Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

kikki ale fajny łogr tfu tfu żeby nie zapeszyć 😉  Pięknie umaszczony!
WIld Horses widziałam te zdjęcia na fb u Louisy i meega podoba mi się kobyła ! Oby szybko zleciał Wam czas do maja 😉 A można wiedzieć czym pokryłaś? Corvus?
hszonszcz jak tam maluszki? 😀 widzę ,że broją 😁
faraa fajna "splesniała" beczułka 😉

Byłam dziś u Grubej. Przestawiona w boks porodowy, od jutra podłączona pod kamerę.
Cycki trochę jej urosły w końcu! 😉 No i załapałysmy się na kilka fotek 🙂 Jeszcze tylko 3 tygodnie! Teoretycznie 😉

Czyli tulimy źrebaczka 😉

Kasija, ta co na zdjęciu jest, klaczka pojechała teraz z mamą do ogiera 😀 Dzikie to po matce strasznie  😕 Dotknąć się nie da a i matka nie dopuszcza do siebie chyba, że jej się postraszy lub szybko złapie za kantar, bo inaczej łolaboga z zębami i nogami :/ I uparte to jak osioł-źrebak czekał na nią w przyczepie a ta nic, stoi i panienka nigdzie się nie ruszy... A druga spoko, ją także zawieźliśmy do ogiera-przyjęła. Źrebaka zostawiliśmy w przyczepie, ale zapomnieliśmy zamknąć bocznych drzwi i wyciekł nimi  😵 Musiałam szybko go łapać i trzymać  😡
A to czorty macie i mama i małe  😀iabeł: Czym kryliście teraz? 🙂 Panienka się zastanawiała czy jechać, bo po prostu musiała przemyśleć czy chce tak szybko drugie dziecko  😁
Jedna wielkopolskim Dekoderem, a druga śląskim Elektem 😉 No nadal się zastanawia, bo po probie dopuszczenia jej do ogiera wali w przegrodę odgradzająca ją od ogiera jak głupia :P Na szczęście ogier jest bardzo cierpliwy, gdyż drugi raz już nie udało mu się swoich spraw załatwić  😁
Kasija, Twoja to już na ostatnich nogach!
Zapomniałam wspomnieć. Tak, kryliśmy Corvusem :-)
Kasija no patrz, twoja 3 tygodnie przed i juz cycki, a moja nic... na 17 kwietnia ma termin....  👿
Moja ma na 15.04 i też cisza 😉
Mam nadzieję, że nie zacznie zapuszczać podwozia jak w zeszłym roku 1,5mies. przed porodem, bo to by znaczyło, że znów poczekam trochę na źróbka...
Ale grunt żeby zdrowe było młode..
Znaczy cycki ma twarda ale w końcu ma! Bo kilka dni temu jeszcze nic nie miała. Więc OBIBOK, ancyk0991 może u Was też na dniach być 😀 Już wsię doczekać nie mogę a z drugiej strony się trochę boję 😉
Nie wiem ile może czasu maksymalnie minąć od kiedy dostała cycków (twardych ale w końcu ma;p ) do porodu?
Wild Horses tak czułam ,że Corvusiątko kolejne będzie 🙂
moja 1,5 miesiąca przed zaczęła zapuszczać, miesiąc przed miała już całkiem okazałe, a dzień przed strzyki się wyciągnęły i pojawiła się siara 🙂
Ale co ja mogę mówić po jednej ciąży 😁
Kasija, nasza miała miesiąc przed porodem nabrzmiałe wymiona 😉
Witam, mam pytanie: czy zauważyliście przed wyźrebieniem klaczy "opuchnięcie" tuż za mostkiem?? Zauważyłam to u swoich klaczy. Termin wyźrebienia jedna miała 24 marca a druga na 26 marca. Mi się wydaje, że to może być spowodowane nabieraniem wymion.
Nie wiem, czy u koni może coś takiego być, ale wiem, że u krów zdarza coś "podobnego" i jest to żyła mleczna. Może to to?
Możliwe 🙂 Ale wcześniej jedna z kobył miała to, ale mając już źrebaka.
U klaczy może wystąpić obrzęk podbrzusza od wymion aż do przednich nóg. Powinien zejść po wyźrebieniu 😉
Ale mądrzejsi niech się wypowiedzą 👀
tak czułam ,że Corvusiątko kolejne będzie 🙂

