Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

kleopatra66 powodzenia...trzymam kciuki  😀

Kos na starej Volcie był wątek o imionach i tam było dużo fajnych i ciekawych imion 😉
http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1527&st=0&sk=t&sd=a ?

jest!!!!  Figo Du Rouet 😉 😉 😉
ma 8 godzin i bryka w boksie  😀 😀 😀
gratulacje, śliczny maluszek
ojej słodziak szybko czerwoną wstążeczkę 😀
kleopatra-gratulacje!!!
Będzie siwy?

U nas też już jest!Długo wyczekiwana dziewczyna!!!
Urodzona 9 marca, 3.30 🙂.
ms_konik dzięki  😀
a czy będzie siwy? hmmm nie mam pojęcia 😉 czas pokaże. ja uwielbiam kasztany, ale jak zsiwieje, to też będzie fajnie 😀
Kos, źrebaczek urodzony w dniu moich urodzin 🙂 Marcowe kuce są super! Gratuluję!
Dzieki wielkie za wszystkie mile slowa :kwiatek: i za linka 🙇 myslalam nad imieniem zaczynajacym sie na Sek bo wypisz wymaluj mamusia (sekwana) tatus ma na imie haracz splot tych dwoch imion sracz ?? !! i wspolnymi silami ze znajomymi wydumalismy na Sek sekwens sekwador sekret .. ijeszcze jedna fotka malego z mama
Sekret  😍
ms_konik , kleopatra66 - piękne dzieciaki 😜
Ja też znam jednego SEKRETA i bardzo mi się to imię zawsze  podobało...

(ja nocami wymyślam imiona na R, tyle, że jeszcze nie wiem co się urodzi)

Piękne się wam źrebolki urodziły. Pozazdrościć...

ja dla malego znalazlam na jakims amerykanskim portalu z imionami dla dzieci ( nathan to po polsku bozydar  :hihi🙂
kleopatra

gtauluję ! 🙂

ms_konik
przenoszona ? ale ma długasne nogi, po czym ?

Słuchajcie, czy ktoś ma pomysł na imię dla klaczki na literę  O ?
Przeszukałam już wszystkie tematy jakie znalazłam w internecie i nic  😵
Natknęłam się tylko na takie typu Omega, Opcja itd a chciałabym coś oryginalniejszego np. dla ogierka miałam pomysł Oliver Twist  😜
Najlepiej żeby to imię nie było jakimś polskim rzeczownikiem typu Oferta czy cos tylko jakaś nazwa rzeki, bohaterki, tylko że nic takiego nie udało mi się znaleść..
Ma ktoś pomysł ?
(Jak zaśmiecam wątek to można na PW  🙂 )

Ma ktoś pomysł ?
(Jak zaśmiecam wątek to można na PW  🙂 )

może po prostu warto ząlozyć osobny wątek 😉 bo  tak zaraz się bałagan zrobi, tak myślę 😉
edit; załozyłam, podaje link do tematu 😉

http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,3864.0.html
kleopatra obejrzyj malucha : dokladnie obwódki wokół oczu - jeśli ma być siwy, to już powinny być tam pojedyncze siwe włosy.
obejrzę  😀 choć słyszałam o przypadkach kiedy swe później konie nie miały ani jednego białego włoska po urodzeniu  😉
Enii
wdech wydech !

klacze są indywidualistkami wielkimi, mojej zad zapadł się 3 tyg. przed a brzuch około 2 tyg. przed porodem. Pierwsze świeczki pojawiły się z kolei już 12 dni przed porodem.
10 dni przed wyglądały tak :

2,3 dni przed świeczki, mleko robią się bardziej mleczno- żółte, woskowe, wczesniej to takie jakby zcukrzone bezbarwne (przezroczyste) sopelki. Tuż przed mleko się zazwyczaj leje, a jeśli nie to świeczki mają ponad 1 cm długości

trzymam kciuki za Ciebie i mamusię przyszłą !  😅

p.s. koniecznie znajdź jakąś doświadczoną osobę (najlpeiej wet), która mogłąby przyjechać natychmiast i w razie czego pomóc, zawsze to stres mniejszy 😉

u moich stajennych arabek najpierw sutki przekształcały sie w kieliszki,  świeczki pojawiały sie ok 24 godz a nawet mniej przed porodem. Wczesniej były jedynie plamki. Na tym zdjęciu- owszem są świeczki ale nie ma ''kieliszków''- takie wydłuzone sutki...

