Forum konie »

Siodła z niższej półki, co polecacie?

Ludki kochane  🙂

Nie mogę się zdecydować czy kupić siodło wszechstronne czy wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym  🤔
W sumie całe życie jeździłam w VS...
Może głupie pytanie, ale czy bardzo się różnią te dwa rodzaje siodeł  😡 Tylko prosze nie  🤦 za durne pytanie  😉

Aha, wybieram między wintec500 vsd a wintec500 VS
W wszechstronnym siodle masz kompromis pomiędzy skokowym a dresiarskim dosiadem. Możesz bezpiecznie poskakać.
Natomiast dresiarskie siodło TO JUŻ TYPOWO DO PLUMKANIA NA PŁASKIM. Oczywiście, do 80 cm skakać można i bez siodła 🙂

Musisz się zastanowić co chcesz robić, w jakim kierunku się rozwijać. Jeśli natomiast jeździsz rekreacyjnie, jeździsz w terenie, skaczesz coś czasem to zwykłe siodło wszechstronne jest dla Ciebie.

Mamy u nas w stajni tego Wintec 500 Cair VS i jest całkiem niezły jeśli chodzi o skoki. Modelu VSD nie widziałam ale wygląda na dość płytki i z małymi poduszkami co raczej nie będzie sprzyjało bezpieczeństwu w skokach.
vissenna bardzo dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
W takim razie zdecyduje się na VS  🙂 Ja wyżej niż metr nie skoczę  😁 bo za duży cykor ze mnie  😉
Ja dokładnie 11 lat temu kupiłam takie kompletne siodło http://sklep.hippocamp.pl/225,siodlo-kompletne.html, które wtedy kosztowało mnie jakieś 500zł i muszę Wam powiedzieć, że służy mi do dnia dzisiejszego. Jedyne, co się stało, to trochę się wytarło na siedzisku i teraz ma prześwity brązowego koloru. Poza tym NIC się z nim nie stało. Wg mnie jest mega wygodne i nawet mój kolega, który kupił sobie Prestige'a, a pojeździł trochę na moim, ze zdziwieniem pytał się co to za siodło, i że on też takie chce  🤣
Jak dla mnie ogromną zaletą tego siodła są przede wszystkim zamszowe poduszki kolanowe. Jak się usiądzie w siodło, to odnosi się wrażenie, jakby było się do niego przyklejonym 😉
Dla tych, którzy nie stawiają na "metkę", jeżdżą dużo rekreacji zarówno na ujeżdżalni, jak i w tereny i chcą trochę poskakać, naprawdę szczerze polecam!
Ja wczoraj wsiadłam nie dośc, że na 170cm kobyła dzikiego, który uskuteczniał wszystko, żeby jeźdzca się pozbyć, to jeszcze na siodło Beauty. Jezusmaria, ja nie wiem, jak ludzie w tym jeżdżą, stępem mi było ciężko i nogi mnie bolały  😲 Pokręciłam 10 kółek i miałam dość. I uważam, że przysłowie - złej baletnicy...  tutaj pokrycia jednak nie miało  😁
ludkowie, mam do zajezdzenia arabuska - jako ze to to niewydarzone, chude, drobne i w dodatku krotkogrzbietowe, potrzebuje lekkiego siodełka
szefowa nie da mi wiecej niz ok 1000zł na ten szczytny cel

pierwsze co mi na mysl przyszlo to wintec 250 - tylko nasuwa sie kilka pytan:
- 250 tez ma wymienne leki?
- jezeli nie, to czy ktos dotarl do informacji w jakich rozmiarach terlicy jest produkowane?
- jakie wrazenia od strony tylka? miekkie? twarde? plytkie? glebokie? jak usadza?

Chyba ze macie jakies inne propozycje, to chetnie wyslucham 🙂
A, tylko od razu mowie, ze na pfiffa mnie nie namowi zadna ludzka sila 😉
Winteci mają wymienne łęki, w dodatku można je zmieniać samamu w szybkim tempie. Jeśli chodzi o wrażenia - forumowa Mia ma winteca, nie wiem czy akurat 250, ale dużej różnicy być nie powinno.
- 250 tez ma wymienne leki?

Samodzielnie łęku w siodle Wintec 250 nie da rady wymienić...
Można natomiast przy kupnie wybrać, jakiego rozmiaru łęk ma być, a ewentualne późniejsze zmiany to w serwisie (u producenta?)...
Kilka razy już było, że 250 nie ma systemu szybkiej wymiany łęków. Owszem można wymienić ale w serwisie... w Australii? W koniku były ciekawe siodełka Equip Francja, ale już chyba tylko 15' zostało  🤔 Może po prostu odkupić jakieś używane od byłego jeźdźca kucykowego?
Polecam używanego Winteca 5000 znaleźć (najlepiej z zestawem wymiennych łęków).
Skoro koń wychudzony i bez mięśni to grzbiet może mu się zmienić już po kilku miesiącach pracy, więc wymienne łęki to dobre rozwiązanie.
chcialam zauwazyc ze pomiedzy koniem "wychudzonym" a "chudym" jest pewna roznica, a juz na pewno nic nie pisalam ze nie ma miesni  🙄

kupno uzywanego niestety odpada, bo musze miec fakture
dzieki za info!
ushia wielu handlarzy wystawia faktury, warto podzwonić.

