Azubka U nas źrebaka z dnia na dzien po prostu wstawiono do innego boksu. Ma prawie rok. Nie miały byc rozdzielane w taki sposob, ale mały zrobił sobie krzywde i ze szwami w pupce musiał z konieczności stac sam.Rżały do siebie całe dwa dni,po czym nastapił spokój. Młody oczywiście skakał, płakał, pocił sie ze strachu, dreptał w miejscu, ale dał rade 🙂 Ja bym aż tak bardzo nie panikowała 🙂 Postaw moze młodą na poczatku w tym wolnym boksie obok Emilki. Ja wiem ze bedzie Ci przykro ją zostawiac obok, ale to juz duza baba, nie masz na co czekac.
Hypnotize, dawno cię nie było, w tym boksie stoi krowa z bliźniętami 😀, ale porozmawiam z właścicielem, czy można ją przenieść. To chyba dobry pomysł, a potem się zobaczy. Dzięki :kwiatek: P.S. jestem Azbuka 😀 nie Azubka
[quote author=Ollala🙂 link=topic=57.msg343342#msg343342 date=1254072524] jeszcze jedno.ktos krył kiedys Rabiadosem Z????? :kwiatek: [/quote] Na pewno Rabiadosem? Może Rabiatosem II Turbud Z?
notarialna dzięki wielkie bo już mam doła na maxa ,wet mi mówił że to jakiś wirus spowodował poronienie .A ja do teraz zastanawiałam się dlaczego moja klacz poroniła w 7 miesiącu .2 dni temu zjadła dość dużo marchwi i teraz zastanawiałam się nad tą marchwią ,a już mi było głupio dzwonić i się go pytać o tą marchew Klacz zachowywała się normalnie i tu taka tragedia 😕 😕
Ale zjadła marchew przed poronieniem czy już po? Bo jeśli po to zasadniczo zmienia punkt widzenia. Niby też jabłek nie powinno się dużo dawać, bo zmienia strukturę kwasowości w przewodzie pokarmowym jeśli są w dużych ilościach podawane. Przynajmniej tak mi wet tłumaczył jak zapytałam przy jakiejś kontroli. Ale same w sobie nie powodują poronienia.
zjadła przed poronieniem ,dostawała jabłka jakoś miesiąc czasu po parę sztuk dziennie i od 3 dni zaczęłam dawać marchew po 5 sztuk ,a 2 dni temu cholera wlazła mi na podwórko i ile czego zjadła to nie mogę określić bo wszystko leżało na przyczepce . Teraz to kupie dobre zamknięcie na furtkę żeby nie otwierały mi i nie wchodziły na podwórze
Ja nadal jestem przekonana, że marchew nie jest wynikiem poronienia. Myślę, ze wet miał racje. A, ze wiadomo jaka pogoda jest, to też mógł się wirus przypałętać :/
Ja sama jestem chora więc moja klacz też mogła coś załapać chociaż kontroluję konie codziennie i nic nie zauważyłam .Rano wypuściłam konie na łąkę i wszystko było dobrze nawet nie było widać że coś się stało ,po południu czyściłam box i tam napotkałam na źrebaka który leżał pod sianem .Klacz zachowuję się naprawdę na zdrową ,wet powiedział że takie rzeczy się często zdarzają .Pogoda ostatnio była u nas w kratkę ,najbardziej mi żal bo źrebak miał być po fryzie . Teraz latam do stajni i mierze jej temperaturę ,jak na razie wszystko dobrze tylko moja psychika już pada . 🙇 😕
monia podejrzewam ze to byl wirus zakaznego ronienia klaczy byla na to twoja szczepiona? klacz generalnie roni raz w zyciu jak raz poroni to organizm wytwarza przeciwciala i z powodu wirusa nigdy juz nie powinna stracic plodu oczywiscie jest jeszcze masa innych czynnikow przez co moze poronic ale juz napewno nie przez wirusa. nawet w 7 miesiacu gdybys nie znalazla tego zrebaczka (bardzo mi przykro) to bys sie nie zorientowala ze klacz nie jest zrebna poniewaz zazwyczaj klacz roni bezkrwawo moglaby miec jedynie bardziej mokry ogon ale w taka pogode to nawet niezuwazalne jak jest ciagle mokro. ja osobiscie stawialabym na tego wirusa. czy twoja klaczka miala kontakt jakos ostatnio z obcymi konmi lub jeden z koni z jej otoczenia gdzies wyjezdzal?
ostatnio moje 2 konie były na hubertusie ,moja klacz co poroniła od 2 lat nie chodziła pod siodłem ani nigdzie nie jeździła nonstop przebywała w domu . Wet powiedział że to był wirus i jak następnym razem będę chciała ją za źrebić to od 5 miesiąca ciąży do 7 będę musiała ją zaszczepić w razie co . Jak na razie to dalej jestem zła 😕 szkoda mi tylko mojej klaczy i tego źrebaka ,jak na razie nic jej nie dolega .Zastanawiam się czy w ogóle ją za źrebić chociaż wet powiedział że mogę już na 9 ,ale poczekam do wiosny i się zastanowie .
