Mój kon od jakiegos czasu ma poty wtórne. Nawet po krótkim terenie, w którym idzie cały czas stepem/ ewentualnie troche kłusem. Czy to jest normalne? Po 5 godzinach po jezdzie nadal ma mokrą szyje. Nie znalazłam nic w wyszukiwarce, więc zakładam nowy watek. Czy ktos sie z tym spotkał? Mozna temu jakos zaradzic, zapytac o rade weta? Bardzo prosze o wszelkie informacje
Mój koń ma wtórne poty wiosną i latem. U niego jest to ewidentnie na tle stresowym. Wet. zalecił podawać elektrolity, nie zapobiegają one temu jednak uzupełniają zapotrzebowanie na minerały, które koń traci podczas pocenia się.
Z tego co pamiętą wtórne poty mogą brać się również z problemów z układen krążenia-serduchem.
Szukałam kiedyś informacji na ten temat. Przyczyny wtórnych potów to problemy z układem krażenia, podobno przebiałczenie ( ale wówczas są i inne objawy, typu obrzęki nóg, guzki pod skórą) okres kiedy konie mają zimową sierść, a robi się już ciepło, okres kiedy konie nie mają kondycji, stres ( jak już Ada napisała)
Już zaobserwowałam, że w przypadku mojego konia wtórne poty pojawiają się najczęściej po ostrym wysiłku i wtórnym potom zapobiega dłuuugie występowanie konia. A temat był na starej volcie i pamiętam, że sporo osób pisało, że ich konie po prostu tak mają i już. I w to chcę wierzyć. ( wet był i nic konkretnego nie powiedział)
znam przypadek konia u którego występowały wtórne poty jak się okazało był dość mocno zarobaczony i po dwukrotnym odrobaczeniu poty więcej się nie powtórzyły.
K-cian- no to mnie zmartwiłaś. 🙁 Bo odkąd zaczęłam naprawdę długo rozstępowywać konia po jeździe, wtórne poty się już nie pojawiają. A jeśli nawet, to są naprawdę minimalne i na bardzo małej powierzchni. W związku z tym ucieszyłam się i wyparłam ten problem ( zwłaszcza, że weterynarz zbagatelizował sprawę i wzruszył ramionami) A teraz znów zacznę się martwić i drążyć temat. Ech...forum.. zmusza do rozwoju. I słusznie. 😉
i ja dziś to zauważyłam po raz pierwszy u Jaskra 🙁 jazdę mieliśmy delikatną, stępo-kłusy więc był suchy, a potem patrze a tu cała klata mokra akurat był Wet i mam kupić elektrolity
polecacie jakiegoś konkretnego producenta?
aha może pojawiło się to dlatego, że z parnej blaszanej hali wskoczyliśmy do stajni, oczywiście koń był dobrze występowany
u nas od kilku dni to samo. zastanawiam sie czy to nie efekt naglego gwaltownego ocieplenia, bo poki bylo 'cieplo,ale bez przesady' niczego takiego nie bylo. elektrolity podaje. kon ostatnio badany i wszystkie wyniki w normie.
był u mnie wet i powiedział, ze mam sie nie przejmowac, bo tak po prostu ma. Martwi mnie to, ze czasem ma nawet po polgodzinnym stepie ( samym stepie), a czasem po mocnym treningu nic nie ma. Po prostu raz ma, a raz nie. Stepuje po jezdzie dosyc dlugo, bo zazwyczaj idzie jeszcze do karuzeli i tam chwile chodzi. Mam mu dawac elektrolity. Dołaczam sie do pytania: czy moze ktos jakies polecic?
małaMi, w momencie gdy się poci owszem. Nie musisz podawać codziennie, z tego co wiem za duża ilość elektrolitów może bardziej zaszkodzić niż pomóc. A co do polecanych to zajrzyj do wątku "elektrolity" tam o tym mowa 😉
Już sama nie wiem co o tym myśleć. Możliwe jest bardziej, że jest to na tle nerwowym, bo zauwazylam je odkąd zmieniłam stajnie. W badaniach krwi może coś wyjść? Myślicie, że warto jest jednak je zrobić? Dzieki, zaraz uciekam do tego watku
małaMi, myślę że warto zrobić badania krwi oraz warto zmienić weta, skonsultować z innymi lekarzami
na tle stresowym.. a czy koń wydaje ci się zestresowany podczas rozstępowywania? czy nie idzie luźno, swobodnie i spokojnie? myślę że to byś wyczuła, koń byłby niespokojny i napięty jeśli miałoby być na tle nerwowym
Dramka, mylisz pojęcia chyba, pocenie się bardzo szybko po pierwszym stępie kiedy koń jest nerwowy i się wypala (btw wtedy koń jest nerwowy i to widać i czuć) a co innego wtórne poty
Moj kon mial wtorne poty jak nie mial kondycji. Teraz problem jest minimalny - pojawiaja sie czasem po NA PRAWDE intensywnej pracy, ale bardzo symbolicznie.
