Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Mój młodziak 9 miesięczny obecnie ma ok 110cm.  😎 
ile wzrostu mają wasze źrebaki w wieku 10-miesięcy ?
Mierzyłam młodego i tak się zastanawiam czy 144 cm to dużo czy mało  🤔

mój ogierek w wieku 9 miesięcy ma  139 cm
kleopatra, tamizalis
dziękuję bardzo :kwiatek:

Enii
a jaki mniej więcej będzie docelowy wzrost Twojego ?
Nasza ma 7 miesiecy i ok. 150  🤔
moja Mała ma dziś pierwsze urodzinki 🙂

troszke sie zmieniła przez ten rok

a tam, tylko kolor kantara 😉

a u mnie w tym roku dwa - juz za chwileczke arabusek (znaczy sie arabuska! zadnych ogierkow!) i miesiac pozniej espek

No i oczywiście - wszystkiego najlepszego dla malutkiej  :kwiatek:
..to i ja dolocze do Waszego grona, bo od niedzieli zostalam ''mama'' 7-mio miesiecznej diablicy  😤

Zdjecie zaraz przed przeprowadzka..

Kiara 18.01. skonczyla 7 miechow i ma ciut ponad 140cm w klebie( pisze ciut..bo sie wiercila i mierzylam 5 razy :/ )

Juz pokazuje rogi i ustawia 8 letnia kolezanke  😵  ..a wygladala tak niewinnie..

PS. Czytalam wczesniej, ze wiele osob daje takim maluchom okolo 3kg owsa...Mi wet kazal dawac 1,5kg dziennie..oczywiscie siano dowoli..troszke otrab..witaminy..itd
czy to może małopolska Kiara po Pliku od Kalii ?

gratulacje, powodzenia ! i pokaż ją w całości koniecznie

u mnie termin pierwszych tegorocznych narodzin wypada mniej wiecej na walentynki 🙂
montana tak, ta sama..zreszta sama ja do bazy koni dodalam 🙂 ale charakter to chyba po dziadku bedzie heheeh
Dziadku Veritasie czy dziadku Kwartecie ?
słyszałam bardzo pozytywne opinie o potomstwie Plika

witamy w gronie posiadaczy małopolakow 😉
montana po dziadku Kwartecie  😉 ..nawet jak patrze na jego foty i na mala to widze duuuze podobienstwo..a jaka zaczepna jest ...cos mi sie wydaje ze mam przesrane  😲

a dziekuje dziekuje  :kwiatek:

jak tylko pojade do malej za dnia, a nie po nocach, to zrobie sesje..albo..moge kogos z aparatem zaprosic LOL  😀
to pewnie przez ten inbred

nasze dwie majowe "maćki" 😉

[IMG width=300 height=400][/img]

[IMG width=400 height=300][/img]

jaaakie sliczne  💘

a o co chodzi z tym inbredem? ..ja tam na tych drzewach gen.sie srednio znam...chodzi Ci o to,ze Kwartet wystepuje kilka razy? hmmm ja sama nie wiem jak to jest liczone  🤔
[quote author=black_mamba1926 link=topic=57.msg468597#msg468597 date=1265123070]
a o co chodzi z tym inbredem?
[/quote]

Z angielskiego in breed (dosłownie w rasie) czyli chów wsobny, najprościej krzyżowanie spokrewnionych osobników. Inbred jest używany do wzmocniena porządanych cech przodka, na którego koń jest "zinbredowany".

Twoja klacz jest zinbredowana 3 x4 (czyt. 3 na 4) na Kwarteta i 4x4 na Dahomana IX o
armara hmm czyli tak jakby powinna miec wiecej cech wspolnych z Kwartetem i Dachomanem?

..chyba musze sie zainteresowac tym tematem  😲

Dziekuje za objasnienia  :kwiatek:
No mniej więcej.
Teoretycznie inbred powinien być planowany, np inbredowanie na araba/shagyę może zwiększać suchość i cechy "orientalne".
Znowu u koni sportowych inbredowanie na sławne reproduktory ma na celu zwiększenie dzielności, skoczności itd
Ale to tak wszytsko tylko na papierze ladnie wygląda  😉
Żądam "mojej" rudej  ukochanej Suchotniczki  🏇
już w ZNK obiecałam ją w przyszklym tygodniu 😉
Póki co nietstey mam sesję na uczelni...
to proszę mnie powiadomić jak tylko się ukażą gdziekolwiek  😉
Jak wygram w totka to ona będzie moim pierwszym zakupem  😜
jak tam? są już jakieś źrebaki tegoroczne?  My czekamy, dosłownie już za momencik 😉  😀
u nas dwie kobylki termin mialy na wczoraj.... ale na razie cisza, i chyba nie tak szybko jeszcze...
u mnie termin był na dziś, wyźrebiła sie wczoraj, mamy klaczuchę

Niuniasta 🙂

My mamy termin na koniec lutego, ale chyba wczesniej pojdzie. Druga miesiąc później. Liczymy na klaczki, bo na ogierki warunków nie ma
montana gratulacje i prosimy o wiecej fot  😀
montana, gratulacje!!! No i dziewuszka jest ruuuda 😀! Super! To po Hai Beju?
OOJJJ Jaka słodka jest ta Rudzia 💘
4 tygodniowa Delilah czyt .Dilajla (po Avans) już hasa po śniegu!
Śliczny  😍
Moja ma termin za miesiąc. I też na "D"  🙂
dzieki, miło, ze sie Wam podoba ten oryginałek
tak po HB

nie dośc, ze ruda i pomazana 😂 , to ma niebieskie oczy, nie rybie, ale w odcieniu niebieskim, jak sie urodziła, to myślałam, ze mi sie zdawało, ale teraz widac co raz wyraźniej 

Na fotach chyba nie bedzie widac dobrze tego koloru

ash, piękne ujęcie, śliczna gniadoszka, wiecej Delilah pokaż
Proszę bardzo

Delilah ma 4 tygodnie

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się