Forum towarzyskie »

NIEUCZCIWI RE-VOLTOWICZE

Watek o skradzionym siodle zalozylam informacyjnie. Na pytania staralam sie odpowiadac zdawkowo, nie wdajac sie w niepotrzebne dyskusje nawet wtedy kiedy do akcji wkroczyl Red Devil z anusza.
I wciaz nie zamierzam tego robic.
Sprawa faktycznie trafila do prokuratury i to ja jestem w niej poszkodowana. Wczoraj policja przeprowadzila rewizje w domu Red Devil i niestety znalazla tylko czesc przywlaszczonych przedmiotow.
Red Devil nigdy nie trzymalam konia u Ciebie w pensjonacie. Na reszte nawet nie bede odpowiadac, bo kazdy kto mial mozliwosc zobaczyc Twoja"prace" z koniem wie jak jest...
JARA, oczywiście, że jest w dobrym guście. Ale nie zrobić czegoś, co jest w dobrym guście, a być NIEUCZCIWYM, to jest duża różnica, co nie? 😉 Ja sama, jak sprzedaję cokolwiek, to zawsze piszę maila tuż po otrzymaniu pieniędzy i określam, kiedy nastąpi wysyłka oraz zawsze dodaję, że wysyłkę potwierdzę jeszcze mailem, potem potwierdzam mailem, jak już zostanie wysłana. Uznaję to za swój standard, ale nie WYMAGAM takich samych standardów od innych. Rozumiem, że ludzie mają też inne życie i nie jest ogólnie przyjętym obowiązkiem wysyłanie rzeczy tego samego dnia lub na drugi dzień po otrzymaniu wpłaty, CHYBA ŻE się tak wcześniej umówimy.
Ale jak dla mnie wymagane jest poinformowanie kupującego o poślizgu jeśli taki następuje.
Odzewu nie ma paczki na poczcie też nie...już więcej żadnych przedpłat jedynie za pobraniem
incognito, uderz może na fejsie https://www.facebook.com/danusia.plocica?fref=ts
incognito,  ja bym jeszcze mimo wszystko poczekała, paczka ekonomicznym idzie często ponad 2 tygodnie, na poczcie jej nie będzie, więc naprawdę będzie słabo jak się okaże, że użytkowniczka wysłała wtedy kiedy zadeklarowała, nie miała już nic do roboty na re-volcie więc się nie logowała. Nie popadajmy w paranoję. Jak już ktoś napisał, jak chcemy coś na zaraz kupujemy w sklepie albo priorytetem - priorytet idzie zazwyczaj jeden dzień i po krzyku.
Jak dogadywałyście transakcję, trzeba było od razu prosić o numer nadania paczki, mogłabyś teraz śledzić jej drogę.
No... bo normą jest, że pierwszą rzeczą, jaką się robi jest dopytywanie o numer nadania.
Nie popadajmy ze skrajni w skrajnię. Incognito panikuje, ale też zwyczajnie dziewczynie zaufała. Naiwnie w przypadku użytkownika widmo, ale zaraz wyjdzie, ze to ogólnie jej wina, jak ewentualnie paczki nie dostanie. Bez przesady.
Ja tam zawsze proszę o numer. Chyba że handluję z kimś po raz n-ty i mam już wyrobioną opinię.
