Forum towarzyskie »

Euro 2012

Hahahaha 👍

Tylko niestety gorzej dla Polaków mieszkających w UK, kolejne mity i stereotypy o Europie Wschodniej napędzające niemiłe zachowanie...

Taki program wczoraj w BBC pokazali:

Ręce opadają...

No, ale film niefikcyjny. Tendencyjny tak.
I też myślę, że o IO chodzi.
Ręce opadają...

Raczej nóż się kieszeni otwiera.
Holenderska TV potrafi pokazać nieco inaczej:

Brytyjczycy to sprytne bestie - zawsze szczuli na nas Niemców i Rosjan - a rzetelność BBC to mrzonka dla palantów.
To Brytyjczycy wymyślili obozy koncentracyjne ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojny_burskie ), a ich intelektualiści dywagowali, czy ludzi bezwartościowych należy wymordować co potem wcielił w życie Hitler.
(George Bernard Shaw - "wynalazca "humanitarnego gazu" do mordowania nieprzydatnych:
)
To w Brytanii sowiecka Rosja otworzyła firmę ( [[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Arcos_%28radziecka_sp%C3%B3%C5%82ka_handlowa%29[[a]] ), która handlowała zrabowanym chłopom zbożem - za co życiem zapłaciło miliony Ukraińców.
Żadnych kompleksów - wobec tych, co sami o sobie mówią, że są kundlami.
Ja nie pamiętam, żeby u nas w TV były programy ostrzegające przed Euro np w Austrii.
A UEFA z historią Lwowa też w kość daje.
O co w ogóle idzie? Kopanie piłki i tyle. A tu takie polityczne tło.
I Julia się miesza i Smoleńsk i cud nad Wisłą.
Paranoja. Czemu my zawsze jesteśmy INNI?

Taniu - nie jesteśmy inni - tylko słabsi i dajemy sobie narzucać narracje silniejszych.
Taką "nową" narracją jest np. teza, że pod Grunwaldem oświecona Europa niosła brudnym i ciemnym wieśniakom cywilizację - i polski inteligent łyka to jak małpa kit.
Ja jak coś takiego słyszę, to mi się kojarzą z tą cywilizacją wypucowane oficerki ss-manów i wspomnienia babci, która opowiadała, jak to cywilizowani niemieccy oficerowie pili wodę mineralną z butelek - bo polska ze studni mogła być zatruta albo zarażona tyfusem. Co potem robili, jak ugasili pragnienie - to chyba każdy wie.

Ukazała się niedawno dobra książka niemieckiego autora:
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2471,tytul,Zbrodnie

w której stawiana jest teza, że to wyobrażenie o Polsce brudnej, zacofanej, której ukoronowaniem i szczytem byli polscy Żydzi - które to wyobrażenie podzielało większość Niemców - stało się podwaliną pod morze wylanej krwi.
Brytyjska telewizja i nasz rodzimy portal na "O", który kontynuuje budowanie tej narracji to pod prostu excuse-moi - zwykłe kurwy.

Ta narracja o polskim "rasizmie" jest im potrzebna nie do sprzedaży hotdogów na Igrzyskach - lecz by poczuć się lepszymi i zrzucić z siebie brzemię odpowiedzialności.

Niech BBC zrobi film o Pileckim albo o Szmulu Zygelbojmie, który napisał, zanim odebrał sobie życie:

Nie mogę pozostać w spokoju. Nie mogę żyć, gdy resztki narodu żydowskiego w Polsce, którego jestem przedstawicielem, są likwidowane. Moi towarzysze w getcie warszawskim polegli z bronią w ręku w ostatnim bohaterskim boju. Nie było mi sądzonym zginąć tak jak oni, razem z nimi. Ale należę do nich i do ich grobów masowych. Śmiercią swoją pragnę wyrazić najsilniejszy protest przeciw bierności, z którą świat przygląda się i dopuszcza zagłady ludu żydowskiego.

Kto zna trochę historię - wie dlaczego tak napisał, a brytyjskie kurwy niech zamkną swoje brudne, politpoprawne lewackie mordy.
No tak. Masz rację.
I Julia się miesza i Smoleńsk i cud nad Wisłą.

