Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

to chyba nie temat o poprawnej polszczyźnie tylko o źrebolach

piekny  😍 bedzie kary?
kikki, wątek jest o rozrodzie, co by się działo jakby w dresażowym ktoś pisał że trenuję ujeżdżanie
Calvados będzie siwy bo ma siwe okulary wokół oczek. ;-)
wiecie co.... aż mi ciśnienie skoczyło
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bx9AEaEp9RU ,
noz kuźwa, jak  rzeźnik jakiś! wyrwal z niej tego żrebaka, nie dal obwąchać nawet...  🤔
OBIBOK masz drugą część
, nic strasznego nie widzę , szybki poród , klacz niewymęczona , dobrze ciągnął  😉  Nie wiesz ile klacz miała porodów , może to jej pierwszy ?
monia wybacz, ale facet ciągnął czy skorcze byly czy nie, machal zrebakiem- mogl klacz uszkodzic. poza tym w pierwszym filmie widac jak "odgania" klacz od obwąchiwania malego.
w ogole jakos brutalnie to wszystko tam robi.
mnie sie nie podoba i tyle.  😫
zobacz inne filmy gdzie czlowiek pomaga urodzic- nikt nie robi tego tak brutalnie.
Mi też się nie podoba działanie tego człowieka. Na obu filmikach. Jest takie bezmyślne szarpanie tym źrebakiem, w sumie bez celu. Bo nie widzę chociażby celu przyciągania źrebaka do nosa matki. I poród wyglądał na normalny, a facet wyszarpywał z klaczy źrebaka na różne strony, niezależnie od skórczy.
Zobaczyłam obydwa filmy i też mam wrażenie, że poród przebiegał prawidłowo -  choć sądząc z poczynań faceta to znał się na rzeczy - od razu przerwał worek, może tylko niepotrzebnie szarpał tym źrebakiem. Ale widziałam w stadninie parę porodów i tu wszystko zależy od weta - jeden jest delikatny drugi nie.
U mnie w poprzednim roku kobyła źrebiła się się na moich oczach na padoku - nie było już czasu na zagonienie do boksu - wersja expresowa.
Siedziałam i obserwowałam i niby wszystko w porządku klacz wyparła małą prawidłowo - mała przebiła worek kopytkiem, ale otwór jednak przesunął się na brzuch źrebaka  i pewnie gdyby nie moja reakcja to klaczka mogłaby się udusić - bo matka w tym czasie odpoczywała. 
Najlepiej kogoś osądzać , nie wiecie czy poród przebiegał dobrze , może żrebak wcześniej się cofnął i dla tego facet postanowił wyciągnąć za wszelką cenę . Widać dokładnie ,że wody płodowe dawno już odeszły . Gości nie dał klaczy powąchać żrebaka bo zabezpieczał pępek ,żeby nie zabrudził trocinami .
Co do ciągnięcia widać było że dobrze ciągnie , wie w którym momencie w którą stronę ciągnąć , radzę przeżyć gehennę z porodem i potem sobie pisać .

Najlepiej kogoś osądzać , nie wiecie czy poród przebiegał dobrze ,
a ty wiesz....
Widać dokładnie ,że wody płodowe dawno już odeszły
jakie dawno? na poczatku filmu w 28 sek poszly wody i po chwili zaczely sie nozki pojawiac..
Gości nie dał klaczy powąchać żrebaka bo zabezpieczał pępek ,żeby nie zabrudził trocinami .
pepek jest z tylu a leb z przodu, co ma jedno do drugiego
Co do ciągnięcia widać było że dobrze ciągnie , wie w którym momencie w którą stronę ciągnąć ,
no az dziw ze klaczy po boksie nie poprzesuwal. dla mnie to nadal wyglada jakby na sile przyspieszyl wypieranie bo mu sie spieszylo.
radzę przeżyć gehennę z porodem i potem sobie pisać .
noo.... tylko ty przezylas.....  🙄

Czy ktoś mi może napisac kto najbliżej dolnosląskiego/ w samym dolnośląskim skutecznie inseminuje?
Moja baba ma jeszcze miesiąc , czuje po kościach że nie wytrzyma , muszę w końcu zamontować kamerę żeby nie biegać w nocy . 😉
Po dłuuuugim czasie oczekiwania mamy na świecie pierwszego malucha! Ogierek po Mylord Carthago.

Condina , GRATKI !!! 😅 Fajny dziecior, ile szyi  😀
repka polecam dr Rolanda Kozdrowskiego - stacjonuje we Wrocławiu ale dojeżdża w różne miejsca.
Condina
Świetny malec, niech rośnie zdrowo  😅
Condina GRATKI  💘 ale długaśne nóżki!
Condina super, gratulacje  😅
dzięki dziewczyny... to był meeega stres. Maluch przszedł na świat 19 dni po terminie!
Condina co tam 19 dni, mój Stefan urodził sie 26 dni po terminie  😵 ważne że stres się już skończył i jest piękny źrebol  😉
To jest nic dziewczyny, Dar-Fur urodził się 31 dni po terminie . Klacz chodziła źrebna równo rok i jeden dzień  😉 Źrebak zdrowy, i jest już z niego nie zły konio  😀
Kto przebije  😉 🤣  Jedynie kucykarze mają szanse, bo klaczki kuca często chodzą rok i dłużej w ciąży  😀
a wiecie moze czy na "termin" porodu ma wplyw np obecnosc drugiej klaczy ktora sie zrebi wlasnie?
w sensie ze sa dwie zrebne na jednym wybiegu jedna sie zrebi przy drugiej, ktora ma termin za 3 tyg dopiero.
jest szansa ze hormony oźrebionej "wywołają" poród u tej drugiej?
poród może nie od razu wywoła, ale może przyspieszyc
To ja sie pochwalę moim podopiecznym urodzonym 27.02.2013
Magnacik 🙂 po ogierze Regent śl
Strzałek ładny szkrab, ale z datą urodzenia coś nie tak 😉
Martuha  masz racje cos mi się pomyliło, w styczniu sie urodził 😉
czy ktoś z was miał przypadek że , u żrebnej klaczy , 2 miesiące przed planowym terminem porodu , widać bardzo mocno ,  duże ruchy żrebięcia w brzuchu ? ,,wierci się ,, strasznie 🙁
Moje obie są dwa miesiące przed porodem.Jedna jest gruba jak balonik i widać ruchy ale bez przesady,druga jakaś chuda i też widać ruchy i też bez przesady,jednak są widoczne.Różnica w terminach około 2 tyg.No i jest u mnie trzecia,termin identyczny i ruchy prawie identycznie.Ta chuda to pierwiastka i ciąża wlaściwie niewidoczna.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się