Forum konie »

Wtórne poty

Mój kon od jakiegos czasu ma poty wtórne. Nawet po krótkim terenie, w którym idzie cały czas stepem/ ewentualnie troche kłusem. Czy to jest normalne? Po 5 godzinach po jezdzie nadal ma mokrą szyje.
Nie znalazłam nic w wyszukiwarce, więc zakładam nowy watek. Czy ktos sie z tym spotkał? Mozna temu jakos zaradzic, zapytac o rade weta?
Bardzo prosze o wszelkie informacje
Mój koń ma wtórne poty wiosną i latem.
U niego jest to ewidentnie na tle stresowym.
Wet. zalecił podawać elektrolity, nie zapobiegają one temu jednak uzupełniają zapotrzebowanie na minerały, które koń traci podczas pocenia się.

Z tego co pamiętą wtórne poty mogą brać się również z problemów z układen krążenia-serduchem.
Mój również ma wtórne poty.

Szukałam kiedyś informacji na ten temat.
Przyczyny wtórnych potów to problemy z układem krażenia, podobno przebiałczenie ( ale wówczas są i inne objawy, typu obrzęki nóg, guzki pod skórą) okres kiedy konie mają zimową sierść, a robi się już ciepło, okres kiedy konie nie mają kondycji, stres ( jak już Ada napisała)

Już zaobserwowałam, że w przypadku mojego konia wtórne poty pojawiają się najczęściej po ostrym wysiłku i wtórnym potom zapobiega dłuuugie występowanie konia.
A temat był na starej volcie i pamiętam, że sporo osób pisało, że ich konie po prostu tak mają i już. I w to chcę wierzyć. ( wet był i nic konkretnego nie powiedział)
tunrida, nie ma tak, że mają i już, taka ich uroda

przeforsowanie, problemy z układem krwionośnym, niedobory mikro i makroelementów, elektrolitów.. przyczyn może być wiele ale ZAWSZE są

mój też miał wtórne poty, ma problemy z sercem, ale udało się doprowadzić do momentu kiedy od długieeeego już czasu wtórnych potów nie ma

znam przypadek konia u którego występowały wtórne poty
jak się okazało był dość mocno zarobaczony i po dwukrotnym odrobaczeniu poty więcej się nie powtórzyły.
K-cian- no to mnie zmartwiłaś.  🙁
Bo odkąd zaczęłam naprawdę długo rozstępowywać konia po jeździe, wtórne poty się już nie pojawiają. A jeśli nawet, to są naprawdę minimalne i na bardzo małej powierzchni. W związku z tym ucieszyłam się i wyparłam ten problem ( zwłaszcza, że weterynarz zbagatelizował sprawę i wzruszył ramionami)
A teraz znów zacznę się martwić i drążyć temat.
Ech...forum.. zmusza do rozwoju.
I słusznie.  😉
i ja dziś to zauważyłam po raz pierwszy u Jaskra  🙁
jazdę mieliśmy delikatną, stępo-kłusy więc był suchy, a potem patrze a tu cała klata mokra
akurat był Wet i mam kupić elektrolity

polecacie jakiegoś konkretnego producenta?

aha może pojawiło się to dlatego, że z parnej blaszanej hali wskoczyliśmy do stajni, oczywiście koń był dobrze występowany
u nas od kilku dni to samo. zastanawiam sie czy to nie efekt naglego gwaltownego ocieplenia, bo poki bylo 'cieplo,ale bez przesady' niczego takiego nie bylo. elektrolity podaje.  kon ostatnio badany i wszystkie wyniki w normie.

martika, aqua-aide baileysa 🙂
tunrida, zróbcie na początek może badania krwi? a sprawę bym drążyła, warto

martika nie mam pewności czy to co piszesz to wtórne poty... ile czasu po jeździe się pojawiły?
K_cian myślę że tak 30-40 minut
nerwina ma wtorne poty po wejsci z wybiegu do stajni, wyniki krwi w normie procz potasu, niedlugo wlaczamy elektrolity😉
był u mnie wet i powiedział, ze mam sie nie przejmowac, bo tak po prostu ma. Martwi mnie to, ze czasem ma nawet po polgodzinnym stepie ( samym stepie), a czasem po mocnym treningu nic nie ma. Po prostu raz ma, a raz nie. Stepuje po jezdzie dosyc dlugo, bo zazwyczaj idzie jeszcze do karuzeli i tam chwile chodzi.
Mam mu dawac elektrolity. Dołaczam sie do pytania: czy moze ktos jakies polecic?
małaMi, w momencie gdy się poci owszem.
Nie musisz podawać codziennie, z tego co wiem za duża ilość elektrolitów może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
A co do polecanych to zajrzyj do wątku "elektrolity" tam o tym mowa 😉
małaMi, a ja uprę się przy swoim, nie istnieje w tym przypadku coś takiego jak "ten typ tak ma"
Już sama nie wiem co o tym myśleć. Możliwe jest bardziej, że jest to na tle nerwowym, bo zauwazylam je odkąd zmieniłam stajnie.
W badaniach krwi może coś wyjść? Myślicie,  że warto jest jednak je zrobić?
Dzieki, zaraz uciekam do tego watku
małaMi, myślę że warto zrobić badania krwi oraz warto zmienić weta, skonsultować z innymi lekarzami

na tle stresowym.. a czy koń wydaje ci się zestresowany podczas rozstępowywania? czy nie idzie luźno, swobodnie i spokojnie? myślę że to byś wyczuła, koń byłby niespokojny i napięty jeśli miałoby być na tle nerwowym
Według mnie to stres.

