Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

monia- ten Twój kasztanek to przedłużane nogi chyba ma 🙂
śliczne macie źrebaki  💃
właśnie klacz u nas w stajni się oźrebiła. podobno śliczny ogierek z gwiazdką.
po 16 pojade porobie zdjęcia i wrzuce  💃
orjentica czy dobrze kojarze ze maluszka po Deksternie oczekuje Twoja klacz?
Tak,dokładnie po Deksiu.
Urodziwe potomstwo dał w tym roku w macierzystej stadninie i to same klaczki 😍
A ja znów noc w plecy,dziś było trochę inaczej,kilka razy kładła się na boku i głośno stękała.Oczywiście podglądana przez kamerkę bo gdybym poszła to powstrzymywała by się od takich zachowań.Jak tylko mnie zobaczy to od razu zaczyna jeść.
orjentica, trzymam kciuki, ciekawa jestem tego Deksiowego potomstwa 🙂.
Moja wyżrebiła się w terminie  😲
01.04.  Klaczka 110cm
anetakajper   taka wielka ,super , wielkie gratulacje .

edit. zdjęcia za duże  🤬 
Kawusia bajeczne malenstwo 🙂 !!!

Aneta gratuluje serdecznie,

a to moj nowy chlopak:

My też się doczekaliśmy małego od Wygranej!  😅
Wermut:
condina bajecznie umalowany  😍
atea słodziak  🙂
no to u nas tydzień przed terminem jeden z 4 tegorocznych źrebów 🙂 na zdjęciach ma jakąś godzinę 😀
wchodzę do stajni koło g. 11.00 zaglądam do koni szamią sianko czy się gapią na mnie co chcę, zaglądam do Modeliny, bo coś miałam przeczucie, że dzisiaj może być - leży zaglądam bardziej - a tam mały 'pająk' leży  😉
myślę - pewnie widzieli niunia, bo już w sumie późna godzina 😉
no to wlazłam do niego pomiziałam, leszcze lekko wilgotny był na zadku, no ale myślałam, że to od mokrej słomy - poszłam wyczyścić Siwego i znowu zajrzałam do maleństwa - nie bardzo jeszcze mógł wstać, więc musiał się całkiem niedawno urodzić czkawkę miał, więc poszłam do opiekuna powiedzieć, czy mu nie dościelić czy coś, bo mu chyba zimno jest i rozmowa wyglądała tak:

- dzień dobry, no bo ten źrebak Modeliny, to jemu chyba zimno jest bo się tlepie i czkawkę ma

- eee... źrebak? to znaczy...?

- no źrebak.  Modeliny.

- ale jaki źrebak? O.o

- no.... Modelina się wyźrebiła... nie wiedział pan?! O.o

- nie! no to dobrze! dobrze to idziemy!a byłem u niej godzinę temu i nic nie pokazywała!

no to pościeliliśmy i daliśmy spokój, żeby matka odpoczęła i łożysko urodziła 🙂

i tym sposobem dowiedziałam się, że pierwsza miałam okazję zobaczyć źreba, a jakbym weszła do stajni pół godziny wcześniej to bym poród widziała... ehhh ja i moje 'szczęście' no  😵

imienia nie ma - będzie na M - matka Modelina kf, ojciec Efekt kf 🙂

trochę się rozpisałam  😉
Zygzak piękny 🙂 jeśli to ogierek to możne być Morfeusz, a klaczka Moda, Mała Mi 😉
fakt - nie napisałam, że to ogierek 🙂 nie wiem jeszcze kto będzie nadawał imię - fajnie by było jakbym nadawała ja - w końcu widziałam pierwsza 🤣
a Morfeusz fajne 🙂 myślałam też nad Manhattan 🙂
Śliczne wasze źrebolki  😍
A u mnie dziś  termin i nic, znowu noc nieprzespana  👿
zygzak fajny źrebak , historyjka super

Condina ale świetną ma głowę  😜   ile ma wzrostu  ❓ 

orjentica jak tam klaczunia już się oźrebiła .

Ircia trzymam kciuki że już nie długo się oźrebi

Atea źrebak cudo , następny kasztanek  😜 
Przecudowne te wasze maluchy! Jaki nagły wysyp się zrobił! 🙂

U nas 339 dzień ciąży i nadal się na poród nie zanosi.
Super maluchy 😀
U nas nadal nic,coś mi tam obiecywała że 4 już będzie ale nie załapałam że to było w prima-aprilis 😉
Wymię nabrzmiałe ale zauważyłam że saą różnej wielkości,od początku najpierw nabierało w lewe a prawe później.Czekamy więc.
orjentica ja Ci współczuje, kolejna nieprzespana noc 😉
Dziękujemy za komplementy dla Wermuta. Jest ogroooomny. Ma wielkie, śmiesznie nieproporcjonalne stawy. Ślicznota. Już po pierwszym spacerku 🙂
U nas dziś młody wypuszczony na cały dzień ,inne konie pilnują go  😁 
No teraz mam mniejsze zdjęcia 😉

Moją dziewczynkę wypuszczamy co 3 godz na godzinkę. Ziemia trochę zimna i boję się na cały dzień.
u nas na razie 2😲 dla ogierkow 🙂 jeszcze 3 klacze w kolejce do wyzrebienia

Dzisiaj się wkurzyła , liczyłam na jedną klacz i co  😤  dzisiaj jak poczuła źrebaka zaczęła się ruja  😵

galopada_ świetny ogierek  😜 
Moja kobyłka co ma termin wyźrebienia na września (potwierdzona ciąża) też właśnie ruje zaczęła pokazywać  😁 Z poprzednim źrebolem też w 5 miesiącu piękną ruję miała  😁 taka jej "uroda".
Help! Potrzebuję info na szybko, nie bardzo jest czas na wertowanie tylu stron. 3 - dniowy źrebak, po 3 dniach walki kobyła nadal nie akceptuje źrebaka. Trzeba dokarmiać, mleko jest (sztuczne niestety).
Co ile godzin karmić malucha?
Bera - co godzinę po małych porcjach 100 - 200 ml ...  😵
ps. już przekazałam dalej - mam nadzieję, że kobyłka da radę  🙄

kochani a może ktoś z Was przerabiał karmienie butlą ??
Galopada, fajowe chłopaki, po czym to??

Monia, mały jak się urodził to miał jakies 112 cm

a to najnowsza baba - siiiiiiiiiiiiiwa będzie 🙂: 

Wykituję przez tą ciążę. Przysnęłam przed telewizorem przed chwilą i śniło mi się, że poród się zaczął, poszłam do stajni i kobyła się rozmyśliła, bo jej przeszkodziłam swoim sprawdzaniem. Potem wychodząc ze stajni zobaczyłam laptop w jej boksie i otwarty plik w wordzie, ona opisywała jak się rozpoczął jej poród, co robiła wcześniej i częstotliwość skurczy oraz inne wzmianki na temat tego co się działo w ciągu dnia i co przyczyniło się do porodu. 😵
Ja nie wiem co mam mysleć o tym durnowatym śnie i chyba zostanę samozwańczym histerykiem porodowym 😜
Ja już dwukrotnie miałam takie zwidy po całonocnym czuwaniu przed ekranem ,tak że nie przejmuj się,jak nas zamkną to razem 😉
U nas nadal nic 🙄
U nas też nadal nic  👀
Nie jest fajnie wstawać do klaczy, troszkę przysnąć i za chwilkę do chorego dziecka, jak na razie to nie śni mi się nic, ale to chyba lepiej.
Dziewczyny trzymajcie się  👍 będzie dobrze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się