Poprosiłam, ale już nie uzyskałam odpowiedzi
ok dzieki za linka do facebooka może rzeczywiscie lepszy sposob na kontakt
witam ponownie 🙂
chciałabym prosić o usunięcie mnie z listy nieuczciwych re-voltowiczów, ponieważ trafiłam tam pochopnie. Użytkowniczka która mnie podała coś kręci: belusia6. Zacznę od tego że 2.tygodnie temu w rozmowie telefonicznej została poproszona o podesłanie zdjęć rzekomych uszkodzeń siodła które jej sprzedałam oraz opinii rymarza że uszkodzenie siodła jest stare i nie mogło powstać w transporcie - nastała cisza. Wczoraj ponownie, tym razem we wiadomości poprosiłam o przesłanie zdjęć uszkodzeń oraz opinie dwóch rymarzy (zapewniała że je posiada)na temat uszkodzenia wraz z wyceną - również cisza, a ja chętnie pokryłabym koszta naprawy siodła. Moim zdaniem uszkodzenia nie ma lub doszło do niego podczas transportu, ew.zaczynam podejrzewać że belusia6 sama uszkodziła siodło aby wyłudzić pieniądze, ponieważ ostatnio zarządała zwrotu połowy kwoty zakupu siodła (300pln) i napisała że chce zachować siodło( a podobno nie nadaje się do użytku?).Od początku jestem w kontakcie przez re-voltę z tą użytkowniczką, mimo iż oczernia mnie na każdym kroku, również na innych portalach, doszło już nawet go gróźb, zastraszania. Kilkukrotnie prosiłam o rozmowę telefoniczną , jednak nie ma na to odwagi i argumentów. Czy taka osoba waszym zdaniem jest poważna? Dlaczego nie chce pokazać dokumentów/opinii rymarza oraz przesłać zdjęć rzekomego uszkodzenia? Przypominam że dopiero po kilku dniach od odebrania siodła stwierdziła/zgłosiła do mnie że jest uszkodzone. Przed zakupem widziała świeżutkie zdjęcia siodła z każdej strony. Ponadto siodło nie było używane od dwóch lat. Kto normalny odbierając paczkę z siodłem od kuriera nie sprawdza jego stanu i czeka na zgłoszenie uszkodzenia kilka dni?
sportpony, no zdarzają się takie wypadki losowe, kiedy przykładowo jesteś gdzieś na wyjeździe, a paczkę obiera Twój chłopak/mąż/mama i otwierasz ja i sprawdzasz wszystko dopiero po przyjeździe. Jednak, belusia6 moim zdaniem powinna wytłumaczyć się, przedstawić swój punkt widzenia, opinie które wymieniłaś i foty.
kenna , oczywiście masz rację. pytałam belusia6 dlaczego skontaktowała się tak późno. nie bardzo umiała to wyjaśnić. jednak potwierdziła że odebrała paczkę i rozpakowała siodło osobiście. wtedy nie wspomniała słowem że siodło było źle opakowane. Dopiero niedawno wymyśliła że było źle opakowane?
Mam taką sprawę- użytkowniczka forum grafika kupiła u mnie czaprak mattesa, z prośbą o wysyłkę aby dotarł na czwartek. Z rozpędu wysłałam czaprak w środę rano, nie sprawdzając czy przelew od użytkowniczki dotarł- ufając,że go zrobiła, skoro chciała czaprak otrzymać w czwartek. W środę wieczór sprawdziłam stan konta i przelewu nie było, zaś grafika napisała że zrobiła go w środę rano.Jest niedzielny wieczór i wciąż go nie ma.Poprosiłam o potwierdzenie na mail jego wykonania,czy powinnam zaczekać jeszcze 2 dni z podjęciem dalszych kroków w postaci przedsądowego wezwania do zapłaty? Nie chodzi o wielką kwotę,ale jednak pieniądze to pieniądze.
🙁
poczekaj 🙂 moze dotrze kasa, o ile wyslala 🙂

prawdę mówiąc przelew puszczony w środę rano powinien dojść do piątku. Poczekaj do poniedziałku do 12😲0.
Tak też zrobię,pierwszy raz nacięłam się na re-voltowych transakcjach 🙁
szczęście że studiuję prawo,więc jakoś wykombinuję co zrobić jeżeli faktycznie to próba zrobienia mnie w balona 🙁
DressageLife, też ostatnio tak zrobiłam. Wysłałam dziewczynie napierśnik na drugi dzień od kiedy zrobiła przelew, a przelewu kolejny tydzień niet. Miałam z nią kontakt i bardzo mnie przeprosiła, bo zablokowali jej przelewy internetowe, ponieważ coś w banku się stało i nie grało im (była w banku dwa razy w tej sprawie). Powiedziała, że wyśle z konta swojego chłopaka i tak też zrobiła, pieniążki dostałam i masę przeprosin. Poczekaj chwilę jeszcze - jeśli masz kontakt z tą osobą to chociaż tyle. Przelewy robione na poczcie idą tyle czasu nieraz, że można się wkurzyć, ale na kontach internetowych też różnie bywa.