Jeździłam kiedyś na takim wałaszku który po 5 minutach stępu był mokry  🤔

Po jakimś czasie kiedy nabrał do mnie zaufania i przestał się bać, przeszło mu..

Dramka, mylisz pojęcia chyba, pocenie się bardzo szybko po pierwszym stępie kiedy koń jest nerwowy i się wypala (btw wtedy koń jest nerwowy i to widać i czuć) a co innego wtórne poty
Moj kon mial wtorne poty jak nie mial kondycji. Teraz problem jest minimalny - pojawiaja sie czasem po NA PRAWDE intensywnej pracy, ale bardzo symbolicznie.
A czy określenie "wtórne poty" odnosi się tylko do potliwości po wysiłku (w jakim czasie mają się objawić?), czy również do pocenia się w stajni nawet wtedy, gdy koń stoi np. od rana w boksie?
Właśnie konsultowałam to z dwoma wetami i kazdy powiedział mi to samo. Dawac elektrolity.
Nie, nie denerwuje sie w czasie stepu, chodzi zrelaksowany. Zreszta najczesciej po ciezkim i dobrym treningu jade z nim na lake/do lasu  postepowac. Wtedy jest najbardziej odprezony.

Abre szczerze mowiac nie wiem, ale wydaje mi sie, ze nie. Poprzez samo słowo "wtórne". chociaz moge sie mylic.
małaMi, raczej chodziło mi o stwierdzenie "ten typ tak ma" i w związku z tym o kontakt z innym wetem

jesli to braki np potasu czy też wynik zaburzenia np. działania pompy sodowo-potasowej w wyniku jakichś braków, to też nie jest to na zasadzie " ten typ tak ma"
elektrolity i wyrównanie niedoborów pomoże i tym bardziej potwierdza, że wet który uważa że to normalne i nie ma żadnej przyczyny jest zwyczajnie marnym wetem i warto znaleźć innego 😉

mam wrażenie, że wyszło masło maślane  👀 oby dało się zrozumieć o co mi chodzi  😡
ja zrozumiałam  😉
Faktycznie zrobie mu badania krwi, bo i tak nie miał bardzo długo .
Podbijam.
JAKIE dokładnie mikro- i makroelementy badać, by znaleźć przyczynę wtórnych potów?
Na pewno sód, potas, chlorki. Ale czy coś jeszcze?
Pytałam kiedyś mojego weterynarza, ale stwierdził, że przy moim karmieniu (paszami) i intensywności moich jazd (rekreacyjne) koń nie powinien mieć zaburzeń elektrolitowych. Bardziej obstawiał problemy z krążeniem. Aczkolwiek znowuż ja nie widzę objawów zaburzeń krążenia. Koń nie ma obrzęków, nie ma nietolerancji wysiłku.

Przy następnej jego wizycie pognębię go zdecydowanie mocniej (przycisnę do ściany i nie popuszczę, zanim czegoś z tym nie zrobi), ale już teraz chcę wiedzieć JAKIE badania zrobić koniowi. Ktoś wie?  :kwiatek:
ja tak miałam kiedy zmieniałam paszę, nie kojarzyliśmy na początku, ale po wykluczeniu wszystkiego  zmieniłam jedzenie i  problem się skończył.
Maxowa- dzięki. Ale nie, nie- to nie rodzaj paszy. Pasze je różne od 2 lat i nie ma to związku z potami.
Nie jest też przebiałczony.
Nie ma to ewidentnego związku z ciężkością wykonanej pracy, ani z rozstępowaniem. Znaczy- związek z tymi ostatnimi oczywiście ma, ale nie do końca. Czasami te poty wystąpią w tak bezsensownej sytuacji, że szok.  😵
Wolę nie tłumaczyć czemu chcę badania robić na własną rękę.
I dopiero po zrobieniu badań, poprosiłabym weterynarza o wizytę.
Czasami te poty wystąpią w tak bezsensownej sytuacji, że szok.  😵

tunrida, ale te wtórne poty występują zawsze po jeździe ? (po każdej)
Czy występują też nie po jeździe ? (np. po wróceniu z padoku)
Na jakim obszarze występują ? (tylko szyja, klasta piersiowa czy na powierzchni całego ciała-słabizna, między nogami)
Ada- z tego co zauważyliśmy to występują TYLKO po jeździe. Zaczynają się na przedzie kończynach- w "pachach"  😉( kurczę- jak się nazywa to miejsce u konia?- za łokciem- tak?)  i na szyi po bokach. Czasami tylko tam i znikają. Czasami zaś rozprzestrzeniają się i na klatkę piersiową z przodu i na słabiźnie od dołu.

Pisząc, że pojawiają się w bezsensowych momentach miałam na myśli to, że bywa tak, że koń wcale nie ma ostrej jazdy, długo go występuję, niby nie jest gorąco i się pojawią.
A bywa tak, że jest gorąco, koń w terenie jest zeszmacony, występowany wcale nie za długo a wtórnych potów nie ma.

Ostatnio starałam się stępować go długo, pilnować, by nie przemęczać konia i było już ok. Myślałam, że to starczy. Ostatnio jednak okazało się, że koń dostał wtórnych potów po wcale nie męczącej jeździe, po dłuugim stępowaniu. Fakt, że było bardzo ciepło a sierść zimowa i fakt, że po tym stepowaniu ( po którym wysechł całkowicie) wrócił do ciepłej stajni.

Chcę mu zrobić te wyniki, zanim wezwę weterynarza. Tak, by nie rozwlekać tej całej diagnostyki.
Jakie elektrolity możecie polecić dla wtórnopotowców?
november.rain, idź do wątku o elektrolitach. Sporo się tam teraz dzieje.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się