Nie wiem czemu Ci to przyszło do głowy  😉 A przyszła mamusia kwitnie, bardzo jej ciąża służy
.
Dzięki za odpowiedzi 🙂 już myślałam, że moje kobyły coś wydziwiają 😉
Nasze kobyły też tak mają, niektóre

U nas już po wyźrebieniach, 4 źrebaki, dwie klaczki i dwa ogierki  😅

montana, gratulacje  😅 piękne!
[s]Pytałam w wątku o wetach, zapytam i tu:
czy ktoś oprócz p. Krzysztofiak zajmuje się inseminacją w północnej części woj. śląskiego?  👀
Sprawa dosyć pilna  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:[/s]

Niekatualne 😉
montana, ale fajnie, kazdy inny!
ktore to ogierek, a ktore klaczka?
montana gratulacje! I świetne fotki, mi się nigdy nie udało przyłapać porodu.

Moja piękna ma termin na 20.04 i całkiem zgrabnie wygląda, w porównaniu to tych klaczy wyżej  😉
Wymienia jeszcze nie dostała, na dniach się pojawi.
To będzie nasze trzecie baby, do tej pory maść po ojcu, srokacz i tarant
Teraz znowu kryta tarantem, już się nie mogę doczekać co nam się wykluje  😀
supra a kto jest tatusiem ?
montana gratulacje 😉 Ja już swoich się nie mogę doczekać 🙂
montana piękności! Niech się dobrze chowają!

supra To ma termin na moje urodziny! 😀 Trzymam kciuki, żeby ten dzień faktycznie wyszedł 🙂
derby
Tatusiem jest ogier Rokset wlkp http://www.bazakoni.pl/horse_41774.html
Z tego co mi wiadomo nie doczekał kolejnego potomka  🙁

sandrita trzymaj kciuki 🙂
Supra, klacz na tych fotkach nie wyglada na zrebna 😉 jakas taka wątła jak na tak bliski termin porodu. kiedy zdjecia byly robione?
hehe wiem, ale ona tak ma
Fotki robione dwa tygodnie temu, więc jeszcze ma czas

A tu fotki z poprzedniego roku miesiąc i dwa tygodnie przed

supra hehehe, wyglada jak moje walachy na codzien 😉 rzeczywiscie nie widac po niej nic 😉

dziewczyny, od wczoraj magia zaczela nabierac wymienia!  💃  i zostala przepedzona ze stada (a jest najwyzej postawiona w hierarchii)... gnojki paskudne  👿 no ale nic, czekamy 😉
jak tak dalej pojdzie to mi sie w sniegu zrebol urodzi   💃 😉

dolcezza to są obrzeki zastoinowe, zazwyczaj z powodu problemow natury wydolnosciowej( serce), dosc czesto spotykane u klaczy starszych np..
jesli nie ma kobyla goraczki itp to nie ma sie  czym przejmowac- mojej drugiej klaczy tez sie zaczął pojawiac, ale poki co jest malutki  🥂

jkobus a jak twoje kobyly? juz cos lezy nowego w sianku?  😉
montana, ale fajnie, kazdy inny!
ktore to ogierek, a ktore klaczka?

klaczka, ogierek, ogierek, klaczka, w takiej kolejności

montana gratulacje! I świetne fotki, mi się nigdy nie udało przyłapać porodu.

My zawsze odbieramy porody, staramy się być przy akcji, tylko czasem się nie zdąży

Ja również wypatruję co u jkobusa  👀

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się