Mam do wymiany ekspres w torbie, przejeżdzając przez miasto rozglądałam się za zakładem krawieckim. Znalazłam, jednak okazało się że wymiana takiego grubego ekspresu kosztuje 30 zł i to jak już przyniosnę własny ekspres.
Czy takie stawki to norma ? Nie mam o tym żadnego pojęcia.
Czy ktoś z was mógłby polecić jakiegoś dobrego krawca z Łodzi ? (lub Aleksandrowa Łódzkiego, Zgierza i okolic)
Robiąc porządki w szafie znalazłam trochę rzeczy do naprawy jednak przy takich stawkach bardziej opłaca mi się dołożyć i kupić coś nowego.
Ada, na ogol jak ktos ma dzialanosc na krawiectwo zalozone i pracuje jako krawiec nie dorabia sobie szyciem czasami czegos w domu to normalna stawka. w krakowie za wszycie zamka trzeba dac ok 30zl ;/
czytalam Twoja wiadomosc 3 razy i dopiero za czwartym zrozumialam jej prawdziwy sens 😁 Moje rozumowanie przy 3 pierwszych razach: idzie sobie z ekspresem [takim do kawy w moim mniemaniu] i to jeszcze ma go w torbie, chce go wymienic i sie dziwi ze musi doplacic. Po czym pyta o krawca i chce ekspres u krawca wymieniac, nienormalna czy co? 😂
Ada, zeby wyszlo Ci taniej moze poszukaj jakiejs krawcowej co nie zarabia szyciem a jedynie sobie dorabia na tym. mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi 😉
gdybys byla z Krakowa to chetnie bym pomogla z wymiana zamka 🙂
Ja ostatnio chciałam służbowo (w ciuchach dla hostess) wymienić 6 zamków/ekspresów. Znalazłam krawcową w podwarszawskim Raszynie. I mi policzyła po 20 PLN od każdego. A miało być natychmiast i w sumie w trudnym materiale... Więc cena 30 PLN to chyba ciut za dużo. A może pozbieraj rzeczy, które chcesz przerobić, może hurtem będzie taniej...
opolanka, Nie znam się zupełnie na usługach krawieckich więc nie wiem ile "co" kosztuje. Jednak cena 30zł za wymiane zamka to według mnie troszkę drogo.
Ja nie chce przerabiać żadnych sukienek tylko wszyć 3 nowe zamki ale nie widzi mi się jakoś zapłacenie 60zł za to. (+ za zamki, które musiałabym kupić)
Solina, tak, tak rozmumien o co Ci chodzi, tylko jak kogoś takiego znaleźć 👀
m4jek, Tak, tak najpierw muszę kogoś przyhaczyć i napewno hurtem się zgłosze. Na razie mam 3 zamki do wymiany, skrócenie spodni i przeczycie czegoś tam co się na szwie rozlazło.
ja nie mówię, że nie jest drogo. U nas , co prawda z zamkiem - usługa kosztuej jak pisalam - między 25 a 30zł. Niestety. Ciekawa jestem ile mi zaśpiewają za zwężenie sukienki.
Ada, wymiana takiego zamka to średnio ok 2-3 godziny pracy. każda godzina pracy pracownika to brutto +/- 10 zł. do tego prąd, amortyzacja maszyn, nici itp.
czytalam Twoja wiadomosc 3 razy i dopiero za czwartym zrozumialam jej prawdziwy sens 😁 Moje rozumowanie przy 3 pierwszych razach: idzie sobie z ekspresem [takim do kawy w moim mniemaniu] i to jeszcze ma go w torbie, chce go wymienic i sie dziwi ze musi doplacic. Po czym pyta o krawca i chce ekspres u krawca wymieniac, nienormalna czy co? 😂
nie spotkałam sie ze słowem EXPRESS co do zamka... myślałam też ze express do kawy niesiesz w torbie i ta torba sie ZARWAŁA i ją trzeba naprawić...
tak - to tyle kosztuje!z własnym zamkiem ;-) ostatnio jak kaletnik mi doklejał i doszywał szlufkę w skórzanych spodniach wziął 40 zł, szewc też bierze za naprawę
Dla Ciebie może "marne" 30zł ale dla kogoś innego może to wcale nie tak mało (nie mierz wszystkich swoją miarą :icon_rolleyes🙂. Poza tym jak pisała wyżej JARA czasami się to po prostu nie kalkuluje!
Na szczęście znalazłam kogoś kto wymienił mi zamek za mniejszą kwotę z tego co pamiętam było to kilkanaście złotych, ale ile dokładnie to już nie wiem, w końcu minęły już 2 lata.
Dubluję pytanie z warszawskiego wątku- bo właśnie krawca w Warszawie poszukuję. Najlepiej niedrogiego, ale dobrego, który zmniejszy mi dwa płaszcze (jeden zimowo-jesienny, drugi trencz) o rozmiar-dwa. Macie namiary na kogos? Interesuje mnie Warszawa (cała) i okolice (na wschodzie)