Dziewczyny sprawa, kupujemy konia do stajni. Klacz miala sie zrebic w maju mielismy jechac po nia w przyszlym tygodniu, dzisiaj dostaje info zeklacz lada dzien sie wyzrebi. Co robic wiezc ja teraz 100km, czy poczekac az maluch skonczy 2 tyg 👀
Nie powinno się przewozić klaczy od miesiąca przed wyźrebieniem- jestem w temacie, bo przyjechała do mnie źrebna klacz na zimę, ale że wiosna nie chciała wrócić, a termin wyźrebienia się niebezpiecznie zbliżył, to wróci do domu po"rozpakowaniu" się. W opinii dwóch weterynarzy - nie należy jej przewozić , bo klacz przed porodem wytwarza przeciwciała związane z miejscem pobytu.
monia Kasija świetne maluchy 🙂 Ja już przebieram nogami i nie mogę się doczekać swojego maleństwa, z tej jednej strony cieszę się że nie wiedziałam, że Elise jest źrebna, bo bym chyba wrzodów z nerwów dostała. Już mi się po nocach źrebaki śnią... Póki co nacieszam się maluchami w pracy, szczególnie jednym który jak mne widzi to przychodzi pod drzwi boksu i się odwraca żeby go po grzbiecie drapać- uwielbia to 😉
No i ponawiam pytanie odnośnie ogrodzenia, jak myślcie dać taśmę pastucha dodatkowo na trzeciej wysokości? Niżej? Boję się że tak jak jest teraz przez przypadek maluch mógłby przejść pod... chociaż generalnie jest tyle miejsca że rzadko konie stoją przy samym ogrodzeniu.
Szalona😉 Może dla bezpieczeństwa zamontuj? Kto wie co młodym strzeli do łba.. chociaż jak parę razy pierdykło nasze, to już nie podchodzą, więc licho wie 🙄
Napiszę tutaj bo chyba będziecie najbardziej w temacie😉 Chciałabym kupić jakąś książkę o hodowli i zastanawiam się między Pruskim, a Prawocheńskim. Którą "hodowle koni" bardziej polecacie? A może jest coś jeszcze innego co wyczerpałoby temat ciąży, porodu i wychowu źrebiąt?
Mam pytanko do bardziej doświadczonych - moja klaczka właśnie wchodzi w 8 miesiąc. Bebzol jest spory jak na pierwsze źrebie i wokół wymion pojawiły się takie płaty tłuszczu/skóry. Miałam u siebie 3 źrebne klacze tylko z czego 2 do końca donosiły i nie miały takich "cyców" to normalne tzn. na zasadzie kobiecie piersi rosną - się przygotowuje do karmienia już pomału czy jak? Jakoś w szkole o tym nie uczyli. Nie jestem tym zaniepokojona czy coś ale ciekawość mnie tyka 🙂
powiekszanie sie wymienia w trakcie ciazy (nie tuz przed porodem tylko wlasnie w dziwnym czasie, jak u ciebie) jest podobno swiadectwem zapalenia lozyska i przygotowanie sie do poronienia.. zrob fotke.
kasia-pala, u kobył Brevy pojawiły się wymiona jak jaja na jakieś dwa miechy przed terminem, wet akurat był i stwierdził, że to na skutek braku ruchu (przymusowo parę dni musiały stać w stajni) przy konkretnym karmieniu. Napisz do niej może pw, to Ci poda więcej szczegółów 😉