Wczoraj wieczorem moja kobylka urodzila. Niestety po 4 nad ranem źrebaczek odszedl 🙁 nie chce 1000 raz pisac dlaczego, bo troche by opowiadac 🙁 moja cora z pewnoscia za niedlugo opowie wszystko na swoim kanale, ktory prowadzi na yt. Na razie odpoczywamy po ciezkiej nocy i ukladamy wszystko w glowach, bo jeszcze do nas nie dotarlo. Tak strasznie nam przykro i smutno.
dred bardzo mi przykro, trzymajcie się 😕 :przytul: Takie sytuacje niestety się zdarzają, też było mi okropnie ciężko kiedy straciłam swojego wymarzonego źrebaka zaraz po narodzinach.
Z emocjami wchodzę tu codziennie, a tu takie smutne informacje - Dred strasznie przykro 🙁
A mój mały łobuz wczoraj musiał być szyty. Rozciął sobie nogę i mało się nie wykrwawił. 😵 Jak mój mąż poszedł wpuścić konie do stajni na obiad, to wszędzie już było pełno krwi i nadal sikało na kilka cm z uszkodzonej tętniczki 😵 😵 😵
Pół dnia dochodziłam, co sobie mógł zrobić, bo wybieg jest bardzo bezpieczny
montana,Dred bardzo mi przykro, niestety hodowla ma to do siebie że 100% odchów jest nierealny, upadki są nieodzownym jego elementem. Tylko strata koni jakoś tak zawsze mocno dobija a źrebiąt chyba szczególnie. Także ściskam was mocno :przytul: i mam nadzieję że limit pecha na ten rok macie już wyczerpany.
Moja kobyła wraz z nadejściem wiosny chyba zapomina o swoim brzuchu i codziennie rano, po wyjściu na pastwisko niezłe rodeo sobie urządza 😂 Na zdjęcia cycków mamy jeszcze czas
To i ja sie pochwale. Po 6 dniach po terminie. Dzisiaj o 3 w nocy przyszedl6na świat mój cudak. Ogierek, o ktorym marzylam. Oczywiście matka jak juz pisałam dalej robila sobie ze mnie żarty i nie dala zadnych znakow, ze to. Dzis, ale na szczęście mama moja byla czujna no. I poród tez bezproblemowy. Teraz tylko walczymy, bo nie dopuszcza do cyca...
EchelonMaja, No wreszcie! Granulacje! Dziś o jakiś wysyp źrebaków. Moim koleżankom się 3 klacze wyźrebiły 😀 Malina_M bambaryła, jak moja czarna. Moja ruda z wczoraj. Cycki duże, ale nic nie leci. Więzadła przy ogonie coraz luźniejsze.
Oj, rzeczywiście wysyp. Gratulacje ! Dziś narodził się też gierek po Bonie u sąsiedniego hodowcy. Przewaga ogierków, potwierdzam.
montana co się stało ?? 😕
Mimo obecności, czuwania, interwencji, odpowiedniego czasu akcji klaczunia wyszła w dróg rodnych martwa. Ubzdurałam sobie, że była żywa na początku, ale może nie była wcale. Pępowina ciasno wielokrotnie owinięta wokół nogi, zerwana. Głowa i nogi wychodziły już gołe, bez pęcherza. No strasznie to przeżywam, kara z gwiazdką...
Czekamy na ostatnią klacz, myślę, że jeszcze z tydzień.
Moje kobyły dzisiaj praktycznie wymion nie mają 😲 u mnie wysyp muszek, konie niespokojne, chodzą w kółko po padoku, machają ogonami .. grube sprowadziłam szybciej bo szkoda mi ich było, muchy obsiadły wymiona tak że całe we krwi były 😤 do terminu zostało 5 dni jednej i 6 drugiej. Coś czuję ze jeszcze trochę sobie poczekam.
montana strasznie mi przykro 😕
tajnaa ile rudej zostało do terminu? wielkie brzucho!
montana przykro.U mnie też w tym roku średnio różowo bo urodziła nam się klaczka na miesiąc i parę dni przed terminem. Robiliśmy z wetem co w naszej mocy,i pomimo tego że odruch ssania miała to walkę przegraliśmy w drugiej dobie 😕 Druga klaczka urodziła się 3 tygodnie przed,widać że wcześniak, ale daje radę dziewuszka,w poniedziałek będzie mieć tydzień. Mamy jeszcze dwa ogiereki,urodzone w terminie co do dnia. Czekamy jeszcze na dwa.
[quote author=EchelonMaja link=topic=57.msg2919634#msg2919634 date=1585480508] Może głupie pytanie, ale chyba fiksuje już. co oznacza jak matka przykrywa źrebaka słomą?
Instynkt. Może chować źrebaka przed stajennym psem, agresywnym innym koniem w boksie obok... [/quote]
Dziękuje, zaczełam panikować, ze moze jak u psow odrzucenie bo był słaby, czy chory... mówiłam, że fiksuje 🤔