Czyli kolejnosc: zapadniety zad, zapadniety brzuch szczególnie widoczne przy słabiznach, kieliszki, świeczki, kapiące mleko / zwykle kilka godzin przed porodem. Tak było u trzech arabek🙂

pozdrawiam i trzymam kciuki za porody 😉

Ja też znam jednego SEKRETA i bardzo mi się to imię zawsze  podobało...

sekrety  mają swoje sekrety  😎

M4jek,może jak chłopak to Rincewind 😉
ciekawa jestem bardzo tego potomka sportowca i pięknej-małoużytkowej 😉
tez zaczełam się denerwowac

sliczne marcowe maluchy - gratulacje!!
kleopatra66, ms_konik   gratulacje, śliczne maleństwa  😅  ....Jak dobrze ze przynajmniej Wy macie to już za sobą  😉
dempsey...

Jak na razie mamy Rock N`Rolla  (tak apropos siostry Samby) no i mnie osobiście bardzo przypadło do gustu i imię Rausz (`na parkur wyjeżdża pani Blablabla na Rauszu`)
A kobyła na cześć Szanownego Teścia będzie ... Riposta...
Mam nadzieję, że będzie mniej cięta....

Ale jak się pojawia lepsze propozycje to czemu nie...
(A Rincewind to taka szczęśliwa postać? )

A Pani Małoużytkowa ostatnio zaskakuje mnie swoją odwagą i uprzejmością... Już po mnie nie depcze i nawet daje ze sobą robić różne rzeczy. Stała się łaskawa... Zobaczymy, co będzie jak wreszcie zaczniemy jeździć...  🏇

W każdym razie zdaje mi się, że boczki to jej się zapadły jakieś dwa tygodnie temu...
Świeczki też już takie miała, ale cycochy to jej jeszcze takie nie urosły...  🤔
Czy to może oznaczać, będzie problem z mlekiem... ?
Strasznie się denerwuję, bo to nasz pierwszy źrebak ma być..

Dziękujemy za gratki 🙂.

Armara -przenoszona ale tylko 3 dni, nogi długaśne-wygląda jak pająk 🙂
Tatusiek to Barnaba xo po Bolivar...

Enii-trzymam kciuki żebyś nie osiwiała do czasu porodu 🙂.
Wszystko będzie dobrze!

Kos- może Sękacz (mniam,mniam)🙂🙂🙂
Przepiękne są wasze źrebaczki ,gratuluję i życze z całego serca aby zdrowo rosły.Ja też czekam na źrebaczka i jest to mój oraz mojej klaczy pierwszy źrebak, Oliwka ma termin na 24 marca ale opadł jej już brzuch i rozluźniły się więzadŁa miednicy a w związku z tym chciałam się was spytać ile jescze może czasu upłynąć do porodu czy jest to kwestkia paru tygodni czy raczej dni.Za wszelkie odpowiedzi dziękuję .
jodzi, to zdjęcie zostało zrobione 12 dni przed 😉
a kobyła wydłużonych sutków nie miałą, myślę, że opisałaś to bardzo...indywidualnie 😉

ms_konik
to chyba będzie wielka, widziałam po nim dwa małopolaki w Białce wielkie koniska
a sam tatuś też raczej długonożny, kiedyś się zastanwiałam nad kryciem, ale w koncu padło na Emetyta 😉

kaloe
poczytaj dokładnie, bo to było ostatnio dośc mocno wałkowane 😉
sprawdź który dzień ciąży i obejrzyj wymię 😉 ??

Armara 😉
dla porówniania opisałam to co było u mnie w stajni
inna rasa, a i objawy zależą od klaczy 😉

oby zdrowe, całe sie rodziły
Dzieki wielkie za wszystkie mile slowa :kwiatek: i za linka 🙇 myslalam nad imieniem zaczynajacym sie na Sek bo wypisz wymaluj mamusia (sekwana) tatus ma na imie haracz splot tych dwoch imion sracz ?? !! i wspolnymi silami ze znajomymi wydumalismy na Sek sekwens sekwador sekret .. ijeszcze jedna fotka malego z mama

kos jaka śliczna mamuśka na zdjęciu ! Piękna klacz  😜 Aż się napatrzeć nie mogę.
myslalam nad imieniem zaczynajacym sie na Sek [...]

Może Sex on the beach?  😉
Swoją drogi przepiękny maluszek  😍
pierwszy spacer 🙂

armara, ależ on ma obłędne oczy  😜 , piękny chłopak  🙂.
Oj tak, przyłączam się do Kawusi, chłopczyk urodny 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się