[quote author=marta__sz link=topic=5274.msg1796196#msg1796196 date=1370541165] Drągi robiłam w tym roku po raz pierwszy i też "mania idealności" wzięła górę, efekt jest mniej więcej taki: [/quote]
marta_sz możesz podać długość krzyżaków (długość kantówki) i grubość kantówek? Twoje krzyżaki są idealne i chciałabym sobie zrobić podobne :kwiatek:
Edit: dużo czasu minęło ale edytuję - ukończyłam stojaki i krzyżaki, więc może komuś się przydadzą informacje 🙂 --> krzyżaki - kantówka 10x10cm oraz kantówka 8x8cm (mam dwa rodzaje) najpierw wyszlifowane, długość 50cm, zacięte do połowy grubości każda i połączone na wkręty - krzyżaki opalone opalarką --> stojaki - kantówka 8x8cm, długość 170cm (najpierw wyszlifowane) + na stopkę stojaka deski o grubości 14cm i długości 44cm (4szt) przykręcone na wkręty + przykręcona listwa do kłódek o długości 150cm - stojak pomalowany 2x chlorokauczukiem (kupionym w BricoMarche), deski na stopki opalone opalarką (desek nie szlifowałam bo miałam dość gładkie) --> drągi - średnica 10cm, długość 3m - kupiłam w tartaku zaimpregnowane. Spękania wypełniłam silikonem sanitarnym do łazienek ale łączącym się z drewnem, następnie pomalowałam 2x chlorokauczukiem (pomalowane 3x byłyby idealne). Drągów nie szlifowałam ale powinnam w niektórych przypadkach to zrobić bo były "włoskowate" (gonił mnie czas i dlatego tego nie zrobiłam).
anetakajper, Ja mam te cavaletti, ale nie próbowałam stawiać piętrowo. Zapewne się da, choć super stabilne to to nie będzie, bo szczyty nie są płaskie. Sprawdzę to dziś i dam znać.
anetakajper, Da się postawić i jest bardziej stabilnie niż przypuszczałam. One są ciężkie więc to stoi spoko. Wysoko dosyć wychodzi, nie mierzyłam, ale obok stoi Blondas 162 cm 😉