdjęcia babooo??!! 🤬
niee 🙄
Oliwka jakoś nie ma ochoty sie źrebić świeczki od poniedziałku są zad wyraźnie się zapadł brzuch narazie nie ale martwi mnie jedno ,mianowicie srom nie jest nabrzmiały i zastanawiam się czy to jeszcze sie zmieni czy też klacz mimo braku opuchlizny na sromie jest przygotowana do porodu ,jak to jest z klaczami?  🤔
Wczoraj myślaŁam że będzie się już źrebić bo zadzierała ogon i bŁyskaŁa ale to chyba dla tego że maleństwo strasznie kopaŁo i może od czasu do czasu trafiło w pęcherz a Oliwka tak reagowała 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się