Po raz pierwszy robiłam sekcję dzięcioła. Zdumiewające. 😲 Czaszka jest ..... cieniutka jak papier!! Jak pergamin. A aparat gnykowy wygląda jak słuchawki do walkmana. Takie elastyczne , cieniutkie "przewody biegnące pod skórą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_gnykowy Pióra w ogonie -te do podpierania się w czasie robienia dziur w dębie, sztywne. Cała konstrukcja dzięcioła jest leciutka, elastyczna jak ... most z bambusa. Cud fizyki. Cud. A ja byłam pewna, że dziecioł w środku jest stalowy. Ptaki zawsze mnie zdumiewają.
Po raz pierwszy robiłam sekcję dzięcioła. Zdumiewające. Czaszka jest ..... cieniutka jak papier!! Jak pergamin. A aparat gnykowy wygląda jak słuchawki do walkmana. Takie elastyczne , cieniutkie "przewody biegnące pod skórą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_gnykowy Pióra w ogonie -te do podpierania się w czasie robienia dziur w dębie, sztywne. Cała konstrukcja dzięcioła jest leciutka, elastyczna jak ... most z bambusa. Cud fizyki. Cud. A ja byłam pewna, że dziecioł w środku jest stalowy. Ptaki zawsze mnie zdumiewają.
Robisz sekcje ptaków? Szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką 🤣 Dała bym Ci pełno ptasich zwłok 😁 Nawet dudek się znajdzie... Biedne ptaszyska.
Od 4 dni sikorka próbuje dostać się do mojego pokoju przez zamknięte okno. A przynajmniej tak to wygląda. Mieszkam na wsi, za oknem mam sporą wierzbę i płot, gdzie często przylatują rozmaite ptaki. Sikorka z płotu przeskakuje na mój parapet, uderza dziobem w okno albo w locie zderza się z szybą klatką piersiową. Potrafi tak od świtu do zmroku z krótkimi przerwami. Ktoś wie, jak się pozbyć problemu?
Rok temu ktoś już pisał o ataku sikorek. U mnie też te młode walą w szybę .Jedna nawet wleciała i wynosiłam ją. Minie. Dorosną. Alten-w skąd masz tyle trupów ptasich??
Cavaletti - a to przypadkiem nie jest dorosły ptak i to samczyk? Ja takiej przygody nie miałam nigdy, ale u mnie właśnie samczyk wróbla wali w okno, być może w poszukiwaniu rywala. Tak samo widziałam kiedyś samca pliszki atakującego okno.
Dorosły chyba jest... Nie wiem, czy samczyk. Powoli się uspokaja. Nie wali w okno przez cały dzień, tylko kilka razy w ciągu godziny. Poczekam jeszcze trochę, może w ciągu kilku dni przestanie. Ale przynajmniej zmusza mnie do czyszczenia okien i parapetu co kilka godzin 😁
Jeśli wątek o ptakach to chyba o takich domowych też 😀
ja mam dwie papużki faliste od kwietnia, samczyk jest cały biały i ma brzuszek coraz to bardziej błękitny, a ona jest ziolono żółta🙂 26-28 dni temu wykluł mi się pisklak 😍 niestety z reszty jajek nic się nie wykłuło, 5 zostało i narazie ich nie ruszam tak samo jak pisklaka póki nie wyleci, ale ostatnio sama 2 jajka wywaliła.
mam tu kilka zdjęć pisklaka: 5 dni 15 dni 25-27dni
Gołąb, gołąb. A przypomnę jeszcze taki LINK: http://ptaki.info/index_ptaki.php Po lewej stronie, u góry zakładka "gry" . Zapraszam do zabawy. Fajne, ciekawe, trudne.
czy ktoś z Was moze hodował pawie? Mam w stajni 4 małe pawie, mają coś ok 2 m-cy. Chciałbym rozpoznać ich płeć, ale nie wiem jak 😀 w necie jest mało informacji na temat rozpoznawania płci u młodych osobników. A opcja ze je złapie i "podmucham w piórka" raczej nie wchodzi w gre, bo Kasia - ich mama, wydziobie mi oczy 😀 Znalazłem tylko takie info "Young Peafowl are not easy to sex. If you have a bunch of the same age, by a couple months the males will usually have longer legs. Another tip is the color of the outer primaries. This shows up fairly early." Jak będe w stajni to spróbuje się im lepiej przyjrzeć 😉 Może ktoś mi udzili jakiś wskazówek?
edit: wstawiam fotke, małe w tle, bo Kasia musiała skontrolować co mam w ręce :P
a ja mam takie pytanko jeśli się ktoś zna na papużka falistych 🙂
kiedy moja samiczka zniosła 6 jajek z jednego coś się wykluło, a z czasem dwa jajka wyrzuciła, bo już były stare i potem ja kolejne 3 wyrzuciłam, bo w nich nic nie było, otóż ich obecny pisklak ma koło 40 dni i jeszcze trochę musi przebywać z rodzicami, bo go karmią i śpi w budce więc chyba budki zabierać nie mogę? i w ciągu ostatnich dni zniosła znów 6 jajek i je cały czas wysiaduje? a wiem, że nie powinna, bo muszą mieć przerwę zawsze jakąś, ale co mogłam zrobić kiedy ten młody w nocy w budce śpi?