Bo my mamy MISJĘ i jesteśmy, pardon my french, Chrystusem narodów. I niech każdy w Europie wie jak nas uciskają. Najlepiej podkreślać to przy każdej okazji, albo i bez okazji, też będzie dobrze.
Bojkotuję w zupełności całą tą nadmuchaną imprezkę oraz okoliczności towarzyszące.
Bo my mamy MISJĘ i jesteśmy, pardon my french, Chrystusem narodów.

Mesjanizm to pomysł rosyjskiej "ochrany", by Polacy mieli zajęcie. Odgrzewasz jakieś stare kotlety, dawno niemodne.
Jeżeli ktoś się tym zajmuje, to albo mu odbiło, albo daje się wpuścić w maliny.

Skłaniam się ku opinii, że jednak może BBC chodzi o wolumen sprzedaży kotletów na Igrzyskach - ale można to zrobić (skutecznie zniechęcić do odwiedzenia Polski) jedynie na bazie narracji budowanej przez wiele lat - tzn. o tym tradycyjnym polskim antysemityzmie.
Najgłupsi w tym są ci, co te narracje popierają tu, w Polsce - a potem się dziwią, że nawet do sprzedaży kotletów nikt ich zatrudnić nie chce - chyba że w London.

Opinia pewnego dziennikarza o BBC:
Wg mnie tzw. polityka informacyjna BBC, jeśli już ma jakiś związek ze „standardami dziennikarskimi”, to na zasadzie k*rewskiej.
Autor: Eli Barbur. Ja się z nim ogólnie nie zgadzam - ale w Twoim przypadku jego opinia powinna przesądzić.
http://prawdalezynawierzchu.salon24.pl/421910,falszywki-bbc-norma
Ciekawi mnie czy Polacy, szczególnie ci starszej daty, pokażą tą naszą "gościnność", czy będą odstawiać cyrki.

Dzisiaj staliśmy ze znajomymi na przystanku w centrum, godzina 21. Obok rozmawiało kilku obcokrajowców, dość głośno, ale zachowywali się ciszej niż pijaczyna, który kilka minut wcześniej śpiewał na cały głos piosenki. Przyszła Pani ze skwaszoną miną i zaczęła do nich krzyczeć po włosku, że mają być cicho. Jak się okazało, że oni rozumieją po polsku, to zaczęła się czepiać, że skoro umieją to w Polsce powinni mówić po polsku, że tutaj nie mogą się zachowywać jak u siebie, bo ludziom to przeszkadza (nikt więcej nie zwracał na to szczególnej uwagi uwagi, a do ciszy nocnej była jeszcze godzina), a do chłopaka, który miał słuchawki (nałożone na jedno ucho) wydarła się: "zdejmij te słuchawki jak jesteś głuchy" 🤔

Zacznę doceniać to, że nie jesteśmy miastem-gospodarzem, bo chodziłabym ciągle wkurzona będąc światkiem takich niemiłych akcji.
Ja najchętniej na czas Euro wyjechałabym na jakieś zadupie i przeczekała...
Spodziewam się masakry na dworcach kolejowych, dogadanie się w obcym języku z kasach graniczy z cudem,a ludzi będą dzikie hordy.
a może mi ktoś naświetlić ciag decyzyjny który doprowadził do tego, że w dniu rozpoczęcia Euro mamy cały czas taką samą ilość stacji metra jak dwa lata wcześniej, natomiast pół stolicy jest rozkopane i nieprzejezdne???
czy ktoś to zrobił specjalnie? jeśli tak, to mu się znakomicie udało!
dla mnie jest to absurd dziesięciolecia
dempsey, i tak musieliby zamknac Marszalkowska na czas mistrzostw - taki byl warunek UEFA (przeciez to pod sama strefa kibica). Wiec ratusz stwierdzil, ze jak juz musza zamknac, to przy okazji zrobia ten odcinek metra na Marszalkowskiej. Dzieki temu zamkna ten odcinek na krocej, bo to bedzie kilka miesiecy roboty w podziemiach W TYM w czasie Euro, a nie kilka miesiecy roboty w podziemiach i jeszcze dodatkowo na czas Euro.
Dlugo rozmawialam z panami z biura remontow w pasie drogowym i biura infrastruktury i mnie przekonali. Chociaz oczywiscie zachwycona remontami nie jestem, to akceptuje je. Kiedys trzeba bylo to zrobic.
Ja się cieszę, że będę na euro wozić dygnitarzy samochodami i podawać im kawę i drinki- przynajmniej ominie mnie całe buractwo, które przybędzie do wrocławia w tym czasie  😁
Kujka, o wymogu zamknięcia ulicy nie wiedziałam. Pozornie może być to nawet i przekonujące... Ale z bliska -  :oczopląs:

