OBIBOK masz drugą część , nic strasznego nie widzę , szybki poród , klacz niewymęczona , dobrze ciągnął 😉 Nie wiesz ile klacz miała porodów , może to jej pierwszy ?
monia wybacz, ale facet ciągnął czy skorcze byly czy nie, machal zrebakiem- mogl klacz uszkodzic. poza tym w pierwszym filmie widac jak "odgania" klacz od obwąchiwania malego. w ogole jakos brutalnie to wszystko tam robi. mnie sie nie podoba i tyle. 😫 zobacz inne filmy gdzie czlowiek pomaga urodzic- nikt nie robi tego tak brutalnie.
Mi też się nie podoba działanie tego człowieka. Na obu filmikach. Jest takie bezmyślne szarpanie tym źrebakiem, w sumie bez celu. Bo nie widzę chociażby celu przyciągania źrebaka do nosa matki. I poród wyglądał na normalny, a facet wyszarpywał z klaczy źrebaka na różne strony, niezależnie od skórczy.
Zobaczyłam obydwa filmy i też mam wrażenie, że poród przebiegał prawidłowo - choć sądząc z poczynań faceta to znał się na rzeczy - od razu przerwał worek, może tylko niepotrzebnie szarpał tym źrebakiem. Ale widziałam w stadninie parę porodów i tu wszystko zależy od weta - jeden jest delikatny drugi nie. U mnie w poprzednim roku kobyła źrebiła się się na moich oczach na padoku - nie było już czasu na zagonienie do boksu - wersja expresowa. Siedziałam i obserwowałam i niby wszystko w porządku klacz wyparła małą prawidłowo - mała przebiła worek kopytkiem, ale otwór jednak przesunął się na brzuch źrebaka i pewnie gdyby nie moja reakcja to klaczka mogłaby się udusić - bo matka w tym czasie odpoczywała.
Najlepiej kogoś osądzać , nie wiecie czy poród przebiegał dobrze , może żrebak wcześniej się cofnął i dla tego facet postanowił wyciągnąć za wszelką cenę . Widać dokładnie ,że wody płodowe dawno już odeszły . Gości nie dał klaczy powąchać żrebaka bo zabezpieczał pępek ,żeby nie zabrudził trocinami . Co do ciągnięcia widać było że dobrze ciągnie , wie w którym momencie w którą stronę ciągnąć , radzę przeżyć gehennę z porodem i potem sobie pisać .
Najlepiej kogoś osądzać , nie wiecie czy poród przebiegał dobrze , a ty wiesz.... Widać dokładnie ,że wody płodowe dawno już odeszły jakie dawno? na poczatku filmu w 28 sek poszly wody i po chwili zaczely sie nozki pojawiac.. Gości nie dał klaczy powąchać żrebaka bo zabezpieczał pępek ,żeby nie zabrudził trocinami . pepek jest z tylu a leb z przodu, co ma jedno do drugiego Co do ciągnięcia widać było że dobrze ciągnie , wie w którym momencie w którą stronę ciągnąć , no az dziw ze klaczy po boksie nie poprzesuwal. dla mnie to nadal wyglada jakby na sile przyspieszyl wypieranie bo mu sie spieszylo. radzę przeżyć gehennę z porodem i potem sobie pisać . noo.... tylko ty przezylas..... 🙄
To jest nic dziewczyny, Dar-Fur urodził się 31 dni po terminie . Klacz chodziła źrebna równo rok i jeden dzień 😉 Źrebak zdrowy, i jest już z niego nie zły konio 😀 Kto przebije 😉 🤣 Jedynie kucykarze mają szanse, bo klaczki kuca często chodzą rok i dłużej w ciąży 😀
a wiecie moze czy na "termin" porodu ma wplyw np obecnosc drugiej klaczy ktora sie zrebi wlasnie? w sensie ze sa dwie zrebne na jednym wybiegu jedna sie zrebi przy drugiej, ktora ma termin za 3 tyg dopiero. jest szansa ze hormony oźrebionej "wywołają" poród u tej drugiej?
czy ktoś z was miał przypadek że , u żrebnej klaczy , 2 miesiące przed planowym terminem porodu , widać bardzo mocno , duże ruchy żrebięcia w brzuchu ? ,,wierci się ,, strasznie 🙁
Moje obie są dwa miesiące przed porodem.Jedna jest gruba jak balonik i widać ruchy ale bez przesady,druga jakaś chuda i też widać ruchy i też bez przesady,jednak są widoczne.Różnica w terminach około 2 tyg.No i jest u mnie trzecia,termin identyczny i ruchy prawie identycznie.Ta chuda to pierwiastka i ciąża wlaściwie niewidoczna.