Może po wielkości pazura poznasz? Samiec ma na pewno pazur taki do tyłu.Jak ostroga. Kasia ma. Taki mniejszy? Masz tam z tyłu samca-zobacz jak ma on. Zresztą będzie widać za 2-3 tygodnie.
moneta - jak masz zgraną parke, to nawet jak nie ma budki to samica może znieść jajka na dnie klatki. A młodego matka moze wyrzucić z budki jak zechce. A jak mu zabierzesz budke to da sobie rade 😉 Tania - dzięki za rade 🙂 ten pazur to się chyba ostroga nazywa 😉 Zobacze czy jest różnica w wielkosci ostrogi u samca i samicy u dorosłych, jak pojade następnym razem. Moze mi się uda zrobić lepsze fotki 🙂
michal, świetne zdjęcie. 🤣 Wrzucaj częściej. Marzy mi się paw, to jedne z najpiękniejszych ptaków. Na pierwszym miejscu są u mnie sroki. Uwielbiam je. 😍
haha, akurat Kasia jest specyficzną pawicą :P jest strasznie ciekawska, nie boi się ludzi, lubi jak się do niej mówi, patrzy na nią, a jak nie to czasem dziubnie w noge, żeby o niej nie zapominać 😀 czasem siada z nami przy stole, mojej koleżance pomagała pisać na laptopie 😀 czasem też siedzi na ogrodzeniu ujezdzalni i patrzy jak jeżdze 😀 ogólnie jest kapitalna 😀 teraz siedziała z małymi w zamknieciu żeby ich coś nie zjadło, dopiero teraz została z nimi wypuszczona, i strasznie ich pilnuje, jak coś ją przestraszy to sie cała puszczy stawia ogon, wyciaga szyje i się drze. Jak tylko wyszło to zaraz Biały (widoczny na dalszym tle na zdjęciu) za nią wyleciał z zagrody dla ptaków i zaczął się zalecać i rozkładać swój marny ogonek 😀 mam zeszłoroczne zdj Kasi z pierwsyzm mężem - Wojtkiem (którego niestety dopadły lisy).
Pursat, ja w żadnej, nie mam własnego konia :P to stajnia koło Dobczyc, prywatna mojej koleżanki na 3 koniki (2 swoje, 1 na pensjonacie innej koleżanki którego jeżdze). A jej tata lubi zwierzeta i ma jeszcze 'mini zoo' - m. in. właśnie pawie 😉 jak kiedyś wezme prawdziwy aparat to porobie zdjęcia jakiś ciekawszych ptaków, mam jeszcze sporo ulubieńców np. bażant Dyzio, gadaliwy kakadu Kuba 😀
pawie mi sie strasznie podobaja. a najbardziej podobaja mi sie te piorka, ktore maja na glowie. kojazycie marsjan z wytworni worner? to byly takie jakby ptaszydla wlasnie i mialy na glowie dokladnie takie cos. zawsze mi sie to tak kojazy, i strasznie sie ciesze jak widze pawia. ale jak zima bazanty chodza pod stajnia i takie slady zostawiaja, to tez mowie, ze marsjanie byli 😉 ostatno naszla mnie taka refleksja, ze na ptakach znam sie bardzo malo. szkoda, bo mialam niedawno kilka spotkan 3 stopnia i nie mam pojecia z kim mialam przyjemnosc. najpierw, kiedy rano wychodzilam do pracy, zaciekawilo mnie jakies pukanie. takie nietypowe pukanie. rozejzalam sie i zobaczylam ptaka- idealnie nijakiego, szarego, wiekszego od wrobla i z dluzszym dziobkiem, ktory pracowal usilnie nad slimakiem. stanal przy rozbitych dachowkach i slimakowi skorupke tlukl o te dachowke. jak roztlukl w stopniu zadowalajacym odskoczyl sobie dalej zjesc. ale madry znaczy, skoro wiedzial, ze na twardym lepiej pojdzie. drugie spotkanie bylo na koniu. ktos strasznie mnie oskrzeczal. jak sie przyjzalam- byl napewno sporo wiekszy od wrobla i mial pomaranczowy brzuch i piers. potem znalazlam gniazdko. puste. zrobione z mchu, resztek sznurka od snopkow, konskiej i psiej siersci i wlosia, i piorek w srodku. to gniazdo mialo taki ksztalt, jakby gorna czescia mialo byc zaczepione do czegos i wisiec. a wczoraj spotkalam glupka. glupek siedzial na parapecie w stajennym okienku i byl na tyle glupkowaty, ze dal sie zlapac w reke. wzielam goscia- byl malutki, mial dlugi dziobek dosc i byl szary. idealnie nijaki. na pewno nie wrobel 😉 chcialam mu dac muche ale nie chcial. moze byl za stary juz, a moze to nie jego zarcie. zanioslam go troche dalej, zeby kot go nie spotkal i polecial. nie przedstawil sie.
katija, chetnie bym Ci pomógł w rozpoznaniu tych ptaków, ale z twoich opisów to cięzko będzie 😀 co do drugiego to może rudzik? http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudzik_zwyczajny najlepiej to dorwać jakiś atlas ptaków polskich i przeglądnąć 😉
Katija, linkowałam powyżej grę w zgadywanie ptaków. Otwórz sobie tę niebieską. Poziom zaawansowany. Znajdziesz tam 200 podstawowych gatunków. I tam szukaj swojego szarego.