Megane no właśnie mam "Żywienie koni" Meyera i Coenena. Tam w tabeli na dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne dla konia o docelowej masie 500kg, są takie wartości: miesiąc 3-6: Ca 34, P: 26, Mg: 4, Na: 5, K: 10, Cl: 16 (tu mamy stosunek więc 1,4) miesiąc 7-12: Ca 39, P: 21, Mg: 6, Na: 7, K:14, Cl: 29 (1,8) miesiąc 13-18: Ca: 28, P: 19, Mg: 7, Na: 8, K: 18, Cl: 29 (1,5) miesiąc 19-24 i miesiąc 25-26 różnią się raptem 1g dla powyższych. Klacze źrebne: stosunek 1,5:1
Właśnie chciałam tworzyć dawki pokarmowe dzienne zbilansowane zgodnie z książką, ale teraz zwątpiłam czy to aby na pewno wszystko prawidłowe. Ogólnie wapń to nie aż taki problem - dorzucę więcej lucerny czy kredy paszowej. Ale trochę to traci na wiarygodności mi teraz. 👀
Ogólnie jest też taki zapis, że konie powinny mieć stosunek Ca:P nie mniejszy niż 1:1 i nie większy niż 3:1
Co do pasz, to planuję skarmiać Złotowital hodowlane, podoba mi się dostępność i cena ze smartem, skład również i chce się na nią przerzucić, zwłaszcza że planujemy zakup nowego odsada. U mnie pobliska paszarnia ma co prawda w ofercie Purinę, ale skład mnie kompletnie nie zachwycił... Ani hodowlanki, ani basicowej (chociaż hodowlanka i tak lepsza od składnikowej).
PURINA: "SKŁAD:
pszenica , owies zwyczajny, gluten paszowy pszenny, otręby pszenne, śruta poekstrakcyjna sojowa bez GMO, kiełki słodowe, wysłodki buraczane suszone (z buraków cukrowych) melasowane bez GMO, mąka z ziarna pszenicy, mączka z traw, mączka z lucerny, melasa buraczana ( z buraków cukrowych) bez GMO, oleje i tłuszcze roślinne (słonecznikowy), śruta poekstrakcyjna słonecznikowa z obłuszczonych nasion słonecznika, węglan wapnia, siemię lniane, fosforan jednowapniowy, chlorek sodu, tlenek magnezu, śruta poekstrakcyjna sojowa „bez GMO”
No wlaśnie w tej samej książce jest zapis, że źrebięta powinny mieć stosunek 3:1 a tabele mówią swoje jak widać 😉 zaraz jeszcze zerknę do pdf 😉 bo chyba gdzieś miałam same tabele. Jak masz dostęp, to może więcej wiedzy bylo w "Rozrodzie koni" - tam był chyba dział o żywieniu źrebiąt, młodych koni, klaczy źrebnych i ogierów kryjących. Ew miałam jeszcze jakąś hodowlaną ale tytułu nie pamiętam. W którejś z nich było to w mg podane 🙁 i widoczny był spadek.
To nie reklama, ale w ich paszach jest zróżnicowanie 😉 https://www.hoeveler.pl/nadchodzi-czas-wyzrebien/ Zgłupiałam 🙁 w kolejnej publikacji widzę zapis, że ten stosumek u źrebiąt ma być 3:1 a skonstruowana dawka dzienna opiera się dla danego wieku na max 1,8:1 😉
Megane ja właśnie odkryłam, że dzienne zapotrzebowanie na WSZYSTKIE składniki mineralne, pokryje raptem 10 kg siana. Zgodnie z tabelami z książki. 😲 Nie znalazłam nigdzie żadnego info, że jest jakaś obniżona przyswajalność czy coś... A zakładam, że to będzie odgrywało olbrzymią rolę. Mało tego, tabele z "ułożonymi" dawkami dobowymi pasz opierają się na 2-6 kg siana dziennie, przy skarmianiu ok 3kg treściwek różnej maści. Dla koni niepracujących, gdzie żarło opiera się na samym sianie, to dla konia o wadze 1t jest dozwolone 13,5 kg siana. 😜 Hmmm... Hodowle jakąś ma moja przyjaciółka, polecę do niej w tej sprawie, ew. wygrzebie jakieś porównywalne tabele zapotrzebowania i przyswajalności z jakiś nowych artykułów naukowych... Bo tak to moje próby zbilansowania diety za pomocą miliona tabelek i wyliczeń, będą jak krew w piach. Ew. wiem jeszcze, że jest jakaś książeczka ciąży klaczy, może tam by coś było w podobnym guście opisane? Do rozrodu spróbuję dotrzeć.