Byłam tam akurat wczoraj i usiłowałam dostać się spod Pasty do Emilki. Cóż.. jakby to opisać.. Po płocie, po płocie, pod prowizorycznym zadaszeniem, po starych rozczłapanych płytach wiórowych leżących na chodniku jak popadło, dalej cały czas wzdłuż płotu, mylące strzałki np. do Dworca Centralnego, beznajdziejna mapa (jedna na tym odcinku), większość oznaczeń tylko po polsku. Brud, kupa niedopałków i wiatr wywiewający kurz z wykopów i pchający go na chodniki.
Co chwila ktoś przy mapie drapie się w głowę, i rozgląda bezradnie, ale płoty wysokie, nic nie widać.  😵
Wracając próbowałam zajrzeć do McDonalda -zanim ominęłam kolejne zakręty płotu i kolejne, w poszukiwaniu przejścia, to zawróciłam (może i z korzyścią dla zdrowia 😉 )

Zamknięcie głównej arterii miasta z okazji imprezy oznacza moim zdaniem wielki przestronny deptak,  do tego ładnie umyty np. dzień przed imprezą polewaczkami.
To jednak zupełnie coś innego niż płot o długości chyba 2km opasujący szczelnie wszystko + kurz + syf + prowizorka + nieczytelne objasnienia i przejścia jak w Pcimiu dolnym od poczty do sracza..
Co by się nie sądziło o euro i eurofanach - to jednak obciach.

O tutaj ktoś realistycznie opisał: http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,656669_Idzie-Euro-2012--schowaj-samochod----do-garazu.html

No i przypomniało mi się, że cała afera polegała na tym, że początkowy przetarg na drugą nitkę, który zakładał ukończenie inwestycji przed Euro, był jakoś dziwnie drogi i miasto zdecydowało się na drugi. W wyniku tego zaoszczędzono 3 mld a wpakowano kibiców w środek budowy  😵 Oczywiście nie chodzi mi o oszczędność, bo trudno się z tym nie zgodzić, ale o nieudolnośc, która w ogóle doprowadziła do takiego absurdu.
Bo przypominam, że nie tylko główny węzeł śródmiejski jest absolutnie nieczynny, ale również węzeł praski - radzymińska skrz. z grochowską + most. Jeszcze gorsza kupa i też w sam środek tego Euro-zachłyśnięcia.  Moje odczucia na temat decydentów:  :emoty232:
Dla mnie porażka. Na szczęście nie muszę tam przez najbliższy miesiąc jeździć.

To się wyżaliłam!

dempsey, tak, wiem o poprzednim przetargu. Z tego co pamietam to bylo tak, ze firmy startujace w nim cos niezle namieszaly (i faktycznie oferty byly mega drogie) i zrobiono drugi przetarg.
ale oczywiscie absolutnie zgadzam sie, ze nie tak to powinno wygladac i ze obcokrajowcy moga miec niezla zagwostke chodzac tamtedy... (na szczescie w strefie kibica bedzie gigantyczny mcdonald's z miejscem na ponad 1000 ludzi :P ciezko bedzie przegapic)
Wrrr....
Nie wiem czy tu czy w wątku o idiotyzmach.
Właśnie w programie TVP 2 Panorama jakiś pan, pożal się Boże, redaktorek relacjonował z Sulejówka.
Ekipa piłkarzy z Rosji odbywa właśnie trening . I dalej :
- narazie możemy tylko żałować (sic!!) , ze żaden piłkarz nie złamał nogi. Bo, niestety (sic!) reprezetacja Rosji wydaje się być dobrze przygotowana.Mieszkańców Sulejówka już dotknęły konsekwencje Euro2012 (sic!)- kiełbaski podrożały o 100%. Wolę nie mysleć co powiedziałby Marszałek Piłsudski na widok kibiców rosyjskich na ulicach. (SIC!!!)
No, jak babcię kocham tak powiedział.  👀
A ja /durna!/płacę za abonament.
🤔