A czy określenie "wtórne poty" odnosi się tylko do potliwości po wysiłku (w jakim czasie mają się objawić?), czy również do pocenia się w stajni nawet wtedy, gdy koń stoi np. od rana w boksie?
Właśnie konsultowałam to z dwoma wetami i kazdy powiedział mi to samo. Dawac elektrolity. Nie, nie denerwuje sie w czasie stepu, chodzi zrelaksowany. Zreszta najczesciej po ciezkim i dobrym treningu jade z nim na lake/do lasu postepowac. Wtedy jest najbardziej odprezony.
Abre szczerze mowiac nie wiem, ale wydaje mi sie, ze nie. Poprzez samo słowo "wtórne". chociaz moge sie mylic.
małaMi, raczej chodziło mi o stwierdzenie "ten typ tak ma" i w związku z tym o kontakt z innym wetem
jesli to braki np potasu czy też wynik zaburzenia np. działania pompy sodowo-potasowej w wyniku jakichś braków, to też nie jest to na zasadzie " ten typ tak ma" elektrolity i wyrównanie niedoborów pomoże i tym bardziej potwierdza, że wet który uważa że to normalne i nie ma żadnej przyczyny jest zwyczajnie marnym wetem i warto znaleźć innego 😉
mam wrażenie, że wyszło masło maślane 👀 oby dało się zrozumieć o co mi chodzi 😡
Podbijam. JAKIE dokładnie mikro- i makroelementy badać, by znaleźć przyczynę wtórnych potów? Na pewno sód, potas, chlorki. Ale czy coś jeszcze? Pytałam kiedyś mojego weterynarza, ale stwierdził, że przy moim karmieniu (paszami) i intensywności moich jazd (rekreacyjne) koń nie powinien mieć zaburzeń elektrolitowych. Bardziej obstawiał problemy z krążeniem. Aczkolwiek znowuż ja nie widzę objawów zaburzeń krążenia. Koń nie ma obrzęków, nie ma nietolerancji wysiłku.
Przy następnej jego wizycie pognębię go zdecydowanie mocniej (przycisnę do ściany i nie popuszczę, zanim czegoś z tym nie zrobi), ale już teraz chcę wiedzieć JAKIE badania zrobić koniowi. Ktoś wie? :kwiatek:
Maxowa- dzięki. Ale nie, nie- to nie rodzaj paszy. Pasze je różne od 2 lat i nie ma to związku z potami. Nie jest też przebiałczony. Nie ma to ewidentnego związku z ciężkością wykonanej pracy, ani z rozstępowaniem. Znaczy- związek z tymi ostatnimi oczywiście ma, ale nie do końca. Czasami te poty wystąpią w tak bezsensownej sytuacji, że szok. 😵 Wolę nie tłumaczyć czemu chcę badania robić na własną rękę. I dopiero po zrobieniu badań, poprosiłabym weterynarza o wizytę.
Czasami te poty wystąpią w tak bezsensownej sytuacji, że szok. 😵
tunrida, ale te wtórne poty występują zawsze po jeździe ? (po każdej) Czy występują też nie po jeździe ? (np. po wróceniu z padoku) Na jakim obszarze występują ? (tylko szyja, klasta piersiowa czy na powierzchni całego ciała-słabizna, między nogami)
Ada- z tego co zauważyliśmy to występują TYLKO po jeździe. Zaczynają się na przedzie kończynach- w "pachach" 😉( kurczę- jak się nazywa to miejsce u konia?- za łokciem- tak?) i na szyi po bokach. Czasami tylko tam i znikają. Czasami zaś rozprzestrzeniają się i na klatkę piersiową z przodu i na słabiźnie od dołu.
Pisząc, że pojawiają się w bezsensowych momentach miałam na myśli to, że bywa tak, że koń wcale nie ma ostrej jazdy, długo go występuję, niby nie jest gorąco i się pojawią. A bywa tak, że jest gorąco, koń w terenie jest zeszmacony, występowany wcale nie za długo a wtórnych potów nie ma.
Ostatnio starałam się stępować go długo, pilnować, by nie przemęczać konia i było już ok. Myślałam, że to starczy. Ostatnio jednak okazało się, że koń dostał wtórnych potów po wcale nie męczącej jeździe, po dłuugim stępowaniu. Fakt, że było bardzo ciepło a sierść zimowa i fakt, że po tym stepowaniu ( po którym wysechł całkowicie) wrócił do ciepłej stajni.
Chcę mu zrobić te wyniki, zanim wezwę weterynarza. Tak, by nie rozwlekać tej całej diagnostyki.