Mi wychodziło więcej siana wg tabel 😂 Zapotrzebowanie bytowe to 1,5 kg na każde 100 kg (to z norm żywienia) a bytowe to takie, gdzie koń nie rośnie i nie pracuje, tylko żyje 😉 Mimo wszystko w obecnych czasach i te 9 kg to mało (600 kg koń 😉 ) Poza tym nawet niepracujący koń powinien dostawać treściwe 😉 (uzupełnienie braków mineralnych z siana) Źrebak nie zje 10 kg siana, tak więc trzeba uzupełnić dawki paszą treściwą 😉 A teraz tak na serio. Szkoda, że są w podręcznikach takie nieścisłości i wiele artykułów wprowadzających w błąd, lub na oko od razu widać nieścisłości 🙁
3:1?! Skąd taka informacja? 🤔 Być może autor miał na myśli stosunek Ca:P w mleku klaczy?
Siesiepy 1:1 to też na pewno błędna informacja. Najlepiej oscylować nieco poniżej 2:1. Żeby bardzo precyzyjnie żywić wg tabel trzeba zrobić badanie siana. W przeciwnym razie trzeba przyjąć spore widełki bo i siana sa różne.
Większym wyzwaniem od proporcji jest dostarczenie odpowiedniej ilości tego wapnia...
K2arola z podręczników i z ust wykładowców 😉 Weszłam teraz na jakiś blog i ktoś sobie napisał, że u koni rosnących powinien być 1:1 😂 Internet jak widać przyjmie wszystko 😉
Megane no dawkowanie siana samego w sobie określili normalnie, na szczęście. Ale w kompozycjach posiłkowych na dzień już słabo... Mówiłam tu o koniach dorosłych, o dziwo. Nie o źrebakach. Tak w ramach anegdotki co jedna książka potrafi napisać w kilku miejscach. Tak samo jak podliczy się makro i mikro w sianie przez ilość skarmionych kg - wychodzi przekroczenie norm zapotrzebowania dziennego na składniki. U dorosłego. Po zjedzeniu 10kg siana. Na szczęście wyczytałam informację dla wąskiej grupy składników o niepełnej przyswajalności. Nie wiem jak to odebrać i komponować, nie wiem czy tabele zapotrzebowania uwzględniają straty endogenne i niepełną przyswajalność. Teraz wiem jak mało wiem, w sumie.
k2arola wiem, że siana są różne i chyba po prostu będę robić tak... Że tego siana samego w sobie liczyć nie będę jako tako, do procentu pokrycia zapotrzebowania na mikro i makro składniki, albo może przyjmę 50%? 75% wartości z tabeli z książki? Bo badanie siana, zwłaszcza jak nie mam swojego (choć co prawda biorę od jednego dostawcy, ale różnicę widać w dwóch snopkach z tego samego pokosu w strukturze...), to przy każdym snopku da inne wyniki. O stosunku 3:1 też mi halo chyba pisała kiedyś w tym wątku.
Co do Hovelera podlinkowanego niżej - jedna z pasz mająca stosunek 4:1 Ca:P wspomniała, że przez ten stosunek jest to produkt idealny do łączenia z owsem. Druga pasza ma 2:1. Znalazłam też jakieś angielskie artykuły ze stosunkiem Ca:P 2:1 i powoli zmniejszającym się do 1,5:1 wraz ze zbliżaniem się do wieku 3 lat.
Tu mamy info (stare bo z 2012r.) z odmętów r-v w wątki wysłodkowym: "Dzienne zapotrzebowanie na 100kg masy ciała konia wynosi 4-5g wapnia, 2,5-3g fosforu. Przyswajalność wapnia u młodych koni wynosi 70% a u dorosłych 50%, fosforu od 30% do 50%. Stosunek Ca do P w żywieniu źrebiąt powinien wynosić od 1,2:1 do 1,4:1 a u koni dorosłych od 1,5:1 do 1,6:1. Konie mogą tolerować szeroki stosunek Ca:P, wynoszacy 5:1, a odsadzone źrebięta 3:1."