FAK
No fakt, FAK. Wszystkie nasze prowincjonalne, zaściankowe upiory wylazły ?
Pal licho autostrady i w ogóle ten pomysł z Euro, ale jak już jest i goście przyjechali to trzeba zachować fason.
A panie, co witały piłkarzy z Rosji prośbami o wyjaśnienie przyczyn katastrofy i zdjęciami jej ofiar widzieliście?
Oj, będą mieli co kopacze piłki w domu opowiadać.
Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica...  😉
masakra... nie wstydzę się swojego kraju, ale rodaków to coraz częściej a i owszem  😵
No fakt, FAK. Wszystkie nasze prowincjonalne, zaściankowe upiory wylazły ?

Na "głos ludu" to nie wygląda" raczej na szczekanie cyngli. Rosja pręży muskuły żądając dla siebie prawa do demonstrowania sierpa i młota, a nasi oficjele potulnie kulą po sobie uszy.
Rząd potrzebuje jakichś sensacji - by przykryć to, do czego doprowadziło Euro w gospodarce - dziesiątki, jeżeli nie setki milionów niepopłaconych zobowiązań - dzisiaj upadłość ogłosiły PBG i Hydrobudowa. Oni (rząd) wiedzą, jak to może wyglądać po Euro, gdy już nikt na nic nie będzie czekał i niczego świętował -  a zamiast biletów na Euro otrzyma pismo od komornika czy wezwanie do US celem złożenia wyjaśnień dlaczego nie zapłacił podatku VAT. Potrzebna jest (a dokładniej będzie) pożywka dla ludu - winny, kto za to odpowiada. Moherowe babcie świetnie się nadają - ich pozycja obronna jest słaba, a za "kibicami-bandytami" też niewielu się ujmie. "Madzia" już się wyeksploatowała.
Wersja light będzie taka, że bandyci chcieli podpalić Polskę, ale dzielny rząd ja ocalił - a to rzekome podpalenie, do którego nie doszło jest niczym w porównaniu z brakiem pracy, bankructwem firmy, pośmiertnymi emeryturami, drogim gazem, wodą, prądem i rozbabranymi drogami.
W telewizji nie pracują przypadkowi ludzie - i za taki tekst, jak cytowałaś bez zgody szefa dziennikarzyna poleciałby na pysk w pięć minut. Znaczy się zgoda jest - a ta jak wiadomo buduje - tyle, że nie drogi, a czyjąś pozycję.
I o to w tym interesie chodzi.
Wiesz, Nestor ? Może i to się składa w calość, o czym piszesz. Jednak Ty, ja i wiele innych osób już tego medialnego kitu nie kupuje.
Myślisz, że oparto się na założeniu, że ludzie to w 90% idioci ?
A może tak jest ?  👀
W telewizji nie pracują przypadkowi ludzie - i za taki tekst, jak cytowałaś bez zgody szefa dziennikarzyna poleciałby na pysk w pięć minut. Znaczy się zgoda jest - a ta jak wiadomo buduje - tyle, że nie drogi, a czyjąś pozycję.
I o to w tym interesie chodzi.

W TVP w większości pracują ludzie, którzy są krewnymi i znajomymi królika lub tacy, którzy nie życzą sobie zbyt wiele kasy (w związku z tym często niewiele umieją).
W TVP w większości pracują ludzie, którzy są krewnymi i znajomymi królika lub tacy, którzy nie życzą sobie zbyt wiele kasy (w związku z tym często niewiele umieją).