notarjalna masz racje wezmę na początku roku wtedy 5 i 7 miesiąc będzie w ciepłe miesiące ,tylko jeszcze nie wiem muszę się zastanowić czy ją dopuszczę .Dzięki wam wielkie za słowo pocieszenia 😕
monia najpradopodobniej konie ktore byly na hubertusie przywiozly tego wirusa ze soba. co do szczepienia to najlepiej w 5,7 i 9 miesiacu koszt szczepionki to okolo 80 zł my za 2 miesiace mamy pierwsza. a klacz najpradopodobniej wogole nie odczuje braku zrebaka ani fizycznie ani psychicznie nawet jeszcze nie rozpoczela produkcji mleka. trzymaj sie cieplutko i powodzenia z zazrebianiem🙂
monia, A jaki jest sens zaźrebiania na wiosnę? Nie lepiej zaźrebić niedługo (np na początku roku) i czekać na narodziny w jeszcze ciepłe dni?
a jaki jest sens zaźrebiania teraz ? żeby źrebaka w stajni chować ? zdecydowanie lepiej planować wyźrebienia na marzec/kwiecień kiedy dni sa coraz, dłuższe, cieplejsze, a podrosnięty źrebak ma sznasę korzystać z tego co najlepsze, czyli wiosennej bardzo wartosciowej zielonki zresztą wystarczy spojrzeć w jakich miesiącach rodzą się źrebaki w państwowych stadninach
monia trzymaj się :przytul: przemyśl sobie wszystko na spokojnie, tak żeby nie zrobić niczego pochopnie 😉
Mam pytanie czy jeżeli klacz zje dużo marchwi to może poronić .Odpiszcie jak najszybciej dzięki
a była przyzwyczajona do marchwi? Ile dziennie jej dostawął? I co to zanczy duzo marchwi? worek ,dwa czy 5 kg? Naogół gdy zwierzę nie dostawało wczesniej marchwi lub dostawło jej po jedenj góra dwie dziennie to marchwe działa przeczyszczająco i działa na rozwolnienie.może wtedy dojsc do odwodnienia w takim przypadku potrzeba jest szybka pomoc weta, podanie kroplowki wzacniającej. Inaczej ma się rzecz z konikami które dostają dziennie po 2-4 kg marchwi u takich koników skonczy się lekkim rozwolnieniem i nic wielkiego się nie stanie.
DZIENKI wszystkim za wsparcie ,cholernie mam już dosyć wszystkiego od 3 dni jest u mnie wet . W pierwszym dniu klacz mi poroniła ,wczoraj moja druga klacz uciekła i porościnała nogi u sąsiada na drucie kolczastym ,dzisiaj mój wałach wrócił prawie na trzech nogach normalne fatum . Wczoraj psy w kojcu zwracały ,kogut chodzi na jednej nodze 😵 😵 😵 normalnie nie wiem co się dzieje ,ja właśnie dzisiaj byłam u lekarza stwierdził że mam zapalenie płuc . Na dodatek jestem sama na całym gospodarstwie z 11 letnim synem .Jutro już przyjedzie moja siostra i kumpela to będzie lżej . Dzisiaj pozakładałam wszystkim zwierzętom czerwone wstążeczki i zobaczymy jutro co będzie .Moje trzy ogierki mają czerwone kantary i nic im nie dolega ,ciotka powiedziała mi że ktoś mi tak zazdrości wszystkiego dlatego tak się dzieje . Parę dni temu dostałam za parę groszy krowę bo babcia nie mogła się nią opiekować ,wszyscy się dziwią dlaczego to ja zawsze coś dostaje i wtedy to się wszystko zaczęło .Krowa ma na imie Monia i jak ja mogłam jej nie wziąć w końcu to ja też jestem Monia . Ale jestem dobrej myśli że się wszystko jakoś ułoży i będzie dobrze ,jak na razie dużo osób mnie wspiera ,tych na volcie i moich znajomych .
Jeszcze raz dzięki za wsparcie i nie życzę nikomu takich przeżyć co mnie spotkały .POZDRAWIAM
A ja mam takie pytanie, nie wiem tylko czy bardziej nie kwalifikuje sie do "Kącika Żółtodiobów" W jakim wieku najlepiej pierwszy raz zaźrebiać klacz? Jeśli już było to przepraszam 🤦
U mnie dziś nastał dzień odsadzenia mojego "maleństwa" . Czy miałyście problemy z wymionami u klaczy podczas odsadzania ? Smarować Je zapobiegawczo jakaś maścią by nie doszło do zapalenia ?
enii ja smarowalam kamforowa, dodatkowo duuuuzooo ruchu ( nerwina miala straaaaaaaasznie nabrzmiale wymiona) i 2-3 razy dziennie zdajalam ( z dnia na dzien co raz mniej)
chociaz do tej pory ma mleko a mlody odsadzony w lutym 🤔wirek: ale ona cos nie halo z hormonami ma 😉
Miną już trzeci dzień i na razie odpukać wszystko ok. Kobyłka już praktycznie nie ma mleka i nic sie złego nie działo na szczęście. Myślę ze dzień lub dwa i już będzie po sprawie 🙂
Czy pół miarki owsa rano i pół miarki granulatu wieczorem to za dużo dla 9 miesięcznego źrebaka kuca ? Na razie dostaje na cały dzień pół miarki granulatu, witaminki i do bólu siana.