Siesiepy przyjmij wartości uśrednione siana po prostu. 🙂 I pamiętaj, ze wartości w tabelach to minimum. I że pierwiastki na siebie oddziałują. Nie tylko Ca:P. Co z tego, że przykładowe 10 kg siana zapewni podaż cynku podaną w tabeli jak jednocześnie to 10 kg siana przyfasoli taką ilość żelaza, że cynk nie zostanie pzryswojony.
k2arola czyli jak mówiłam, aktualnie wiem, że nic nie wiem. 😂 Muszę powprowadzać te wartości wszystkie w tabelki i doczytać co, na co, jak oddziałuje. Ale tak, wartości przyjmę średnie. 🙂 Ok bo nam się mały paszowy OT zrobił w kąciku źrebakowym... Tak trochę przez przypadek. Przyjmę chyba dla bezpieczeństwa dawkę Ca:P 2:1 dla źrebaków i tyle. Chyba, że gdzieś wynajdę informację o tym 3:1, bo w "Żywienie Koni" nie znalazłam jeszcze, przyznam szczerze. A przebrnęłam i przez źrebaki, i przez konie i przez samo Ca i P.
Kamera cyfrowa, model, marka jest bez znaczenia. istota jest sposób przesył i/lub rejestracji obrazu jaki może zostać zastosowany (wifi, kabel , sieć czy system autonomiczny , z rejestratorem czy bez, jedna kamera czy kilka rejestrator z możliwością podpięcia czujki dymowej czy bez takiej możliwości).
Kamera cyfrowa, model, marka jest bez znaczenia. istota jest sposób przesył i/lub rejestracji obrazu jaki może zostać zastosowany (wifi, kabel , sieć czy system autonomiczny , z rejestratorem czy bez, jedna kamera czy kilka rejestrator z możliwością podpięcia czujki dymowej czy bez takiej możliwości).
😵
ehh za stara jestem na takie rzeczy 🤣
Mogę mieć wifi (internet radiowy lub gsm), kabel i sieć nie mają racji bytu - za daleko od szosy 😉 Kamer max trzy - dwie w stajni (dwa boksy porodowe), jedna na zewnątrz. Czujka dymowa dobry pomysł.
Koniecznie podgląd online z telefonu, rejestracja - nie mam pojęcia 😵
Proponuję zgłosić się do firmy która robi instalacje monitoringowe, albo do zaprzyjaźnionej informatycznej złotej rączki. WiFi łączy nawet jak w stajni nie ma zasięgu z domowego routera (są już takie "antenki" co zasięg zrobią). Standardem jest rejestrator Hikvision - podobno wersja cyfrowa jest lepsza, bo analog jeszcze rok się skończy. Na all...jest sporo zestawów.
Hej, mogę podać karmiącej klaczy zioła o takim składzie: podbiał, prawoślaz, tymianek, szałwia, babka lancetowata, echinacea? Zaczęła mi menda kaszleć i chce ją jakos wspomóc. Jeśli ktoś słyszał o przeciwwskazaniach dotyczących tych konkretnych ziół będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
melehowicz też właśnie od alle... dostałam czkawki 😉 Nic to, trzeba wezwać speca 🙂
Hej, mogę podać karmiącej klaczy zioła o takim składzie: podbiał, prawoślaz, tymianek, szałwia, babka lancetowata, echinacea? Zaczęła mi menda kaszleć i chce ją jakos wspomóc. Jeśli ktoś słyszał o przeciwwskazaniach dotyczących tych konkretnych ziół będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Szałwia i echinacea (tak jest napisane na moim opakowaniu) niezalecane dla klaczy w ciąży.
Po cichu Wam zazdroszczę tego oczekiwania na maluchy. Znając siebie zawalalabym forum zdjęciami cycek i sromów 😜 😍 . W tym roku świadomie zrezygnowałam ze źrebaków, bo chciałabym trochę pojeździć w końcu.
Obraca się zdalnie, można mówić zdalnie do konia bo ma funkcję elektronicznej niani 😉 U mnie router jest jakieś 50m od boksu, podwójne anteny w kamerze zwiększają siłę poboru sygnału
Wow. Skacze juz w brzuchu. Ciekawe ile jest prawdy w tym starym konskim porzekadle, ze ruchliwsze plody sa zazwyczaj ogierkami... Za miesiac sie dowiemy 😀
Wow. Skacze juz w brzuchu. Ciekawe ile jest prawdy w tym starym konskim porzekadle, ze ruchliwsze plody sa zazwyczaj ogierkami... Za miesiac sie dowiemy 😀
U mnie ogierek tegoroczny mało się ruszał czasem aż w panikę wpadałam czy żyje 😵 zaś wcześniej klaczka to była ruchliwa bardzo 😉