W tej Polsce to wszystko możliwe, a polak potrafi i znajdzie sposób na wszystko -.-
Nie tylko Polak, nie dodawajmy sobie za wiele. Parę lat temu, w pewnej renomowanej stajni w Niemczech zniknął ogier po Contenderze. Stajnia strzeżona, alarmy ,pies itp..., koń zniknął ,policja rozłożyła ręce. Właściciel najął detektywa i tym sposobem znalazł nie tylko tego ogiera, ale parę innych koni sportowych,wcześniej skradzionych, ...u jakiejś miłośniczki, w drugim końcu Niemiec. Drugi przykład: W zeszłym roku sprzedałam koleżance, klacz kuca sportowego, ..do Holandii. Pytam się ją ostatnio jak była w Polsce, czy konik jest teraz ,podczas ich nie obecności w domu, 24 godziny na pastwisku? Ona mi na to, ,,no coś Ty ,żeby ją ukradli! Wiesz jak w Holandii kradną konie?!" 🙄 😲
Tak więc ,jak widać, to nie jest domena tylko Polaków, nie jesteśmy jacyś specjalnie wyjątkowi.
dzisiaj słyszałam w radiu rmf fm w wiadomościach jak o nim mówili 🙂 chcieli ponoć jeszcze jednego konia ukraśc, podali mu leki uspokajające, kon wart ok 100 tyś. zł. Straż grraniczna podobno pilnuje, dostała dokładne informacje o koniu i może uda się go 'złapać' 🙂
a co do zaglądania do bakmanek - nie zawsze widać, wystarczy derka. zresztą pewnie koń niewysoki, trap go zasłoni. mimo wszystko teraz ci, co mają siwe i wożą powinni się liczyć z tym, że nagle ich policja zaczepi, bo ktoś widzial i zadzwonił. coż, lepiej skontrolować nawet stu niewinnych niż przepuścić jednego złodzieja.
Myślę,że jeżeli była to kradzież planowana to na pewno najpierw mieli paszport a potem brali konia. Dobrze,że nagłaśniane i,że straż graniczna poinformowana ale obawiam się,że mógł wyjechać z Pl od razu,czyli jeszcze pewnie na granicach nic nie wiedzieli.
Myślę,że jeżeli była to kradzież planowana to na pewno najpierw mieli paszport a potem brali konia. Dobrze,że nagłaśniane i,że straż graniczna poinformowana ale obawiam się,że mógł wyjechać z Pl od razu,czyli jeszcze pewnie na granicach nic nie wiedzieli.
Dokładnie, jeżeli ,rzeczywiście była to kradzież, to dawno tego konia w Pol nie ma.
poza tym chyba nie można przewozić konia bez paszportu? 🤔 myślicie, że ot tak szybko wyrobili dokument temu koniowi?
a co za problem kupić lewy paszport dla konia... z reszta koń wizualnie (dla większości ludzi) jak koń... mało to "szarych" koni? dla policjanta nie ma to większego znaczenia... oni to nawet ogiera od wałacha by nie odróżnili 🙄 A że granice otwarte, to przewieźć bez kontroli bardzo łatwo...
Chyba monitorują przejścia z krajami które nie są w unii, bo nie wierzę, ze teraz w drodze do Niemiec postawią strażników. Z artykułu na artykuł cena konia się zmienia .. i czy ktoś w końcu mi powie, konia ukradli ze stajni gdzie był na zawodach czy ze stajni właścicieli ?
mówiac szczerze, to pozostaje mi tylko zazdrościć zdolności autopromocyjnych właścicieli Walora...nie znam się na bambusach, sadziłem że chodzi o jakiegoś znanego arabskiego reproduktora, albo chociaż zwycięzcę Nagrody Europy... na dobra sprawę, mógł zostać skradziony bo taki okrąglutki i swoje waży, a z drugiej strony mały i poręczny i się upchnie w kamionie łatwo.
wiesz co wrotki, ja niczego im w tej chwili nie zazdroszczę kilka dni temu pożegnałam się z koniem i była to dla mnie trauma ale teraz, gdy myślę sobie, że gdybym zamiast znaleźć go martwego znalazła pusty boks po kradzieży, i nigdy nie trafiłabym na jego ślad, i nigdy do końca życia nie wiedziała w czyje łapy trafił, czy jeszcze ktoś miał dla niego odrobinę serca, jak skończył: na rampie czy nie.. matko, to byłaby chyba jeszcze gorsza trauma. uczepiłabym się nadziei, że trafił do jakiegoś tam użytkowania a nie na wagę. oni mogą mieć tę nadzieję.