Nie, no bez takich żartów. Lis, Kraśko, Olejnik, Durczok - to są profesjonaliści i to słono opłacani. Problem nie w braku profesjonalizmu, a w realizowanych celach, odmiennych od pożądanych. Tym profesjonalizmem przykrywa się agresję - widz ma wrażenie, że obcuje z człowiekiem kulturalnym - w rzeczywistości napastliwym prostakiem.
Do tego właśnie potrzebny jest profesjonalizm - przed taką agresją trudno się obronić. Krewnych i znajomych zatrudnia się - ale na wizję nie wchodzą - no, może poza takimi jak Prokop - ale on też jest dobrze wytresowany.
Za linię programową i robotę na froncie odpowiadają ci, co są lojalni - mówiąc najogólniej wobec spadkobierców PRL. Czasem - z różnych powodów jest inaczej - tj. zdarzają się inteligentni nieumoczeni - ale to absolutny margines (np. Cejrowski) - po to, by, jak to mówi red. Lis agresywny baran (to o widzach) nie połapał się i nie skorzystał z pilota.

p.s Tania
Ludzie nie są idiotami - ale profesjonalista bez skrupułów, z dobrym warsztatem może nimi manipulować.
Nie sposób negować wszystkiego, co się słyszy w TV - bo człowiek by zwariował - a nie każdy radzi sobie z interpretacją. Wbrew pozorom linia podziału nie przebiega tak, jak wykształcenie - tzn. lepiej wykształcony nie oznacza mniej manipulowany - często jest nawet odwrotnie. Tym, co faktycznie decyduje o niepodatności na manipulację jest dobry "silnik etyczny". W moim przypadku - dobra pamięć 🙂
Nie, no bez takich żartów. Lis, Kraśko, Olejnik, Durczok - to są profesjonaliści i to słono opłacani.
Nie no, oczywiście, nie umniejszając tym dobrym dziennikarzom, ale w TVP pracuje ponad 4tys ludzi i znakomita większość z nich nie jest ani profesjonalna, ani dobra, ani jakoś wybitnie inteligentna, jest za to w miarę tania.
dobre dusze nie wiecie czy na treningi można wziąć aparat z tele ? syno się wybiera na Holendrów i sobie wymyślił że weźmie, a ja się stracham bo to moje dziecko(aparat oczywista też 😉 ) i nie wiem czy dac czy powiedziec kategorycznie nie !!!
w przypadku p. Krasko, mozna mowic o wielopokoleniowym profesjonalixmie, w dziedzinie kielznania Polakow...szkoda tylko, ze nawet w okolicach Poznania, nie wszyscy juz pamietaja.
Ciekawe kiedy TVP wpadnie na pomysl takiego performace i Piotr Krasko dostalby zlecenie relacji z okazji obchodow kolejnej rocznicy komunistycznej pacyfikacji Cegielskiego?
Nie no, oczywiście, nie umniejszając tym dobrym dziennikarzom, ale w TVP pracuje ponad 4tys ludzi i znakomita większość z nich nie jest ani profesjonalna, ani dobra, ani jakoś wybitnie inteligentna, jest za to w miarę tania.

OK, ale ilu masz na wizji? Góra kilkadziesiąt osób.
Nie napisałem, że to dobrzy dziennikarze - lecz profesjonaliści 🙂
Dobry dziennikarz służy społeczności - nawet, gdy jest propagandystą - a nie establishmentowi.
Wybaczcie, że wtrącę się, ale nie mogłam się powstrzymać.
Coraz bardziej chiński film promocyjny wydaje się być blisko prawdy. Tylko czołgów brak.
Do Krakowa zjechali Holendrzy i już się w necie posypały komentarze. Holendrów też nienawidzimy.
Bo wysiedli i nie pomachali, bo autografów nie dawali, bo też paskudny filmik o Polakach puszczali, bo nam nie pomogli w czasie wojny etc.
Kamień na kamieniu nie zostanie.  🙁
p.s
Fakt donosi:
"Reprezentacja Polski ma szczwany plan"
A mówicie, że redaktorzy słabo po polsku piszą.
A tymczasem użyli całkiem zapomnianego słówka.
Przypuszczam,że szczwanym planem moze być Adamiakowa z Biedronki.  😉
p.p.s
O masz! Jeszcze niemiecka reprezentacja planuje rozmowy o obozach zagłady.... przy kominku.
😂
Wojna jak nic z tego będzie.
Włączyłam wiadomości, a raczej "wiadomości" i newsy to euro, euro, euro, A2, euro i dom Celine Dion na sprzedaż.
Uh, faktycznie dobrze wiedzieć co się w świecie dzieje !
Chyba właśnie straciliśmy targowisko w Warce... w związku z zakwaterowaniem Chorwatów w "Sielance" - jest tam teraz parking. A miałem jutro kupić roślinki...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się