A to prawda, przecież niekoniecznie musiała pieniądze przelewać, mogła wpłacić w banku czy na poczcie.
DressageLife, spytaj lepiej czy puściła ten przelew przez bank czy przez pocztę. Jeśli przez bank, to powinien być do poniedziałku do 12😲0. Jeśli wysłała przez pocztę, to możesz jeszcze sporo poczekać. Zwłaszcza że zaczął się przedświąteczny szał i poczta pracuje dużo wolniej. Może lepiej niech wyśle skan/ zdjęcie potwierdzenia?
O to poprosiłam na maila 🙂 Widzę,że była aktywna na r-v po moich wiadomościach,ale na potwierdzenie napisałam,że czekam do jutra bo rozumiem że nei musi mieć od razu dostępu do skanera jeśli robiła pocztą.Martwi mnie jedynie,że mi nawet nie odpisała.
W dzisiejszych czasach ma pewnie telefon z aparatem/aparat, bo skaner niekoniecznie. Wysłanie potwierdzenia to nie problem.. ja wysyłam od razu jak zrobię przelew, tak samo jak utrzymuję kontakt - choćby podaję nr telefonu.
hm, to poczekać do jutra na potwierdzenie czy nasmarować wiadomość że w razie braku kontaktu w ciągu 24 godzin, otrzyma pismo z  wezwaniem do zapłaty?
DressageLife, poczekaj jeszcze, to ze zaglądała na tv nie znaczy, ze miała czas odpisać 😉
Poczekałabym dzień/dwa 🙂 Na przyszłość zbieraj od razu telefon, mail, i poproś o utrzymywanie kontaktu i wysyłkę potwierdzenia zaraz po wykonaniu przelewu. Nawet jak nie mam internetu, a mam telefon - to mogę dać znać. A jeśli brak telefonu, to piszę choćby z komputera w szkole/pracy. Naprawdę teraz nie czasy gdzie ludzie nie mają telefonów/komputerów i taki brak kontaktu to brak szacunku do sprzedawcy/kupującego..
Niestety nie dostałam ani potwierdzenia na maila,ani odpowiedzi na wiadomości na r-v i fb 🙁 choć ta na fb była widziana
Ja do tej pory nie dostałam derki od jadzia122.
dressage, no to postrasz ja troche 🙂
Wiecie co, ja nie wierzę w poślizgi banków. Nie ma cudów i w tej chwili pieniądze są bardzo szybko, najdalej na drugi dzień roboczy. Jeśli paczka idzie długo to ważny jest kontakt, nr nadania paczki.
Jeśli nie mogę wysłać paczki przez kilka dni, to informuję, przepraszam. Wiadomo, życie różnie się układa, u mnie np. poczta jest do 15-tej. Ale informacja jest ważna, a ten kto nie szanuje drugiej strony nie powinien się bawić w handel przez internet.
bera7, zależy z jakiego banku przelewasz. Czasami między bankami przelewy potrafią iść 2-3 dni.
DressageLife, jeśli się loguje i nie odpisuje, to postrasz ją wezwaniem do zapłaty.

A powiedzcie mi jeszcze co robić w przypadku kiedy np. ktoś próbuje wyłudzić raz przesłany przelew, twierdząc że go nie dostał? Pytam czysto teoretycznie, bo ostatnio miałam podobny przypadek. Osoba kupiła ode mnie derkę, przelew doszedł ostatnią transzą, więc nie miałam szans zdążyć na pocztę. Następnego dnia, przed wyjściem spojrzałam jeszcze na maila, i dobrze zrobiłam, bo osoba zrezygnowała z zakupu. No to odesłałam kasę na podany przez nią numer konta i w zasadzie zapomniałam o sprawie. Po około dwóch tygodniach, ni stąd ni z owąd, dostałam maila, że albo płacę, albo dostaje wezwanie itd. No to szybko ściągnęłam potwierdzenie ze strony banku, porównałam numery konta itd. i wysłałam jej to na maila. No i nagle okazało się że wszystko się zgadza i że źle sprawdziła stan konta 😵 Tu na szczęście skończyło się dobrze, ale co robić w przypadku gdyby taka osoba dalej szła w zaparte, że przelewu nie dostała?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się