skonczyly mi sie witaminy i zastanawiam sie nad czyms nowym dla mamuski. maly ma dwa miesiace i mu tez bym cos zamowila. pytanie tylko co? dla karmiacej matki i dla 2 dzieciucha😉
tak sobie mysle, zeby dla malego dawac jakies dodatki a nie granulat i myslalam nad pavo podo supply http://www.hidalgo.pl/index.php?akcja=opis&iKatId=75&iProdId=132
tylko ze na opakowaniu pisze ze roczniaki i odsadki a na dawkowaniu od 2 miesiecy... to jak to jest ? moj ma ponad dwa miesiace...
musze tez uwazac bo mi sie ziola skonczyly i chce jakies nowe dla mamuski ale czy nie beda przeszkadzac...
margaritka a nie myslalas o granulkach pavo podo start? od 1 do 6 miesiaca zycia zrebiecie-potem podmieniasz podo grow.
a matce podalabym jakies naprawde dobre witaminy- chevinal,plus vital itp w dawkach dla klaczy hodowlanych/karmiacych i jakas pasze wyzej kaloryczna (podo lac np ) lub chocby pavo condition extra,ktore pozwoli jej wrocic do formy.
margaritka nawet nie powinnas karmic samym granulatem- podmieniasz nim np polowe dziennej dawki lub wrecz 1/3 (pamietajac ze jest ciezszy od owsa- wiec np 1,5 miarki owsa podmieniasz miarka granulatu).
a witaminy chevinal to koszt 50zl/miesiecznie. a to sa dobre witaminy
moje 7-miesieczne dostają rano gdzies ok. 1kg owsa na głowę, w południe 2-3 kg marchwi + gdzieś 300 g otrąb i wieczorkiem około 1,5 kg havensa foal cubes i moim wygladają dobrze - na nóżki nie wchodzi, sierść się swieci, energii nie brakuje 🙂
teraz szukam paszy dla matki , zamówiłąm eggersmanna, bo havensa nie można zamóić 🙁
a my nie mamy szczęśca.. wczoraj wieczorem zdjelam malucha z padoku... z ostrym patykiem wbitym przy strzałce w kopytko. wbił się mocno. teraz czekać na weta i nie wiem co dalej 🙁
U mnie Kawa źrebna na maj, więc jeszcze troche czasu, ufff. żywieniowo na razie owies, dodatek musli La Rosslet (St Hipplyt)-kubek, sieczka z lucerny i kapka oleju lnianego, do tego Chevinal. Wygląda jak świecąca jabłonka 🙂. Na ostatnie 3 misiące ciąży chcę jej dawać zamiast Chevinalu Equistro Mega Base (już sprawdzone przy poprzedniej ciąży). Gorzej z naszą małą arabką (9 mies.) bo oprócz owsa i sieczki z lucerny plus wit. nie tyka granulatu ani musli, ciężko jej cos kupić dodatkowego jak ona ma robić strajk na michę...
jak na złość!! ;( jak kopytko okazało sie niegroźne to mój rudy złapał małego zębami za noge za mocno i konkretne rozcięcie na stawie nadgarstkowym.. i chyba znowu wet na szycie bo sie rozlezie ;/
jeśli było to przepraszam - po ilu dniach można wypuszczać źrebaka na dwór.
to zalezy; jesli zrebol silny i na dworze w miare ladna pogoda (lub hala do dyspozycji) to mozna juz na trzeci dzien spacerek maly zrobic... albo nawet na drugi... 🙂