wiesz co wrotki, ja niczego im w tej chwili nie zazdroszczę kilka dni temu pożegnałam się z koniem i była to dla mnie trauma no to niech sobie traumują właściciele Walora...ale dajcie trajlerem przejechać z gminy do gminy, bez kordonów policji i celników sprawdzających każdy wicherek w końskim paszporcie 🤔wirek:
Od dłuższego czasu ten koń był do sprzedania i w ogłoszeniach wart był 40tys.zł więc cena super wzrosła 😁
Lekki 🚫
W jednej knajpie z zabytkowego pieca kaflowego z XVIIIw, podczas imprezy (multum osób) ktoś wymontował zabytkowe drzwiczki i wkład (waga ponad 10kg). Nikt tego nie zauważył, na kamerach nic nie było widać, a wartość skradzionej części była...hmm lekko wysoka. Trzy dni później ktoś odesłał paczką drzwiczki i wkład z pocztówką z gołą babą i napisem 'WOLNA PALESTYNA'.
Sorro ale po czymś takim nic, ale to zupełnie nic mnie nie zdziwi 😀iabeł:
niech się wypowiedzą spece od ubezpieczeń, ale z tego co wiem, to w polisie jest masa obwarowań i ubezpieczyciel się roześmieje jak powiesz mu że ci ukradli konia za 20tys Euro i chcesz od nich taką właśnie kasę
już bardziej okup ... 😉
wrotki, rozumiem ze można się wkurzyć, zwłaszcza gdy ktoś dużo jeździ (z siwymi 😉) może ja mało jeżdżę (mąż w zasadzie, więc nie powinnam głosu zabierać) ale chyba bym poświęciła się i okazała dokumenty. inna sprawa to weryfikacja zgodności danych w paszporcie przez ekipę drogówki 🤔wirek: - i to bez wyprowadzania konia, bo to byłby absurd
wrotki, rozumiem ze można się wkurzyć, zwłaszcza gdy ktoś dużo jeździ (z siwymi 😉) można się wkurzyć i to grubo...a jak pała chce wyładować konia, to ja mu odmawiam i proszę o rozpoczęcie czynności służbowych, czyli zatrzymanie do wyjaśnienia i pokwitowanie tego zatrzymania przyczepy z ładunkiem...nie było twardziela.
...swoją drogą z każda godziną, wartość tego konia rośnie 😂
monia wiadomo, że ubezpieczyciel chętnie przyjmie od Ciebie pieniądze a im więcej tym chętniej pytanie tylko jak potem wydobyć od niego kwotę ubezpieczaną a jeszcze dałas przykład PZU 😁 tu byl wątek: http://www.voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1045.0.html
ad rem: osobiście nie wierzę w historię wyrafinowanych właścicieli aranżujących kradzież.
A może ktoś chce po prostu wymusić w ten sposób odszkodowanie? 😎
Już Monia napisała o tym to prawie ją kamieniami obrzucili.
Jak pisali o najlepszym arabie to przez chwilę mi przez myśl przeszło, że Eukaliptus z grobu powstał czy coś.. Poza tym uważam, że jak ktoś chce konie kolekcjonować to są o niebo bardziej zasłużone osobniki i do tego zdolne do rozrodu 😉
Mnie rozłożył opis konia podany przez panią rzecznik Komendy Policji - "Jest to zwierzę skokowe, umięśnione" 😵 już widzę te tłumy babć z wnuczkami w stajniach dla których od dzisiaj każdy siwy koń będzie "skokowy" 😂
Ja bym się nie zdziwiła gdyby za parę tygodni koń wypłynął w jakiejś szkółce jeździeckiej czy to w Polsce, czy za granicą. A szanse, że w szkółce ktoś go rozpozna są marne - obetną grzywę, trochę podtuczą i będzie kolejnym tuptusiem rekreacyjnym 🙁
JARA, jak koń przez miesiąc podrożał o 60 tysięcy, czyli kosztuje 2,5 x więcej niż w kwietniu, to za 3 będzie wart z 1,5 miliona ;D Genialny interes z takim koniem 😀
dziwne to faktycznie. Wybitny sporotwo jak na araba może i jest tylko co z tego - na żadne zawody nie pojadą bo koń zbyt znany. Na hodowlę się nie nada bo wałach. Na rekreację - jest multum innych koni prawie za darmo to po co mieliby tyle trudu se zadawać kradnąc go. Na mięso - trochę przymały.