Hera nie chodzi mi o siodło tylko o samą skóre . Bo wiem że Daw mag a piff to dwa różne światy dlatego chce tylko porównąć skóre Daw maga eco i innymi siodłami
Ja jeździłam w kilkuletnim Hubercie eco (myślę, że ok. 5 lat) i siodło nadal trzymało się o dziwo dobrze, mimo ceny niewiele wyższej niż 1000zł. Żadnych uszkodzeń skóry, która jednak trochę farbowała (ale nie wiem czy nie było tak od nowości.).
Nopebow produkują na amigo dostępny w tej opcji jest Daw mag Hubert i zastanawiam sie czy tak naprawde czymś różnią sie czy tylko skórą . A skóra jest naprawde złej jakosci czy lepsze niż w piffach i wgl ? wytrzyma ok 5 lat?
nie no, od pfiffow to chyba wszystko jest lepsze... mowie tu o tanszych modelach jak lord, czy beauty, ktore nie zasluguja moim zdaniem na miano siodla, za to te drozsze pfiffy sa spoko nawet. a co do daw mag... no coz, w wersji eco nie ma tragedii, ale gdybym miala wybierać miedzy eco a standardem to tylko standard. dla mnie diametralnie sie roznia. (na plus dla standarda oczywisce). chcac uniknac tego dylematu do swojego grand prixa doplacilam 3 stowy i wzielam wersje exclusive 😀iabeł: ktora bardzo, ale to bardzo polecam! jednak nie ma miedzy exclusive a standardem takiej przepasci jakosciowej jaka jest miedzy standardem i eco. jednak jak masz wybierac miedzy pfiffem beauty czy innym chlamem za szesc stow, a daw magiem eco, bierz to drugie.
Mam dość zagmatwanie i głupie pytanie :kwiatek: Bardzo podoba mi się siodło Daw-Maga Millenium, ale na jego stronie widzę dwa modele- czarne i brązowe. Niewykluczone, że chciałabym też je kupić (to brązowe), ale mam problem- z jakiej skóry jest ten model? Czy wygląd tego siodła jest uzależniony od wersji siodła? Czy tylko ktoś w Daw-Magu popełnił gafę i wkleił nie do zdjęcie nie do tego siodła? 🤔
Jeszcze raz zapytam, bo nikt nie odpowiedział: czy ktoś jeździł w ujeżdżeniówce Daslo Ravenna lub ewentualnie w inej ujeżdżeniówce Daslo? Jak wrażenia?
ChingisChan, z tego, co się orientuję, to te czarne to wersje standard i exclusive, a brązowe to super i de luxe. Czyli te brązowe mają naprawdę fajną skórę 😉 Oczywiście można je zamówić w dowolnym kolorze, ale nie jestem pewna, czy np. model niższej wersji może być wykonany wg projektu wersji wyższych - czyli czy standard i exclusive też może tak wyglądać, robione na zamówienie.
A wiesz ile się dopłaca za tą lepszą skórę? :kwiatek: Jak je pokazałam koleżance to się spytała "O! Ale ładne. To prestige?" 😁. A de luxe to to samo co exluzive?
W okserze piszą, że: S 27cm M 29cm L 31cm XL 33cm :kwiatek: Okser.pl podał super opis tego siodła 😀 siodło z pierwszego zdjęcia (w tym wypadku brązowe) jest w wersji standard 🙂. A co powiecie o tych "najgorszych" skórach? (standard) Przecierają się?
Exclusive: 40% skór polskich, 60% z importu De Luxe: 100% skór z importu, zamki Sprengera Więc nie, nie jest to to samo 😉
Nie wiem, ile się dokładnie dopłaca za de luxe, ale obstawiam, że nówka kosztuje ok. 4000zł. Wersja super to dopłata 500zł do wersji standard, exclusive to 250zł.
I nie mam pojęcia o skórach standard, parę postów wcześniej pytałam o to samo 😉 Więc ponówmy: czy ktoś jest w stanie porównać daw magowskie skóry polskie i z importu? Miał do czynienia z obiema?
Podpinam się do pytania fioukovej (mogę to tak odmienić? :???🙂 Ale bardziej chodzi mi o aspekt wygody jazdy. No i czy te lepsze wersje czynią siodło dłużej czy krócej żywym? 🤣 Bo z doświadczeń z innymi formami wiem, że to różnie może być... Wiecie, siodło ekskluzywne absolutnie, ale po roku skóra do wymiany - to nie dla mnie.
Skóra 'standard' to polskie skóry, bardzo dobre jakościowo, ale ciut grubsze = siodło jest ciut cięższe. Znajomy ma Huberta ze skóry "eco" i ja wolałabym jednak dołożyć albo poszukać używane siodło ze skórą standardową. Ta skóra jest jak papier (choć muszę przyznać, że facet generalnie nie dba o sprzęt), poza tym po kilku latach użytkowania moim zdaniem 'rozjechało się' i jest asymetryczne, a to już mało fajna sprawa. Należałoby więc podpytać czy nie ma również różnicy w terlicy. Najprościej jednak zadzwonić do Daw-Maga i przepytać szefa - bardzo miły człowiek i cierpliwie odpowiada na wszelkie pytania.
Agu oj, nie jestem pewna czy by nie stracił tej cierpliwości gdyby mój tata wałkował z nim temat dopasowania siodła 😁. Kij, z tym że siodło standard jest ciężkie, mojego siodełka już nic nie pobije 😵.
Jeszcze raz zapytam, bo nikt nie odpowiedział: czy ktoś jeździł w ujeżdżeniówce Daslo Ravenna lub ewentualnie w inej ujeżdżeniówce Daslo? Jak wrażenia?
Podłączam się do pytania 🙂 Jeżeli nikt nie napisze swojej opini, to prawdopodobnie ja się na wiosnę podzielę. Jestem bardzo zadowolona z daslo rimini i na wiosnę pewnie spróbuję przetestować ravenna.
jakie sa wymiary łęków w siodłach daw maga ? i jak zmierzyć jaki łek wybrac ?
Zadzwoń albo napisz bezpośrednio do Daw-Maga. Wyślą Ci bezpłatnie szablony do mierzenia rozstawu łęku z dokładną instrukcją jak to zrobić. Ja czekałam jakiś tydzień na przesyłkę. Dostaniesz cztery szablony, każdy odpowiada osobnemu rozmiarowi. Przykładasz w odpowiednim miejscu i już wiesz jaki rozstaw wybrać. Oni naprawdę odpowiadają bardzo cierpliwie i wyczerpująco nawet na najdziwniejsze pytania 😉
Miałam takie siodło - silver cup supreme. Odsprzedałam znajomym na kuca. Nie żeby było złe - poprostu potrzebowali 😉. Wg. mnie skóra ok, nie usadza źle (jak np beauty pffifa - chociaż to ciężko siodłem nazwać). Reasumując niezłe siodełko.
Jaka jest różnica między siodłem Daslo Rimini a Daslo Rimini Pro Light? Ma ktoś porównanie? Które wygodniejsze itd? (Ja na żywo widziałam tylko ten starszy model).
Ja mam Konrada. Skóra pierwsza klasa, siedzi się super. I mają bardzo dobry serwis, wszystko do dogadania. Oprócz tego posiadam od nich kulbakę polską, też wszystko okej. Ceny też nie są wygórowane.