My idealnie trafiliśmy z przywiezieniem do ogiera- na drugi dzień już ruja się zaczynała 😎 Wczoraj dziewcze już go nie przyjęło, więc teraz cierpliwie czekamy na usg. Ciekawe co to będzie po tych 7 latach...
Co dajecie swoim ciężarnym? Ja już powoli musze zacząć myśleć nad witaminami albo jakąś paszą... (albo musli- Kopyciak 🤬 🤦 )
Ja się spotkałam, miałam kiedyś taką klacz, która miała taki obrzęk ,przy każdej ciąży. Raczej na nic to nie wpływało, przynajmniej ,ja nie zauważyłam ,jakiś odstępstw, za to obrzęk ,był dużo większy, niż ty pokazałaś na zdjęciu, bo przebiegał przez całe podbrzusze, i sięgał niekiedy aż do przednich kończyn.Klacz ta, to bardzo dobra i mleczna matka, ma obecnie dwadzieścia trzy lata, a urodziła 11 źrebaków, i jest na chodzie. 😀
titina- dzięki za odpowiedź. Obrzęk robi się coraz to bardziej rozległy...mam nadzieję ze do nóg przednich nie dojdzie 🙂 A czy nie ma to jakiegoś związku z tkanką tłuszczową?
Co dajecie w ostatnich miesiącach ciąży, jakie witaminy, dodatki? U was też źrebne kobyły strasznie linieją jakby już wiosna była? u nas w stajni dwie strasznie gubią sierść, tylko one, żadne inne konie.
A ja mam problem ,moja klacz ma niby termin na 20 marca ,niby bo świadectwo krycia jest pomazane ,tak my ją kupili .A więc wet będzie u mnie około 18 ,jest bardzo daleko . Moja klacz dzisiaj od rana nonstop się kładzie ,od jakiegoś czasu zapadły jej się okolice grzbietu ,źrebak strasznie się kręci ,nie wiem czy to już początki porodu czy fałszywy alarm ,bardzo ruchy czuć w okolicy wymienia ,normalnie już wariuje . Macie jakieś rady bo do 18 nie wiem czy wyrobie .
Moja też czasami ma coś takiego.Kładzie się i nie je. Powód -źrebak dokazuje i mocno kopie więc chyba chce go przygnieść żeby się uspokoił 😂 Ja biorę ją i idę na spacer i z reguły po 10-15 min spaceru jest już ok 🙂