Mam do wyźrebień jeszcze trochę czasu, ale już teraz wolę poszukać witamin dla źrebaków, które można dawać do urodzenia.
Wcześniej kupowałam equina meganutril junior, ale po zmianie z płynu na proszek, który trzeba rozrabiać wolę coś co od razu mogę podać bez kombinacji.
EQUISTRO MEGA BASE JUNIOR są dopiero do podawania od miesiąca
Zostaje equistro ipaligo -można podawać od razu i później podaje się raz w tygodniu?
Jest jeszcze over horse resistance - tu o dawkowanie do producenta trzeba by napisać?
Jeszcze niby można equina haemoxil podawać.
Znacie coś jeszcze. Coś polecacie.
Teoretycznie czekam na 2 źrebaki. Jeden od 19 letniej klaczy, a drugi od 7 letniej pierwiastki.
dzikadermi ale po co ty chce faszerować malucha ? nie lepiej zadbać o dobre witaminy dla klaczy a ona przekaże w mleku ? bo potem rozwolnienia,wrzody i zastanawianie sie o powód
Iskra de Baleron, dzięki, wygląda fajnie. I chyba to będzie strzał.
blucha, wolę mieć coś na wszelki wypadek, gdy okaże się, że urodzi się krzywulec, albo kobyła w pierwszej dobie uzna, że produkcja mleka jest passe, lub źrebol będzie słabawy ale bez potrzeby podawania kroplówki.
Perlica, o typowych pastach nie słyszałam, raz Wet zastawił się nad podaniem witaminy K, ale jak wiedział, że tego dnia dojadą witaminy, powiedziałam wtedy jakie to powiedział, że witaminy w przypadku tego konia wystarczą.
blucha, dzięki, z hodowcami kontakt w razie czego mam. Ogólnie to nie są moje pierwsze źrebaki, ale ogólnie tej jednej klaczy mocno nie ufam, że czegoś głupiego nie wywinie(charakteru cudnego nie miała a teraz jest tak "podła", że nie zdziwię się jak odrzuci źrebaka, a druga młodsza nie będzie). Weterynarz nie znalazł przeciw wskazań do zaźrebiania.
I dzięki za szczerą chęć pomocy.
dzikadermi, przede wszystkim siara, bo bedziesz miala cyrk. Siara zapewnia przeciwciala, ktorych niedobor skonczy sie zle szybciej niz niedobory witamin.
Cześć,
Mam problem, pierwszy źrebak w drodze. Termin był na 20.01
Ponad 3 tygodnie po terminie i żadnych oznak o zbliżającym się porodzie.
Wymię bardzo słabe, wet był w drugim tygodniu po terminie, niby wszystko okay, łożysko też.
Jakieś porady? Czy po prostu uzbroić się w cierpliwość?
Rok temu w lutym - poronienie w 8 miesiącu. W tym roku inna klacz - 7 miesiąc ciąży, poronienie. Ręce opadają.
Jakie badania można wykonać? Podczas krycia wszystko było okej, była czysta.
patkahm, na SGGW wysłać wycinki śledziony, wątroby, innych narządów jeśli są zmienione i łożyska. Za darmo komplet badań na choroby zakaźne, zbierają dane do badań naukowych. Namiary dam na priv, mogę Ci też podpowiedzieć jak zapakować.
Przykro mi i łącze się w bólu, u nas też dużo strat w tym roku.
Hej w tym roku pierwszy raz planuje w karierze swojej kryc kobyle. Dziewczyna miała wcześniej źrebaki (w sumie 4) ostatni odsadzony jesień 2023.
Dziewczyna super ponoć się zazrebia i nie ma problemow z porodami- ogólnie dobra matka lat 13. Sprawdzałam ja w zeszłym roku w lato - usg dwa razy miala etc wszystko ok można kryc było nawet w tedy, ale trochę juz późno było no i dziewczyna po cichu ruje przechodziła.
Przyszedl nowy rok no i teraz jest temat..mianowicie planuje ja zawieźć do ogiera w kwietniu/maju jakoś tylko zastanawiam się czy czekać na objawy rui u niej? Czy wezwać weta by podał hormony i za dwa dni zawieźć?
Dziewczyna pojedzie do chłopaka na tygodniowe wakacje ale właśnie nie wiem jak to pogodzić z terminem kiedy 😀
Wiem, że niektórzy wiozą w ciemno bo jak poczuje ogiera to dostanie rui... obecnie po przyjezdzie nowego walaszka na stajnie to oszalała i się nastawiała.. szkoda tylko że kolega ma 24 lata i ledwo sam stoi 😅
SparkHope, prostaglandyna na wywołanie
rui żeby zadziałała to klacz musi być przynajmniej 5 dni po owulacji, im dłużej tym szybciej nastąpi kolejna ruja. Nie wiozłabym w ciemno, tylko zbadała żeby określić kiedy zawieźć do ogiera. Ile razy badać to Ci nie powiem, nasze są inseminowane więc badamy często
Kwestia możliwości i priorytetów 😉
- zawieźć w ciemno i czekać na ruje
- jeśli wyraźne ruje prowadzić kalendarzyk i zawieźć przed spodziewaną rują
- badać, wywołać ruje i zawieźć
- badać, wywołać owulację i jechać „na jeden strzał”
Kolejność wg skuteczności