Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

armara, musisz trzymać jednego kciuka za jedną kobyłkę 😀 😉

Mam inną taktykę, w końcu wszystkie naraz źrebić się nie będą  😁 , oby  👀.

Condina
Oho, niezłe stadko się szykuje. Tfu, tfu
Condina, u nas tylko połowa tego, ale dwa już są
haha 1 majowe rulez 😉
zobaczymy ktora pierwsza! 😉
Złota u Ciebie jak?
Gospoda sie nie spieszy... cierpliwie czekam
Bona urodziła, piękną, karą klaczkę, tyle, że nieżywą. na szczęście z mamuśką dobrze, ale nie mogę przeboleć źrebaczka ;<
borkowa. wyrazy współczucia  :kwiatek:
Monia dziękuję  😕
miejmy nadzieję, że druga mamuśka się popisze ; )
wiadomo dlaczego urodziła nieżywą ?  🙁 Współczuję
Złota jak tam? nadal nic?  😉

My idealnie trafiliśmy z przywiezieniem do ogiera- na drugi dzień już ruja się zaczynała  😎 Wczoraj dziewcze już go nie przyjęło, więc teraz cierpliwie czekamy na usg. Ciekawe co to będzie po tych 7 latach...

Co dajecie swoim ciężarnym? Ja już powoli musze zacząć myśleć nad witaminami albo jakąś paszą...
(albo musli- Kopyciak  🤬  🤦 )
Gospoda urodzila klaczke... bedzie kasztanka
[quote author=Złota link=topic=57.msg879427#msg879427 date=1296574937]
bedzie kasztanka
[/quote]
to straszne, może jednak wysiwieje  🤣
Ogurek dlaczego straszne? kasztanki są the best  😎 ja tam się przez 11 miesięcy będę modlić o kasztankę  😁 (p.s. za naście dni będziesz potrzebny  😉 )

Złota fotki są?  😉
tak zrozumiałem wielokropek
fotek nie mam jeszcze, beda w niedziele dopiero
moglaby wysiwiec... ale nie bede marudzic, oby zdrowa byla
Spotkaliście się z tak powiększonym wymieniem (" tak" w sensie miejsca powiększenia)? zrebić się będzie dopiero w marcu.
Ja się spotkałam, miałam kiedyś taką klacz, która miała taki obrzęk ,przy każdej ciąży. Raczej na nic to nie wpływało, przynajmniej ,ja nie zauważyłam ,jakiś odstępstw, za to obrzęk ,był dużo większy, niż ty pokazałaś na zdjęciu, bo przebiegał przez całe podbrzusze, i sięgał niekiedy aż do przednich kończyn.Klacz ta, to bardzo dobra i mleczna matka, ma obecnie dwadzieścia trzy lata, a urodziła 11 źrebaków, i jest na chodzie. 😀
Złota, gratuluje!  😅 i czekam na zdjecia dzieciatka 🙂
titina- dzięki za odpowiedź.  Obrzęk robi się coraz to bardziej rozległy...mam nadzieję ze do nóg przednich nie dojdzie 🙂 A czy nie ma to jakiegoś związku z tkanką tłuszczową?
Może mieć, np.widziałam na tym tle ,takie coś u kucy.
Co dajecie w ostatnich miesiącach ciąży, jakie witaminy, dodatki? U was też źrebne kobyły strasznie linieją jakby już wiosna była? u nas w stajni dwie strasznie gubią sierść, tylko one, żadne inne konie.
U mnie wszystkie konie gubią sierść. A jeśli wierzyć starym porzekadłom wiosna tuż tuż 😉
Ja od 8 miesiąca karmiłam Eggersmannem Zucht Pellets.
U mnie wszystkie linieją , zaczęły przed świętami...
Baffinka czym kryłaś?
ja daję od miesiąca czyli od 9 miesiąca ciąży Havens Ferto-lac i teraz dorzucam witaminy Marstall 🙂
Jara ogierem  😁
wielkopolak pewnej forumowiczki - Meteoryt
Nasze dwie ciężarne, siwa ma termin na 18 lutego🙂
A ja mmam pytanie a propos odrobaczania:
maluchy do 6 miesiąca odrobaczałam co  4 tygodnie
od 6 miesiąca co 8 tygodni
a co ile powyżej roku?
Powyżej roku ja odrobaczam tak jak starsze konie.
A ja mam problem ,moja klacz ma niby termin na 20 marca ,niby bo świadectwo krycia jest pomazane ,tak my ją kupili .A więc wet będzie u mnie około 18 ,jest bardzo daleko .
Moja klacz dzisiaj od rana nonstop się kładzie ,od jakiegoś czasu zapadły jej się okolice grzbietu ,źrebak strasznie się kręci ,nie wiem czy to już początki porodu czy fałszywy alarm ,bardzo ruchy czuć w okolicy wymienia ,normalnie już wariuje .
Macie jakieś rady bo do 18 nie wiem czy wyrobie .
Moja też czasami ma coś takiego.Kładzie się i nie je. Powód -źrebak dokazuje i mocno kopie więc chyba chce go przygnieść żeby się uspokoił  😂 Ja biorę ją i idę na spacer i z reguły po 10-15 min spaceru jest już ok  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się