Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Roczny wałKOŃ 😉
Moje brzydkie kaczątko linieje  pomału. Nie dawał się dotknąć a teraz odkąd ją wszystko swędzi i zobaczyła ,że człowiek nie gryzie można ją dotykać , głaskać i drapać. Tyle ,że najpierw jak kot- musi obwąchać  😂

Z matką zaczęłyśmy pracę na razie na lonży, a Mała biega sobie radośnie po padoku w kitają w górze haha

No i nie zdąrzyłam jeszcze przedstawić braciszka mojej Małej. Ogierek teraz będzie miał 3 tygodnie

I wszystkie razem
Jedna z klaczy chyba mi się szykuje rodzić wkrótce  🙂
Kasija Świetne rodzeństwo, i piękna panna ci rośnie 😉
A. Wytrwałości w oczekiwaniach. 🙂 Moja jeszcze 3 tygodnie do terminu, ale ja już codziennie cycuchy sprawdzam czy czasami nie ma "świeczek"  🤔wirek:
TeMaza dzięki! To druga w tym roku, przedostatnia 😉 Świeczek niet, źrebiła się już kilka razy, ale objawy inne już mamy. I również mamy szczerą nadzieję na karosrokatą klaczkę  😁
Hej wszystkim.
Nasze maluchy mają po 3 miesiące, a patany z nich jak nie wiem 🙂 Na ostatnich dwóch zeszłoroczne chłopy 🙂
a moj znalazl kolezanke.....  😵
Nasz siwek :-)
kikki piękny! 😍
OBIBOK musisz jemu wytłumaczyć że nie jest w jego typie  🤣
OBIBOK, młodego jeszcze poznałam ale Dody już nie, strasznie wydoroślała, krowa jedna 😁
no własnie nie wiem czy jednak nie w jego typie 😂 oboje traktują sie bardzo delikatnie i ze zdrowym dystansem.
krowa przy rui skacze na wszystkie konie i wnerwia je, malego nie tyka.... i maly jej tez nie zaczepia, chyba ze ma ochote ją poskubac w policzki 😉 a ona to lubi😉
heh.... maly od paru dni uczony jest zostawania bez matki na wybiegu ze stadem, nawet calkiem ladnie to znosi 😉 , poki co mame ma na widoku, bo mama na manezu 😉
no i zmieniamy siersciuche powoli 😉  💃
TeMaza dzięki 🙂 A jak tam u Ciebie oczekiwanie? PEwnie już przestępujesz z nogi na nogę  w oczekiwaniu 😀

OBIBOK le czad macie stado  😜 Ta krowa jest bezbłędna  (A no i jaka czysta, zazwyczaj widzę tylko ufajdane... :P )

Da się jakoś przyśpieszyć zmianę sierści? Oprócz czyszczenia ?  👀
Kasija nom, krowa jest smiechawa  😂 , traktowana jak kon, wiec musiala sie z węża kąpieli nauczyc 😉 , mieszka bezzstajennie w sumie wiec czysta 😉
stoi w stadku "staruchów" takze calkiem sprawnie funkcjonują razem 😉
OBIBOK ale świetny obrazek 😀
Kasija Termin coraz bliżej, ale jak na razie nic się nie zmienia, cycuchy jakie były takie są 🙂  Dzisiaj udostępnimy jej większy boks, klacz chodzi non stop gdzie chce i oźrebi się tam gdzie jej będzie najlepiej, ale mam nadzieję że jak najbliżej domu. Dzisiaj znowu miałam sen, że była źrebica kasztanka po mamusi. 😜 Wy też macie takie sny "prorocze"?  Wczorajsze foty:
powiedzcie w jakiej temperaturze należy przechowywać nasienie schłodzone?
W lodówce
no tak ale nie wiem czy ma być 4, 5 czy 6 stopni   🤣 a może 8
zauważyłam że w lodówce różnica o jeden stopień jest odczuwalna i to znacznie
z kolei dzisiaj doczytałam gdzieś w necie że ma być 5 stopni - ktoś tam mi mówił ze nie ma znaczenia czy 5 czy 6 - oby utrzymać temp w granicach 4- 8
Sny prorocze, bywają, ostatnio mi się śniło że moja klacz maści blue roan, czyli niebieska, urodziła ogierka maści red roan, czyli takie coś a la kasztan w siwiźnie, tylko że ogierek to był nie ogierek a ogier szetland  😵

A nasza najmłodsza: cały zadek w bliznach, pogryziony przez mamuśkę. Po odsadzeniu mamuśki się pozbywam, bo już mam świra powyżej czubka głowy.
hehe A. widze że nie tylko ja mam takie koszmary senne
Albadar G już prawie 3 miesiące i chyba będzie kasztan  :/ 

Jeśli ktoś nie przebrnął przez drogę inseminacji klaczy to ten art. myślę że troszkę przybliży "problem"
http://www.frizo.eu/artykuly/konie-fryzyjskie/rozrod.html
to na szybko przed spaniem 😉
Będę niestety zmuszona odsadzić młodą po skończeniu 3 miesięcy. Mamuśka ma założony kaganiec i już na nią szukam kupca.
wytrzymasz jeszcze te przynajmniej 2 miesiące
Juz niecale 2 miesiace. Mala lazi za druga klacza bardziej niz za wlasna matka  😵 Juz szukam malego zrebaka do towarzystwa, bo reszta moich jeszcze sie nie wyzrebila...
A.  Ajć...🙁 A to pierwszy źrebak tej klaczy? A są jakieś środki uspokajające w takich przypadkach?
Pierwszy, ale ona jest wredna z natury, wlasnego zrebaka traktuje jak kolejne padokowe popychadlo  😵 Paskudna dominujaca natura wychodzi, wkurzyla mnie i po szesciu latach sie pozegnamy.

Nie ma srodkow uspokajajacych, wszystko przeciez przechodzi do mleka.
Czy na podtrzymanie ciąży ktoś z was podawał Regumate ?
Moja wetka w tym roku stosowała coś u jednej klaczy która "gubiła" ciążę, ale nie wiem czy to Regumate. Tylko z tego co mi opowiadała to działa w przypadku klaczy z konkretnym typem zaburzeń w rozrodzie związane z ciałkiem żłółtym

Chcesz to mogę dopytać
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się