Zamiast pępkowego kopytkowe 😁 Noo bardzo bym chciała, żeby tak się oźrebiła jak jej matka jak ją rodziła. Sam poród moze z 10-15 minut. Kobyła jadła ,jadła raz odróciła się do brzucha bo chyba skórcz i położyła się i bezproblemu urodziła. CHociaż nią zainteresowała się dopiero jak się nażarła :hihi
Mam takie pytanie z Waszego doświadczenia- czy komuś pierwiastka oźrebiła się dużo szybciej? Bo słyszałam ,że prędzej przenosi niż za szybko się oźrebi przy pierwszym źrebaku, nie wiem na ile to prawda 😉
Tymczasem ja tez siedze pod telefonem 😉 Jedna z naszych kobylek miala termin na zeszly piatek, ale wlascicielka mowi, ze zawsze sie spozniala 2 tygodnie, wiec w sumie wypatrujemy, czy to juz tuz-tuz 😉 Cycuszki sie robia coraz wieksze. Troche mi cisnienie rosnie, bo bede zostawiona po raz pierwszy sama z rodzaca kobyla (wlascicielka musi jechac do Stanow z bardzo waznych przyczyn rodzinnych), do tego dzieciatko bedzie warte bardzo, bardzo duzo pieniedzy, wiec nie ma miejsca i sekundy na pomylke. Coz, przeszkolona zostalam, wet obiecal, ze w ten weekend nigdzie daleko jezdzic nie bedzie, wiec przynajmniej w tym mam wsparcie., Trzymajcie za mnie i przede wszystkim za kobyle kciuki - babeczka ma juz 22 lata, to bedzie jej ostatnie dziecko 😉
Świeczki? 🤔 Mówię, że tępa jestem w tych tematach 🤣 Ale prosiłabym o wyjaśnienie, będę o tyle mądrzejsza! 😉
Złota, z ciebie taka złota osoba! Doradź mi, czy można jechać na w teren, ale tylko i wylącznie w stępie- na oklep? 😡 Wiem, ze ponoć niektórzy jeżdżą do ostatnich dni, ale boje się 😡 W razie gdyby nie idziemy na stępa w ręku tylko, ale teraz takie błoto w tych polach 😤
już wyjaśniam świeczki to krople siary , są lepkie - w każdym razie będzie widać, że coś jakby chciało skapnąć teoretycznie do porodu wtedy już bardzo szybko ( u mnie w stajni u wszystkich arabek było to od 2 do 12 godzin) choć wiadomo, klacze są różne. Słyszałam o klaczy, która miała swieczki kilka dni
dlatego warto zapytać, jak klacz rodziła wcześniej, czy w terminie
edit- hszonszcz - sorki, nie doczytałam... ja bym na spacer w ręku wzięła.. nie wsiadałabym już. Często brałam klacze na spacer w ręku przed porodem. Najgorzej to zamknąć w boskie. Ruch pomaga, przynajmniej tak słyszałam... Wiadomo- jak są przeciwwskazania to nie wolno. Trzeba słuchac lekarza "prowadzącego" ciążę🙂
hszonszcz Jeszcze strzyki muszą nabrać. Generalnie sprawa jest bardzo indywidualna. Ja w tamtym roku mierzyłam nawet ekstrakt (czyli przybliżoną zawartość cukru) refraktometrem (żeby mieć na przyszłość) 🤔wirek: 😁 Przy pierwszym pomiarze w 345 dniu ciąży stężenie wynosiło ok 5 brixów, a 12 h rzed porodem dobrze ponad 20. Świeczki pojawiły się około 2 h przed porodem. Musisz obserwować, bo nasza klacz miała nabrane wymię i zapadnięty zad już na początku marca, a urodziła 19.03. Teoretyczny termin to 4.03.
