anetakajper, smecte bym dała na uspokojenie perystaltyki i związanie kupy. Może zadziała, może nie, na bank nie zaszkodzi. Przy upałach ostra biegunka jest niebezpieczna.
Perlica, jego matka zużywa miesięcznie jedna sól himalajską. 2 letka jak dorwała się ostatnio do soli pastwiskowej to też pierdziała jak wściekła. Ostatnio strasznie dużo liżą tej soli. Czy to nie jakaś zwiększona potrzeba na sól- upały?
Nawet ta biała od 3 lat widzę że któryś polizał :P
Na pastwisku jest zielona to tylko sarny sobie przychodzą w nocy.
anetakajper, No każde zwierzę, które się poci będzie miało zwiększone zapotrzebowanie na elektrolity jak jest gorąco, to normalne bo z potem są straty większe i już niekoniecznie wystarczy to co w samej paszy pobiera.
Czym najlepiej karmić źrebaki?
Moja aktualnie ma fohlenmusli z marstalla, ale kręci nosem.
Planowałam karmić pelnoporcjowo, ale chyba by mnie to zmiotło finansowo w przyszłości.
Prawidłowym jest karmienie owsem gniecionym + lucerna + witaminy?
Czy ewentualnie do teho zestawu dołożyć musli pol na pol z owsem?
anetakajper, jezus 1 miesięcznie? a nie pracuje przecież, bo jest matką. W sumie ciekawe, tak u nas w stajni konie sól polizują sobie, ale nikt namiennie, a są i sportowe i hodowlane.
Perlica, ona jest bardzo duża -ponad 800 ważyła jak chodziła pod siodłem. Teraz jest troszkę bardziej spasiona.
Ostatnio kupiłam sól z ostropestem koło 2 kg. smak słony 1 tydzień i nie ma. Himalajskie wiszą 2 przed boksem. Zjada treściwe, smaczka, jabłko cokolwiek i leci do soli.
Pije wodę rzyga na sól i wali tą słoną śliną na pól korytarza. Korytarz mokry 24h. To są sole himalajskie waga 2,5-3 kg. Wodę pije jak hipopotam, do tego je wodę z sianem (nie na odwrót), sra co godzinę. siana z 30 kg 🤷
anetakajper, to ile ona ma 195cm? hahahah
Moja waży 720 kg, ale ma 178cm. Choć liczę, że moja teraz mniej waży, bo dużo skacze i startuje to schudła leciutko na szczęście.
xxagaxx, Lizawka Horsyd 2 kg - nie widzę linka na srajfonie 🤦. Na allegro są za 119zl . Kiedyś kupiłam horslixa - musiałam oddać bo żaden koń nie tknął.
anetakajper, co to znaczy: smak słony? Skład: syrop glukozowy, sól morska, mielone nasiona ostropestu plamistego 6,82%, mielone nasiona konopi, mielone nasiona lnu.
Na pierwszym miejscu w składzie tej "soli jest syrop glukozowy.
Masz może etykietkę tego produktu?
Iskra de Baleron, lizałam ją i jest słona. Na pewno jest klejona syropem bo się klei. Marchewkowe jest ewidentnie słodka i moje konie nie chcą jej za bardzo lizać. Chciałabym żeby ktoś wymyślił takie lizawki bez melasy/syropu.
savil, nie kojarzę takich. Ja po zakupie 4 czy 5 różnych i efektowności 0 trochę sobie dalam spokój. Teraz po ponad roku schodzi trochę sól, bo powiesiłam prosiakowi przy żłobie i jak je to żarcie rozwala wszędzie wiec i na sól, więc trochę przy okazji zliże 😅 ale z chęcią bym spróbowała jak jest coś co działa
Dobra, znalazłam takie jak na zdjęciach.
Na razie zamówiłam jedna na próbę z ostropestem, ale może warzywna tez wezme, bo kosztuje grosze. Ta marchewkowa też zapowiada się ciekawie.
Forumowa moon musi zajrzeć do wątku, może też zaryzykuje
xxagaxx, tylko ta warzywna jest duża - 10 kg. Nie jest z tych co się nudzą smakiem? Ja mam parę takich, pasjami wtedy znajdaja selenowa która normalnie schodzi wolniej niż mineralna.
Co do sraki po lizawce, u mnie digest phyton z vetoquinolu rozpuszczony w EMach (probiotyku) ogarnia temat
karolina_, na razie zadna lizawka nie okazała się trafiona więc trudno mi powiedzieć czy się nudzi smakiem 😅 zawsze mogę zamienić pomiędzy końmi żeby mialy odmianę. Plus ta marchewkowa/ostropestowa 119 pln a ta warzywna 22 pln.. to nawet jakbym miała wynieść na pastwisko nie będę płakać.
xxagaxx, może i tak. U mnie każdy ma dostęp do tych samych, czyli dwóch wariantów klodawskich lizawek (mineralnej i selenowej). Wszelkie lepione syropami czy melasa odpadają, bo mamy rosnąca młodzież. Ta mineralna schodzi około 2x szybciej , tak w boksach u sportow jak i w dostępie wolnowybiegowym u klaczy hodowlanych i młodzieży
xxagaxx, tą dużą miałam. Krowom smakowała :/ Próbowałam już chyba każdej na rynku. Pastwiskowe z panto i egersmana - dobrze im się tym bawiło na padoku :/
Moje do tej pory tylko himalajskie. https://www.youtube.com/shorts/VAS5k6QiYLM siwa z ostropestką
xxagaxx, Ale Ty karmisz głównie paszami gotowymi? Nie, że sam owies i siano? Bo jak konie dostają przemysłowe pasze z zalecanych ilościach, to najczęściej zapotrzebowanie na Na i Cl jest pokryte i jeśli koń nie ma najzwyczajniej "smaka" na słone, to nie będzie lizał, bo nie będzie takiej potrzeby. W zasadzie, to należałoby się cieszyć, bo to znaczy, że dawka dobrze zbilansowana 😉