Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

gryglodor trzymam kciuki żeby teraz było już "z górki"

A u mnie wczoraj, parę minut przed 23 urodziła się klaczka 😍 😍 😅 😅
Jak tylko się ogarnę porobię fotki
Gratulacje  😍 😍
A my dzisiaj na pierwszym spacerze - niestety było już późna jak dojechałam z pracy i zdjęcia byle jakie

Z małą były przeboje, bo urodziła się maleńka (trzy tyg przed terminem), ale bardzo żywa, od razu próbowała wstać i sił jej nie starczyła na zbyt wiele. Trzeba było ją podstawiać przez pierwsze godziny. Miała problem z rozgrzaniem się. Dodatkowo prawdopodobnie zaaspirowała trochę wód płodowych co słychać było w oddechach.  Piątek i sobotę, czyli dwie pierwsze doby, tylko jadła i spała. Od niedzieli bryka już i robi się coraz bardziej ciekawska.

Jutro będę wcześniej to postaram się porobić jakieś lepsze zdjęcia  😉
Louisa Piękna  😍 Gratulacje!
Louisa
Gratuluję 🙂 Niech się zdrowo chowa !
Louisa, gratulacje, śliczna mała 🙂
Dziękuję  :kwiatek:

hmm... na razie to brzydkie kaczątko  😉  😁 czekam aż zmieni się w łabędzia. Myślę że za dwa tygodnie, jak mała trochę nadrobi, będzie lepiej.
Po czterech dniach nóżki dużo lepsze.
A zdrówko jej się bardzo przyda, bo sam start dziewczynka miała raczej mało przyjemny. 
Louisa, sliczna! gratulacje🙂
Dziewczyny Gratulacje !!!  😀

Louisa, kup malej Sputolizynę ( nie wiem czy dokładnie tak to się pisze? Ogórek- ratuj!), u mnie belenuska miała podobny problem i dawałam jej to tyle ile lekarz zalecił, przeszło jak ręką odjął, i jakimi źrebakami mi się kobieta odwdzięcza .

U mnie w nocy z czwartku na piątek też przyszło ,,maleństwo " na Świat   🙂  , następny ogier :/
titina, gratki! moze nastepna bedzie dziewczynka🙂 trzymam kciuki! 😎

bo stado ogierow Ci sie zrobi...

[quote author=Złota link=topic=57.msg1669504#msg1669504 date=1359408882]
titina, gratki! moze nastepna bedzie dziewczynka🙂 trzymam kciuki! 😎

bo stado ogierow Ci sie zrobi...

[/quote]

Już mi się zrobiło, jednego sprzedałam, a na stanie mam jeszcze 7 :/
🙇
titina google mi wypluły że to na płucka? U nas już z oddechem wszystko dobrze, płuca cały czas były czyste (był wet), to wyżej był jakiś problem (gruszka go rozwiązała  😉)

Tata ostatnio liczył, że na 11 źrebaków urodzonych u nas były tylko dwa ogierki  😀 z znajomy się śmieje że to znak że mamy powiększać hodowlą jak same baby się rodzą  😁
titina google mi wypluły że to na płucka? U nas już z oddechem wszystko dobrze, płuca cały czas były czyste (był wet), to wyżej był jakiś problem (gruszka go rozwiązała  😉)

Tata ostatnio liczył, że na 11 źrebaków urodzonych u nas były tylko dwa ogierki  😀 z znajomy się śmieje że to znak że mamy powiększać hodowlą jak same baby się rodzą  😁

Tak zrozumiałam, że łyknęła trochę wód płodowych, u nas było podobnie i dlatego vet wszedł ze sputo..

U mnie na początku hodowli też same baby się kluły, teraz jest odwrotnie  🙁
nie martwię się, na razie, przynajmniej będę miała czym handlować,  😉  ..klaczek zawsze mi jest żal sprzedawać  😕

A tu piątkowy maluch:

Titina byle zdrowe było!

Oj klaczek żal... Młody ślicznikutki  😍 Gratulacje!
Kiedy kolejne?

Wód trochę łyknęła ale nie doszły do płuc (przynajmniej płuca osłuchowo były czyste) tylko gdzieś wyżej zostały. Charczała przy oddechu trochę, ale po gruszce przeszło. Za parę dni wet ma zajechać na kontrolę, ale oddycha już normalnie.
Titina byle zdrowe było!

Oj klaczek żal... Młody ślicznikutki  😍 Gratulacje!
Kiedy kolejne?

Dzięki Louisa  :kwiatek:
Śliczniutki to szumnie powiedziane, na razie to pokrak z niego  😁

Następne w lutym i kwietniu  😉

Dzięki Louisa  :kwiatek:
Śliczniutki to szumnie powiedziane, na razie to pokrak z niego  😁

Następne w lutym i kwietniu  😉

Pokraka to dopiero ja mam  😁 Chociaż jak przyjechałam dzisiaj z pracy i zobaczyłam małą to  😍 z każdą dobą nóżki lepsze i ciałka więcej!
Louisa, imię juz wybrane? 🙂
Alice mała nazywa się Calvana Z
Ostatnio pytałyście czy mam zdjęcia Młodego na twardym, więc dziś udało mi się takie zrobić. 😉 Wydaje mi się, że Młody się troszkę poprawił, ale chciałabym, żebyście mi podpowiedziały, czy nie przeoczyłam czegoś jeszcze?
Dołożyłam mu na każdy posiłek po pół miarki owsa, oprócz tego w przyszłym tygodniu dojdzie suplement na wzrost Mega Base z Equistro, weterynarz nam to zalecił, więc mam nadzieję, że to pomoże. 😉 Kowala zmieniłam, na naturalne werkowanie i problem jest z przodem, ale do zrobienia, więc mam nadzieję, że jak się dobrze to poprowadzi, to wyjdziemy z tego. 😉

gryglodor mam nadzieję że zmiana dawek + dodatkowe witaminy pomogą bo on naprawdę kiepsko wygląda  🙁
Trzymam mocno za was kciuki!
gryglodor, oby pomogło. Jeśli nadal będzie brak poprawy, skontroluj sprawę pod katem wrzodów. Być może jego chudość jest tym spowodowana.
Jeszcze trochę mojego pokraka, zdjęcia jakoś z początku zeszłego tygodnia więc już mało aktualne  😉

gryglodor, biednie wygląda!
Jesteś pewna, że w tej stajni jest tak super jak mówisz?
Bo niestety ale i Siwa i Mały wyglądają kiepsko od jakiegoś czasu.
Tez mi sie wydaje, ze to wina stajni, moze brak im doswiadczenia, moze oszczednosci, moze... moj  mlody byl chudy, jak byl w tym wieku, ale nie az tak, tzn zeberka sie odznaczaly, ale mial  ladna szyje, a ten taka bidulka... kiedy on sie dokladnie urodzil?
Nasz młodziak
Calvados 28.01.2013
Kikki, sliczny tfu tfu. Jaki papier?
Calvados hol od Whisky/Canto po Clinton I
Kiki,  gratulację, fajny źrebak, będzie siwy ?
kikki gratulacje! Jest śliczny  😍
Tak będzie siwy, już teraz jest szary na nogach ;-)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się