Ewentualnie znaleźć bezterlicówkę  😎
http://allegro.pl/item726551367_siodlo_skokowe_pleszew_16_5_okazja.html
Miał lub ma ktoś może takie siodelko ?
Jak sie sprawdza ?
Znajoma w stajni ma takie siodełko, pasuje nawet na mocno wykłębionego konia.
Bardzo je sobie chwali. Mi się wydaje lekko twarde ale to kwestia gustu.

W każdym razie nie słyszałam jakichś skarg na nie  😉
ushia, Tak jak Gosia mówi ja mam od roku Winteca 250. O wymiennych łękach już dziewczyny powiedziały- w tym siodle ich nie ma. Co do wygody to siodło jest raczej twarde ale wygodne, dobrze usadzające. Na początku ja miałam problem z łydką uciekającą do przodu, ale teraz już nie mam z tym większego problemu, po prostu nauczyłam się w nim większej kontroli nad nogą. Do zajeżdżenia i jako siodło rekreacyjne polecam. Gdyby nie to, że nie ma wymiennych łęków byłoby idealne 😉
Gdybyś potrzebowała mogę wstawić zdjęcia podglądowe 🙂
dzięki Mia - jednak próbujemy ustrzelic uzywaną 500 właśnie ze względu na wymienne łeki
vissenna- Dzieki za odpowiedź  :kwiatek:
http://www.allegro.pl/item741496440_siodlo_renomowanj_firmy_zaldi.html

co to za siodło, ile może być warte? czy jego stan nadaje sie do użytku?
LoveHorse- daj sobie na spokój z tym siodłem -toż to antyk 😀,Koleżanka ma takie do zajazdki młodych koni ,twarde to,to ,niewygodne że aż strach 😀
LoveHorse- daj sobie na spokój z tym siodłem -toż to antyk 😀,Koleżanka ma takie do zajazdki młodych koni ,twarde to,to ,niewygodne że aż strach 😀

dzięki za radę, jak człowiek zielony to może się wpakować w byle co.
bardzo proszę o opinie na temat tego siodła
http://www.aukcjoner.pl/gallery/001410466-sommer.html#I2

z góry dziękuję
Ja patrze na różne ujeżdeniówki z niższej pólki, wolałabym nowe, ale uzywane tez przejdzie- w co warto zainwestować, że dalo się w tym i potrenować a potem ew. pokazac na jakis zawodach niższej klasy?
Dodam że kobyla jest straszliwe szeroka, wiec na nia lek 34, 36 aż...
🙇
Love Horses
Czy mi sie wydaje czy Ty próbujesz kupic cokolwiek?
Love Horses
Czy mi sie wydaje czy Ty próbujesz kupic cokolwiek?

wydaje ci się , ja już kupiłam dla siebie siodełko  😅 😅  , ale kumpela szuka i właśnie natrafiła na to, a ja chciałam rozeznać sytuację co ono jest warte
wie może ktoś, za ile kupię nowe lub używane siodło Lord Expert?  :kwiatek:
na mojego arabkowatego konia mało co pasowało. Mierzyłam 2 porządne siodła skórzane i nic 🙁 wszystko złe. Wintec 500 też nie pasował, dopiero 2000 było ok. Ale niestety wtedy euro poszło w góre i nie było mnie stać dać 2500 zł. Więc kupiłam Sigme z Decathlonu i o dziwo pasuje...ale pewnie padnie za 2-3 lata. Ale narazie nie narzekam, bardzo miękkie i wygodne 😉
Cariotka nigdy nie widziałam w decathlonie miękkniego i wygodnego siodła  😁 Możesz przesłać zdjęcie / link do niego ?
to takie niby syntetyczne http://www.decathlon.com.pl/PL/sigma-dla-doros-ych-z-osprz-t-19764250/

Mam świadomość że prawdopodobnie nie jest trwałe, ale musiałam zdobyć szybko jakieś pasujące siodło. I nie tylko ja mówie że jest wygodnexD
Jeździłam kiedyś trochę w tym siodle
Całkiem wygodnie było, nieźle trzymało i człowiek maksymalnie początkujący się nie "ślizgał"  😉
to takie niby syntetyczne http://www.decathlon.com.pl/PL/sigma-dla-doros-ych-z-osprz-t-19764250/

Mam świadomość że prawdopodobnie nie jest trwałe, ale musiałam zdobyć szybko jakieś pasujące siodło. I nie tylko ja mówie że jest wygodnexD

ale to klasyczne thorowgod 😉 tak jak sigma  jest jeszcze maxam
byly u nas grubo przed wintecami
takie niezniszczalne  - moze wizualnie sie niszcza po jakims czasie ale pozatym nie do zajechania
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się