Najgorzej to zamknąć w boskie. Ruch pomaga, Dokładnie, też tak słyszałam. No nic, zostaje nam przedzieranie się w polach :} Jejku, już się nie mogę doczekać! Oby tylko klaczka i z jakimś przyjemnym charakterem, a nie odziedziczyła go po matce 👀 Drugiego wrednego konia już nie chcę 😡
armara, no to teraz będę obserwować wymiona jeszcze bardziej dokładnie. Oby nie trzymała mnie w nerwach, bo chyba jej dokleję te świeczki, żeby się cieszyć i myśleć że to już niedługo 😜
Ponawiam pytanie.. Co jakiś czas wyskakuja takie "jaja"- dokładniej wypukłości.. Co to może być? Nasza druga klacz ma z kolei powiększone, twarde wymię-z jednej strony, druga strona jest bardzo ciepła... A ma termin miesiąc po tej. Co to może być? 🤔 Przepraszam, że tyle pytań, wiem marudzę 😡
Może za dużo treściwej paszy pakujecie, a klacz zastana i po prostu "puchnie" ? Moja ostatnie dwa tygodnie miała mały padoczek, ruch musi być, ale ja bym nie przesadzała, ważne żeby klacz generalnie była w kondycji a nie wystana przez ostatnie pół roku 😉
armara, od rana do wieczora chodzi po wybiegu. Jeść aż tak dużo nie dostaje. Rano i wieczorem owies i dodatkowo marchewki, sporadycznie chleb (suszy się)
brzezinka fajny źrebol możę być 🙂 Qulek zawsze mi się podobał
hszonszcz no mam nadzieje,że jeśli zachce się pośpieszyć to nie tak bardzo :P A co do Twojej mamy to taka wredota? 😉 Nie no oby oddzidzicyzł źrebol tylko to co najlepsze 😁
Gniada też się padokuje na razie. Bo muszę skończyć przygotowywać boks dla niej 😉 A poza tym też chyba nie chcę jej więźić w boksie. A ja zaczynam panikować 👀 I nie mogę uwierzyć ,że już tylko tyle zostało!
Kasija, oooj teraz dopadła ją po dziesiętna wredota 😁 Nie wyobrażam sobie co będzie po porodzie 😲 Wcześniej była wrogo nastawiona do ludzi, bo miała nieciekawą przeszłość :/ Zaczęłyśmy z nią pracować, bo tak to nie dała się nawet złapać na wybiegu-uciekała, a my musiałyśmy ją gonić lub w róg zaganiać i z dwóch stron :/
Wasze mamuśki też się teraz tak strasznie linią? Wydziergałabym sobie z tego kożuszek na przyszłą zimę, normalnie 😎
hszonszczZdenerowana mama się zrobiła, wiesz te hormony podczas ciąży i zmiany nastrojów się udzielają na jej stosunek do ludzi 😁 Musisz jej wybaczyć 😉
U nas odwrotnie , Didi (bo tak umyśliłam sobie ostatnio na nią mówić skrót od jej dwóch imion 😉 ) jak wcześniej nie zwracała zbytnio na mnie uwagę to teraz odwrotnie , przylepa się zrobiła taka jak kiedyś jak była młodsza. Może mnie polubiła 😎 Kłaki nie wychodzą, za to strasznie ciemna się zrobiła i przez tą zimę i ciążę, fakt na zimę zawsze była ciemniejsza ale nie aż tak 😉
W sumie się cieszę, że u nas w tym roku spokój i rodzina się nie powiększy, ale jak oglądam Wasze zdjęcia, to trochę mi przykro. Fajne są te brzdące.
Mam takie pytanie z Waszego doświadczenia- czy komuś pierwiastka oźrebiła się dużo szybciej? Bo słyszałam ,że prędzej przenosi niż za szybko się oźrebi przy pierwszym źrebaku, nie wiem na ile to prawda 😉
U nas w zeszłym roku urodziła dwa tygodnie przed terminem 🙂
Mi się dzisiaj śniło, że klacz urodziła....ale nie ta co trzeba! 🤣 Nasz młodziak-3 lata- urodziła ciemnego gniadosza z wąziuteńką łysinka wzdłuż łebka 🤣 Ale to nie wszystko! Oglądałam filmik gdzie klacz rodziła "w locie" czyli nie położyła się, tylko stała lub chodziła no i ja miałam tak samo 😁 nie położyła się tylko stała a ja go złapałam w ostatniej chwili, po czym jak się urodził to od razu stał a ja go jednocześnie pchałam do cycka i przytulałam 🤣 Czyżby nadszedł czas? 👀 Haha 🤣
U mnie w tym roku klacz zrobiła wymię 1,5 miesiąca przed porodem, świeczki 5 dni przed, 2 dni przed puściła mleko. Co się nachodziłam po nocy to moje 😎